Raam schilderen: stappenplan, richtprijzen en advies

Hebben je ramen een nieuw kleurtje of onderhoud nodig? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ramen schilderen. We vertellen je meer over hoe je het schilderen het beste aanpakt, de richtprijzen en nog veel meer. 

Ramen schilderen: verschillen en gelijkenissen per materiaal

Na verloop van tijd, afhankelijk van de oriëntatie en de kwaliteit van de gebruikte producten, zullen je ramen een nieuwe verflaag vereisen.

Vooral houten ramen zullen regelmatig een nieuwe verflaag nodig hebben. Je kunt ook je PVC– of aluminium ramen verven. De werkwijze voor de schilderwerken en de keuze van je verf zullen afhankelijk zijn van het materiaal.

Houten ramen

Bij houten ramen begint de verf na ongeveer 5 jaar te verkleuren, loslaten of barsten. Wanneer dat gebeurt, kan je een nieuwe afwerkingslaag aanbrengen.

De verf van het houten raam is oud, gebarsten en aan het loslaten.

Hoe houten ramen schilderen? Stappenplan

Het volgende stappenplan beschrijft de algemene stappen die je het best kunt nemen wanneer je je houten raam schildert.

 1. De oude verflaag voorbereiden of verwijderen
  Voor je begint met schilderen, kun je het best enkele voorbereidingen treffen zodat de nieuwe verflaag goed hecht en langer meegaat. Maak de raamkozijnen schoon met een vochtige doek en een ontvetter. Plak ook het raam af om te voorkomen dat er verf op komt. Soms is het ook nodig om de siliconenkit te verwijderen wanneer je de buitenkant van je ramen wilt verven, afhankelijk van de huidige toestand van de verflaag.
  • Wanneer de verf afbladert of niet meer goed hecht, verwijder je de bestaande verflaag volledig voordat je begint te schilderen.
  • Wanneer de verf nog goed hecht maar verbleekt en verpoederd is, hoef je de bestaande verflaag niet te verwijderen. In dat geval reinig je de huidige laag en schuur je deze grondig met grof schuurpapier (korrel 60 – 80). Om de nieuwe verflaag goed te laten hechten, schuur je deze daarna met fijn schuurpapier (korrel 150). Voor je opnieuw schildert, verwijder je stof met een zachte borstel en een vochtige doek.
 2. Breng primer aan 
  Primer is een grondlaag voor de verf die ervoor zorgt dat deze beter hecht en het eindresultaat langer mooi blijft, waardoor je minder vaak hoeft te schilderen. Laat de grondlaag voldoende drogen volgens de aanwijzingen op het etiket van de verfpot. Schuur de loszittende houtvezeltjes weg met schuurpapier (korrel 150) wanneer de primer droog is en verwijder stof van het oppervlak.
 3. Maak voegen en kieren waterdicht met een kit
  Een van de belangrijkste oorzaken van een verflaag die vroegtijdig afbladdert, is vocht. Daarom raden we aan om alle mogelijke openingen waardoor water kan binnendringen te dichten met een overschilderbare afdichtingskit.
 4. Verf aanbrengen
  Na alle voorbereidingen kun je beginnen met schilderen. Voor een mooi eindresultaat heb je doorgaans twee verflagen nodig. Laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt, volgens de aangegeven droogtijd op de verfpot. Houd ook rekening met de weersomstandigheden tijdens het schilderen. Vermijd schilderen in direct zonlicht, bij regenachtig weer of wanneer er te veel wind is. Schuur elke laag lichtjes met schuurpapier korrel 220 nadat de verf droog is. Verwijder de tape voorzichtig onmiddellijk na het schilderen van elke laag.

Houten ramen verven of beitsen?

Je moet een houten raam niet altijd schilderen. Als je wil dat de houtstructuur zichtbaar blijft, kan je ervoor kiezen om het raam te beitsen. Zo bescherm je de ramen zonder het uitzicht van het hout te veranderen.

Wanneer je kiest voor een dekkende verflaag, bescherm je je ramen beter tegen weersomstandigheden. Beits heeft dan weer het voordeel dat het een ademend vermogen heeft, daardoor is het een betere keuze bij vochtig hout.

Meer info en advies nodig?

Aluminium of PVC-ramen

PVC- en aluminium ramen zijn onderhoudsvriendelijk en kleurvast, in principe moeten ze dus niet geschilderd worden. Als je de look van je ramen beu bent, kan je kiezen voor een nieuw laagje verf. Het schilderen van aluminium ramen biedt ook een extra laag bescherming tegen schade zoals roest en krassen.

