Muur schilderen: prijs, technieken en stappenplan

Een muur schilderen is een grote klus, maar met de juiste voorbereiding, materialen en vaardigheden verloopt het een stuk makkelijker. In dit artikel lees je meer over de kosten, verftechnieken en werkwijze. Bovendien geven we enkele praktische tips en creatieve kleurencombinaties mee. Zo kan je volledig zelf instaan voor de schilderwerken. Contacteer je liever een specialist? Of wil je advies op maat en prijsvoorstellen? Vul ons offerteformulier in.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Prijs muren schilderen in 2024

In 2024 ligt de gemiddelde prijs voor het schilderen van muren tussen € 30 en € 40 per vierkante meter, inclusief binnenschilderwerk, buitenschilderwerk, sauswerk en spuitwerk.

Factoren zoals de ervaring van de schilder, de kwaliteit van de verf, de locatie en de schildertechniek beïnvloeden de totaalprijs.

muur schilderen

Alle kosten op een rijtje

De kosten voor het schilderen van een muur verschillen afhankelijk van de gekozen techniek, binnen- of buitenlocatie, verfkwaliteit, materiaal en de ervaring van de schilder. Hieronder geven we een kort overzichtje:

 1. Binnenschilder: gemiddeld tussen € 30 en € 35 per m² of € 35 tot € 40 per uur.
 2. Buitenschilder: gemiddeld tussen € 35 en € 40 per m² of € 40 tot € 50 per uur.
 3. Binnenmuur: kosten variëren tussen € 15 en € 20 per m².
 4. Buitenmuur / gevel: gemiddeld tussen € 20 en € 40 per m².
 5. Spuitwerk: prijzen liggen tussen € 5 en € 11 per m².
 6. Sauswerk: variërend tussen € 7 en € 14 per m².

Wil je van een lagere prijs genieten?

Laat je schilderwerk dan in de winter uitvoeren: een winterschilder hanteert namelijk lagere tarieven. Ontvang prijsvoorstellen op maat van specialisten via ons offerteformulier.

Prijsbepalende factoren

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs voor het laten schilderen van muren:

 1. Ervaring van de schilder. De prijzen verschillen afhankelijk van de ervaring en deskundigheid van de schilder. Hoe meer ervaring de specialist heeft, hoe hoger de kosten uitvallen.
 2. Kwaliteit van verf en materialen. Kwalitatief materiaal kost meer, maar heeft ook een langere levensduur en zorgt voor mooiere eindresultaten.
 3. Binnen- of buitenschilderwerk. Buitenschilderwerk is duurder vanwege de complexiteit van de werken en de vereiste duurzame verfsoort.
 4. Saus- of spuitwerk. Elke schildertechniek heeft zijn eigen prijs. Spuitwerk is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan sauswerk.
 5. Eventuele kortingen. Sommige schilders bieden kortingen. Denk bijvoorbeeld aan een winterschilder.
 6. Hulp bij voorbereidend werk. Als een professionele schilder veel voorbereidend werk moet uitvoeren, vraagt hij of zij een hogere prijs.

Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van specialisten

Verftechnieken voor binnenmuren

Wanneer je binnenmuren schildert, heb je de keuze uit verschillende decoratieve opties. Afhankelijk van de verftechniek je bijvoorbeeld gebruikt, geef je een bepaalde uitstraling aan de ruimte. Hieronder geven we de meest voorkomende technieken weer.

Kaleien

Kaleien is een oude verftechniek die je woning een authentieke en warme uitstraling geeft. Kaleiverf bestaat uit rivierzand en kalk en komt vooral in wit, grijs en aardetinten voor.

Patineren

Bij patineren krijgen de muren een levendige uitstraling. Deze techniek komt vooral in landelijke en industriële interieurs.

Je kunt zowel was, glazuurverf als kant-en-klare patineerproducten gebruiken. Ook meubels kunnen een patineerbehandeling krijgen.

Craqueleren

Craqueleren betekent dat de verflaag op je muur een gebarsten effect heeft. De plaatsing is simpel: tussen de verschillende verflagen breng je ook lagen craqueléverf aan.

Dip-dye

De dip-dye techniek creëert een soort ombre-effect op de muur. Dit betekent dat de kleur geleidelijk overgaat van donker naar licht. Verschillende verf- en vervaagtechnieken komen aan bod.

Structuurverf

Structuurverf is een type verf met korrelige eigenschappen, waardoor het een zand- of steeneffect op muren creëert. Het is nuttig om onvolkomenheden op de muur te verbergen. Bovendien draagt het bij aan de textuur.

deskundige giet verf

Hoe een muur schilderen? Stappenplan

Muren schilderen is een eenvoudige manier om de kamer een nieuwe uitstraling te geven. Hieronder geven we een stappenplan weer voor zowel een binnenmuur, buitenmuur als gevel.

