Gevel schilderen: prijs, stappenplan en veelgestelde vragen

Een buitenmuur of gevel schilderen kan jouw woning een moderne en frisse look geven. Maar een buitenmuur schilderen doe je niet zomaar. Welke verf dient er gebruik te maken? Is het wel raadzaam om een gevel zelf te schilderen? En als je beroep doet op een professionele buitenschilder, welke kosten rekent hij voor deze schilderwerken aan? In dit artikel proberen we op elk van deze vragen een antwoord te bieden.

Gevel schilderen: prijs per m2

De prijs voor het schilderen van een gevel ligt tussen de €20 en €40 per m2. Deze prijs bevat het aanbrengen van de primer + de twee dekkende verflagen in.

Hou er rekening mee dat deze prijs kan variëren indien de gevelschilder van ver moet komen. In dit geval zullen nog extra voorrijkosten aangerekend worden. Vergelijk tevens ook vooraf verschillende prijzen zodoende te controleren tegen welk uurloon elke schilder werkt.

Vergelijk de prijzen

Gevel schilderen: welke keuzes maken?

De gevel van een huis schilderen biedt heel wat mogelijkheden. Eerst moet je erover nadeken of je je bestaande gevel wel degelijk in zijn huidige staat wenst te bewaren en deze dus gaat herschilderen. Bij oudere gevels kan de keuze gemaakt worden om deze van een nieuwe gevelbekleding te voorzien. Misschien zal de bestaande gevel ook geïsoleerd dienen te worden. Dit zijn allemaal aandachtspunten waarmee je vooraf rekening mee zult moeten houden.

Beslis je toch de gevel te schilderen, dan kun je nog een keuze maken tussen de traditionele schildertechniek of het kaleien van de gevel.

Gevel schilderen of kaleien?

Een gevel kaleien is het aanbrengen van kalkpleister op de gevel. De eigenschappen van dit pleister zijn gelijkaardig aan dampopen verf, namelijk dat ze vochtwerende zijn en zodoende de buitenmuur beschermen tegen de grillige weersomstandigheden die we in België gewend zijn.

Het kaleien van een gevel wordt dikwijls ook toegepast op oudere gevels om oneffenheden te verbergen. Bovendien past deze techniek perfect bij landelijke woningstijlen. Wil je je gevel kaleien, dan zul je rekening moeten houden met een richtprijs beginnend bij €25 per m2.

Wil je je gevel liever niet kaleien, dan kun je de gevel gewoonweg laten schilderen met dampopen verf. Dampopen verf zorgt ervoor dat het vocht dat zich al in de muren bevond kan ontsnappen en voorkomt zodoende vochtproblemen in huis.

Laat je gevel kaleien

Crepi gevel schilderen

Heb je een aantal jaren geleden je gevel al een nieuwe bekleding gegeven, zoals bv. crepi. Dan moet je weten dat je deze gemakkelijk kunt laten overschilderen. De prijzen voor het laten schilderen van een crepi gevel liggen tussen de €20 en €40 per m2. Uiteraard kunnen deze prijzen variëren afhankelijk van het soort verf dat je kiest. Meestal wordt gebruik gemaakt van acrylverf of silicaatverf. Beide zijn uitermate geschikt voor crepi.

Hoe gevel schilderen?

Het schilderen van een gevel gebeurt gewoonlijk in drie stappen. Deze drie stappen zijn noodzakelijk wil je een perfect resultaat bekomen. Vergeet niet dat de gevel het visitekaartje van je woning is. Het zou dus jammer zijn moest de gevel, na verloop van tijd, sporen van schade of vocht tonen.

Het uitvoeren van schilderwerken op de buitenmuur laat je best over aan een ervaren en professionele schilder. In onderstaande stappenplan leggen we je uit hoe ze te werk gaan.

Stap 1: Reiniging en kleine herstellingen

Ook bij het schilderen van een gevel dienen de nodige voorbereidende werken uitgevoerd te worden, vooraleer er effectief met het schilderen gestart wordt.

