Gevel schilderen: hoe aanpakken? Geschikte verfsoorten, schildertechniek en stappenplan

Is de buitengevel van je woning aan een opknapbeurt toe of wil je gewoon een nieuwe uitstraling? Hier leer je alles over je gevel schilderen. In dit artikel vind je een stappenplan en een uitgebreide lijst van verfsoorten, technieken en tips van professionele schilders. Zo leer je alle kneepjes van het vak en zorg je voor het gewenste eindresultaat. Laat je de schilderwerken liever over aan een professional? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Hoeveel kost een gevel laten schilderen? [Prijs 2024]

Een professionele schilder heeft de nodige expertise om elk project efficiënt tot een goed einde te brengen. Een deskundige inschakelen is duurder dan zelf je gevel schilderen, maar je bent wel zeker van een degelijk eindresultaat.

Schilders vragen een tarief per uur of per vierkante meter. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren zoals de ervaring van de schilder, de kwaliteit van de verf, de totale oppervlakte, het type gevel en de complexiteit van de werken.

Een gevel laten schilderen kost gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per uur of 20 en 40 euro per vierkante meter.

Een kleinere gevel van 40 vierkante meter laten schilderen kost daarom minstens 800 euro. Grotere projecten hebben al snel een prijskaartje van 2.000 euro.

Gevel schilderen

Welke verf gebruik je voor een buitengevel?

Je kan niet eender welke verfsoort gebruiken om je buitengevel te schilderen. Je gevel moet namelijk niet alleen vochtbestendig zijn, maar ook dampopen. Zo vermijd je toekomstige vochtproblemen.

Je kan kiezen uit twee verfsoorten: kalkpleister of dampopen verf. Zorg dat de verf kwaliteistvol is. Zo garandeer je een goed resultaat met een lange levensduur.

1. Dampopen verf

Dampopen verf op silicaat- of siloxaanbasis voorkomt dat vocht van buitenaf in de muur kan dringen. Het zorgt er bovendien voor dat de muur kan ademen: het vocht kan makkelijk uit de muren verdampen.

Dampopen verf heeft een groot kleurenassortiment. Let altijd op de kwaliteit van de verf. Raadpleeg een verfexpert wanneer je zeker van je keuze wil zijn.

2. Kalkpleister

Kalkpleister of kaleiverf beschermt je gevel tegen vocht en laat het ademen. Schilderen met dit type verf heet kaleien.

Kaleiverf is ideaal om eventuele oneffenheden of schade in je buitengevel te maskeren. Bovendien geeft kalkpleister je gevel een authentieke uitstraling die perfect past bij traditionele woningen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Gevel schilderen of kaleien?

Wat is nu precies het verschil tussen schilderen en kaleien? Ze bieden beide bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en hebben vergelijkbare prestaties op vlak van vochtbestendigheid.

Schilderen is op het eerste gezicht duurder, maar is gemakkelijker zelf uit te voeren. Het benodigde materiaal voor kaleien is goedkoper, maar het volledige proces komt vaak duurder uit omdat het arbeidsintensiever is.

Welke kleur is geschikt voor de gevel van een huis?

In principe kan je jouw gevel in elke kleur schilderen. Veel mensen kiezen voor lichte kleuren zoals lichtgrijs of aardetinten. Zo lijkt je buitenmuur groter.

Wil je jouw gevel in twee kleuren schilderen? Schilder onderaan met de donkerste kleur: het ruimtegevoel werkt dan in de hoogte.

Zorg er ook voor dat jouw kleur past bij de gevels van je buren. Op die manier straalt je buurt een uniforme rust uit en vloekt het ene gebouw niet met het andere.

Hou tot slot ook rekening met de oriëntatie van je gevel. Witte gevels die in de felle zon staan, reflecteren veel licht. Dit kan verblindend zijn. Gebroken wit of verf met meer reliëf is een goede oplossing. Zo is de muur geen platte reflector.

Specialisten schilderen de gevel

De soort gevelbezetting bepaalt de verftechniek

De verfsoort ligt min of meer vast op basis van je gevelbezetting. Het is namelijk belangrijk dat de gekozen verf goed op je gevel hecht.

Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende gevelbezettingen samen met hun geschikte verftechnieken en verfsoorten. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.

1. Gevel in crepi

Een buitengevel is meestal bezet met een laag crepi of gevelbepleistering. Buitenmuren met deze bezetting kan je zonder veel voorbereiding schilderen. Zorg er wel voor dat de gevel schoon is en dat eventuele barsten of gaten hersteld zijn.

Kies voor een duurzame en vochtbestendige verf op basis van silicaat. Zo bescherm je jouw gevel tegen zon, wind en regen. Controleer zeker ook de soort crepi: op basis daarvan moet je mogelijks andere materialen gebruiken.

2. Houten gevel schilderen

Heb je een buitenmuur met een houten gevelbekleding? Ook die kan je gemakkelijk schilderen. Afhankelijk van de houtsoort, kan het zijn dat je verschillende verfsoorten moet gebruiken.

