Slaapkamer schilderen: kosten, stappenplan + welke kleuren zijn een goede keuze?

Ga je binnenkort een slaapkamer schilderen, maar weet je niet goed hoe je eraan begint? In dit artikel geven we alle nodige informatie. We bespreken onder andere de kosten, schildertechnieken en welk kleuren wel en niet geschikt zijn voor een slaapkamer. Bovendien geven we een handig stappenplan met het benodigde materiaal zodat je zelf de schilderwerken kunt uitvoeren. Laat je het werk liever over aan een schilderspecialist? Vul ons offerteformulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Slaapkamer schilderen: mogelijkheden

Je kunt in een slaapkamer meer dan enkel de muren schilderen. Ook het plafond, de vloer en de meubels kan je een laagje verf geven. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

Slaapkamer schilderen

1. Muren

De meeste muren kan je gemakkelijk overschilderen. Je kunt hiervoor watergedragen latex muurverf gebruiken. Deze verfsoort heeft een groot assortiment aan kleuren en vind je in iedere verfwinkel terug.

Vind je toch niet je gewenste kleur? Dan kan je die laten mengen met behulp van een verfmengmachine. Gebruik een kleurenkaart om je favoriete kleur te vinden.

Vraag eventueel kleurstalen zodat je kunt controleren of de kleur in je interieur past. Onthoud dat lichte kleuren de kamer ruimer laten lijken en dat donkere kleuren de kamer verkleinen.

Je schilderwerk hecht het best op een kale, bepleisterde muur. Maar ook op beschilderde muren of muren met behangpapier kan je eenvoudig schilderen.

2. Plafond

Heb je een laag of een hellend plafond en wil je jouw ruimte groter laten lijken? Kies er dan voor om het plafond in een lichte tint te schilderen.

Wanneer je een ruimte met een hoog plafond een compacter effect wil geven, gebruik je best een donkere kleur voor je plafond.

3. Vloer

De vloer en plinten kan je ook schilderen. Door te experimenteren met kleur kan je speciale effecten creëren. Als je bijvoorbeeld de plinten in dezelfde kleur schildert als de vloer, lijkt de laatste groter dan die in werkelijkheid is.

4. Meubels

Je kunt je kamer in een volledig nieuw jasje steken door ook de meubels te schilderen. Vooral houten meubels zoals nachtkastjes, kleerkasten en bedden kan je gemakkelijk verven.

Hou er echter wel rekening mee dat je meubels niet altijd met dezelfde verfsoort schildert als je muren of plafond. Houten meubels worden bijvoorbeeld gelakt of gebeitst.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat kost een slaapkamer schilderen?

De precieze prijs hangt sterk af van een aantal factoren zoals het type verf, de totale oppervlakte en of je de schilderwerken zelf doet of aan een expert overlaat. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen.

Slaapkamer laten schilderen

Een slaapkamer laten schilderen is duurder dan wanneer je zelf schildert, maar je hebt wel de garantie dat het resultaat van hoge kwaliteit zal zijn.

Een professionele schilder heeft veel ervaring en kennis. Hij of zij kan zo snel inschatten wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Een binnenmuur of een plafond laten schilderen kost gemiddeld 12 tot 20 euro per vierkante meter. Sommige schilders hanteren een uurtarief. Dan betaal je gemiddeld gezien ongeveer 35 tot 40 euro per uur.

Materiaalkosten zelf slaapkamer verven

Wanneer je zelf de slaapkamer schildert, betaal je enkel voor het schildermateriaal en de verf. Grondverf of primer kost gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per liter.

Een grondlaag zorgt ervoor dat de verfkleur van de bovenlaag goed tot haar recht komt. Koop daarom een primer van hoge kwaliteit.

Muurverf heeft een gemiddelde kostprijs van 10 tot 40 euro per liter. Hoe specialer de kleur of het type verf (bijvoorbeeld krijtbordverf), hoe hoger de prijs.

