Keuken schilderen: hoe verf kiezen? Prijs en stappenplan

Ben je op zoek naar inspiratie om je keuken te schilderen? Als je keuken verouderd is of oogt, is een verfbeurt soms de goedkoopste oplossing om haar opnieuw te laten stralen. Een goed aangebrachte verflaag zorgt er alvast voor dat je keuken weer heel wat jaren meekan.

Zelf je keuken schilderen is natuurlijk mogelijk. Laat je de keuken verven door een ervaren professionele schilder, dan kan je gegarandeerd rekenen op een mooi en duurzaam eindresultaat. In dit artikel vind je handige tips en een stappenplan voor het schilderen van je keuken schilderen.

Wil je beroep doen op een vakman voor schilderwerken? Aarzel dan niet om prijzen bij schilders in je regio op te vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Keuken schilderen prijs

de keuken gaan schilderen

Wat kost je keuken schilderen als je het werk door een vakman laat uitvoeren? Dit zijn een paar voorbeelden.

  • Een frontje van een kast laten schilderen kost tussen de € 25 en € 75.
  • Een manshoge kastdeur laten schilderen kost tussen de € 50 en € 100.
  • Een keukendeur laten schilderen kost tussen de € 75 en € 150.
  • Plinten laten schilderen kost tussen de € 15 en € 30 per strekkende meter.
  • Een plafond van 50 m2 laten schilderen kost tussen de € 400 en € 1200.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Hoe gebeurt prijsopbouw keuken schilderen?

De totaalprijs van een keuken schilderen door een vakman bestaat uit arbeids- en materiaalkosten. De arbeidskosten bedragen zo’n 75 % van het totale bedrag, terwijl de materiaalkosten ongeveer 25 % voor hun rekening nemen.

Op basis van materiaalkeuze

De soort verf (en de primer) die er gebruikt wordt voor de keuken schilderen, moet afgestemd zijn op het materiaal van je inbouw. Voor bijzondere oppervlakken zoals melamine, kunststof en fineer moet je een geschikte verfsoort uitkiezen.

Alkydverf (verdunbaar met terpentine), acrylverf en lak op oliebasis zijn goede keuzes voor een keuken van spaanplaat en hout. Kunststof kan geschilderd worden met een PU-lak, terwijl fineer vooral goed voorbehandeld moet worden. Voor frontjes en kastjes die met melamine zijn afgewerkt gebruik je een daarvoor geschikte verfsoort.

Keuze soort verf

Hieronder vind je een beknopt overzicht van prijzen voor verfsoorten die gebruikt worden om een keuken te schilderen.

  • Lak en alkydverf kost tussen de € 10 en € 30 per liter.
  • Acrylverf kost tussen de € 10 en € 20 per liter.
  • PU-lak kost tussen de € 15 en € 50 per liter.
  • Primer (grondverf) kost tussen de € 7 en € 30 per liter.

Combinatie van schilderwerken

De mooiste nieuwe keuken krijg je als je alle oppervlakken in één keer laat schilderen. Niet alleen de deuren en de frontjes van je keukenkasten worden dan geverfd, maar ook het plafond, de keukendeuren, de kozijnen, de plinten en wat je verder nog aan wanden in deze kamer te schilderen hebt.

Door het combineren van schilderwerken valt de totaalprijs vaak gunstiger uit. Een schilder zal dan kijken hoe veel werk de ganse keuken hem kost en je dan een gunstige totaalprijs berekenen. Het aanvragen van offertes bij verschillende vakmannen geeft je al snel een goed beeld van mogelijke combideals.

Keuken schilderen: verf en kleur kiezen

waarom keuken laten schilderen

Als je zelf je keuken verven wil, dan moet je daarvoor een geschikte soort verf kopen. En het oog wil ook wat – er zijn veel spannende kleuren die jouw keuken aangenaam rustig of juist onverwacht opvallend kunnen maken.

Ga je de keuken laten schilderen? Een ervaren keukenschilder kan je adviseren over de mooiste kleuren die bij jouw woonstijl passen, en gebruikt de beste verf om je keuken te schilderen.

Vraag advies aan ervaren schilders

Verf kiezen

Voor heel wat plekken in huis die je wil schilderen maakt de soort verf die je gebruikt niet zo veel uit. Maar een keuken is een plek waar water, hitte stotende pannen/kookgerei en reinigingsmiddelen flinke schade kunnen opleveren aan goedkope verfsoorten.

Kies daarom voor kwalitatief goede verf die een sterke deklaag oplevert – het is in dat geval niet slim om voor goedkope verf te kiezen.

Kleur kiezen

De meeste keukens zijn nog altijd wit of crèmekleurig. Maar grijs en antraciet worden steeds populairder en zien er chique uit. Bovendien hebben donkere tinten het voordeel dat je er saus- en vetvlekken minder snel op ziet.

De kleur van je keuken is een persoonlijke keuze. Als jij een gele of blauwe keuken mooi vindt, staat het je vrij om die verfkleuren te gebruiken. Bekijk wat kleurtinten en kleurenschema’s, ga na welke kleuren je al in je interieur hebt, en bedenk welke verfkleur het beste zal staan in je woning.

Keuken zelf schilderen: stappenplan

Het mooiste en meest duurzame resultaat krijg je als je je keuken laat verven door een ervaren schilder. Maar, als je tijd en zin hebt, kan je ook zelf je keuken schilderen.

Met onderstaand stappenplan ziet je keuken er straks hopelijk weer stralend uit!

Voorbereidende werken

Om te beginnen maak je de oppervlakken van je kasten en deuren geschikt om een grondlaag verf aan te brengen. Haal handvaten, scharnieren en knoppen weg of dek ze af met schilderstape. Vul eventuele gaten of scheuren met (hout)vuller.

Schuur de ondergrond vervolgens goed op met schuurpapier met een fijne korrel, zodat de verflaag goed pakt. Als de oppervlakken vettig zijn (wat natuurlijk vaak voorkomt in de keuken) reinig je ze best eerst met een sopje of een ontvetter.

Schilderen van grondlaag

Een grondlaag lijkt misschien overbodig bij een keuken schilderen, maar is dat absoluut niet. Deze laag zorgt ervoor dat de eigenlijke verflaag jarenlang goed hecht, een betere kleur krijgt en prachtig egaal wordt. Gebruik bij voorkeur een grondverf op oliebasis en breng met een verfrol een egale laag aan.

Let op: voor kastjes en deurtjes van melamine is een speciale primer voor nodig.

Afwerkingslaag schilderen

Daarna is het tijd om de eigenlijke verf aan te brengen. Zorg dat je de verf met een roller goed alle kanten op werkt, en gebruik eerst een kleine roller of een kwast voor de randen en voor de moeilijkere plekjes. Als de eerste laag verf volledig droog is, kan je een nieuwe laag aanbrengen. Twee lagen verf is voor een keuken schilderen meestal genoeg.

keuken schilderen stappenplan

Keuken laten schilderen: prijzen en vakmannen vergelijken loont

Een volledige keuken laten schilderen kan soms duur uitvallen. Daarom is het verstandig om offertes bij meerdere schilders op te vragen. Door de prijsvoorstellen die je vervolgens ontvangt onderling te vergelijken, krijg je een goede indicatie van de tarieven van elke schilder. Zo kan je bewust je keuze maken en voor een scherpe prijs van een prachtige nieuwe kookruimte genieten.

Onderstaand offerteformulier brengt je alvast snel en eenvoudig in contact met lokale schilders in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.