Tadelakt badkamer: wat is het? Hoeveel kost het? [Voordelen en nadelen]

Misschien heb je er ooit al van gehoord: tadelakt. Het is een traditionele manier van pleisterwerk uit Marokko. In dit artikel bespreken we de kosten, toepassingen en voor- en nadelen van tadelakt in de badkamer. Tot slot geven we weer hoe je zelf tadelakt aanbrengt en onderhoudt. Wil je de plaatsing liever aan specialisten overlaten? Vul ons offerteformulier in.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Wat is tadelakt precies?

Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal met vochtbestendige eigenschappen. De techniek bestaat al lang. Het materiaal bestaat uit hydraulische kalk, marmerpoeder en natuurlijke additieven. De dunne afwerkingslaag van 5 millimeter op het oppervlak geeft je ruimte een prachtig en uniek uiterlijk.

Tadelakt is zo zacht als marmer en zo glanzend als leem. Vandaag gebruiken specialisten het materiaal in badkamers en keukens omwille van de waterdichte eigenschappen.

Tadelakt badkamer

De Marokkaanse oorsprong van tadelakt

Tadelakt is Berbers voor ‘inwrijven‘ of ‘kneden’. Het werd in eerste instantie gebruikt om zaken waterdicht te maken zoals drinkwaterreservoirs.

Het natuurlijke materiaal kwam veel voor in riads (Marokkaanse paleizen met binnentuin) of hammams (Turkse badhuizen of stoombaden).

Als het mengsel van hydraulische kalk en marmerpoeder eenmaal op de muur ligt, krijgt het een gladde polijsting met behulp van een speciale edelsteen. Nadat de wand ‘gesteend’ is, wordt het afgewerkt met zeep op basis van olijfolie.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Voordelen van tadelakt in de badkamer

Tadelakt in de badkamer heeft veel voordelen. We sommen ze hieronder voor je op.

Ideale eigenschappen

In eerste instantie komt Tadelakt goed van pas omwille van de waterdichte eigenschappen. Daarnaast zorgt deze natuurlijke methode ervoor dat de muur kan blijven ademen. Zo behoud je een gezonde binnenlucht.

Natuurlijk materiaal

Tadelakt is erg ecologisch: deze vorm van pleisterwerk is namelijk volledig van natuurlijk materiaal gemaakt. Het mengsel van kalk en marmerpoeder gaat bovendien erg lang mee.

Het gebruik van kalk is tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog enigszins in vergetelheid geraakt, maar dit lag niet aan de kwaliteit. Vandaar dat het nu weer aan het opleven is.

Naadloos

Tadelakt is als pleisterwerk volledig egaal en heeft geen voegen. Hierdoor kunnen schimmels zich niet ophopen. Daarnaast is kalk schimmelwerend door de hoge pH-waarde en de alkaliteit.

Verschillende opties mogelijk

Tadelakt is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Grijs, wit of aardse kleuren zijn populaire keuzes. Deze ondergrond met natuurlijke uitstraling laat de kleuren ook beter tot hun recht komen.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Zijn er ook nadelen?

Dit materiaal heeft naast de talrijke voordelen ook enkele nadelen.

Arbeidsintensief

Tadelakt plaatsen is een arbeidsintensieve klus en verlangt vakmanschap en precisie om het tot een mooi resultaat te brengen.

Daarnaast moet deze manier van afwerken op een effen ondergrond gebeuren. Dit betekent dat bestaand tegelwerk eerst verwijderd moet worden.

Uitdagend onderhoud

Tadelakt vereist daarnaast relatief intensief onderhoud. Ongeveer om de twee maanden moet je de muren inzepen met natuurlijke olijfoliezeep of een voedende waslaag.

Daarnaast is het pleisterwerk gevoelig voor zuren. Maak daarom geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen (chloor of antikalk) en azijn.

De kosten

De kosten van tadelakt zijn afhankelijk van meerdere variabelen. Denk aan de ondergrond, de vormgeving, het aantal vierkante meter, het kleurpigment en andere afwerkingen.

Blauwe tadelakt

Waar kan je tadelakt gebruiken?