Op basis van het totale aantal vierkante meter dat je schildert, kan je inschatten hoeveel liter verf je nodig hebt. Met 1 liter verf kan je ongeveer 6 vierkante meter schilderen.

De prijzen voor schildermateriaal lopen sterk uiteen. Je hebt verfkwasten, schilderstape, verfbakken, mengstokken et cetera nodig.

Kijk na welk materiaal je al hebt en wat je best nog aanschaft. Deze benodigdheden zijn een eenmalige kost. In toekomstige schilderprojecten kan je ze hergebruiken.

Kleurenkeuze verf

Wat is de beste kleur voor een slaapkamer?

Er bestaat geen ‘beste’ kleur om je slaapkamer in te verven. Veel hangt namelijk af van je persoonlijke voorkeur en welk effect je wil bereiken. Hieronder vind je enkele populaire kleuren.

1. Lichte kleuren

Door je slaapkamer in lichte kleuren te verven, zoals wit, beige of pastelkleuren, lijkt je ruimte groter. Het licht kaatst namelijk terug via de muren en het plafond. Deze kleurenkeuze zorgt voor een sobere en serene sfeer.

Lichte kleuren zijn tijdloos omdat ze bij alle interieurtrends passen. Vooral in kleine slaapkamers is het verstandig om voor een lichtere kleur te kiezen.

2. Donkere kleuren

Donkere kleuren creëren het tegenovergestelde effect: ze vangen licht op en zorgen voor een donkere, maar gezellige sfeer. Grote kamers voelen vaak minder leeg door ze in donkere kleuren te schilderen.

De populairste donkere kleuren zijn donkerblauw, zwart, dieprood en donkergroen. Wil je je muren in een donkere kleur schilderen zonder de ruimte kleiner te doen aanvoelen? Dan kan je bijvoorbeeld een muur en/of het plafond in een lichte tint schilderen. Zo balanceer je de verschillende kleuren.

3. Aardetinten of natuurlijke kleuren

Je kan je slaapkamer ook in aardetinten of andere natuurlijke kleuren schilderen. Deze kleuren geven een unieke touch aan jouw interieur.

Ze hebben het voordeel dat ze een tijdloze uitstraling hebben die je bovendien met veel stijlen kan combineren. Houten meubels kan je bijvoorbeeld perfect combineren met muren in natuurlijke kleuren. Je creëert zo een gemoedelijke en rustieke sfeer.

4. Felle kleuren (accentmuur)

Wil jij liever een slaapkamer met wat pit? Schilder de muren van je slaapkamer in felle kleuren zoals oranje, rood, geel et cetera.

Een felle kleur kan snel overweldigend zijn

Te veel muren in felle kleuren schilderen zorgt voor een wanordelijk effect. Schilder daarom een muur in een felle kleur (de accentmuur) en de andere muren in een neutralere kleur. Gebruik complementaire kleuren voor het beste resultaat.

5. Kleurencombinaties

Vaak kiezen mensen voor meer dan een kleur in de slaapkamer. Zorg er steeds voor dat de kleuren complementair zijn of kleurschakeringen van dezelfde hoofdkleur. Zoek naar een harmonieus geheel door toon-op-toon-kleuren te kiezen of gebruik sterke contrasten zoals zwart-wit.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Welke verfkleuren vermijden?

In principe kan je elke kleur kiezen, maar overweldigende felle kleuren zoals flashy roze, rood of geel vermijd je best. Te veel felle kleuren kunnen namelijk je nachtrust verhinderen. Combineer accentmuren in een flashy kleur daarom met rustigere tonen of muren met behangpapier.

Je slaapkamer is een rustige plek. Daarom kies je best verfkleuren die voor een kalme sfeer zorgen. Heb je een favoriete felle kleur? Dan kan je bijvoorbeeld een pastelvariant of een donkere versie van deze kleur kiezen.

Slaapkamer donkere kleur

(Kleine) slaapkamer zelf mooi schilderen: handig stappenplan

Geen schrik om je handen vuil te maken? Hieronder geven we een handig stappenplan vol praktische tips. Met behulp van deze handleiding kan je zelf je (kleine) slaapkamer schilderen. Volg de stappen nauwgezet op voor een strak resultaat.

