Patineren: soorten, kleurcombinaties en prijzen

Met patineren creëer je op een kunstmatige manier een mooi doorleefd effect op meubelen en muren. Het is een klus die wat meer talent en technische kennis vereist dan gewoon schilderen. Daarnaast is ze een stuk arbeidsintensiever. Voor een fraai en duurzaam resultaat schakel je best een vakman in. Wil je toch liever zelf aan de slag, dan vind je in dit artikel alle nuttige informatie en enkele praktische tips.

Wil je advies op maat? Ben je op zoek naar prijzen? Wil je een vakman in jouw regio vinden? Stel gerust al je vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is patineren?

Patineren is een verftechniek waarmee je hout een oude en verweerde uitstraling geeft. Het werkt in principe op alles van hout: kasten, bedden, stoelen, tafels en bankstellen.

Je kan deze verouderingstechniek ook toepassen op je deuren, raamkozijnen, lambriseringen (de paneel-betimmeringen aan de onderkant van een wand) en zelfs op hele binnenmuren.

Bij patineren op hout maak je gebruik van was, glaceerverf of kant-en-klare patina.

Waarom patineren?

Patineren is een handige oplossing als je een charmante vintage sfeer in je woonkamer wil creëren. Het biedt je veel meer mogelijkheden dan de aanschaf van antieke spullen en is ook een pak goedkoper.

Je kan patineertechnieken gebruiken op zowel gloednieuwe meubelstukken als op meubels die al jaren in de woonkamer staan. Daarbij ben je niet gebonden aan vaste patronen of specifieke kleuren, maar kan je je creativiteit de vrije loop laten.

Patineren past niet alleen bij antieke woonruimtes, maar zorgt ook in een modern interieur voor een fraai effect.

Kleurcombinaties

Vanouds was patineren bedoeld om witte of lichte meubelstukken van een bruine patineerlaag te voorzien. Tegenwoordig zijn heel wat andere kleureffecten mogelijk. Metaaltinten lenen zich uitstekend voor patineerwerk. Gebruik bijvoorbeeld zwarte patina op meubels met een zilverkleurige verflaag of turquoise patina op spullen met een kopertint. Een helderblauwe muur geef je door behandeling met glaceerverf een mooi sleets blauw kleurtje. Ook andere felle tinten als oranje en olijfgroen, kun je op deze manier temperen en een meer antieke look geven.

Wat kost patineren?

Hoeveel geld je uitgeeft aan patineren is afhankelijk van de methode die je kiest en vooral ook van de oppervlakte die je gaat bewerken. Voor het verouderen van een ladekast zal je minder was of glaceerverf nodig hebben dan voor het patineren van een muur.

Met onderstaande richtprijzen voor de verschillende producten, kan je alvast een eerste inschatting maken van de kosten. Let wel: de prijzen kunnen sterk verschillen naargelang het merk en de kwaliteit.

  • Patineren met was: voor verniswas betaal je ongeveer € 30 per liter en voor een liter kleurwas moet je rekenen op € 40. Bij het werken met was is het meestal nodig om eerst een onderlaag van krijtverf aan te brengen. Aan een liter krijtverf ben je gemiddeld € 20 kwijt.
  • Patineren met glaceerverf: glaceerverf met een kleurpigment kost circa € 60 per liter.
  • Kant-en-klare patina: Voor een liter patina die al voorbereid is, betaal je ongeveer € 80.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Soorten patineertechnieken

soorten patineertechnieken

Er zijn grofweg drie verschillende soorten patineren:

  • Patineren met was
  • Patineren met glaceerverf
  • Patineren met kant-en-klare patina

Geen van deze methodes is echt ingewikkeld, maar ze vereisen wel enig geduld. Je moet immers de droogtijden van het gebruikte product respecteren en niet ontmoedigd raken als het resultaat niet meteen perfect is. Als het echt helemaal mis is gegaan, schuur je het meubelstuk gewoon terug en begin je opnieuw.

Patineren met was

Patineerwas is verkrijgbaar in verschillende tinten. Met kleureffecten kan je dus heel wat kanten op. Voor een mooi verouderingseffect moet de was aangebracht worden op een ondergrond die doorlatend is, zoals beits of krijtverf. Als er normale lak op je meubel zit, moet je die eerst even wegschuren en vervolgens een onderlaag van krijtverf aanbrengen. Bij patineren met was heb je keuze uit boenwas en verniswas.

Boenwas

Boenwas wordt vaak gekozen omdat het relatief makkelijk te gebruiken is op blank hout en op hout dat geverfd is met krijtverf. Je brengt een dunne laag was aan op je meubel en laat het uitharden. Vervolgens boen je de was op met een kwast of doek voor het verouderingseffect.

Verniswas

Patineren met verniswas kan ook op zowel onbehandeld hout als krijtverf. Met staalwol of een speciale patineerkwast breng je een laag was aan op je meubel. Daarna gebruik je de punten van je kwast om de was te tamponneren (met kloppende beweging verspreiden), zodat er een vintage-achtige waas achterblijft. Verniswas gebruik je als je na het patineren nog een laagje vernis op je meubel wil zetten. Met boenwas is dat niet mogelijk.

Patineren met glaceerverf

Glaceerverf is een transparante verf die traag droogt. Zo heb je voldoende tijd om patineereffecten aan te brengen. Een ander groot voordeel van glaceerverf is dat je het makkelijk kan mengen met een zelfgekozen kleur. Een derde voordeel is dat je glaceerverf ook kan aanbrengen op een ondergrond van normale verf.

De techniek is ongeveer dezelfde als bij was. Je brengt een laag glaceerverf aan en tamponneert het vervolgens met een doek of kwast.

Kant-en-klare patina

Patina in kant-en-klare vorm is vaak bruinrood en gebruik je voor een wat traditioneler antiek effect. Je kunt de patina kopen op waterbasis en op terpentinebasis.

Voor grote meubelstukken en op muren werkt de patina op waterbasis beter. Na het aanbrengen veeg je de patina met een doek af om een waaseffect te creëren. Naar eigen wens veeg je minder of meer van de patina weg.

Kant-en-klare patina gebruik je bij voorkeur op een basislaag van zijdeglans verf. Poreuze ondergronden zijn wat minder geschikt voor dit product. De patina kan hierop te snel intrekken, zodat je nauwelijks tijd krijgt om je effecten aan te brengen.

patineren

Patineren: zelf doen of werk voor specialist?

Een tafel, ladekastje of ander klein meubelstuk patineer je uiteraard zelf. Voor een grotere klus, zoals het patineren van meerdere meubelen, lambriseringen en binnenmuren, kan het verstandig zijn om een vakman in te schakelen.

Het bespaart je een pak tijd en de arbeidskosten vallen best mee. Met een specialist heb je het voordeel dat je niet te veel investeert in materiaal (grondverf, patineerproduct, staalwol, kwasten enzovoort). Maar bovenal ben je ervan verzekerd dat de juiste patineertechniek wordt toegepast, voor een prachtige doorleefde look in je woonruimte.

Vind een professionele schilder of patineerder in je regio via onderstaand formulier. Met 1 aanvraag kan je makkelijk meerdere offertes opvragen en direct prijzen en services vergelijken. Verstuur nu je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsvoorstellen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.