Verven of schilderen: wat is het verschil? Advies en tips

Overweeg je je huismuren een nieuwe uitstraling te geven, maar weet je niet zeker of je moet verven of schilderen? Het verschil tussen deze twee termen kan wat verwarrend zijn. Dit artikel geeft je advies en handige tips om je te helpen de beste keuze te maken.

Vergelijk prijzen van schilders

Wat is het verschil tussen verven en schilderen?

Over het algemeen verwijst “verven” naar het aanbrengen van een nieuwe kleur op grote oppervlakken, zoals muren. Het is de gebruikelijke term als je een kamer een frisse uitstraling wilt geven door de kleur te veranderen.

Schilderen” is een term die een heel wat activiteiten kan omvatten, zoals het decoreren van meubels of het creëren van kunstwerken op canvas.

Hoewel we een onderscheid zouden kunnen maken tussen schilderen, dat vaak wordt gezien als functioneel voor kleurverandering, en verven, dat meer gericht is op creatieve expressie, laten mensen dit onderscheid vaak voor wat het is in de praktijk.

Ze gebruiken gewoon de term die het beste past bij wat ze doen, of het nu gaat om het veranderen van de muurkleur of het toevoegen van artistieke details aan een oppervlak.

Verven of schilderen

Sauzen versus schilderen

Wanneer we spreken over “sauzen“, bedoelen we het aanbrengen van verf op uitgestrekte vlakken zoals muren en plafonds.

Hierbij komt vaak een verfroller kijken, omdat het doel is om efficiënt en gelijkmatig een nieuwe kleur aan te brengen zonder al te veel aandacht voor kleine details.

Aan de andere kant, wanneer we het hebben over “schilderen”, verwijzen we naar het verfraaien van kleinere, meer gedetailleerde gebieden zoals kozijnen rond ramen, deuren of andere accenten die precisie vereisen.

Hierbij wordt vaak een kwast gebruikt, omdat dit meer controle biedt voor nauwkeurige afwerking en verfijnde accenten.

Behangen versus verven

Verven en behangen zijn beide populaire methoden om muren af te werken, elk met hun eigen unieke voordelen. Behangen biedt een breed scala aan creatieve mogelijkheden, met eindeloze patronen, kleuren en materialen, inclusief reliëfbehang.

Bovendien heeft behang over het algemeen een langere levensduur van 5 tot 10 jaar bij goede kwaliteit. Het is geschikt voor diverse ruimtes, hoewel in vochtige omgevingen zoals de keuken wordt aanbevolen om afwasbaar vinylbehang of vliesbehang te gebruiken.

Aan de andere kant biedt verven een kosteneffectieve optie met de mogelijkheid om meer effecten te realiseren. Het hoeft ook minder vaak te worden bijgewerkt, ongeveer eens in de 3 tot 5 jaar.

Voor vochtige plekken zoals de keuken is het slim om verf met een harde glans en waterbestendigheid te gebruiken. Of je nu kiest voor behangen of verven hangt af van je budget, hoe je wilt dat het eruitziet, hoe lang het mooi moet blijven, en de eigenschappen van de ruimte, zoals vochtigheid.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat is beter verf spuiten of schilderen?

Het verschil tussen verf spuiten en schilderen met een kwast en roller zit ‘m vooral in snelheid, het uiteindelijke resultaat en de kosten.

Als je verf spuit, vooral het type latex, gaat het allemaal wat sneller en krijg je een egaler resultaat dan wanneer je met een kwast en roller aan de slag gaat.

Spuiten is handig voor grote oppervlakken, terwijl de kwast en roller beter werken voor kleinere gebieden en gedetailleerd werk.

Volgens deskundigen is latex spuiten heel efficiënt, geeft het een strak en glad resultaat en is het ook nog eens voordeliger.

Het eindresultaat ziet er mooi uit en is ideaal voor grote oppervlakken. En hier komt het interessante deel: de kosten per vierkante meter zijn over het algemeen lager dan bij het traditionele schilderen met een roller en kwast.

Aan de andere kant is het schilderen met een kwast en roller meer arbeidsintensief en daardoor meestal duurder. Maar het is wel geschikter voor kleinere gebieden en fijn werk waar precisie belangrijk is.

verven of schilderen spuiten

Alle voordelen van schilderen op een rijtje

Het schilderen van een huis heeft verschillende voordelen, waaronder:

  1. Verhoogt de waarde van huis: door zowel het interieur als exterieur van een huis te schilderen, zoals muren, randen en andere oppervlakken, kan de waarde van het onroerend goed toenemen. Dit kan handig zijn bij het verkopen van het huis.
  2. Verbetering van het uiterlijk: het schilderen van de buitenmuren en andere oppervlakken aan de buitenkant van een huis kan het aanzicht ervan verbeteren.
  3. Beschermt oppervlakken: schilderen kan zowel interieur- als exterieuroppervlakken beschermen tegen schade veroorzaakt door weer, insecten, stof en andere elementen.
  4. Verbetering van de luchtkwaliteit binnenshuis: het gebruik van kwalitatieve verf kan geuren verminderen en een gezonde binnenluchtkwaliteit bevorderen.
  5. Verbergt markeringen en vlekken: schilderen kan permanente markeringen en vlekken op oppervlakken verbergen.
  6. Beperkt stof en vuil: schilderen kan helpen om stof en vuil te beperken door oppervlakken af te sluiten.
  7. Voordelige renovatie: schilderen is een kosteneffectieve manier om een huis op te frissen of bij te werken.

Meer info nodig? Stel je vragen aan professionals en ontvang advies op maat

Wil je meer informatie over schilderwerk? Vraag je je af wat de beste aanpak is voor jouw project? Stel je vragen aan ervaren professionals en ontvang advies op maat! Via onderstaand formulier kun je eenvoudig gratis en vrijblijvende offertes vergelijken van professionele schilders.

Ontdek de prijzen en mogelijkheden die passen bij jouw specifieke behoeften. Ga snel verder met je project en ontvang deskundig advies om ervoor te zorgen dat jouw schilderwerk correct wordt uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.