Kaleien: voordelen, prijs en stappenplan voor aanbrengen

Wil jij je gevel of binnenmuur een nieuwe, mooie uitstraling geven? Dan is kaleien zeker een goede optie. Ontdek in dit artikel alvast meer over de prijs en de voordelen van deze speciale schildertechniek. Kom zo te weten of patineren voor jou de beste keuze is!

Extra advies van een professionele vakman nodig? Stel gerust je vragen via onze offertepagina en ontvang direct ook prijsvoorstellen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is kaleien?

kaleien

Kaleien is een schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een kwast op de muur wordt aangebracht. Doordat de afwerkingslaag de muur tegen vocht beschermt, zie je het vaak terug op gevels. Maar het wordt ook steeds vaker toegepast op binnenmuren. Voornamelijk omdat je met deze techniek oneffenheden verbergt en je je interieur zo van een stijlvolle uitstraling voorziet!

Vraag advies aan een vakman in je regio

Voordelen kaleien

Wil je weten of kaleien voor jou de beste optie is? Dan helpt het om de voordelen te ontdekken. We sommen ze voor je op:

Stijlvolle uitstraling

Eén van de grootste voordelen van kaleien is dat het je gevel of binnenmuur een mooie authentieke uitstraling geeft. Doordat het ook kleine oneffenheden verbergt, is dit een populaire renovatietechniek.

Het is eveneens geschikt voor nieuwbouw woningen. Sowieso zorgt het voor een bijzonder stijlvolle uitstraling.

Extra bescherming

Door te kaleien zorg je ervoor dat je gevel beter bestand is tegen allerlei weersinvloeden, waardoor het langer in uitstekende staat blijft en je dus mettertijd geld uitspaart voor gevelrenovatie.

Duurzaam

Kaleien is een duurzame afwerkingsmethode. Als je de gevel op deze manier afwerkt geniet je maar liefst 10 tot 20 jaar van een mooie façade.

Milieuvriendelijk

Vandaag wordt het steeds belangrijker om rekening te houden met het milieu. Als ook jij graag je steentje bijdraagt, is kaleien een goede optie. Het is namelijk een erg milieuvriendelijke techniek.

Toepassingen: buitenmuren en binnenmuren

Kaleien wordt zowel binnen- als buitenshuis toegepast. Het kaleien van de binnenmuren is vooral een goede keuze als je het interieur gezelliger wil maken. Het zorgt voor een mooie landelijke uitstraling. Als je het combineert met moderne meubels en kiest voor een meer opvallend kleur, past het ook geweldig in een hip interieur.

De buitenmuren kaleien is een andere optie. Het heeft als groot voordeel dat je ze zo tegen allerlei weersinvloeden beschermt en oneffenheden wegwerkt. Er zijn verschillende laagdiktes en kleuren mogelijk.

Deze techniek past dus goed bij verschillende huisstijlen!

voordelen kaleien

Kaleien prijs

Als je van plan bent om je muren te kaleien, ben je waarschijnlijk erg benieuwd naar de kosten. Gemiddeld mag je rekenen op zo’n 6 tot 8 euro per vierkante meter. Hou er wel rekening mee dat deze prijs enkel en alleen voor een zak kalei is zonder kleurpigment. De kosten van het materiaal zitten dus niet in de prijs inbegrepen.

Als je je muren laat kaleien door een vakman betaal je gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Een stukje duurder, maar je bent in dat geval wel zeker van een mooi en duurzaam resultaat, waardoor je uiteindelijk geld uitspaart.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Hoe gebeurt kaleien? Stappenplan

Een gevel kaleien gebeurt in drie belangrijke stappen: de voorbereiding, het kaleimengsel maken en het aanbrengen van de kalkverf.

1. Voorbereiding

Voordat je met het kaleien kan beginnen, dien je de ondergrond goed schoon te maken. Dat betekent loszittende stukjes verwijderen, de muur ontvetten en ook het onkruid en de oude verflagen weghalen.

Vervolgens moet alles worden afgeplakt. Denk daarbij vooral aan de kozijnen en de dakgoten. De gevel dient ook een beetje vochtig gemaakt te worden.

2. Kaleimengsel maken

Als je alles voorbereid hebt, is het tijd om het kaleimengsel te maken. De gebrande kalk dient te worden geblust door er water aan toe te voegen. Voeg nadien zuiver water toe aan de gebluste kalk. Doe er als laatste ook rivierzand bij zodat je een smeuïg mengsel krijgt.

Als het mengsel te dik is, kan je het nog steeds aanlengen met water. Heb je ook kleurpigment? Dan vind je de gebruiksaanwijzing daarvan op de verpakking.

3. Aanbrengen kalkverf

Wanneer het mengsel klaar is, mag je het op de muur aanbrengen. Begin eerst met een klein oppervlak om zo te zien of de kleur goed is. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende roert tijdens het aanbrengen.

Het aanbrengen van kalei moet steeds in vloeiende bewegingen én in kruisvorm gebeuren. Eerst horizontaal en dan verticaal. Onthoud dat meerdere dunne lagen beter zijn dan 1 dikke laag. En dat de eerste laag niet volledig gedroogd mag zijn bij het aanbrengen van de volgende laag.

Kaleien om de hoeveel jaar?

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de levensduur van kalei. In een bosrijke omgeving wordt het bijvoorbeeld sneller vuil en groen. Over het algemeen gaat kalei echter zo’n 10 jaar of langer mee.

Kaleien: zelf doen of door vakman?

Het is natuurlijk mogelijk om het kaleien van je gevel zelf te doen, maar als je het door een vakman laat uitvoeren, geniet je van heel wat voordelen. We overlopen ze hieronder.

Waarom professionele schilder of gevelspecialist inschakelen?

Kaleien is een tijdrovende klus. Als je het dus zelf vaak te druk hebt, laat je het beter aan een vakman over. Op die manier verlies je geen kostbare tijd.

Door een professional in te schakelen vermijd je ook extra kosten, want een foutje is snel gemaakt. Je hoeft bovendien zelf geen materiaal te kopen en kan altijd rekenen op advies op maat.

Een professional bespaart je dus heel wat zorgen en geeft je veel meer zekerheid. Redenen genoeg om het werk uit handen te geven.

Prijzen vergelijken loont

Heb jij beslist om je muren te laten kaleien door een professional? Dan dien je eerst een vakman te vinden. Dat kan je snel en eenvoudig door offertes op te vragen via onderstaand formulier.

Los daarvan, zorg ervoor dat je steeds meer dan één offerte aanvraagt. Op die manier kies je de vakman die voor jou het goedkoopst is of de beste prijs-kwaliteit biedt.

Ontvang met één aanvraag tot 5 gratis offertes van schilders en kaleispecialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.