Binnenmuur

 1. Verwijder alles wat tegen de muur staat zoals gordijnen, kasten, wandlampen en losse plinten. Bescherm de vloer met stucloper en plak deurkozijnen, tegelranden, plafond en de plinten af met afplaktape.
 2. Ontvet de muur met een ontvettingsmiddel en vul gaten en beschadigingen op met een vulmiddel.
 3. Schuur de muur licht op met een schuurdoekje of stoffertje en breng voorstrijk aan met een grote roller. Laat vooral de roller het werk doen: oefen zelf niet te veel kracht uit.
 4. Breng de verf aan met een verfroller en werk van boven naar beneden. Breng twee lagen verf aan. Laat de eerste laag goed drogen voordat je aan de tweede begint.

Buitenmuur

 1. Maak de muur met een hogedrukreiniger schoon en laat deze vervolgens goed drogen.
 2. Vul eventuele scheuren en gaten in de muur op met een vulmiddel.
 3. Breng een laag primer aan met een verfroller. Laat het opnieuw lang genoeg drogen.
 4. Breng de verf aan met een verfroller. Breng twee lagen verf aan en laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Werk altijd van boven naar beneden.

Gevel

 1. Maak de gevel schoon met een hogedrukreiniger en laat het vervolgens voldoende drogen.
 2. Repareer eventuele scheuren en gaten in de gevel met een vulmiddel.
 3. Breng een laag primer aan met een verfroller. Laat de grondverf voldoende drogen.
 4. Breng verf aan met een verfroller. Breng opnieuw twee lagen verf aan. Laat de eerste laag goed drogen voordat je aan de tweede laag begint. Werk van boven naar beneden.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van professionele schilders

Tips bij het schilderen van muren

Ben je van plan je muren te schilderen? Onderstaande praktische tips kunnen je helpen het proces vlotter te laten verlopen. Zo bereik je een mooi eindresultaat.

 1. Bereid de muur voor. Zorg ervoor dat de muren schoon en droog zijn voordat je met de schilderwerken begint. Repareer eventuele scheuren, barsten en gaten. Vervolgens schuur je de muur lichtjes op om een glad oppervlak te creëren.
 2. Gebruik de juiste verf. Schaf de juiste verfsoort aan. Voor binnenmuren gebruik je best latex muurverf of acrylaatmuurverf. Speciale gevelverf is goed geschikt voor buitenmuren.
 3. Gebruik de juiste materialen. Koop rollers met lange haren voor ruwe muren. Kwasten zijn ideaal voor houten ondergronden. Zorg bovendien voor afplaktape: zo kan je de randen van de muur afplakken. De vloer bescherm je eenvoudig met stucloper.
 4. Werk van boven naar beneden. Begin bij het plafond en werk vervolgens naar beneden. Dit voorkomt dat de verf op reeds geverfde delen naar beneden druppelt.
 5. Breng twee lagen verf aan. Zo zorg je voor een betere dekking en een mooier eindresultaat. Laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.
 6. Maak de verfroller schoon. Gebruik water en zeep of een speciale rollerreiniger. Zo is je verfroller proper voor het volgende schilderproject.

Muur verven versus behangen

Als je een muur wil opknappen, heb je twee opties: verven en behangen. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Wanneer muur verven?

Saus- en muurverf blijven ongeveer vijf jaar mooi. Daarna kan je de muur eventueel een nieuw laagje verf geven. Voordelen aan schilderen zijn dat je uit een groot kleurenassortiment kunt kiezen en dat het sneller en makkelijker aan te brengen is dan behang.

Wanneer muur behangen?

Als je een muur wil behangen, houd je best met een aantal zaken rekening:

 • Behang je een nieuwbouwwoning? Wacht dan zeker tot de muren volledig droog zijn. Dit kan tot zes maanden duren.
 • Begin altijd in het midden van de muur. Zo ben je zeker dat het behang recht op de muur hangt.
 • Zorg dat je voldoende behangpapier en alle nodige materialen in huis hebt.

Vind een ervaren en erkende schilderexpert

Muur zelf schilderen of schilder inschakelen?

Je kunt zowel zelf je muur schilderen als een professionele schilder inschakelen.

professional schildert met verfroller

Zelf makkelijk muur schilderen

Zelf je muren schilderen komt met de volgende voordelen:

 • Je bespaart op de kosten.
 • Je kunt de schilderwerken op je eigen tempo uitvoeren.
 • Je bepaalt zelf hoe je muren eruit zullen zien.
 • De voltooiing van de schilderwerken geeft je een bevredigend gevoel.

