Trap schilderen: tips en stappenplan

Als je een woning binnenstapt, is het eerste wat je ziet in de meeste gevallen de trap. Na jarenlang gebruik kan een trap beschadigd geraken of er versleten beginnen uitzien. De trap schilderen is in dat geval een mooie én goedkope oplossing in vergelijking met traprenovatie of stofferen.

Ben je de huidige kleur van je trap beu? Door hem te schilderen in een andere kleur krijgt je interieur een heel andere, nieuwe look. Ben je benieuwd wat de kosten zijn, waar je allemaal op moet letten bij het schilderen van je trap? En, of je het zelf kan doen of beter laat doen? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je advies van een ervaren schilderen? Stel al je vragen en ontvang direct prijzen voor deze en andere schilderwerken via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Trap schilderen prijs

trap schilderen

Hoeveel het kost om je trap te (laten) schilderen hangt onder meer af van het aantal treden en de breedte van de treden. Ook de moeilijkheidsgraad beïnvloedt de prijs.

Voor een trap met open treden bedraagt de gemiddelde prijs (inclusief btw, arbeidskosten en materiaal) voor twee grondlagen en een eindlaag gemiddeld 15 euro per trede. Een trap met gesloten treden kost gemiddeld 20 euro per trede. Voor het schilderen van een trapleuning wordt 10 tot 15 euro per meter gerekend.

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Trap schilderen: verftechniek per soort trap

Op welke manier en met welke verf een trap geschilderd moet worden, is afhankelijk van het materiaal waarvan de trap gemaakt is en van de plaats waar de trap zich bevindt.

Bij een houten trap moet eerst een grondlaag aangebracht worden met daaroverheen een speciaal voor hout geschikte lakverf. Wanneer je kiest voor vernis zul je minder snel een nieuwe laag moeten aanbrengen dan bij verf, zeker als de trap zich in een vochtige ruimte zoals een kelder bevindt.

Een olielaag beschermt en voedt een houten trap tegelijkertijd. Op gelakte metalen trappen kunnen vrij snel gebruikssporen en krassen ontstaan. Daarom wordt aangeraden deze laklaag elke vijf tot tien jaar te vernieuwen. De gebruikssporen worden dan weggewerkt en de trap blijft er mooi uitzien.

Houten trap schilderen

Om lang van je trap te kunnen genieten, is het belangrijk om bij het schilderen op de juiste manier te werk te gaan. Onderstaand stappenplan helpt je op weg:

  • Voor je kan starten met schilderen moet eerst de oude, afbladderende verflaag verwijderd worden met afbijtmiddel en een verfkrabber. Doe je dit niet dan kan je de nieuwe verflaag niet op een egale manier aanbrengen. Is de verflaag nog niet aan het afbladderen dan volstaat schuren.
  • Na het verwijderen van oude verf- of olielagen zal de trap nogmaals geschuurd moeten worden, om zeker te zijn dat alle resten verwijderd zijn. Om de nieuwe verflaag beter te laten hechten dient de trap vervolgens vet- en stofvrij gemaakt te worden. Daarna moet de trap nog eenmaal worden geschuurd met fijn schuurpapier. Eventuele beschadigingen kunnen worden opgevuld met plamuur of houtvuller
  • Om te voorkomen dat er verfspatten op omliggende vloeren en muren terechtkomen kun je deze afplakken met polyethylaanfolie of speciale schilderstape.
  • Als alle voorbereidingen zijn getroffen en de trap helemaal droog en stofvrij is, kan worden begonnen met het aanbrengen van een grondlaag of primer. Als deze eerste laag volledig droog is, moet de trap nogmaals opgeschuurd worden. Daarna volgt de tweede grondlaag en weer een schuurbeurt
  • Na de twee grondlagen kan je de trap schilderen in de gekozen kleur. Trappen worden intensief gebruikt, dus kies voor verf die zeer goed bestand is tegen slijtage. Ook de verf zal in verschillende lagen aangebracht moeten worden. Tussendoor moet de trap steeds lichtjes opgeschuurd worden, waardoor het resultaat uiteindelijk gaver en mooier wordt

Open trap verven

Bij een open trap ontbreken de stootborden. Dat zijn de verticale planken tussen de treden. Dit type trap is minder prominent aanwezig, waardoor de ruimte ruimtelijker oogt. Wil je de trap graag op de achtergrond houden, dan kan je hem schilderen in dezelfde kleurtinten als de rest van het interieur. Wil je er daarentegen een echte blikvanger van maken dan kun je de trap voorzien van een contrasterende kleur of verschillende kleuren door elkaar gebruiken.

