Patineren: kosten, technieken en welk effect geeft het aan je meubels en muren?

Stel dat je een huis vol karakter en persoonlijkheid hebt, waar je meubels en muren een verhaal vertellen. Dit is het effect van patineren. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van patineren. Je zult ontdekken hoe deze techniek je interieur kan transformeren en hoe je met eenvoudige stappen een unieke uitstraling kunt creëren.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat betekent patineren?

Patineren is een decoratieve verftechniek die je gebruikt om meubels, muren en andere oppervlakken een antieke look te geven.

Met deze techniek wordt een patina gecreëerd, waardoor de verflaag meer diepte en authenticiteit krijgt. Patineren kan je op verschillende manieren toepassen.

De basis van patineren ligt in het benadrukken van dieper gelegen delen, zoals houtsnijwerk of ornamenten. Ook het accentueren van kwaststrepen, krassen en andere kleine beschadigingen hoort erbij. Deze techniek geeft je meubels, muren en andere oppervlakken een uniek karakter.

Patineren is een klus die je, als je handig bent, zelf kan proberen. Het is belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan. Als je gegarandeerd kwalitatieve resultaten en kostbare tijd wil besparen, schakel je beter een professionele vakman in. Deze experts hebben de juiste kennis en ervaring om de klus goed uit te voeren.

Kan je patineren met krijtverf?

Patineren met krijtverf is zeker mogelijk, maar het vereist speciale aandacht. Hier is het heel belangrijk om efficiënt te werken, omdat de verf snel kan drogen.

Patineren met krijtverf is vergelijkbaar met patineren met vernis, waarbij je kunt kiezen voor methoden zoals tamponneren (de verf voorzichtig aanbrengen met een tampon) of uitvegen met een doek.

Een voordeel bij het patineren met krijtverf is dat je verdere afwerking meestal niet nodig hebt. Krijtverf heeft van nature al een matte uitstraling die perfect past bij de doorleefde look die je wilt bereiken.

Zelfs zonder verdere afwerking, is het nog steeds mogelijk om de klus te vernissen. Dit beschermt het patina en geeft een extra dimensie aan het eindresultaat. Patineren met krijtverf heeft dus veel creatieve mogelijkheden om je meubels en muren een unieke uitstraling te geven.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Wat kost meubels of muur patineren?

De kosten van patineren zijn afhankelijk van de oppervlakte die je wilt bewerken en de producten die je gebruikt. Voor het patineren van meubels heb je minder verf, vernis, of andere materialen nodig dan voor het patineren van een muur. Hier vind je enkele richtprijzen voor verschillende patineertechnieken:

Patineren met was:
– Een blik krijtverf van 2,5 liter kost ongeveer € 40 – € 50.
– Voor 1 liter verniswas betaal je zo’n € 30.
– 375 ml kleurwas kost ongeveer € 15.

Patineren met glaceerverf:
– Gemiddeld kost 250 ml glaceerverf met kleurpigment ongeveer € 15.

Kant-en-klare patina:
– Een flesje kant-en-klare patina van 250 ml kost ongeveer € 20.

Let op! Deze prijzen kunnen veranderen afhankelijk van het merk en de leverancier van de producten. Het is best dat je de prijzen en producten eerst vergelijkt voordat je aan je patineerproject begint.

Patineren

Soorten patina technieken op een rijtje

Er bestaan verschillende methoden om te patineren. Je kan kiezen voor was, glaceerverf, of kant-en-klare patina. Hier is een overzicht van de mogelijke technieken voor jou.

1. Patineertechniek met was

Patineren met was is een veelgebruikte techniek om meubels, muren en andere oppervlakken een antiek look te geven.

Boenwas

De boenwas wordt eerst in een dunne laag aangebracht en na het uitharden opgeboend. Het zorgt voor een matte, ouderwetse uitstraling. Bij het gebruik van boenwas is een verdere afwerking, zoals vernissen, niet mogelijk.

Verniswas

Verniswas kan je gebruiken om onbehandeld hout of krijtverf een oude look te geven. Nadat je de was hebt aangebracht, kan je deze met een platte kwast tamponneren of met een doek uitvegen.

Verniswas is vochtwerend en kan zelfs worden overschilderd. In tegenstelling tot boenwas kan je met verniswas extra lagen vernis aanbrengen.

