Schilderen tips 2024

Schilderwerken op de planning? Ontvang handige tips voor zelf te schilderen. Hoe bereid je je voor en bereik je een strak resultaat? In dit artikel vind je alle antwoorden. Vul het offerteformulier in voor gratis advies op maat.

Vergelijk prijzen van schilders

5 handige tips voor een egale muur schilderen

Tip 1: voorbereiding

Overweeg zorgvuldig je aanpak voordat je aan je schilderklus begint. Bereid je voor door een borstel en verfroller binnen handbereik te hebben. Indien nodig, behandel de ondergrond met een geschikte primer.

Neem de tijd om alles goed af te plakken, vul eventuele gaatjes op en verplaats objecten die de schilderwerkzaamheden kunnen hinderen. Alles begint bij een goede voorbereiding.

Tip 2: werk met een partner

Wanneer je voor een uitdaging staat met een groot oppervlak dat in één keer moet worden geschilderd, is het sterk aan te bevelen om met twee personen te werken. Dit maakt het proces sneller en vermindert de kans op zichtbare overgangen tussen natte en opgedroogde verflagen.

Laat de ene persoon beginnen met precisiewerk langs de randen, terwijl de ander het volledige oppervlak in één keer kan schilderen en invullen. Op deze manier kun je efficiënter werken en een mooier eindresultaat bereiken.

Tip 3: let op licht en temperatuur

Voor een optimale schilderervaring is voldoende licht van groot belang. Investeer in een degelijke bouwlamp om ervoor te zorgen dat geen enkel stukje wordt overgeslagen en dat je nauwkeurig kunt werken.

Bovendien is het raadzaam om de omgevingstemperatuur tussen 17 en 18 graden te houden. Op deze manier voorkom je dat de verf te snel droogt, wat het schilderproces vergemakkelijkt en een gelijkmatige afwerking bevordert.

Het juiste licht en de ideale temperatuur maken het verschil bij het schilderen.

Kamer schilderen

Tip 4: genoeg verf gebruiken

Om strepen te voorkomen, is het belangrijk om matig met de verf om te gaan en niet te veel druk op de verfroller uit te oefenen. De hoeveelheid benodigde lagen hangt af van verschillende factoren, zoals de ondergrond, kleur en het type verf.

Beoordeel de muur kritisch bij daglicht van opzij zodra de verf droog is. Strepen worden direct zichtbaar, dus neem de tijd om te evalueren of de muur nog een extra laagje nodig heeft voor een perfecte afwerking.

Tip 5: gebruik zeker kwalitatieve producten

Hoogwaardige verf is cruciaal voor een perfect egaal resultaat. Goede kwaliteit verf zorgt ervoor dat gerolde banen en aanzetten op een natuurlijke wijze in elkaar overvloeien.

Dit biedt de flexibiliteit om op je gemak te werken en een mooi resultaat te bereiken, zelfs als je de schilderklus samen met anderen uitvoert.

Vind professionele schilders bij jou in de buurt

Wat zijn de nieuwste woonkamer kleuren?

De actuele kleurentrends voor woonkamers in 2024 omarmen vooral warme en uitnodigende kleuren. Veel mensen brengen de natuur naar binnen door gebruik te maken van warme aardetinten zoals groen, bruin en roodachtige tinten.

Zachte en neutrale kleuren zoals crème, beige en zachtgrijs blijven ook populair, waardoor een rustige en tijdloze sfeer ontstaat.

Kies bijvoorbeeld voor diepe olijfgroene tinten, rijke terracotta of warm roestoranje om een gezellige en uitnodigende atmosfeer te creëren.

Deze kleuren brengen niet alleen een gevoel van natuurlijke elegantie, maar zorgen ook voor een harmonieus en stijlvol interieur in de woonkamer.

Woonkamer schilderen

Kan ik gemakkelijk de hoeken van mijn muren verven?

Het schilderen van hoeken is voor iedereen een uitdaging. Toch willen we je hieronder enkele handige tips meegeven die het proces wel wat vergemakkelijken:

 1. Schilderen binnen de lijntjes: gebruik brede schilderstape voor nauwkeurigheid. Plak eerst behangtape op als er behang aanwezig is. Als je direct op de muren schildert, plak dan netjes af. Schilder vervolgens binnen deze lijnen voor een foutloos resultaat.
 2. Strakke lijnen en hoeken: schilder eerst het gewenste gebied. Breng vervolgens de tape aan en verf over de tape met de bovenste of linker kleur. Wacht, breng de andere kleur aan en verwijder de tape voor een nette afwerking.

