Kaleien: kosten, stappenplan en hoe kan je een gekaleide muur esthetisch afwerken?

Kaleien, de authentieke gevelverfraaiing met een tijdloos karakter, is meer dan een esthetische ingreep. In dit artikel onthullen we de kosten, bieden we een helder stappenplan en delen we deskundige tips voor een esthetisch afgewerkte gekaleide muur. Ontdek hoe deze ambachtelijke techniek niet alleen jouw huis een landelijke uitstraling kan geven, maar ook beschermt tegen weer en wind.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wat is kaleien?

Heb je ooit over kaleien gehoord en je afgevraagd of het iets voor jouw gevel zou kunnen zijn? Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: kaleien is géén verf.

Het is een dunne laag kalkpleister die je met een blokkwast aanbrengt, ideaal voor zowel nieuwe als gerenoveerde muren.

Het resultaat? Een mooie, rustieke finish die bovendien je muur beschermt tegen weersinvloeden en onvolmaaktheden verbergt.

Er zijn twee hoofdsoorten ‘kaleiverf’ die je kunt kiezen:

 1. Cementvrije kalei: dit is de traditionele keuze, gemaakt van louter kalk, wat zorgt voor een ademende gevel met een klassieke uitstraling.
 2. Kalei met cement: deze variant biedt een sterkere bescherming en is beter bestand tegen ruwe weersomstandigheden.

Elke soort geeft je gevel een andere look en beschermingsniveau. Kies wat het beste bij jouw huis past en geniet van een gevel die zowel charme als duurzaamheid uitstraalt.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is het verschil tussen kaleien en schilderen?

Het verschil tussen kaleien en schilderen is meer dan alleen een esthetische keuze. Wanneer je kiest voor kaleien, kies je voor een robuuste, ademende laag die je muren beschermt en een charmant landelijk uiterlijk geeft.

Kaleipleister bedekt onregelmatigheden moeiteloos en behoudt de natuurlijke dampopenheid van de muur, waardoor vocht van binnenuit kan ontsnappen. Na een regenbui droogt kaleipleister vlot op, een sterk pluspunt in ons veranderlijke klimaat.

Schilderen daarentegen, biedt een strakkere afwerking en een brede waaier aan kleuren, maar mist de structuur en de vochtregulerende eigenschappen van kaleien.

Wanneer je zoekt naar een mix van traditionele charme en praktische voordelen, is kaleien een uitstekende keuze. Schilderen biedt een moderne uitstraling, maar kan de ademende functie van je gevel beperken.

Kaleien buitenmuur met bloemen.

Wat kost kaleien per m2? [Prijs]

Als je overweegt om je gevel te laten kaleien, dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van een prijs die schommelt tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter.

Deze investering kan natuurlijk variëren, afhankelijk van de staat van je gevel en het tarief van de professional die je kiest. Dus stel, je hebt een gevel die 50 m² groot is, dan kun je verwachten dat de prijs ergens tussen de € 1.250 en € 2.000 zal liggen.

Bij grotere projecten, zoals 120 m², zou je door kwantumkorting een voordeliger totaalbedrag kunnen krijgen. Om de precieze kosten voor jouw gevel te weten te komen, is het slim om offertes aan te vragen, zodat je een heldere en persoonlijke prijsindicatie krijgt.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Stappenplan voor het aanbrengen van kalei op de gevel van een huis

Het aanbrengen van kalei op de gevel van je huis is een nauwkeurig werk dat de look van je woning totaal kan transformeren. Kaleien biedt niet alleen een esthetisch voordeel, het beschermt je muren ook tegen diverse weersinvloeden.

Maar hoe begin je aan dit proces? Het uitvoeren van deze taak vereist een methodische aanpak, van de eerste stap van voorbereiding tot de finale afwerking, waarbij tijd en aandacht voor detail cruciaal zijn.

Hieronder nemen we je mee door de verschillende stappen, elk met hun eigen belangrijkheid en finesse.

Stap 1: voorbereidende werken gevel

De voorbereidende werken aan de gevel vormen de eerste stap en zijn fundamenteel voor de kwaliteit van het eindresultaat.

Het is cruciaal dat alle onzuiverheden zoals mos, losse baksteenstukjes en oude verflagen verwijderd worden om de kalei goed te laten hechten.

Hierbij is het ook van belang dat de gevel licht vochtig is voor het aanbrengen van de kalei, om absorptie van het vocht uit de kalei te voorkomen.

Stap 2: kaleiverf maken

De tweede stap is het maken van de kaleiverf, waarbij gebluste kalk de basis vormt. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen en te zorgen voor een homogene mix.

Het toevoegen van kleurpigmenten zorgt voor de gewenste tint en door het mengsel goed te roeren, voorkom je kleurverschillen tussen de verschillende lagen.

Stap 3: kalei op (bakstenen) muren aanbrengen

Het aanbrengen van de kalei is de derde stap. Hierbij wordt het mengsel in gelijkmatige, kruisvormige bewegingen met een blokkwast op de muur aangebracht.

Meerdere dunne lagen zijn hier de sleutel tot succes. Elke laag moet goed aangebracht worden voordat de volgende laag begint, om een sterke hechting en een egale look te garanderen.

Stap 4: buitenmuur woning afwerken

Tot slot is de afwerking, stap vier, waarbij de laatste hand wordt gelegd aan je gevel. Na het aanbrengen van de kalei, zorg je met een zachte borstelbeweging dat de textuur egaal is en dat losse zandkorreltjes worden verwijderd. Let hierbij op dat de kalei niet te snel droogt en vernevel indien nodig om de gewenste afwerking te bereiken.

Stappenplan om jouw muur te kaleien.

Kan je ook een binnenmuur kaleien?

