Ramen schilderen: hoe houten of pvc ramen schilderen?

Door je ramen te schilderen geef je je woning een mooie uitstraling. Ook zijn je raamkozijnen op die manier beter beschermd tegen de wisselende weersomstandigheden. Een goede investering dus! In dit artikel vind je alle relevante info over het schilderen van ramen: prijs, tips en een handig stappenplan.

Ben je op zoek naar een vakman? Wil je meer gedetailleerde prijzen? Vind de juiste schilder voor je schilderwerken via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs ramen schilderen

ramen schilderen

Het schilderen van ramen is geen eenvoudige klus. Daarom laat je het beter over aan een ervaren schilder of andere vakman. Je betaalt dan gemiddeld tussen de 6 en 8 euro per meter. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de verfsoort en de vakman die je kiest.

Als je een meer gedetailleerd beeld wil krijgen van de exacte kosten, laat je best een offerte op maat opstellen.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Hou rekening met extra kosten

Bij het schilderen van ramen komen soms extra kosten kijken. Als je bijvoorbeeld houten ramen laat schilderen, kan er sprake zijn van houtrot. In dat geval moet het probleem eerst verholpen worden voordat er geschilderd kan worden. Het verven van een lastig bereikbaar kozijn of een moeilijke oppervlakte kost je ook meer. Iets om rekening mee te houden!

Hoe besparen op ramen laten schilderen?

De kosten van een schilder zijn niet min. Gelukkig zijn er een aantal manieren om geld te besparen! Als je kiest om de schilderwerken te laten uitvoeren door een professional, kan je bijvoorbeeld beroep doen op het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan 6 % in plaats van 21 %. Voorwaarde is wel dat je woning 10 jaar of ouder is.

Daarnaast druk je de kosten door de schilderwerken goed voor te bereiden. Zo hoeft de schilder dit niet meer te doen, waardoor hij tijd uitspaart. Moeten er meerdere schilderwerken tegelijkertijd gebeuren? Laat ze dan direct in één keer uitvoeren. In sommige gevallen rekent de vakman een goedkoper tarief.

Het is ook mogelijk om aan je buren te vragen of zij nog schilderwerken hebben om de kosten te drukken.

De laatste en eenvoudigste manier om geld te besparen op je schilderwerken is door de offertes van meerdere vakmannen onderling te vergelijken. Op die manier krijg je een beter zicht op de vraagprijs en vergelijk je makkelijker de verschillende opties. Kies ook voor een schilder in je regio. Zo bespaar je op voorrijkosten.

Wanneer ramen schilderen?

Als je van plan bent om je ramen langs buiten te schilderen, is het belangrijk dat je dit niet zomaar doet. Je houdt best rekening met de periode van het jaar voor het mooiste resultaat. Tussen begin mei en eind september is de beste tijd om te verven.

Hou er wel rekening mee dat je nooit mag schilderen als het regent, mist of sneeuwt. Dat verstoort het droogproces en dus ook het eindresultaat. Wanneer het buiten te warm is, wordt er ook best niet geverfd. Dan droogt het schilderwerk te snel, met lelijke vlekken als gevolg. De verf kan zich zo bovendien niet hechten, waardoor het afschilfert.

Ramen schilderen: verschillen en gelijkenissen per materiaal

Uit welk materiaal je raamkozijnen ook gemaakt zijn. Het is mogelijk om ze te schilderen. Maar de manier waarop ze geverfd worden, de moeilijkheidsgraad en de tijdsduur zijn verschillend. Aluminium ramen schilderen is bijvoorbeeld veel moeilijker dan houten ramen schilderen.

Hieronder een overzicht van de verschillen en gelijkenissen per materiaal.

Houten ramen

Houten ramen schilderen is het makkelijkst. Dat wil zeggen dat het je het minste kost. Het is wel zo dat ze regelmatig opnieuw geverfd moeten worden. Na ongeveer 5 jaar moet de afwerkingslaag vernieuwd worden, omdat de verf dan verkleurt of afschilfert.

houten ramen schilderen

Aluminium of pvc ramen

Ook pvc ramen kan je schilderen. Daar steekt meer werk in, omdat het materiaal moeilijker verf opneemt. Om pvc ramen te verven moet je dus eerst een goede primer en vervolgens aangepaste verf gebruiken. Hetzelfde geldt voor aluminium ramen.

Het grote voordeel van deze twee materialen is dat ze geen onderhoud vragen. Eigenlijk moeten ze dus niet geverfd worden. Maar je kan het doen om je woning een mooiere uitstraling te geven. Het schilderen van pvc en aluminium ramen laat je wel best altijd aan een vakman over, want het is geen eenvoudige klus!

pvc ramen schilderen

Ramen schilderen of vernieuwen?

Door je ramen te schilderen voorzie je ze van een nieuwe look en bescherm je ze tegen verschillende weersomstandigheden. Het is in vele gevallen een goed alternatief als je eventjes geen geld hebt om je ramen te vernieuwen. Als je ramen echter in een te slechte staat verkeren, laat je ze beter vernieuwen. Het kost je wel meer, maar na verloop van tijd spaar je geld uit door de betere beglazing!

Vraag advies aan professionele vakmannen

Ramen schilderen: zelf of laten doen? Prijzen vergelijken loont

Je ramen schilderen is een tijdrovende klus, maar als je een beetje handig bent, kan je het zelf doen. Het aanwerven van een professionele schilder heeft echter tal van voordelen. Twijfel je nog over wat er voor jou de beste keuze is? Dan vind je hieronder de voor- en nadelen, én een handig stappenplan om je te helpen beslissen.

Ramen zelf schilderen

Zelf je ramen schilderen biedt als grote voordeel dat je geld bespaart. Tenminste als je het goed uitvoert. Onderstaande stappenplan helpt je op weg.

Zelf schilderen: stappenplan

  • Voorbereidingswerk: zorg ervoor dat je voor het schilderen de kozijnen schoonmaakt en het glas afplakt om het te beschermen tegen verf. Schilder je de ramen langs de buitenzijde? Verwijder dan ook de siliconen. Je kan ook eventueel het raam demonteren om het schilderen eenvoudiger te maken.
  • Schuren: schuur de kozijnen eerst grondig, zodat oneffenheden op de ondergrond verdwijnen en je een mooier eindresultaat krijgt.
  • Primer aanbrengen: voorzie de kozijnen van een primer voor het aanbrengen van de verf. Als de laag gedroogd is, dien je het nog eventjes op te schuren en te ontvetten.
  • Verven: breng als laatste stap de verf aan. Doe dit in twee lagen voor het mooiste resultaat.
  • Afwerken: verwijder de afplaktape en plaats het gedemonteerde raam terug wanneer de verf gedroogd is.

Ramen laten schilderen

Als je het jezelf makkelijker wil maken, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je ramen door een professional te laten schilderen. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over het eindresultaat, want je weet dat het altijd goed zit.

Een schilder inschakelen biedt ook als voordeel dat de schilderwerken sneller worden uitgevoerd. Het resultaat gaat bovendien langer mee en je kan altijd rekenen op advies op maat. Genoeg redenen dus om een professional te overwegen!

Ben je van plan om je ramen te laten schilderen door een vakman? Dan is het sowieso interessant om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Je kan er heel wat geld mee uitsparen. Dat doe je eenvoudig via onderstaand formulier!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.