Goedkoop schilderen: hoe vind je een goedkope, maar betrouwbare schilder? Prijzen en tips

Ben je op zoek naar een professionele schilder die tegen een laag tarief kwaliteitsvol schildert? In dit artikel ontdek je de verschillende soorten professionals die goedkoop schilderen. Bovendien geven we mee hoe je weet dat de schilder betrouwbaar is en bespreken we de tarieven per vierkante meter en soort schilderwerken. Wil je prijsvoorstellen op maat ontvangen van meerdere erkende schilders? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Waarom zijn sommige schilders goedkoop en andere niet?

Goedkope schilders worden vaak met slechter schilderwerk geassocieerd, maar dit is zeker niet altijd het geval. Een schilder die minder ervaring heeft, werkt vaak met een lager tarief. Zijn of haar loopbaan is immers nog maar net begonnen.

Dit wil niet zeggen dat een goedkopere schilder slecht werk aflevert. Integendeel: soms besteden beginnende schilders zelfs nog meer aandacht aan het schilderproject dan een ervaren deskundige.

De exacte tarieven kunnen per schilder serieus verschillen. Onder andere de grootte van het oppervlak, het uurtarief van de deskundige en de moeilijkheid van het project beïnvloeden de uiteindelijke prijs.

Plafonds, muren en ramen laten schilderen is erg betaalbaar. Een gevel laten schilderen is over het algemeen duurder omdat het om buitenschilderwerken gaat. Voor zo’n projecten gelden strengere eisen. De verf moet de muur immers beschermen tegen koude en neerslag.

Een professionele schilder staat op een ladder en schildert het plafond.

Zijn goedkope schilders betrouwbaar? Enkele tips

Het is normaal om in eerste instantie sceptisch te staan tegenover deskundigen die goedkoop schilderen. Toch is het zeker mogelijk om een goedkope schilder te vinden die betrouwbaar en betaalbaar is. Zo krijg je voor een voordelige prijs ook kwaliteitswerk.

We geven hieronder enkele tips mee om goedkope schilders te vinden die betrouwbaar werk leveren.

Vergelijk voldoende offertes

We raden je aan om offertes van verschillende schilders aan te vragen. Zo heb je een beter zicht op de prijsklassen. Bovendien is het belangrijk dat je weet welke werkzaamheden in de prijs inbegrepen zitten. Op die manier vind je makkelijker een schilder die aan een voordelige prijs voor jouw gewenste resultaat zorgt.

Lees reviews

Het is bovendien verstandig meerdere reviews te lezen. Zo krijg je een beter beeld van de schilder in kwestie en zijn of haar (kwaliteitsvol) werk. Op het internet vind je een aantal websites die reviews van verschillende schilders en schildersbedrijven vermelden.

Deze websites geven je een globaal idee van de prijs en kwaliteit van de schilderwerken. Bovendien kan je ze gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Schilders met keurmerken

Een laatste tip is om te kijken of de schilder in het bezit is van keurmerken. Zo ben je zeker dat hij of zij een bepaalde mate van expertise en kwaliteit heeft.

Een van de bekende keurmerken is ‘kwaliteitsvakman‘: het garandeert een professionele schilder die servicegericht te werk gaat en je bovendien 1 jaar garantie geeft.

Vergelijk prijsvoorstellen op maat van specialisten

Wat kost een goede en goedkope schilder per uur?

Voordat we een overzicht met richtprijzen geven, is het belangrijk om het onderscheid tussen binnen- en buitenschilders te kennen.

Over het algemeen zijn schilderwerken met een uitvoering binnen goedkoper dan schilderwerken buiten. Enkele factoren zijn hiervoor verantwoordelijk:

  • Binnenschilderwerken hebben minder verflagen nodig. Ook de voorbereiding neemt hierdoor minder tijd in beslag.
  • Buitenverf moet aan meerdere verplichtingen voldoen.

Gemiddelde tarief voor een binnen- en buitenschilder

Een binnenschilder kost gemiddeld € 35 – € 40 per uur of € 30 – € 35 per vierkante meter. Specialisten die goedkoop schilderen hebben met andere woorden een uurtarief van 35 euro of minder.

Een buitenschilder heeft daarentegen vaak hogere tarieven. Gemiddeld werken ze aan een uurtarief van € 40 – € 50 of € 35 – € 40 per vierkante meter. Een goedkope schilder gebruikt een tarief dat lager ligt.

Prijs per vierkante meter

We geven hieronder een kort overzicht met de richtprijzen per vierkante meter. Hou er rekening mee dat dit schattingen zijn: de werkelijke prijzen hangen van verschillende factoren af zoals het uurtarief van de schilder, de grootte van het oppervlak en de moeilijkheidsgraad van het project.

ProjectBuitenschilderBinnenschilder
Schilderwerk per m2€ 35 – € 40€ 30 – € 35
Sauswerk per m2€ 10 – € 15
Spuitwerk per m2€ 6 – € 10
Uurtarief€ 35 – € 40€ 40 – € 50

Prijzen per soort schilderwerken

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per soort schilderwerk weer. Zo kan je beter inschatten hoeveel jouw schilderproject kost.

