Schilderwerk berekenen: hoe bereken je zelf de oppervlakte en benodigde liters verf?

Bereid je voor om jouw huis een nieuwe uitstraling te geven met ons advies voor het berekenen van schilderwerk! Dit artikel is jouw startpunt voor een succesvol schilderproject. We begeleiden je stap voor stap door het proces om zelf de oppervlakte te berekenen en de benodigde hoeveelheid verf te bepalen.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Hoeveel m2 moet ik schilderen? [Formule]

Of je nu een verse laag verf aanbrengt of een nieuw stucwerk aanbrengt, het berekenen van het juiste aantal vierkante meters is belangrijk.

Dit getal is niet alleen de basis voor een gedetailleerde offerte, maar het zorgt er ook voor dat je met precisie kunt werken – en uiteindelijk tijd en geld bespaart. 

Formule

Als je wilt weten hoeveel verf je nodig hebt, is het meten van je muur of plafond vrij simpel. Het enige wat je hoeft te doen is de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Zo krijg je de oppervlakte die je moet kennen.

Stel, je hebt een muur van 5 meter lang en 2,5 meter hoog, dan doe je 5 keer 2,5 en dan kom je uit op 12,5 vierkante meter die je kunt gaan schilderen of stucen.

Oppervlakte meerdere kamers berekenen

Wanneer je meerdere kamers tegelijk onder handen neemt, wordt het spel iets complexer, maar niet minder haalbaar. Voor elke kamer bereken je de vierkante meters apart en tel je de totalen op.

Vergeet niet om de oppervlaktes van ramen, deuren en trapgaten af te trekken voor een exacte meting. Elk hoekje en gaatje telt als je tot het juiste aantal m² wilt komen.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Hoe bereken je de oppervlakte van stucwerk? [Stappenplan]

Het correct inschatten van de kosten voor stucwerk vereist een nauwkeurige berekening van de oppervlakte. Dit stappenplan biedt de nodige richtlijnen om de vereiste vierkante meters op een snelle en efficiënte wijze te bepalen.

Stap 1: meet de lengte van de muur

Neem een meetlint en span deze van de ene hoek van de muur naar de andere. Het vastleggen van deze afmeting is een essentiële stap die de basis legt voor het inschatten van de stucwerkkosten voor jouw woning, waarbij elk detail invloed heeft op de uiteindelijke offerte.

Schilderwerk berekenen.

Stap 2: meet de hoogte van de muur

Het bepalen van de exacte hoogte, van de vloer tot het plafond, is een belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van een nauwkeurige prijsopgave.

Deze maatstaf is van groot belang, omdat de schilder hiermee de kwaliteit van de offerte kan waarborgen, inclusief een correcte berekening van de btw.

Stap 3: pas de formule toe

Vermenigvuldig simpelweg de lengte met de hoogte om de oppervlakte per muur te berekenen. Deze berekening is belangrijk, niet alleen voor een accurate kostenraming, maar ook om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt om jouw huis netjes en volledig bedekt te krijgen.

Stap 4: herhaal bovenstaande stappen voor iedere muur

Vergeet niet deze metingen voor elke muur te herhalen. Door dit te doen, kun je de schilder een prijs vragen die de volledige ruimte van het werk weerspiegelt en alle aspecten van je woning dekt.

Stap 5: tel alle oppervlaktes op

Tenslotte, door alle gemeten oppervlaktes bij elkaar op te tellen, krijg je een compleet beeld van de totale kosten. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de eindafrekening, met een duidelijk overzicht van het werk en de materialen die nodig zullen zijn voor het stucen van je huis.

Vind de beste deal voor jouw project

Hoeveel vierkante meter kan je met 1 liter verf schilderen?

Bij het plannen van een schilderklus voor je woning, komt vaak de vraag: hoeveel vierkante meter bedek je met één liter verf? Dit is geen vraag met een vast antwoord, want diverse factoren beïnvloeden het rendement van je verf.

1. Soort verf

Het type verf is bepalend; de ene dekt beter dan de andere. Bijvoorbeeld, latex voor binnenmuren kan tot 12m² per liter dekken, terwijl een lak voor buitengebruik vaak minder ver reikt.

2. Ondergrond

Een gladde ondergrond betekent minder verfgebruik, terwijl een ruwe ondergrond zoals baksteen meer liter verf vraagt. Ook het oude schilderwerk kan invloed hebben op de absorptie.

Een man die de muur glad aan het maken is.

3. Kleur verf

Lichtere kleuren dekken vaak beter dan donkere tinten. Bij felle kleuren kan het nodig zijn meer lagen aan te brengen, wat meer tijd in beslag neemt.

4. Aantal lagen verf

Voor een rijke kleur en om grote oppervlaktes in je woning te dekken, kan een extra laag nodig zijn. Elke laag betekent extra verf, dus plan vooruit om de kosten laag mogelijk te houden.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Wanneer het tijd is om schilderwerken aan te pakken in jouw woning, wil je verzekerd zijn van de juiste keuzes en kosten. Professioneel advies is hierin goud waard.

Je kan geheel gratis en zonder enige verplichting offertes en advies inwinnen over het berekenen van schilderwerk en het uitvoeren ervan.

Door offertes van verschillende schilders te vergelijken, krijg je een helder beeld van de prijzen en wat je daarvoor kunt verwachten. Het is ook een kans om de juiste match voor jouw klus te vinden. Vraag dus gerust om hulp van de vakmensen bij jou in de buurt.

Zij geven je niet alleen advies dat precies past bij jouw woning, maar helpen je ook om binnen je budget een resultaat te krijgen waar je echt blij van wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.