Traditioneel tadelakt voor een uniek interieur

Tadelakt is een Marokkaans type stucwerk dat vandaag vooral in badkamers, wc’s en keukens wordt gebruikt. Het materiaal zelf en de manier van aanbrengen zijn heel speciaal. Een half-edelsteen wordt gebruikt om het stucwerk te polieren en waterdicht te maken. Vooral door zijn vochtwerende eigenschappen is dit eeuwenoude Marokkaanse kalkpleister perfect voor de afwerking van natte ruimtes.

Dit bijzondere materiaal is gekend door z’n unieke afwerking. Je interieur krijgt zo een warme, Mediterrane sfeer. In dit artikel bundelen we alle relevante info over tadelakt: prijs, eigenschappen en onderhoud.

Geprikkeld? Interesse? Vraag gerust bijkomend advies via onze offertepagina aan één of meerdere vakmannen in jouw buurt. Ze bezorgen je daarnaast vrijblijvende offertes op maat.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Prijs tadelakt

tadelakt

Indien je interesse hebt in een afwerking van je interieur met tadelakt, mag je ongeveer 200 euro rekenen per vierkante meter (plaatsing niet inbegrepen).

De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • het aantal vierkante meter dat je wil bekleden
  • de ondergrond
  • de kleur van het tadelakt
  • de vorm van het oppervlak dat je wil bekleden

Ook bestaat er een prijsverschil tussen de traditionele en de niet-traditionele manier van aanbrengen. Een lagere prijs betekent vaak dat het tadelakt niet volledig op een traditionele manier wordt behandeld en gepolierd. 

Tijdens het polieren van tadelakt gebruikt de specialist namelijk een steen om een mat resultaat te bekomen. Een vergelijkbaar effect kan ook bereikt worden door een goedkopere glanslaag aan te brengen.

De tijd die het polieren in beslag neemt is eigenlijk de belangrijkste reden dat de prijs van tadelakt zo hoog is. Het is een echt ambacht dat met veel zorg en nauwkeurigheid uitgevoerd moet worden.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Eigenschappen kalkpleister

Een wand die met tadelakt bekleed is, springt meteen in het oog. Door de natuurlijke ingrediënten en het polieren ontstaat er een mat effect dat moeilijk te immiteren valt met synthetische producten. Daardoor zie je deze afwerking niet vaak en trekt het meteen de aandacht. Een unieke look is gegarandeerd!

Daarnaast is dit materiaal te verkrijgen in meerdere kleuren, aangezien het met kleurpigmenten vermengbaar is. Zo heb je de keuze tussen neutrale tinten, zoals wit en grijs. Maar ook voor wat meer gedurfde kleuren, waaronder blauw, rood en oranje. Toch zijn niet alle kleurcombinaties mogelijk, aangezien de basis van tadelakt wit is. Om donkere, volle kleuren te maken is er heel veel pigment nodig. Een wand die daarmee afgewerkt is, heeft daarom altijd een lichtere tint, maar dat maakt tadelakt net zo speciaal.

Ten laatste is tadelakt perfect voor vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens. Door zijn vochtwerende eigenschappen werd het materiaal traditioneel in Marokkaanse hamams en badhuizen gebruikt. Dat komt omdat het uit hydraulische kalk bestaat: een waterbestendige stof met ademende eigenschappen.

Een unieke afwerking voor een exotische uitstraling

Tadelakt voor de badkamer

Omdat tadelakt vrij prijzig is, is het soms interessanter om de wanden van een kleine ruimte, zoals de badkamer, ermee te laten bekleden. Het pleistermateriaal kan ook aangebracht worden op badranden, wastafels en douches. Indien je beslist om tadelakt voor de badkamer te gebruiken, hou je best rekening met een aantal zaken.

  • In natte ruimtes vergt dit materiaal regelmatig onderhoud.
  • Waterafstotende ondergronden zijn de perfecte basis voor tadelakt. Het materiaal mag namelijk enkel aangebracht worden op een minerale ondergrond die uit beton of baksteen bestaat. Als de basis bijvoorbeeld uit gipsplaten gemaakt is, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Daardoor ontstaan er barsten en komen de gipsplaten los.
  • Daarnaast mag je het materiaal ook niet aanbrengen op bestaand tegelwerk. Tegels zijn glad en dit pleistermateriaal heeft een ruwe structuur nodig om zich aan vast te hechten.

Vraag advies op maat aan professionele vakmannen

Onderhoud tadelakt                     

Om het natuurlijke, matte effect te behouden, moet je tadelakt ook juist onderhouden. Het heeft namelijk specifieke zorg nodig dat verschilt van het onderhoud van andere materialen. Zo is olijfoliezeep of groene zeep perfect voor het dagelijkse onderhoud van de badkamer. De natuurlijke ingrediënten in deze producten tasten het materiaal niet aan. Daarnaast kan je bijenwas gebruiken om je douche of badkamer in te smeren.

Gebruik echter nooit chemische producten! Die beschadigen de mooie, natuurlijke afwerking. Chemische producten zijn bovendien niet nodig, aangezien tadelakt een slechte omgeving voor schimmels en bacteriën vormt.

De mate van onderhoud hangt natuurlijk ook af van hoe vaak je de ruimte gebruikt. Informeer je daarom best bij een professionele vakman.

Felle kleuren geven jouw badkamer nóg meer pit!

Vraag hier je offerte aan!

Interesse? Vraag gerust extra informatie bij één of meerdere vakmannen in jouw regio via onderstaande offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.