Gyproc schilderen: hoe begin je eraan? Stappenplan, materialen en afwerkingen

Ben je van plan gyproc te schilderen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Ontdek hier de kosten, benodigde materialen en afwerkingsmogelijkheden. Bovendien geven we ook een handig stappenplan met praktische tips zodat je zelf de schilderwerken kunt uitvoeren. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Prijs gyproc verven

Overweeg je schilderwerk, maar heb je niet veel ervaring? Laat het dan over aan professionals voor een zorgvuldige en efficiënte uitvoering.

De gemiddelde kosten voor schilderwerken liggen rond de 30 euro per vierkante meter, inclusief verf, arbeidskosten en btw.

Gyproc schilderen

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Hoe zelf gyproc muur of plafond schilderen? [Stappenplan]

Overweeg je om je Gyproc wanden te schilderen? Een frisse verflaag kan de uitstraling van de ruimte aanzienlijk verbeteren.

Volg dit eenvoudige stappenplan en zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voor een vlekkeloos resultaat.

Benodigdheden

Materialen:

  1. Gyproc® Schilderprimer
  2. Muurverf & plafondverf
  3. Opvulmiddel

Gereedschappen:

  1. Verfrol
  2. Verfborstel
  3. Afdekfolie
  4. Afplaktape

Stap 1: reinig en ontvet de muur

Voordat je aan het schilderwerk begint, is het essentieel dat zowel de muren als het plafond volledig schoon zijn. Wanneer je dit cruciale voorbereidende werk niet uitvoert, krijg je al snel met verschillende problemen te maken zoals slechte verfhechting, snelle afbladdering of ongewenste vlekken.

Elk oppervlak vereist een specifieke reinigingsmethode. Voor nieuw pleisterwerk en gipsplaten verwijder je bijvoorbeeld stof met een zachte borstel en een vochtige doek.

Vergeet niet om ook de deurlijsten en plinten schoon te maken, zodat de afplaktape goed blijft kleven.

Stap 2: vul gaten en scheuren op

Om een perfect eindresultaat te bereiken, is het essentieel om met een droog, egaal en stevig oppervlak te starten. Vul gaatjes, scheuren en grotere barsten op met een geschikt opvulmiddel.

Stap 3: plak wat je niet zal schilderen af

Neem de nodige tijd om alles wat niet geschilderd wordt zorgvuldig af te plakken en af te dekken. Er zijn diverse soorten tape beschikbaar voor specifieke afplakklussen. Stevige afdekfolie is bijvoorbeeld ideaal om grote oppervlakken zoals meubels of deuren af te plakken.

Stap 4: zorg voor het juiste gereedschap en verf

Zorg dat al je benodigdheden binnen handbereik zijn. Veeg stof en vuil van het deksel voordat je een verfpot opent. Zo voorkom je dat stofdeeltjes in de verf terechtkomen.

Roer de verf grondig door voor een gelijkmatige kleur. Houd de rand van de verfpot schoon door er afplaktape op te plakken.

Heb je een nieuwe borstel gekocht?

Haal deze een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen. Zo verwijder je losse haren. Een nieuwe roller maak je eerst goed nat en rol je vervolgens een paar keer over een stuk karton. Nu is je nieuwe materiaal volledig klaar voor gebruik.

Stap 5: breng de (schilder)primer op de platen aan

Vaak is het noodzakelijk om eerst een primer aan te brengen. Deze grondlaag zorgt voor een gelijkmatig en duurzaam eindresultaat.

Bovendien hechten de daaropvolgende verflagen beter, vermindert de zuiging van de ondergrond en kan vuil zoals nicotinevlekken niet naar de eindlaag doorslaan. Tot slot is ook je verfverbruik een stuk kleiner.

Er bestaan verschillende soorten primers. Zorg er altijd voor dat je de juiste primer kiest voor de specifieke ondergrond die je wil schilderen.

Welke primer best gebruiken voor gyproc?

Een geschikte primer voor Gyproc maakt het materiaal vochtwerend, bedekt oppervlakteonregelmatigheden en biedt een hechtingslaag voor de verf.

Polyvinylacetaat (PVA) en latexverf zijn beide geschikte primers voor gipsplaat. Kies een primer die de kleur van je uiteindelijke verflaag benadert. Vermijd een primer met een donkere kleur wanneer je tweede laag een lichte verf is.

Stap 6: breng twee lagen verf aan

Schilder eerst de hoeken en randen met een verfborstel. Doop de roller in de verf en verdeel deze gelijkmatig over het rooster. Gebruik voldoende verf, maar voorkom druipen.

