Kamer schilderen: dé complete inspiratiegids

Schilderwerken zoals het schilderen van de buitenmuren, verbeteren de uitstraling van je woning voor buitenstaanders. Het interieur wil echter ook wel wat. Een kamer schilderen vraagt, net als bij een gevel, om een professionele aanpak. Niet alleen qua techniek, maar ook op het vlak van verf- en kleurkeuze.

In onderstaande artikel lijsten we de verschillende opties per kamer op en geven we je graag enkele ideeën mee om een unieke sfeer in elke kamer te creëren.

Wil je graag extra professioneel advies? Ben je op zoek naar een vakman en prijzen? Via onze offertepagina kom je in contact met schilders in jouw regio.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Een unieke sfeer in elke kamer

kamer schilderen

Elke kamer vraagt een andere sfeer. Zo zal je in een slaapkamer waarschijnlijk een rustgevend effect willen creëren en zal je daarentegen in de woonkamer meer voor een ruimtelijk effect willen zorgen. Alles is mogelijk.

Laat je vooraf adviseren door een ervaren schilder die je met professioneel advies kan bijstaan. Hieronder maken we je wegwijs in de waaier van opties.

Laat je gratis adviseren

Badkamer schilderen

Ga je de badkamer schilderen, dan zal de keuze van verf van essentieel belang zijn. Aangezien je in een vochtige ruimte gaat schilderen, is het belangrijk dat er met een waterbestendige verf gewerkt wordt. Je hebt alvast keuze tussen diverse producten. Populair vandaag zijn onder meer tadelakt en beton cire.

De kleur die je kiest is volledig afhankelijk van de stijl die je wenst: modern, landelijk, klassiek of iets anders.

Bij een landelijke uitstraling kies je bijvoorbeeld beter voor een lichte, rustgevende kleur zoals beige. Deze kleur past ook perfect als je een houten vloer hebt. Daarnaast kan je de badkamer in twee kleuren schilderen. Dit creërt contrast en geeft aan je badkamer een moderne uitstraling.

Slaapkamer schilderen

De sfeer die je in je slaapkamer wenst zal afhangen van je persoonlijke voorkeuren. Zorg er echter wel voor dat je niet verschillende stijlen met elkaar vermengt. We geven je alvast enkele richtlijnen.

Wil je een slaapkamer schilderen die redelijk klein is qua oppervlakte? Ga dan voor lichte kleuren, die ook een rustgevend effect zullen creëren. Ook lichte pastelkleuren geven een moderne uitstraling aan de kamer. Naturel kleuren zoals zandkleuren, aardetinten, terracotta enzovoort, zijn hier ook perfect geschikt voor.

Donkere kleuren raden we je meer aan voor grote slaapkamers met hoge plafonds. Deze kleuren zijn perfect geschikt om een knusse sfeer te crëeren. Populaire kleuren zijn onder andere blauw- en groentinten, chocoladebruin etcetera.

Tenslotte kan je felle kleuren gebruiken. Ideaal voor vrolijke mensen! Deze kleuren passen perfect in een kinderkamer. Hierop zullen we verder in dit artikel nog dieper op ingaan.

slaapkamer

Kinderkamer schilderen

Als er een kamer is waar de mogelijkheden oneindig zijn, dan is het wel de kinderkamer. Ben je een creatieve persoon, dan kan je die in de kinderkamer de vrije loop laten gaan. Wij geven je alvast een paar tips mee van kleurkeuzes die vandaag razend populair zijn:

  • Kinderen zijn dol op felle kleuren. Vraag kleurstalen aan de schilder en laat je kind de kleuren kiezen voor zijn kamer. Zorg er wel voor dat de kleuren passen bij de accessoires die zich al in de kamer bevinden.
  • Ga je een babykamer schilderen, dan zijn rustgevende kleuren hier meer aan de orde. Denk daarbij vooral aan pastelkleuren.
  • Net als in de woonkamer of badkamer, kan je ook de kinderkamer in twee kleuren verven. Zorg ervoor dat de muur met het meeste lichtinval de accentmuur wordt. Kies bij voorkeur donkere kleuren.

kinderkamer

Keuken schilderen

Bij het schilderen van een keuken zal de kleurkeuze, maar ook het soort verf de stijl en sfeer bepalen die je aan deze ruimte wenst te geven.

Qua verf is het van belang dat je kiest voor een verfsoort die tegen een stootje kan. Professionele schilders raden meestal aan lakverf of alkydverf te gebruiken, omdat die slijtvast zijn. Acrylverf is ook een optie. Enkele leuke alternatieven zijn bijvoorbeeld ook bordverf en magneetverf.

Bordverf geeft zodoende een mat-zwarte afwerking aan je keukenmuren die volledig beschrijfbaar zijn. Met magneetverf kan je de keukenkasten versieren met tal van familiefoto’s. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Woonkamer schilderen

De woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes in een woning. Een woonkamer in één kleur schilderen is vandaag de dag echter uit de mode geraakt. Een woonkamer schilderen in twee kleuren wordt steeds populairder. Op voorwaarde dat je de juiste kleurencombinatie kiest.

We geven je een paar richtlijnen en aandachtspunten mee:

  • Hoe groot is de oppervlakte van je muren? Zijn je muren redelijk groot, dan raden we je aan om lichtere kleurtinten te kiezen. Bij kleinere muren kan je daarentegen beter kiezen voor kleuren die sterk met elkaar contrasteren.
  • Lichtinval: om te bepalen welke muur je accentmuur zal worden, is het van belang rekening te houden met de lichtinval. Muren waar veel licht opvalt zullen nood hebben aan donkerdere kleuren zodat de reflectie van het licht optimaal is.
  • Glanzende of matte verf? Wordt er verf gebruikt met een hogere glansgraad, dan zal dit een drukkere sfeer veroorzaken. Vermijd dit soort verf dus best bij muren met een groot oppervlak. Ben je op zoek naar een meer knusse en intieme sfeer, dan kies je best voor een matte verf.

In vele gevallen kiezen heel wat mensen er gewoonweg voor om de woonkamer wit te kleuren. Dit is een neutrale kleur die eigentijds blijft en meestal bij elke meubilair past. Om echter te voorkomen dat je woonkamer saai overkomt, raden we je aan geen witte meubels te kiezen, maar meubilair aan te kopen dat contrasteert met de neutraliteit van je muren.

woonkamer schilderen

Interior living room. 3d illustration

Kleuradvies nodig? Vraag hulp aan een professionele schilder

Zoals je in dit artikel hebt kunnen merken, is het maken van de juiste kleurkeuze niet altijd even éénvoudig. Twijfel dus zeker niet om vooraf bij verschillende leveranciers aan te kloppen en gratis kleurstalen aan te vragen.

Wil je al een stapje verder gaan? Dan kan je ook rechtstreeks professioneel kleuradvies vragen aan een schilder in jouw regio. Je doet dit heel simpel. Vul onderstaand formulier in en wij brengen jou zo snel mogelijk in contact met professionele schilders in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.