Benodigd materiaal

Eerst en vooral heb je de juiste materialen nodig:

 • Primer
 • Verf
 • Verfborstels of -rollers
 • Verfbak
 • Mengstok
 • Schilderstape
 • Afdekmateriaal: plasticfolie of oude doeken

Stap 1: voorbereidende werken (afdekken, oneffenheden muur opvullen)

Beslis eerst in welke volgorde je de muren zal schilderen. Zorg voor voldoende werkruimte rond deze muren. Haal meubels weg en dek de vloer af met doeken of folie. Zo voorkom je verfvlekken op je vloer.

Kan je de meubels nergens anders plaatsen? Zet ze dan bij elkaar in het midden van de kamer en dek ze ook af.

Haal vervolgens alles van de muur: posters, kaders, stopcontacten et cetera. Zo kan je goed controleren of je muur oneffenheden, gaatjes of scheurtjes heeft die je eerst moet opvullen.

Gebruik een muurvuller of plamuur en schuur eventueel lichtjes op. Plak de aanliggende muren vervolgens af met schilderstape.

Is je muur een onbehandelde gipsplaat of stucwerk? Gebruik dan een voorstrijk om de hechting van de verf te verbeteren. Zo krijg je minder vegen en vlekken op je bovenste laag. Gebruik in elk geval een primer om de muur te behandelen.

Stap 2: schilder de muur

Als het voorbereidende werk gedaan is, kan je beginnen met schilderen. Verf eerst de randen van de wand en schilder een boord rond de details. Vul vervolgens de rest van de muur in met grote borstels of rollers.

Werk de muur systematisch af in vlakken van ongeveer een vierkante meter. Zo zal je een mooie even afwerking krijgen. Laat de vlakken licht overlappen.

Dit noemen schilders nat-in-nat werken. Schilder de volledige oppervlakte van de muur. Een laag is normaal voldoende.

Stap 3: verwijder de tape

De volgende stap is om de schilderstape voorzichtig te verwijderen van de aangrenzende muren. Werk de details af.

Stap 4: laat de muren drogen

De laatste stap is om de muren te laten drogen. Afhankelijk van je type verf is dit een kort of lang proces. Over het algemeen duurt het 24 uur voordat je de meubels terug op hun plaats kunt zetten.

Welke muur donker verven in de slaapkamer?

Als je de muur achter het bed donker schildert, creëer je het gezellige gevoel dat donkere kleuren met zich meebrengen. Schilder de rest van de kamer in lichte tinten: zo vermijd je het gevoel dat de ruimte heel klein is.

Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je tegenovergestelde muren in donkere tinten verft. Je maakt dan een soort tunnel in je kamer.

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Enkele tips voor het schilderwerk

Hieronder geven we nog enkele laatste tips voor je schilderproject.

 • Kies voor een geurloze verf in de slaapkamer. Zo vermijd je onaangename geuren die lang blijven hangen.
 • Speel met lichte en donkere tinten om je kamer ruimer of net minder ruim te doen lijken.
 • Plaats excentrieke accentmuren steeds achter je bed zodat ze je nachtrust niet verstoren.
 • Vermijd donkere kleuren in een kleine slaapkamer.
 • Gebruik niet te veel kleuren in een kamer.
 • Schilder in een keer bij natuurlijk licht. Zo voorkom je kleurverschil in je muur.
 • Vraag (kleur)advies aan verschillende schilders zodat je goed geïnformeerd bent.
Muur in lichte kleur schilderen

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Door onderstaand formulier in te vullen, kom je in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat toegestuurd.

Zo kan je zowel tarieven als deskundigen met elkaar vergelijken. Op die manier maak je een weloverwogen en voordelige keuze voor jouw woning.

Bovendien bezit een ervaren schilder voldoende kennis en ervaring om de schilderwerken in je slaapkamer kwalitatief en met het juiste materiaal uit te voeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.