Werk in vlakken van ongeveer 1m². Breng verticale strepen aan, ga horizontaal om de verf te verdelen en eindig opnieuw verticaal. Herhaal dit en overlap steeds een beetje met het vorige vlak.

Breng twee verflagen aan en laat de verf tussen elke laag voldoende drogen. Zo krijg je een streeploos resultaat. Hanteer dezelfde aanpak voor zowel grond- als eindlagen.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Gyproc gipsplaten afwerken: enkele opties op een rijtje

Gyproc is eenvoudig te installeren en af te werken. Ontdek hieronder de belangrijkste methoden.

1. Plamuren

Gyproc plamuren vormt in feite de initiële afwerkingslaag. Met plamuurmiddel vul je gaatjes en naden op om de gipsplaten gereed te maken voor verdere afwerking.

Zodra alle openingen netjes zijn afgewerkt en de plamuur gelijkmatig is verdeeld, maak je de muur volledig glad met schuurpapier. Nu is de muur volledig klaar. Als alternatief voor plamuur kan je de voegen ook egaliseren met vliesbehang (renovlies).

2. Schilderen

Gyproc platen afwerken met verf is relatief eenvoudig. Na het plamuren is het belangrijk om eerst een laag primer op de gipsplaten aan te brengen. Dit bevordert de hechting en voorkomt dat de verf in de platen wordt opgenomen.

Zodra de primer droog is, kan je eerste laag verf aanbrengen. Gebruik een borstel voor de hoeken en een roller voor de open vlakken.

Breng de verf eerst horizontaal aan en vervolgens verticaal. Nadat de verf is opgedroogd, herhaal je dezelfde stappen voor een tweede verflaag.

3. Behangen

Om Gyproc gipsplaten met behang af te werken, is een grondige voorbereiding cruciaal. Zorg ervoor dat de platen volledig droog en vrij van stof zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de muur een glad en gelijkmatig oppervlak te geven, waarbij eventuele oneffenheden zorgvuldig zijn weggewerkt.

Breng eerst een laag voorstrijkmiddel aan en laat deze vervolgens enkele uren drogen. Daarna breng je de lijm aan op de gyproc en kan je het behangpapier bevestigen.

4. Betegelen (voor badkamer en keuken)

Je kunt Gyproc ook afwerken met tegels. Dit proces is vergelijkbaar met gyproc behangen.

Zorg eerst voor een egale, stofvrije muur. Breng vervolgens een laag voorstrijkmiddel aan om te voorkomen dat de lijm in de muur trekt. Strijk daarna de tegellijm uit en plaats de gewenste tegels op de Gyproc-platen.

5. Voegen afwerken

Gyproc voegen werk je af met een voegmiddel en voegband. Er zijn twee versies beschikbaar voor beide producten. De ene versie is iets duurder en gebruiksvriendelijker, terwijl de andere goedkoper is en meer veelzijdigheid biedt.

  • ABA-joint of -mix. ABA-joint is een poeder dat je met water mengt. Daarna droogt het binnen de vier uur. ABA-mix is een kant-en-klare pasta die ongeveer 24 uur nodig heeft om te drogen.
  • Zelfklevend voegband. Dit voegband is zeer gebruiksvriendelijk dankzij de zelfklevende laag. Je kunt het eenvoudig in de voeg plakken.
  • Papieren voegband. Papieren voegband vereist meer techniek, maar is wel handiger om kopse voegen of voegen tussen Gyproc en ander materiaal mee af te werken.
Gyproc schilderen gebouw

Gyproc schilderen of behangen?

Gyproc kan je op twee manieren afwerken: schilderen of behangen. De keuze hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeur.

Op een ongelijkmatige ondergrond is behangen met renovliesbehang vaak handiger. Dit type behang is speciaal ontworpen voor oneffen oppervlakken en vereist zelfs geen primer.

Is primer nodig op gyproc?

Om Gyproc platen te schilderen, is het essentieel om ze eerst te behandelen met een primer. Deze voorbehandeling zorgt ervoor dat het absorberende vermogen van het gips vermindert. Zo absorberen de platen niet direct alle verf.

Primer aanbrengen op gyproc

Extra info, advies op maat en concrete offertes van specialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Wil je meer informatie, advies op maat of concrete offertes ontvangen van professionele schilders? Vul eenvoudig het offerteformulier in.

Zo krijg je gratis en vrijblijvend toegang tot deskundig advies en prijsvoorstellen en kan je de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Bovendien garanderen professionals dat de schilderwerken correct en met kwalitatief materiaal worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.