Het kaleien van een binnenmuur kan de authentieke uitstraling van een oude gekalkte buitenmuur binnen in huis halen.

De kosten en tijd zijn afhankelijk van het werk dat nodig is om de ondergrond voor te bereiden en de kalk aan te brengen.

Hoewel wit vaak gekozen wordt, biedt kalei de mogelijkheid om te experimenteren met andere kleuren, wat jouw ruimte een persoonlijk tintje kan geven.

Het is een arbeidsintensieve klus waarbij een chemische reactie tussen de kalk en de ondergrond essentieel is voor het eindresultaat. Het kan verstandig zijn een professional in te schakelen voor een duurzaam en kwalitatief resultaat.

Meer info en advies nodig? 

Enkele tips voor de plaatsing van kalei

Voor een geslaagde kalei-klus, zijn hier enkele kernachtige tips:

 1. Budget: reken op een paar euro per vierkante meter voor kalei.
 2. Tijdsmanagement: kaleien is werk dat tijd kost, efficiënt te werk gaan betekent tijd én geld besparen.
 3. Instructies: de aanwijzingen op de verpakking zijn jouw leidraad.
 4. Lagen toepassen: twee lagen zijn beter dan één voor een duurzame methode, bespaar tijd door de eerste laag niet volledig te laten drogen voor de tweede.
 5. Weersomstandigheden: kies een dag zonder extreme temperaturen voor het kaleien.
 6. Prijsvergelijking: de euro per vierkante meter kan variëren, door prijzen te vergelijken, bespaar je heel wat geld.

Met deze richtlijnen in het achterhoofd, is je werk niet alleen efficiënter maar ook kosteneffectiever.

Mogelijke afwerkingen van gekaleide muren

Bij het gevel kaleien heb je keuze uit diverse afwerkingen die het karakteristiek uitzicht van je muren bepalen. Het gebruik van een droge blokborstel kan verschillende texturen creëren, van subtiel gestreept tot een meer egale look. Daarnaast vormt kalei een goede beschermingslaag tegen vocht, een essentieel voordeel voor de duurzaamheid van je gevel.

Kleuren en korrelgroottes

Qua kleuren en korrelgroottes is de variatie groot. Je kunt kiezen uit een palet van natuurlijke tinten, die elk een rustieke charme toevoegen.

Voor specifieke wensen, kun je de kalei aanpassen met kleurpigmenten voor een uniek resultaat. Dit brengt natuurlijk variatie in euro per vierkante meter met zich mee, waarbij een prijs op maat essentieel is voor een nauwkeurige schatting.

Grote hoeveelheden kalei en specifieke korrelgroottes kunnen het eindresultaat heel hard beïnvloeden. Om een duurzame en esthetisch aantrekkelijke afwerking te waarborgen, is kennis van zaken cruciaal.

Muur kaleien

Hoe lang gaan kaleien mee?

Kaleien is de ideale manier om je muren duurzaam te verfraaien; met de juiste techniek en het nodige materiaal blijft het tot tien jaar mooi.

In feite hangt de levensduur af van het onderhoud en de omgevingsfactoren, maar goed aangebracht en verzorgd, biedt kalei een decennium aan authentieke uitstraling.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld 

Alle voordelen en nadelen van kaleien op een rijtje

Als je overweegt om je woning een nieuwe uitstraling te geven, dan is gevel kaleien een optie die zowel charme als bescherming biedt. Hieronder belichten we zowel de voordelen als de nadelen van deze methode.

Voordelen

Kaleien biedt een reeks voordelen die het een aantrekkelijke optie maken voor velen:

 • Esthetische verrijking: het kaleien van een gevel brengt een authentieke en rustieke charme, ideaal voor het accentueren van het karakter van een landelijke woning.
 • Technische bescherming: een goed aangebrachte kaleilaag beschermt je muren tegen diverse weersomstandigheden en zorgt ervoor dat je muren blijven ademen, waardoor vochtproblemen verminderd worden.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: de investering in kaleien kan veel minder zijn dan andere gevelbehandelingen.
 • Flexibiliteit in afwerking: je kan de dikte van de kaleilaag en de textuur aanpassen naar jouw voorkeur, wat bijdraagt aan een op maat gemaakte look.

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen die in overweging genomen moeten worden:

 • Risico op verkleuring: met de tijd kan de kleur van de kalei vervagen of veranderen, wat de esthetische uitstraling kan beïnvloeden.
 • Hechtingsproblemen: bij stenen met een hoog zoutgehalte of over loszittende stukjes kan kalei problemen ondervinden met hechten.
 • Seizoensgebonden toepassing: voor het beste resultaat wordt kaleien bij de juiste temperatuur gedaan, meestal in het voor- of najaar, en niet tijdens de extreme hitte van de zomer.
 • Arbeidsintensief: het aanbrengen van kalei is een nauwkeurig proces, vooral als er wordt gewerkt op een groot oppervlak of met een grote hoeveelheid kalei.

Zelf kaleien of een specialist contacteren?

Wil je zelf je gevel kaleien of kies je voor een specialist? Als je handig bent, kun je je op een klein oppervlak uitleven, en wie weet ziet het er nog mooi uit ook.

Maar pas op voor onkruid en verkeerde productkeuze. Voor een prijs op maat en gegarandeerd strak resultaat is een professionele techniek door een expert geen overbodige luxe.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van deskundigen

Klaar om je gevel te vernieuwen? Vraag hier snel gratis en vrijblijvend offertes en advies van experts in verftechnieken en schilderwerken.

Vergelijk prijzen en vind de perfecte match voor jouw project. Een erkend specialist biedt meerwaarde, van vochtbestrijding tot een flawless finish. Ga voor kwaliteit en advies op maat, zonder verplichtingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.