Trap schilderen: ideeën en inspiratie

Wanneer je de trap gaat schilderen kan je kiezen uit verschillende stijlen en kleuren. Heb je een klassiek interieur met neutrale kleuren en wil je dat je trap hier bij aansluit? Dan kies je het best voor de kleuren beige, grijs, zwart of wit. Wil je de trap daarentegen in het oog laten springen of wil je eens experimenteren met een andere, contrasterende kleur? In dat geval is de trap daar de ideale plaats voor. Combineer bijvoorbeeld een zwarte trap met een witte muur voor een ruimtelijker effect.

Trap schilderen: mat of glans

Het schilderwerk op de trap wordt zwaar belast. Daarom zal een schilder kiezen voor slijtvaste verf om een langere levensduur te garanderen. Een goed voorbeeld hiervan is lak gemaakt op basis van polyurethaan of alkydhars. Deze lak is verkrijgbaar in een zijdeglas en een hoogglans versie.

Een mat alternatief is vloerverf. Voor het schilderen van een trap wordt vaak verf met twee component vloercoating gebruikt. Deze bestaat uit een basiscoating en een coating die ervoor zorgt dat de verf zal verharden, waardoor slijtage wordt tegengegaan.

Ook acrylverf is een optie om de trap te schilderen. Om de trap optimaal te beschermen wordt vaak nog een transparante eindlaag met parketlak aangebracht. Er kan daarnaast gekozen worden voor een anti-slip verflaag.

Trap schilderen in 2 kleuren

Een trap schilderen in één kleur zorgt voor een rustige uitstraling in je interieur. Mag het wat bonter dan kun je de treden een andere kleur geven dan de stootborden of de treden afwisselend van een andere kleur voorzien.

trap in 2 kleuren

Veelgestelde vragen bij het schilderen van een trap

Kan ik de trap beter verven of vernissen? Kan een trap geverfd worden zonder ze eerst te schuren? Kan ik zélf de trap schilderen of kan ik dat beter aan een vakman overlaten? Allemaal zaken die je je wellicht afvraagt wanneer je hebt beslist om je oude of beschadigde trap onder handen te nemen.

De antwoorden op al deze vragen zetten we hieronder kort voor je op een rijtje. Zo kan jij straks genieten van een prachtig geschilderde trap die perfect bij je interieur past.

Trap verven of vernissen?

Een trap die niet behandeld is, is gevoelig voor kleurverandering en vuil. Om lang van je trap te genieten is het belangrijk deze goed te onderhouden door tijdig te vernissen of te verven.

Vernis is een kleurloze, transparante beschermlaag, waardoor de nerf zichtbaar blijft. Vernis beschermt het hout tegen slijtage. Kies je voor verf dan wordt de nerf van het hout onzichtbaar.

trap verven of vernissen

Kan ik schilderen zonder schuren?

Schuren is een belangrijk onderdeel van elke verfklus. Je krijgt er oneffenheden mee weg, maar het is ook nodig om een goede hechting tot stand te brengen.

De nieuwe verflaag moet zich kunnen hechten op de ondergrond en dat kan alleen als die ondergrond niet te glad is. Is die wel te glad, dan loopt de verf naar beneden, waar het zich ophoopt. Deze druipers kunnen worden voorkomen door te schuren.

Niet schuren maakt de verf kwetsbaar, waardoor die, als je er tegenaan botst, makkelijk loslaat. In plaats van te schuren met schuurpapier kan je ook kiezen voor een schuurmachine. Wil je liever helemaal niet schuren en is de te verven ondergrond intact, glad en onbeschadigd dan kan je een product gebruiken dat de ondergrond wat “invreet”. Je verkrijgt hetzelfde effect als bij schuren. Ook zo kan de nieuwe verflaag zich goed hechten.

Kan ik een trap zelf schilderen?

De trap is één van de meest in het oog springende onderdelen van je woning. Het schilderen ervan is een job die je zelf kan aanpakken als je over de nodige ervaring en handigheid beschikt.

Onervarenheid en kleine foutjes kunnen bij dit soort schilderwerken het eindresultaat negatief beïnvloeden en leiden vaak tot extra kosten. Met een professionele schilder bespaar je alvast veel tijd en moeite, en ben je zeker van een kwalitatief eindresultaat.

Wil je beroep doen op een vakman? Vraag via onderstaand formulier gratis en geheel vrijblijvend offertes aan bij professionele schilders in je regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.