Welke schilderwerken?Richtprijzen schilderwerken Toelichting
Muren en plafonds schilderen€ 15 – € 20 per m²De prijs hangt af van het type verf en de schildertechniek.
Gevel schilderen€ 20 – € 40 per m²Het gaat hier om één laagje primer en twee afwerkingslagen.
Trap schilderenVanaf € 20 per traptredeDe deskundige schildert de trap twee keer met grondverf en zorgt voor één eindlaag.
Deuren schilderen€ 70 – € 110 per deurDe deuren worden voorgelakt en afgelakt.
Ramen schilderen€ 15 – € 25 per m²De professional schildert drie dikteranden tot 100 mm breed.
Tuinhuis, schutting of dakkapel schilderen€ 40 – € 50 per uurDeze prijs is het uurtarief.

Schilder gezocht?

Ben jij op zoek naar mensen die goedkoop schilderen? Er zijn meerdere mogelijkheden. We bespreken ze hieronder.

Soorten goedkope schilders op een rijtje

Niet alle goedkope schilders leveren gegarandeerd even kwaliteitsvol werk af. We zetten kort de soorten goedkope schilders en hun voor en nadelen op een rijtje.

Een professionele schilder is een muur aan het schilderen.

1. Goedkoop schildersbedrijf

Het voordeel van een goedkoop schildersbedrijf inhuren, is dat er verschillende deskundigen werken. Ze beschikken over meer mankracht en hebben bovendien een grotere capaciteit.

Je moet met andere woorden nooit lang wachten. Verder zijn ze flexibel voor spoedklussen en kan je grote inkoopdeals afsluiten.

Het is mogelijkerwijs wel iets duurder dan een zelfstandige schilder. Ook de aanpak is vaak minder persoonlijk omdat meerdere schilders aan je project werken.

2. Poolse schilder

Het uurtarief van Poolse schilders is lager dan dat van Belgische schilders. Ze schilderen dus goedkoop, maar er zijn ook enkele nadelen. De communicatie kan bijvoorbeeld minder snel verlopen: niet alle Poolse schilders spreken Nederlands.

Bovendien bieden Poolse schilders vaak geen of slechte garantievoorwaarden aan. Je bent tot slot niet altijd zeker dat ze kwaliteitsvol werk leveren.

3. Zelfstandige schilders

Een andere goedkope optie is een zelfstandige schilder. Ze schilderen vaak goedkoper dan schildersbedrijven omdat ze geen bedrijfspanden moeten faciliteren.

Bovendien hebben ze vaak een persoonlijkere aanpak. Je staat immers steeds met dezelfde persoon in contact. Zo weten ze goed wat jouw wensen zijn.

Het nadeel is wel dat er lange wachttijden kunnen zijn. Ze staan er immers vaak alleen voor.

Vind de beste deal voor jouw project

4. Zwart betaalde schilder

Schilders die buiten de werktijden schilderwerken uitvoeren en daar geen btw op rekenen zijn zwart betaalde schilders. Het uurtarief van een erkende schilder ligt gemiddeld tussen de € 35 en € 50 per uur.

Een zwart betaalde schilder vraagt daarentegen gemiddeld 10 euro per uur. Omdat ze geen btw rekenen, komen de schilderwerken goedkoper uit.

Toch zijn er grote nadelen verbonden aan zwart betaalde schilders. Zwart werken is immers illegaal. Bovendien ben je niet verzekerd en heb je geen garantie dat ze goede resultaten leveren.

Een verstandig alternatief

Een professionele schilder met een verlaagd btw-tarief is ook een goede optie. Zo krijg je gegarandeerd goedkoop kwaliteitswerk en vermijd je onnodige risico’s.

5. Winterschilder

Een winterschilder is een efficiënte manier om op kosten te besparen. Winterschilders zijn huisschilders die ook actief zijn in de wintermaanden. Ze schilderen vaak goedkoop omdat ze in de winter minder werk hebben.

Met een winterschilder kan je ongeveer 10% tot 30% besparen. Het is met andere woorden een goede manier om van goedkoop en kwaliteitsvol werk te genieten.

6. Zzp schilder

Een zelfstandige zonder personeel (zzp) schilder hanteert vaak lagere tarieven dan schildersbedrijven. Een zzp schilder is wel minder flexibel omdat hij of zij alleen werkt. Een voordeel is wel dat je bij een zzp schilder een persoonlijke aanpak krijgt.

3 schilders zijn bezig met het schilderen van een kamer.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten in de buurt en vergelijk gratis offertes

Er komen heel wat zaken kijken bij schilderprojecten. Om zeker van kwaliteitsvol werk te genieten, kan het interessant zijn om professionele schilders in te huren.

Een goede manier om deskundigen te vinden die goed werk afleveren tegen een voordelige prijs, is door offertes te vergelijken.

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere professionals in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.