Hoe aluminium of PVC-ramen verven? Stappenplan

 1. Voorbereiding
  Voor je begint met schilderen, maak je het raam volledig schoon en droog. Om de verf beter te laten hechten, schuur je het oppervlak lichtjes. Vervolgens ontvet je het met een ontvetter om vuil, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Plak de gebieden die je niet wil schilderen netjes af.
 2. Primer aanbrengen
  PVC-ramen hebben een glad oppervlak, daarom is het belangrijk om een primer te gebruiken die geschikt is voor gladde ondergronden. Bij aluminium ramen gebruik je een primer voor non-ferrometalen. Zo zorg je ervoor dat de verf beter zal kunnen hechten en beschermd is tegen corrosie. Laat de primer volledig drogen. De droogtijd staat vermeld op het etiket van de verfpot. Wanneer de primer droog is, schuur het oppervlak licht met schuurpapier korrel P240 en verwijder het stof.
 3. Verf aanbrengen
  Vervolgens kan je de eerste laag lak aanbrengen. Gebruik verf speciaal voor metaal om het raam te schilderen en zorg ervoor dat de verflaag gelijkmatig wordt verdeeld, zodat je geen druipers of strepen achterlaat. Wanneer de eerste laag droog is, kan je het licht opschuren met korrel P240 en vervolgens ontstoffen. Je kan daarna extra verflagen aanbrengen voor een betere dekking en duurzaamheid. Laat de verf steeds volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. 
 4. Verwijder de tape
  Verwijder de tape wanneer de verf volledig droog is. Je doet dit het best langzaam en voorzichtig om schade aan de verf te vermijden.
Een persoon is een raam aan het tapen om het te gaan schilderen.

Prijs ramen schilderen in 2024

Prijzen om je ramen te laten schilderen kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kan de prijs afhangen van het aantal ramen en de gekozen verfsoort. Ook verschilt de prijs tussen binnen- en buitenwerk. Dat komt omdat de materialen en risico’s verschillend zijn.

Schilders kunnen een prijs per uur, per eenheid of per meter aanvragen. Je kan ongeveer een prijs van 6 à 8 euro per meter rekenen voor het opschuren en schilderen van een raam.

In onderstaande tabel krijg je een idee van de eenheidsprijzen om een raam te schilderen.

Soort schilderwerkPrijzen
Ramen€ 16 – € 26 per raam
Uurloon schilder buiten€ 35 – € 45 per uur
Uurloon schilder binnen€ 30 – € 40 per uur

Dit zijn richtprijzen incl. arbeidskosten, materiaalkosten en btw. 

Hou rekening met extra kosten

De manier waarop schilders prijzen berekenen kan verschillen. Bespreek altijd vooraf goed hoe je schilder zijn prijs berekent. Mogelijke extra kosten zijn:

 • De ervaring van de schilder.
 • Het type raam. Aluminium, PVC en hout hebben verschillende primers en verven nodig. Deze verschillen in prijs.
 • De kwaliteit dan de verf. Een verfsoort met betere kwaliteit is duurder, maar geeft meer dekking.
 • Materialen. Sommige schilders berekenen de kosten voor materialen apart.
 • Het aantal ramen. Soms krijg je een hoeveelheidskorting als je meerdere ramen laat schilderen.
 • Steigers. Wanneer er steigers nodig zijn, kan een schilder je hier apart voor factureren.
 • Schilderen op hoogte. Een schilder kan extra kosten doorrekenen als hij een plek moet schilderen waar hij moeilijk bij kan, omdat dat arbeidsintensiever is.
 • Parkeer- en voorrijkosten. Als je in de binnenstad woont of als de schilder een lange afstand moet afleggen, kan het zijn dat je parkeer- of voorrijkosten moet betalen.

Hoe besparen op ramen laten schilderen?

 • Met een schilder uit de regio kan je besparen op voorrijkosten.
 • Je kan een hoeveelheidskorting krijgen als je het schilderen van de ramen combineert met andere schilderwerken.
 • Je ramen laten schilderen in de winter levert soms tot 30% korting op.
 • Met een woning ouder dan 5 jaar maak je aanspraak op een lager btw-tarief.
 • Bereid de schilderwerken zelf voor. Dat kan je doen door de ramen zelf te schuren en schoon te maken.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Wanneer ramen schilderen?

Ramen moeten ongeveer elke 5 jaar geschilderd worden, afhankelijk van het materiaal en de locatie van het raam. Om het materiaal van de ramen te beschermen, is het belangrijk om de ramen te schilderen wanneer de verf schade vertoont.

Wanneer er barsten of blaasjes ontstaan in de verf, of wanneer de verf verpoedert, loop je risico op vochtproblemen en houtrot.

