Huis schilderen: mogelijkheden, kostprijs en extra info

Je huis schilderen is geen kleine klus. Vooraleer je aan deze werken begint is het van belang de verschillende mogelijkheden te overwegen zodoende de perfecte harmonie te creëren tussen binnen en buiten. In dit artikel gaan we nader in op de verschillende schilderwerken die mogelijk zijn en hoe je de beste kleur- en verfkeuzes maakt.

Huis schilderen buitenkant

buitenmuur gaan schilderen

Schilderwerken buiten omvatten verschillende werkzaamheden. Dit kan gaan van het schilderen van je buitenmuren tot het verven van raamkozijnen, dakkapellen, dakgoten, en zelfs tuinhuizen. Laten we even deze mogelijkheden van dichterbij bekijken.

Vergelijk offertes voor buitenschilderwerken

Buitenmuur schilderen

Het schilderen van de buitenmuur of gevel is veel voorkomend. Niet alleen verhoog je de esthetische waarde van je woning, ook bescherm je met het juiste soort verf je gevel tegen de grillige Belgische weersomstandigheden.

De soorten verf voor het schilderen van een gevel zijn meestal kalkpleister of acrylverf. Kalkpleister wordt vooral gebruikt voor landelijke woningen en om oneffenheden op oude gevels te verbergen. Acrylverf wordt daarnaast ook gebruikt omdat het dampopen en waterafstotend is. Dit betekent dat het vocht dat zich in de muren heeft gevestigd snel naar buiten kan verdampen.

Het schilderen van een gevel vraagt om enige ervaring. In eerste instantie zal de schilder de muur moeten reinigen zodat er geen vuiltje meer aanwezig is. Is er mosvorming aanwezig? Dan zal deze eerst verwijderd moeten worden met een hogedrukreiniger. Ook barsten in het voegwerk zal vooraf gedicht moeten worden door een gevelwerker.

Nadat de reiniging uitgevoerd is geweest, zal een grondlaag aangebracht moeten worden met een waterafstotende primer. Dit is echter enkel noodzakelijk als de verflaag van de reeds bestaande muur beschadigd zou zijn. Nadat de grondlaag aangebracht is geweest zal de schilder ovrgaan tot de afwerking.

Al deze stappen vragen dus om de nodige expertise. Voor het schilderen van een buitenmuur wordt gewoonlijk een kostprijs van €20 à €40 per m2 aangerekend.

Tuinhuis schilderen

Dit lijkt op het eerste zicht misschien vreemd, maar je kunt een schilder ook perfect inschakelen voor het (her)schilderen van je tuinhuis. Verkleurt het hout of bladdert de verf van het hout af? Wil je je tuinhuis gewoon een nieuwe en eigentijdse look geven. Aangezien de meeste tuinhuizen uit hout vervaardigd zijn, zal de schilder hiervoor een dekkende beits gebruiken. De uurloon van een schilder voor dit type van werkzaamheden ligt gewoonlijk tussen de €40 en €50 per uur.

Ramen en deuren schilderen

Voor het schilderen van ramen en deuren dient een duidelijk onderscheid tussen beide gemaakt te worden. De kostprijs voor het schilderen van deuren ligt namelijk hoger dan bij raamkozijnen.

Ramen schilderen

Ramen schilderen is het goedkoopste schilderwerk. Prijzen variëren tussen €6 en €8 per m2 en gelden vooral voor het opschuren en schilderen van houten ramen. Aluminium en PVC ramen vergen zeer weinig onderhoud en hoeven gewoonlijk niet herschilderd te worden.

Houten ramen worden geschilderd met een dampopen verf, net als bij je buitenmuren. Wanneer je ramen langs de binnenkant verft, is een dampdichte verf daarentegen meer vereist. Let er ook voor op dat de ramen niet te beschadigd zijn. In sommige gevallen kan het namelijk noodzakelijk zijn om de siliconen te verwijderen omdat deze te oud zijn. Houten raamkozijnen die al 30 jaar oud zijn dienen ook meestal best vervangen te worden om de thermische isolatie in huis te verbeteren.

Deuren schilderen

De verf die gekozen wordt voor het schilderen van deuren zijn dezelfde als voor ramen. De prijs voor het schilderen van een deur ligt echter hoger. Gewoonlijk moet je rekenen op een forfaitair bedrag liggend tussen de €60 en €100. Rekent de schilder een prijs per uur aan, dan zal je minimum rekening moeten een houden met een kostprijs tussen €35 en €40 per uur.