2. Patineren met glaceerverf

Patineren kan ook worden toegepast met glaceerverf. Glaceerverf is een langzaam drogende, transparante verf die je kan mengen met een kleurpigment naar eigen wens. Enkele kenmerken:

 • Je kan zelf de gewenste kleurtint maken door het kleurpigment geleidelijk aan de glaceerverf toe te voegen.
 • Glaceerverf droogt traag, wat je genoeg tijd geeft om de gewenste effecten aan te brengen. De droogtijd is afhankelijk van de ondergrond.
 • Het aanbrengen van glaceerverf is vergelijkbaar met patineren met vernis (tamponneren of uitvegen met een doek). Verdere afwerking met vernis is optioneel, maar mogelijk.

3. Kant-en-klaar patineermiddel

Een kant-en-klaar patineerproduct is vaak bruinrood van kleur en kan je verdunnen met water om het doorzichtiger te maken.

 • Dit product ga je bij voorkeur aanbrengen op een basislaag van zijdeglans verf. Poreuze ondergronden zoals krijtverf zijn minder geschikt omdat het product te snel kan intrekken, waardoor je minder tijd hebt om het gewenste effect te bereiken.
 • Daarna ga je het product met een doek afvegen om een waaseffect te creëren. Je hebt de vrijheid om meer of minder weg te vegen volgens jouw voorkeuren. Afwerking met vernis is ook mogelijk voor extra bescherming.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Originele kleureffecten

Patineren wordt vaak geassocieerd met het aanbrengen van een bruine omberkleur op een wit oppervlak. Maar de mogelijkheden zijn veel breder dan dat. Patineren geeft jou creatieve vrijheid voor verschillende tinten:

 • Transformatie van helderblauw: met de juiste patinabehandeling kan je helderblauw omvormen tot een oude, antieke blauwe tint.
 • Temperen van felle kleuren: als je felle kleuren wilt verzachten, met patineren kan je dit verkrijgen. Het kan de intensiteit van de kleur verminderen en een subtieler effect maken.
 • Verandering van natuurlijke kleuren en grijstinten: met patineren kan je ook natuurlijke kleuren donkerder maken. Grijstinten kunnen verder gevarieerd worden.
 • Goud, koper en zilver: deze edelmetalen zijn perfect voor patineren. Gebruik bijvoorbeeld een zwarte patina op zilver, een omberkleurige patina op goud, of een turquoise patina op koper om meteen een antieke uitstraling weer te geven.
 • Diverse patinakleuren: patineren is niet beperkt tot traditionele bruine omberkleur. Je kan experimenteren met verschillende patinamengsels in grijs, zwart, wit en andere tinten om unieke en originele kleureffecten te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, en op die manier heb je de kans om je creativiteit naar buiten te brengen bij het decoreren van meubels of muren.
Patineren van hout

Hoe metaal (koper, lood, zink en brons) patineren?

Patineren is een techniek met veel aspecten die niet beperkt blijft tot houten meubels en muren. Het is ook een perfecte manier om verschillende metalen, zoals koper, lood, zink en brons, te behandelen. De resultaten kunnen indrukwekkend zijn en het biedt veel voordelen.

 • Lood en zink: het patina op lood en zink is meestal donkergrijs. Deze patinalaag beschermt tegen een oxidelaag die het metaal zou kunnen roesten.
 • Brons: bronzen voorwerpen ontwikkelen vaak een groene patinalaag, maar je kan ze ook kunstmatig donkerbruin patineren. Het patina is niet enkel decoratief, maar beschermt ook het brons tegen verdere corrosie.
 • Messing, koper en cortenstaal: deze metalen bieden de mogelijkheid om prachtige patina’s te creëren. De kleur wordt meestal gemaakt door het metaal in een speciale beitsoplossing onder te dompelen. Daarna ga je deze schuren, egaliseren en meerdere keren onderdompelen totdat de gewenste kleur is bereikt.

Het patineren van metaal biedt meerdere voordelen. Patina voegt een mooie, aangepaste kleur toe aan het metaal. Ook behoudt het metaal zijn maatvastheid en vorm tijdens het patinerenproces.

Daarnaast gaat de patinalaag de weerstand van het metaal verhogen tegen corrosie. Dit resulteert in een gladde, op de ondergrond afgestemde kleur.

Het patineren van metaal wordt veelal toegepast in interieurinrichting, meubelbouw en in de bouw van luxe jachten en schepen. Daar draagt het bij aan zowel de esthetiek als de duurzaamheid van metalen oppervlakken.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Ben je geïnspireerd geraakt door het patineren en wil je deze techniek toepassen op je meubels of muren? Of heb je vragen over andere schilderwerken? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Specialisten staan klaar om je te voorzien van advies op maat, afgestemd op jouw eigen wens en om al je vragen te beantwoorden.

Daarnaast kan je via ons platform gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, zodat je de prijzen van verschillende specialisten kunt vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.