Tadelakt kan je op verschillende plaatsen van je woning toepassen. We bespreken hieronder de mogelijkheden.

Wandbepleistering

Tadelakt kan je als pleisterwerk toepassen op de wanden in je woning.

Een waterdichte oplossing voor douches

Tadelakt is waterdicht en daarom ook goed toepasbaar als spatwand in je badkamer, bijvoorbeeld in de douche.

Op de vloer

Tadelakt is tevens een goed alternatief voor vloeren omdat het stootvast en robuust is.

Badkamermeubels

Je kunt bepaalde badkamermeubels voorzien van een laag tadelakt. Denk aan je wasbak, douche of badkuip. Het geeft je badkamermeubels een mooie fluwelen glans met een matte ondertoon.

Wat kost tadelakt per vierkante meter?

Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 100 en € 200 per m² (exclusief btw). Tadelakt aanbrengen vergt veel ervaring en kennis.

Daarom is het verstandig de klus aan een professional over te laten. Bovendien spelen er veel variabelen mee die de prijs doen fluctueren.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Hoe tadelakt aanbrengen en onderhouden?

Tadelakt aanbrengen is niet zo simpel. Het vergt geduld, hard werk en je moet voldoende geïnformeerd zijn. Hieronder zetten we een stappenplan uiteen zodat je weet hoe een specialist te werk gaat.

Aanbrengen

  1. Eerst mengt een deskundige de tadelakt. Dit mengsel (de mortel) bestaat uit kalk, water en pigment. Als de kleur juist is en alles goed doorgeroerd is, moet de mortel 2 dagen rusten.
  2. Daarna brengt de professional de tadelakt aan: een laag van ongeveer 5 millimeter is voldoende. Door deze deklaag tijdens het drogingsproces te tallocheren, krijgt het de typische tadelaktstructuur.
  3. Na het drogen polijst een specialist het pleisterwerk met een gladde edelsteen. Aan de hand van kleine, ronde bewegingen creëert de edelsteen een glans op het stucwerk.
  4. Tot slot werkt een specialist de tadelakt af door het in te wrijven met olijfoliezeep of was. Dit versterkt de stuclaag en maakt het waterdicht.

Onderhouden

Tadelakt heeft een redelijk intensief onderhoud:

  • Om de twee maanden wrijf je het best in met olijfoliezeep of was.
  • Het stucwerk maak je regelmatig schoon met een zachte spons of doek, water en een speciaal (niet-zuur) schoonmaakmiddel.

Wees attent: Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen. Die beschadigen de kalklaag.

Tadelakt in de hoek van een badkamer

Tadelakt als alternatief voor traditionele verf en tegels

Als je geen wandtegels wil of je bent toe aan iets nieuws, dan is tadelakt een uitstekend alternatief vanwege zijn vochtbestendigheid. Tadelakt kent veel toepassingen.

Lambriseringen kan je bijvoorbeeld met tadelakt doen in plaats van met traditionele verf. Ook het plafond is perfect geschikt om met tadelakt te behandelen.

Alternatief voor tadelakt

Mocht tadelakt buiten je budget liggen of qua onderhoud niet helemaal bij jou passen, dan zijn er gelukkig ook heel wat alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan beton cire.

Wat kan je allemaal in je huis schilderen?

Je hebt veel mogelijkheden als het gaat om het schilderen van je huis. Denk bijvoorbeeld aan verschillende ruimtes zoals de keuken, woonkamer, slaapkamer, kinderkamer en zelfs het toilet. Daarnaast kun je ook specifieke onderdelen aanpakken, zoals de radiatoren, de schouw en ander binnenschilderwerk. Er zijn dus genoeg plekken en elementen in huis waar je met wat verf en creativiteit een nieuwe draai aan kunt geven!

Tadelakt vraagt vakkennis! Contacteer daarom vrijblijvend experten

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere deskundigen in jouw regio. Vervolgens krijg je meerdere offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat toegestuurd.

Zo kan je voorstellen en specialisten met elkaar vergelijken en de beste en voordeligste optie voor jouw woning vinden. Bovendien garandeert een deskundige dat jouw schilderproject op een correcte, veilige en kwalitatieve manier uitgevoerd wordt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.