De voorbereidende werken zien er als volgt uit:

  • De schilder zal de gevel eerst reinigen met water en schoonmaakmiddel. In sommige gevallen kan een hogedrukreiniger gebruikt worden, op voorwaarden dat het voegwerk niet beschadigd wordt. Is de gevel al een tijdje niet meer gereinigd geweest, dan kan je ook de hulp inschakelen van een gevelreiniger, die door middel van verschillende reinigingstechnieken, je gevel er weer piekfijn zal laten uitzien.
  • De schilder zal vervolgens bekijken of het voegwerk in goede staat verkeert en eventuele oude verflagen verwijderen.

Eens deze stap achter de rug is kan de schilder beginnen met het behandelen van de ondergrond.

Stap 2: Primer aanbrengen op de ondergrond

Elke ondergrond moet niet met een primer aangebracht worden. Dit hangt namelijk van het soort ondergrond af. Een onbeschilderde baksteen zal hier bijvoorbeeld wel nood aan hebben voor een goede aanhechting van de verf. Bij reeds geschilderde gevels is dit echter niet altijd noodzakelijk.

Stap 3: Gevel verven

In deze fase kan de schilder dan eindelijk met het schilderen starten. Het soort verf en de techniek die de schilder hierbij toepast zal afhankelijk zijn van het type gevel.

Gaat hij crepi overschilderen, dan moet hij vooraf nakijken dat de verflaag niet is verpoederd. In dat geval zal er vooraf een fixeermiddel op de crepi aangebracht moeten worden.

Bij gemetselde muren zal er sowieso gebruik gemaakt moeten worden van dampopen verf om het vocht in de muren te kunnen laten ontsnappen. Bij nieuwbouw dien je gewoonlijk een jaar te wachten vooraleer je de muren kunt gaan schilderen.

Welk type gevel je ook hebt, het is van belang deze werken over te laten aan een professionele schilderen. Niet alleen garandeert hij jou een nauwkeurig resultaat, ook voorkom je problemen die nefast kunnen zijn voor de gezondheid van jouw woning.

Vergelijk professionele schilders

Enkel veelgestelde vragen voor het schilderen van een gevel

Ben je overtuigd door de voordelen van een professionele schilderen voor het verven van je gevel? Zit je nog met vragen? Hieronder hebben we de meestvoorkomende vragen even opgelijst.

Is een vergunning nodig voor het schilderen van mijn gevel?

Een gevel schilderen kan niet zomaar. Beslis je je voorgevel te laten schilderen, dan zal je hiervoor inderdaad een bouwvergunning moeten aan aanvragen.

Let wel op: deze vergunning geldt voor het schilderen van een zijgevel of achtergevel. Een bouwvergunning is enkel nodig voor werkzaamheden die het aanblik van de voorgevel veranderen. Het aanvragen van een vergunning is zowel van toepassing in Vlaanderen, als in Wallonië en Brussel.

Welke kleuren kiezen voor mijn gevel?

De kleur die je kiest voor het schilderen van je gevel zullen van verschillende factoren afhangen. Net als voor binnenruimtes, zullen lichtere kleuren de grootte van het huis benadrukken. In tegenstelling benadrukken donkere tinten de architectuur. Donkere kleurtinten zijn vandaag bovendien enorm trendy.

Twijfel niet om inspiratie te doen in je omgeving om te zien welke kleuren bij jouw woning zouden passen. Wil je dat de kleur van je gevel aansluit bij de kleuren van de rolluiken en raamkozijnen? Of juist omgekeerd?

Wat je ook kiest, zorg voor contrast en evenwicht. Een professionele schilder kan je hiervoor met raad en daad bijstaan.

Kan ik een gevel zelf schilderen?

Zoals eerder al aangehaald kan het schilderen van een gevel zelf uitgevoerd worden, maar het resultaat kan wel te wensen overlaten. Met een professionele schilder ontlast je je van elk probleem en ben je verzekerd dat jouw gevel er weer piekfijn zal uitzien.

Belangrijk is wel om vooraf verschillende schilders met elkaar te vergelijken. Door onderstaand formulier in te vullen brengen we jou in contact met enkele ervaren vakmannen uit de regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.