Zorg ervoor dat je het hout opschuurt voordat je begint met schilderen. Enkel dan kan de verf zich goed hechten. Raadpleeg een professionele schilder voor meer informatie over het type verf dat bij jouw houten gevel past.

3. Gevel met steenstrips

Voordat je een gevel met steenstrips schildert, is het belangrijk dat je een kwaliteitscontrole uitvoert: herstel beschadigde steenstrips en maak je gevel schoon met zandstralen, stoomreiniging of een chemische reiniging. Daarna is je gevelbedekking met steenstrips volledig klaar om beschilderd te worden.

4. Bakstenen gevel schilderen

Voor bakstenen gevels geldt hetzelfde: de muur mag geen beschadigingen hebben en moet volledig proper zijn. Zo overschilder je geen vuil en krijg je een mooie, nette afwerking.

Een ruwe bakstenen buitenmuur schilderen is een lastige klus. Controleer steeds het voegwerk voordat je begint.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Hoe best de buitenkant van een huis schilderen? [Stappenplan]

Wanneer je een kleur gekozen hebt en de gepaste verftechniek bepaald hebt, kan je beginnen aan de voorbereidende werken. Met behulp van een goede voorbereiding verzeker je namelijk dat jouw gevel langer mooi blijft.

Vervolgens kan je aan de slag gaan met de schilderwerken zelf. Hieronder geven we een lijst met benodigdheden en leggen we alle stappen zorgvuldig uit. Zo kan je zelf jouw gevel schilderen.

Twee schilders op een stelling verven de buitengevel van een modern huis in wit en rood.

Benodigdheden

  • Primer
  • Geschikte muurverf
  • Grote verfrollers en verfborstels
  • Verfbak
  • Ladder

Heb je een vergunning nodig?

Je hebt in principe geen vergunning nodig om je gevels te schilderen of te kaleien. Voor zij- en achtergevels zijn er geen restricties.

Structurele veranderingen aan je gevel vereisen wel een bouwvergunning of een omgevingsvergunning. De voorgevel is namelijk een deel van het straatbeeld en mag daarom niet zomaar veranderen.

Raadpleeg een expert wanneer je niet zeker bent of je een vergunning nodig hebt. Bovendien kan hij of zij je helpen met de aanvraag.

Stap 1: reinig en ontvet de buitenmuur

Hou goed rekening met het type ondergrond en kijk na of je de soort crepi of andere bezetting makkelijk kan schoonmaken.

Ga eerst met een harde borstel over de muur om mos en vuil los te borstelen. Daarna kan je met een hogedrukreiniger of een emmer en een spons de rest schoonmaken. Let op dat je je muur niet beschadigt.

Sommige muren moeten ook ontvet worden. Voeg een dopje neutraal reinigingsmiddel toe aan je emmer water en schrob de muur om hem te ontvetten.

Als de oude verflagen nog intact zijn, hoef je die niet per se te verwijderen. Losse stukken verf borstel je wel best weg zodat die niet afbladderen.

Stap 2: herstel, egaliseer en plak de gevel af

Gaten, barsten en scheuren slurpen verf op. Herstel en egaliseer daarom eerst de muur voordat je begint met schilderen.

Plak daarna ramen, deuren en andere zaken die je niet wil schilderen af met plastic folie. Vergeet ook niet de grond te beschermen tegen verfspatten.

Stap 3: gebruik de juiste verf en gereedschap

Zorg ervoor dat je stevige en grote borstels gebruikt. Je wil namelijk zoveel mogelijk oppervlakte in zo weinig mogelijk tijd schilderen. Door materiaal en verf van een hoge kwaliteit te gebruiken, vermijd je problemen in de toekomst.

Meer info en advies nodig?

Stap 4: breng de primer aan

In de meeste gevallen breng je vervolgens een primer aan. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de verf zich goed hecht. Bovendien kan de kleur goed tot haar recht komen. Grondverf zorgt met andere woorden voor een duurzaam en mooi eindresultaat.

Stap 5: buitenmuur schilderen

De voornaamste stap is het schilderen van de buitenmuur. Breng genoeg verf aan op de verfroller of borstel. Werk in vlakken van een vierkante meter zodat je stelselmatig je volledige gevel zonder oneffenheden kan bedekken.

Zo vermijd je bovendien overduidelijke verticale strepen (wat het geval is als je enkel van boven naar onderen zou schilderen). Begin steeds met de randen en werk vervolgens je weg naar binnen toe.

Stap 6: kit de buitenmuren

Eens alles droog is, kit je best de overige kieren en spleten in je buitenmuren. Zo is je gevel optimaal beschermd tegen vocht en tocht. Gebruik een kit in de kleur van je verf zodat visuele oneffenheden niet zichtbaar zijn.

Een gevelwerker met een rode helm herstelt barsten in een buitenmuur.

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen

Zit je nog met onbeantwoorde vragen na dit artikel? Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat van verschillende professionele schilders.

Zo kan je gemakkelijk tarieven en aanbevelingen met elkaar vergelijken. Je vindt dan ongetwijfeld de beste oplossing voor jouw situatie aan de meest voordelige prijs.

Tot slot garandeert een deskundige dat jouw schilderproject correct en met kwalitatieve materialen is uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.