Een persoon schildert zijn raam.

Ramen schilderen of vernieuwen?

Wanneer je oude ramen hebt, kan het voordelig zijn de ramen te vernieuwen in plaats van ze te schilderen. Oude ramen kunnen veel tijd in beslag nemen voor onderhoud.

Nieuwe ramen hebben enkele voordelen zoals moderne beglazing die goed isoleert, waardoor je minder warmte verliest, energie bespaart en minder lawaaihinder ondervindt.

Ook zorgen ze voor een betere veiligheid tegen inbrekers. Nieuwe ramen kunnen ook gebruikmaken van materiaal dat onderhoudsvriendelijk is, zoals PVC of aluminium.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou:

Indien je je ramen wil schilderen kan het ook interessant zijn om te weten hoe je juist je raam afplakt, ontvet en schuurt, of welk type verf je het best gebruikt. Hieronder geven we je meer informatie.

Hoe een raam afplakken voor schilderen?

Het is belangrijk om de ramen af te plakken, zodat er geen verf op komt. Je maakt het oppervlak dat je wil beschermen best volledig schoon en droog om de tape goed te laten hechten.

Vervolgens druk je de tape stevig tegen de muur, zodat er geen gaatjes zijn waar de verf door kan. Verwijder de tape binnen twee dagen om te voorkomen dat je verf meeneemt wanneer je de tape verwijdert.

Hoe kan ik snel en eenvoudig ramen ontvetten?

Vul een emmer met water en schoonmaakmiddel, gebruik niet te veel middel om strepen te voorkomen. Dompel een spons in het sop en knijp het vervolgens goed uit. Was de ramen van boven naar beneden zonder te hard op de spons te drukken, want dat veroorzaakt krassen.

Vervolgens werk je met de trekker in één beweging van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Wanneer de ramen proper zijn, kan je de kozijnen kuisen met een microvezeldoek.

Hoe ramen of kozijnen schuren?

Het type schuurpapier dat je gebruikt, hangt af van hoe oud het kozijn is. Als je hout nog nieuw is, gebruik dan korrel 80 – 120.

Als je een goede verflaag moet schuren, gebruik je het best korrel 150 of 180. Een handige tip is om nat te schuren, zodat je minder last hebt van stof.

Na het schuren borstel je het kozijn af en maak je het vervolgens schoon met een vochtige doek. Als je dit niet doet, kunnen er hechtingsproblemen in de verflaag ontstaan.

Welke verf gebruiken?

Verf moet buiten meer weerstaan dan binnen. Daarom kies je het best voor een lakverf die bestand is tegen verkleuring door zonlicht en het hechten van vuil.

De keuze voor verf hangt ook af van het materiaal van de kozijnen (hout, PVC of aluminium). Voor aluminium- of PVC-ramen gebruik je verf en primer geschikt voor gladde oppervlakken.

Voor de buitenkant van houten ramen kies je het best voor dampopen verf, zoals acryl- of alkydverf op waterbasis. Hierdoor kan vocht ontsnappen uit het hout.

Voor houten ramen aan de binnenkant gebruik je bij voorkeur dampdichte verf. Zo zorg je ervoor dat vocht alleen via de buitenkant kan ontsnappen en voorkom je vochtproblemen binnenshuis.

De keuze van verf hangt ook af van het type afwerking dat je wenst. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een glanzende lak of voor een matte verflaag.

Deur schilderen

Ramen schilderen: zelf of laten doen? Prijzen vergelijken loont

Ramen zelf schilderen

Wil je je ramen schilderen? Dan heb je de keuze om het door een expert te laten doen of om zelf aan de slag te gaan. Ben je een echte doe-het-zelver? Dan kan onderstaand stappenplan je een handje helpen.

Zelf schilderen: stappenplan

De werkwijze om je ramen te schilderen zal afhangen van het materiaal. Om het je wat makkelijker te maken voorzien we hier een algemeen stappenplan: 

 1. Maak de kozijnen schoon en plak alles af om te voorkomen dat je er verf op morst.
 2. Schuur alle oneffenheden op de ondergrond weg.
 3. Breng primer aan. Wanneer deze laag gedroogd is, schuur je ze nog eens licht op en ontvet je het kozijn.
 4. Breng de verf aan. Er zullen ongeveer twee verflagen nodig zijn om een mooi eindresultaat te verkrijgen.
 5. Verwijder de tape.

Ramen laten schilderen

Laat je je ramen liever schilderen door een professionele schilder? Of wil je graag advies op maat? Vul dan onderstaand formulier in om gratis offertes te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.