Kinderkamer schilderen: hoe pak je dat aan? Tips & Prijzen

Is het tijd om de kinderkamer te schilderen? Kinderen groeien snel en voelen zich fijn in een kamer met de sfeer die bij hun leeftijd en voorkeuren past. Om de paar jaar hun kamer een nieuwe schilderbeurt geven is dus zeker een goed idee. Lees hier hoe een kinderkamer schilderen in zijn werk gaat en wat de prijzen van professionele schilders zijn.

Wil je verfspecialisten en schilders in je buurt vinden voor extra advies en prijzen op maat? Stel al je vragen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs kinderkamer schilderen

kinderslaapkamer schilderen

Om te beginnen: wat zijn de prijzen om een kinderkamer te laten schilderen door een professionele schilder? Onderstaande richtprijzen voor schilderwerken, inclusief arbeidskosten en materiaalkosten, geven je al een eerste idee.

 • Een muur laten schilderen kost 12 tot 25 euro per vierkante meter
 • Een plafond laten schilderen kost 20 tot 35 euro per vierkante meter
 • Raamkozijnen laten schilderen kost 20 tot 40 euro
 • Een deur laten schilderen kost 50 tot 100 euro

Ontvang tot 5 gratis offertes op maat

Kinderkamer schilderen: hoe aanpakken?

Een kinderkamer schilderen kan heel mooi worden als je de juiste methode gebruikt. Onderstaand stappenplan voor schilderwerken levert je een fraai resultaat op.

 1. Om te beginnen is een bepaalde voorbehandeling nodig, afhankelijk van de conditie van de onderliggende verflaag. Spelende kinderen kunnen nogal wat gaten en butsen in de bestaande verf veroorzaken. De gaten en spleten vullen, losse delen van de verf verwijderen met een plamuurmes, en de muur reinigen van vet en stof is een goed begin, waardoor de volgende verflagen goed op de muur zullen pakken.
 2. Verwijder posters, planken, kastjes en andere objecten van de muur – of bescherm ze tegen de verf met schilderstape en/of kranten.
 3. Gebruik een primer om een goede hechting op de muur en een mooiere verfkleur te bekomen. Zorg voor een egale laag die de hele muur bedekt.
 4. Breng dan met een roller de echte verf aan. Voor de moeilijke hoeken kan je een platte kwast gebruiken. Verwijder direct voorzichtig de afplaktape, en laat de verf helemaal drogen.
 5. Bij een goede kwaliteit verf is één verflaag vaak genoeg. Gebruik je goedkopere verf of schilder je in een felle tint, dan kan een tweede laag een mooier resultaat opleveren.
 6. Reinig je gereedschap direct na het verven, zodat je het later nogmaals kunt gebruiken.

hoe kinderkamer schilderen

Muren kinderkamer schilderen

Koop de juiste soort verf voor de wand die je gaat verven. Muurverf is geschikt voor muren van baksteen, beton en andere steensoorten. Voor muren met pleisterwerk of waar behang overheen zit, kan je het beste watergedragen latexverf gebruiken.

Als het behang oud is, kan het nodig zijn om het eerst te verwijderen met een behangstomer. Als je het dak van een zolderkamer gaat schilderen, monteer dan eerst gyprocplaten onder het dak. Muren of plafonds die van hout of PVC gemaakt zijn, dienen te worden nabehandeld met een geschikte afwerklaag.

Welke muren verven?

Als je de kinderkamer gaat schilderen, behandel dan in ieder geval de belangrijkste muren. De muren waar het meeste licht op valt zijn de belangrijkste: breng hier de felste of meest opvallende verf op aan. Andere muren kan je onbehandeld laten of in een rustigere tint schilderen. Ook de deuren en kasten van de kamer kunnen meegeschilderd worden in een vergelijkbare kleur, zodat de kamer (weer) een eenheid gaat vormen.

Voor houten of kunststof deuren is een lakverf geschikt. Of je de vloer en het plafond mee wilt nemen in de schilderbeurt, is je eigen keuze. Ook kleinere elementen (de kozijnen, vensterbanken, plinten en zelfs het kinderbed) kan je meeschilderen – een leuke goede oplossing als je te veel verf overhoudt!

Plafond schilderen

Latex is een goede (en goedkope) verf voor het plafond van de kinderkamer schilderen. Als het plafond van pleisterwerk gemaakt is, is een speciale plafondverf aan te raden. En als het plafond van hout of pvc vervaardigd is, zorgt een extra beschermingslaag voor een langere levensduur van de verf op deze materialen.

Welke kleuren je ook koopt voor de rest van de kamer: voor het plafond kun je het best een lichte, neutrale tint nemen, zodat de kamer lichter lijkt.

Deur schilderen

Voor de deur is een glanzende lakverf bijna altijd de beste oplossing. Hoogglans of zijdeglans lak is de aangewezen verfsoort. Als de deur van mooi natuurhout gemaakt is, kan een vernis of houtolie voldoende zijn. Een deur leent zich trouwens ook prima om met schoolbordverf in een handig schoolbord te worden veranderd.

Vloer schilderen

Welke verf het meest geschikt is voor de vloer hangt van de bovenste laag af. Is de vloer gemaakt van houten planken? Een houten vloer van een kinderkamer schilderen kan met een vernis of een lak- of acrylverf behandeld worden.

Een vloer met laminaat of parket hoeft niet persé geschilderd te worden, maar kan beter met olie of lak vernieuwd worden. Heeft de kamer een stenen of betegelde vloer? Het is mogelijk om deze vloeren een nieuw kleurtje te geven met een 1- of 2-componentenverf.

Vraag advies aan professionele schilders in je regio

Kinderkamer schilderen: tips en inspiratie

 • De beste manier om er zeker van te zijn dat al je werk de moeite waard is, is door je zoon of dochter zelf de kleuren te laten kiezen. Misschien kiest hij of zij een kleurencombinatie die jij verschrikkelijk vindt, maar dat maakt niet uit – jij hoeft er niet in te spelen! Voor kinderen is het belangrijk om controle te hebben over hun ‘eigen plekken’.
 • Kan je kind niet kiezen? Voor kinderen tot de kleuterleeftijd zijn rustige, lieve pasteltinten een veilige keuze. Felle basiskleuren (oranje, rood, donkerblauw, gifgroen en roze) vallen meestal in de smaak bij oudere kids.
 • Er zijn ‘warme’ en ‘koude’ tinten van de meeste kleuren. Voor een vrolijke, vredige kinderkamer is het aan te raden om voor de warme, zomerse tinten te kiezen.

Tip: Wat voor soorten kleuren kiezen? Hoe zorg je dat de kleuren van de kamer op elkaar afgestemd zijn? Gebruik een kleurenwaaier en kies eerst twee tot vier tinten van één kleur. Kies vervolgens één tint van een ‘complementaire kleur’ aan de andere kant van de waaier!

tips voor kinderkamer schilderen

Kinderkamer schilderen: zelf aan de slag of schilder inschakelen?

Wil je de kinderkamer laten schilderen door een echte schilder? Je bekomt de beste prijs door eerst offertes op te vragen bij meerdere vakmannen in je buurt. Zo geniet je binnen de kortste keren van een prachtig nieuw geverfde kinderkamer voor een scherpe prijs.

Ontvang via onderstaand formulier tot 5 vrijblijvende offertes van schilders in jouw buurt en regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.