Plafond schilderen: richtprijs, stappenplan en extra tips

Een plafond schilderen is één van de schilderwerken die we meestal uitstellen. Het is een arbeidsintensieve klus en vraagt wat voorbereiding vooraleer je van start kunt gaan. In dit artikel geven we je meer uitleg over de stappen die ondernomen moeten worden bij het schilderen van een plafond en wat de richtprijzen zijn beslis je hiervoor een schilder in te schakelen.

Richtprijzen voor het schilderen van een plafond

De prijs voor het schilderen van het plafond ligt tussen de €6 en €15 per m2, afhankelijk of je deze wenst te laten spuiten of traditioneel te laten schilderen. Ook het soort verf zal een factor zijn in de uiteindelijke kostprijs.

Verftechniek Richtprijs
Verfspuit €6 per m2
Traditioneel schilderen (met verfroller) Tussen €10 en €15 per m2

Vergelijk prijzen van schilders

Hoe plafond schilderen

Een huis schilderen omvat verschillende werkzaamheden en elk van deze werkzaamheden vraagt om een verschillende aanpak. Een plafond schilderen doe je dus niet op 1-2-3. Het is noodzakelijk dat je bepaalde regels volgt om een optimaal resultaat te bekomen.

Stap 1: voorbereidende werken

Vooraleer je begint aan het verven van een plafond is het noodzakelijk enkele voorbereidende werken uit te voeren. Zorg ervoor dat de ruimte volledig leeg is. Zorg er dus voor dat alle kroonlusters en ventilators verwijderd zijn, evenals de gordijnen en draagbare meubels.

Plak vervolgens alle zware meubel en schakelaars af met afplakband of afplakfolie, zodat je geen vlekken maakt tijdens het schilderen. Tenslotte is het noodzakelijk na te kijken of het plafond in goede staat verkeert. Eventuele gaatjes en scheurtjes zullen vooraf hersteld moeten worden. Eens deze voorbereidende werken achter de rug zijn, kun je effectief beginnen met het schilderen.

Stap 2: Primer aanbrengen

Eens de voorbereidende werken achter de rug zijn, zal er nog één stap ondernomen moeten worden vooraleer je met het schilderen kan beginnen. Zodoende een perfecte hechting van de verf te verzekeren kan je op het plafond een primer aanbrengen. Primers hebben bovendien waterafstotende eigenschappen, waardoor ze ook nog eens de kans op vochtvlekken drastisch verminderen.

Stap 3: Schilderen van het plafond

Nu kunnen we beginnen met het verven van het plafond. Begin eerst, met een verfkwast of kleine verfroller, de randen van het plafond te schilderen. Eens je hiermee klaar bent, neem je een grotere verfroller en bevestig je deze op een telescoopsteel. Schilder nu het plafond door te beginnen aan het uiteinde ervan. Schilder in kleine oppervlaktes, maximum van 1m2 (1 meter op 1 meter).

Bij het schilderen van een plafond zul je meestal twee lagen moeten aanbrengen voor een dekkend resultaat.

Plafond schilderen: enkele tips

Een plafond schilderen kan belastend zijn voor het lichaam. Om te vermijden dat je dubbel werk verricht, geven we je hieronder nog graag enkele aandachtspunten mee wanneer je aan deze klus begint.

Ontvang gratis advies

Hoe houten plafond schilderen?

Woon je in een landelijke woning en heb je thuis verschillende houten plafonds? Een houten plafond schilderen is niet moeilijker dan het schilderen van een traditioneel gyproc of betonnen plafond.

Bij een houten plafond zul je vooraf ook het plafond moeten reinigen en ontvetten vooraleer je met de schilderwerken kunt beginnen. Ook herstellingswerken zullen noodzakelijk moeten zijn als je gaatjes en scheurtjes opmerkt. Eens je klaar bent met de reiniging zal er ook een hechtende primer aangebracht moeten worden op het plafond. Voor een houten plafond zul je misschien enkel goed moeten kijken welk soort verf je kiest, want niet elke is geschikt voor hout.

Witten of sauzen

Witten of sauzen is een techniek die je veel te horen zult krijgen, vooral wanneer je plafond wit van kleur is. Het is niet vreemd dat plafonds na verloop van tijd beginnen te verkleuren, vooral wanneer er rokers zijn in huis. Deze verkleuring kan echter ook ontstaan door een gebrek aan ventilatie of gewoonweg door de ouderdom van de woning.

Vooraleer je met het schilderen start, is het van belang dat je deze verkleuring wegwerkt. Het witten of sauzen zal er namelijk voor zorgen dat losse verflagen en kleine barstjes niet meer zichtbaar zijn. Let wel op dat dit niet geldt voor grotere scheuren. In dat geval zul je deze vooraf moeten plamuren.

Kleuradvies verf

Een plafond is meestal wit van kleur, maar dit is echter geen vaste regel. We raden je echter wel aan om voor een lichte kleur te kiezen. Lichter kleuren creëren een groter ruimtegevoel. Voor grotere ruimtes met hoge plafonds (bv. herenhuizen), kun je daarentegen opteren voor donkerdere kleuren. Alles hangt af van de sfeer die je in de kamer opzoekt.

Plafond schilderen zonder strepen

Om een plafond te schilderen zonder strepen is het allereerst noodzakelijk dat je je plafond schildert in natuurlijk licht. Wanneer je begint te schilderen, start je best bij het raam (de lichtbron) en schilder je daarvan weg. Kijk steeds in richting van de lichtbron zodat je een overzicht bewaart over je schilderwerk en geen schaduwen veroorzaakt.

Wanneer je plafond laten schilderen?

Bovenstaand stappenplan geeft je al een duidelijker overzicht van de stappen die ondernomen moeten worden bij het schilderen van een plafond. Aangezien deze werken niet éénvoudig zijn raden we je aan om deze over te laten aan een professionele schilder.

Niet alleen beschikt hij over de expertise om de werken in een mum van tijd nauwkeurig uit te voeren, ook kan hij jou twee verschillende technieken aanbieden om je plafond te schilderen.

De eerste techniek is het plafond te laten verven met behulp van een verfspuit. Het gebruiken van een verfspuit gebeurt veel sneller waardoor de schilder je uiteindelijk minder zal aanrekenen in werkkosten. Ook heb je minder kans op strepen op het plafond. Laat je de schilderen je plafond spuiten, zorg er dan wel voor dat alle meubels uit de ruimte gehaald worden en dat je muren en vloer goed afgedekt zijn.

De tweede techniek is de traditionele schildertechniek met een verfroller. Het voordeel van deze techniek is dat niet alle meubels uit de ruimte weggehaald zullen moeten worden. Het aantal werkuren bij deze verftechniek zijn uiteraard langer en de prijs op je eindfactuur zal dusdanig ook duurder zijn.

Vergelijk professionele schilders

Laat je plafond schilderen door een ervaren schilder

Welke techniek je ook beslist te gebruiken, de hulp inschakelen van een ervaren en professionele schilder zal je de zekerheid geven dat je jarenlang van een optimaal resultaat zult kunnen genieten.

Dien je nog overtuigd te worden? Twijfel dan niet om onderstaand formulier in te vullen om in contact te komen met enkele professionele schilders uit je regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.