Toch zijn er ook enkele nadelen:

 • De schilderwerken zijn tijdrovend, zeker als je geen ervaring hebt.
 • Het eindresultaat kan minder professioneel zijn dan wanneer je een specialist inschakelt.
 • Je moet zelf de geschikte verf en kwalitatieve materialen aanschaffen.

Laten schilderen

De voordelen van professionele schilders zijn:

 • Over het algemeen zorgen deskundigen voor een professioneel en kwalitatief eindresultaat.
 • Ze kunnen de klus sneller en efficiënter klaren.
 • Je hoeft zelf geen kwalitatieve materialen en verf aan te schaffen.

Enkele nadelen zijn:

 • De kosten liggen hoger.
 • Je hebt minder controle over het eindresultaat. Je bent namelijk afhankelijk van de deskundigheid van iemand anders. Gelukkig kan je op voorhand goed bespreken wat je precies in gedachten hebt.
 • Je moet ervoor zorgen dat de schilder in je huis binnen kan. Dit vergt een zekere mate van planning en coördinatie.

Welke kleuren kiezen?

Voor het schilderen van een muur kun je uit een breed scala aan kleuren en technieken kiezen. Deze keuzes zijn belangrijk, omdat ze grotendeels de uitstraling van je kamer bepalen.

Op deze manier kun je de ruimte bijvoorbeeld groter of kleiner laten lijken, en je kunt persoonlijke accenten toevoegen met kleuren.

Er zijn zowel klassieke als decoratieve verftechnieken beschikbaar, zoals patineren en biezen. Voor deze technieken is echter voldoende kennis en ervaring vereist.

Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met een professioneel schildersbedrijf. Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere specialisten bij jou in de buurt.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Op zoek naar ideeën?

Ben je op zoek naar originele kleuren en technieken? Hieronder geven we enkele opties mee. Zo heb je een beter zicht op de mogelijkheden.

Roze woonkamer

Een roze woonkamer is een gedurfde, maar zeker ook creatieve keuze. Je creëert een warme en uitnodigende sfeer. Patineren is een leuke decoratieve verftechniek voor een roze woonruimte.

Roze muur schilderen

Combinatie van neutrale kleuren

Een andere mogelijkheid is de combinatie van neutrale kleuren (denk aan wit, beige en aardetinten) en kleuraccenten. Deze laatste kleuren laat je naar voren komen in meubels en accessoires zoals kussens, gordijnen en kunstwerken.

Zo geef je jouw ruimte een subtiele, maar ook verfijnde uitstraling. Bovendien kan je de kleuren makkelijk veranderen wanneer je iets nieuws wil.

Aardetinten

Schilderen met levendige kleuren

Een iets gedurfdere keuze is schilderen met levendige kleuren zoals fel geel, groen of blauw. Deze tinten zorgen voor een energieke en vrolijke sfeer.

Bovendien kan je de muur een interessante textuur en diepte geven door bijvoorbeeld met een spons te schilderen. Laat je creativiteit maar de vrije loop gaan.

Felle kleur

Waar moeten we op letten bij muur verven?

Per kamer verschillen de aandachtspunten. Een badkamer vraagt bijvoorbeeld andere verf dan een woonkamer of keuken.

Badkamer

Een badkamer is een vochtige ruimte. Daarom kies je best voor waterbestendige verf. Zo voorkom je schimmelgroei en andere onaangename vochtproblemen.

Bovendien is het verstandig om voor een minder reflecterende, niet-glanzende verf te kiezen.

Woonkamer

Wanneer je de muren in een woonkamer schildert, is het belangrijk dat je een verfkleur kiest die bij je interieur past. De tint mag niet te overheersend zijn en moet binnen de rest van je interieur passen.

Controleer ook de staat van de bestaande verf voordat je met de schilderwerken begint.

Keuken

Voor de keuken kies je best een verfsoort die niet alleen tegen vet en vuil bestand is, maar ook makkelijk schoon te maken is. Maak de muur voldoende schoon zodat de verf zeker goed hecht.

Populaire artikelen

Op zoek naar schildersbedrijven of specialisten? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met schilders in jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes op maat toegestuurd.

Deze bevatten adviezen en prijsvoorstellen van deskundigen. Zo kan je tarieven gemakkelijk met elkaar vergelijken en de voordeligste en beste optie voor je woning kiezen.

Tot slot garandeert een professional dat de schilderwerken op een veilige en correcte manier worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.