Het verschil in kostprijs is vooral afhankelijk van het type deur. Een binnen of buitendeur met weinig versieringen zal goedkoper zijn. Ook het aantal deuren die geschilderd moeten worden zullen een grote invloed hebben op de totale kostprijs. Wens je bovendien ook de deurposten te laten schilderen, dan zul je waarschijnlijk zo’n €25 extra aangerekend krijgen.

Huis schilderen binnen

Met binnenschilderwerken wensen we vooral de nadruk te leggen op het schilderen van muren, plafonds en trappen.

Vergelijk offertes voor schilderwerken binnen

Plafond schilderen

Het schilderen van een plafond is een arbeidsintensieve klus. Naast nek- en rugpijn is het niet altijd éénvoudig om voor een perfecte afwerking te zorgen. Dit is dan ook de reden waarom je deze werken best overlaat aan een professionele schilder.

Een professionele schilder zal namelijk eerst de staat van je plafond analyseren en op basis hierop beslissen welk stappen te ondernemen zijn. Een plafond waarvan de verf verkleurt zal hij bijvoorbeeld vooraf eerst witten of sauzen. Hiermee zal hij de verkleuring wegwerken en zullen losse verflagen ook niet meer zichtbaar zijn.

In een volgende fase zal hij met het benodigde materiaal het plafond voorbehandelen met een waterbestendige primer zodat de verf zich beter hecht aan de ondergrond. Het is pas na deze twee stappen dat de schilder met het echte werk kan beginnen, nl. het aanbrengen van de verflagen. De schilder zal eerst de randen en hoeken verven met een kwast of verfrol en vervolgens de volledige oppervlakte schilderen met een verfrol. Voor een dekkend resultaat zullen minstens twee verflagen aangebracht moeten worden.

De prijs voor het schilderen van een plafond hangt sterk af van de techniek die gebruikt wordt. De prijs voor het spuiten ligt namelijk lager, zo’n €6 per m2. Voor het schilderen met een verfrol ligt de prijs tussen de €10 en €15 per m2. De meerkost voor de traditionele schildertechniek is vooral te wijten aan het feit dat het meer tijd vraagt. Een verfspuit vraagt minder werkuren, maar is wel minder nauwkeurig.

Trap en traphal schilderen

Een traprenovatie hoeft niet zoveel te kosten. Soms kan het voldoende zijn om je trap te schilderen om deze een totaal nieuwe look te bezorgen. Bovendien beschik je over een brede waaier aan kleuren en stijlen om je trap een unieke look te geven die bij je woning past.

Het soort verf die je kiest zal afhankelijk van de afwerking die je wenst. Voor een glanzende afwerking raden we aan een verflak te kiezen op basis van polyurethaan alkydhars. Voor een matte afwerking kan daarentegen vloerverf perfect gebruikt wordt. Vraag hier vooraf echter advies aan een professionele schilder die je met raad en daad zal bijstaan.

Een tap schilderen kost gemiddeld tussen de €600 en €700. Je kunt de prijs echter drukken door beroep te doen op een trapschilder uit de regio die je mogelijk zal maken te besparen op de voorrijkosten.

Wat kost een huis schilderen?

Prijs huis schilderen

De werkzaamheden voor het schilderen van een woning zijn veelomvattend. De prijzen lopen dus ook sterk uit elkaar. Belangrijk voor jezelf om te weten is of je met een schilder wilt werken die een uurloon aanrekent, of dat je liever met een forfaitair bedrag werkt.

Voor schilderwerken buiten liggen de werken, per vierkant meter, tussen de €30 en €45 en de uurlonen van een schilder gewoonlijk tussen de €40 en €50 (incl. btw en materiaalkosten).

Voor schilderwerken binnen liggen de werkzaamheden daarentegen slechts tussen €12 en €20 en de kostprijs van de schilderen tussen €35 en €50 per uur.

Vergeet ook niet dat je voor het uitvoeren van schilderwerken kunt genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% ipv van 21%.

Vergelijk prijzen van schilders

Huisschilder gezocht? Offertes vergelijken is de sleutel tot succes

Aangezien schilderwerken niet goedkoop zijn is het belangrijk offertes te vergelijken van verschillende huisschilders. Door 5 schilders met elkaar te vergelijken kan je al tot 30% besparen op je eindfactuur.

Vul onderstaand formulier en wij brengen je binnen de 48u in contact met ervaren schilder uit de regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.