Vraag advies en vergelijk offertes

Hoe overschilder ik afbladderende verf? Stappenplan

De ontdekking van afgebladderde verf vraagt om onmiddellijke reparatie. Of je nu een professional inschakelt of zelf de handen uit de mouwen steekt, hier volgt een effectieve aanpak:

 1. Schoonmaken van de ondergrond: gebruik een krachtige ontvetter om de ondergrond grondig te reinigen.
 2. Verwijderen van losse verf: maak gebruik van een verfkrabber om losse verf van de oude verflaag te verwijderen. Voor hardnekkige plekken kun je een verfföhn of afbijtmiddel toepassen.
 3. Inspectie op houtrot: controleer op houtrot en verwijder dit met een beitel. Behandel de aangetaste plekken met houtrotstop en vul ze met houtrotvuller.
 4. Schuren: schuur het gerepareerde hout met grof schuurpapier totdat een egale structuur ontstaat.
 5. Schoonmaken na het schuren: maak de ondergrond opnieuw schoon en laat het grondig drogen.
 6. Grondverf aanbrengen: voorkom toekomstig afbladderen door een laag grondverf aan te brengen.
 7. Verf aanbrengen: zodra de grondverf is opgedroogd, kun je starten met het aanbrengen van de definitieve verflaag.
Afbladderende verf

Snel opgedroogde verf verwijderen

Om verven op waterbasis, zoals latex of acryl, te verwijderen, is het het beste om dit te doen terwijl ze nog nat zijn. Schraap zoveel mogelijk resten weg en gebruik vervolgens eenvoudig water of een vochtige doek.

Voor ingedroogde vlekken kun je vaak alcohol gebruiken. Als de vlekken volledig zijn opgedroogd, kun je ze eerst laten weken door glycerine of zachte zeep in te kneden, of door aceton of een afbijtmiddel erop te druppelen.

Alkydharsverf wordt doorgaans opgelost met white spirit. Bij natte vlekken kun je zoveel mogelijk restanten verwijderen met de botte kant van een mes; bij opgedroogde vlekken gebruik je de punt van een breekmesje of een scheermesje.

Kwastenreiniger of aceton kan ook worden gebruikt om dit soort verfvlekken op te lossen. Wrijf daarna altijd de plek in met vloeibaar wasmiddel voordat je het op de gebruikelijke manier wast.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Mag ik over schimmel schilderen?

Eenvoudigweg overschilderen van muren of plafonds met schimmel lost het probleem niet op; het kan de schimmelgroei zelfs versnellen. Schimmel kan zich aan de verf hechten en onzichtbaar onder de verflaag doorgroeien.

Daarom is het cruciaal om de schimmel volledig te verwijderen voordat je gaat schilderen. Door daarnaast de juiste verf te gebruiken en de ventilatie te optimaliseren, voorkom je de terugkeer van schimmel.

Plafond schilderen

Ook interessant voor jou:

Eerst plafond of eerst muren schilderen?

Begin altijd met het schilderen van het plafond voordat je aan de muren begint. Op deze manier voorkom je verfspatten op de pas geschilderde muur.

Start met het gebruik van een kwast voor de hoeken en schakel daarna over naar een roller voor de rest van het oppervlak.

Hoe kan ik makkelijk mijn ramen en deuren schilderen?

Als je hebt gecontroleerd of de vorige verflaag nog intact is, hoef je deze niet te verwijderen. Volg daarna de volgende stappen:

 1. Schuur de ramen licht met schuurpapier (korrel 150 – 180) om een goede hechting voor de nieuwe verflaag te verzekeren. Behoud intacte verflagen en schuur alleen waar nodig.
 2. Ontstof de ramen grondig na het schuren.
 3. Voor behandeld hout in goede staat kun je direct overschilderen met een geschikte eindlaag. Voor ander hout breng je eerst een grondlaag aan.

Hoe krijg je schilderwerk goed glad?

Voor een glad resultaat breng je twee laklagen aan. Schuur het hout lichtjes met fijn schuurpapier (max. korrel 180) tussen de lagen voor een betere hechting. Wees niet verbaasd als de eerste laag een beetje vlekkerig lijkt.

Hoe kun je het beste verven? 

Voor een vlekkeloos resultaat schilder je een muur in één keer. Verdeel het oppervlak in vierkanten van ongeveer een halve vierkante meter en werk van boven naar beneden.

Gebruik een roller of kwast en breng de verf verticaal aan. Ga vervolgens zonder nieuwe verf horizontaal over het vlak voor een gelijkmatige dekking.

Wat kan je allemaal in je huis schilderen?

In je woning zijn er diverse kamers die je kunt transformeren met een likje verf. Of het nu gaat om je keuken, waar je dagelijks kookt, je slaapkamer waar je tot rust komt, het toilet, of de gezellige woonkamer, elke ruimte biedt een kans voor vernieuwing. En vergeet de badkamer niet! Met de juiste badkamerverf of zelfs met tadelakt, een unieke afwerking, kun je een frisse en unieke sfeer creëren. Je keuzemogelijkheden voor binnenschilderwerk zijn haast grenzeloos. Laat je inspireren en geef elke kamer in je huis een persoonlijke touch!

Populaire artikelen

Op zoek naar meer info? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis advies op maat

Wil je meer informatie en persoonlijk advies? Vul eenvoudig het offerteformulier in en ontvang gratis advies op maat. Maak de juiste keuzes voor jouw project en breng je ideeën tot leven met de hulp van professionele schilders.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.