Schouw schilderen voor en na: welk effect heeft het op een ruimte? Hoe begin je eraan?

Door je schouw te schilderen, ziet het er voor en na de werken volledig anders uit. Je kunt je creativiteit bovendien de vrije loop laten gaan. In dit artikel bespreken we welke verfsoorten geschikt zijn en hoe je de schilderwerken best aanpakt. Tot slot geven we weer welke problemen vaak voorkomen en hoe je deze kunt vermijden. Wil je de werken liever aan een schilderspecialist overlaten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Waarom schilder je een schouw?

Tijdens de wintermaanden steken veel huishoudens opnieuw hun schouw aan. Een haardvuur zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer, maar verwarmt ook je woonruimtes.

Heb je thuis een verouderde schouw die een transformatie kan gebruiken? Of wil je jouw bestaande haardvuur een nieuwe, frisse look geven? Dan is je schouw schilderen zeker een goede optie: het verschil voor en na de werken is groot.

Een haardvuur kan je volledig naar jouw smaak in je interieur laten passen. Er bestaan verschillende mogelijkheden:

  • Schilder je schouw in een lichtere of donkerdere tint dan je muren. De contrasterende kleur zorgt ervoor dat je haardvuur opvalt. Een lichte kleur creëert een open gevoel terwijl een donkere kleur de kamer knus doet aanvoelen.
  • Schilder je schouw in dezelfde kleur als die van de omringende wanden. Zo gaat je haardvuur subtiel op in het interieur, maar ziet het er toch verzorgd uit.
Schouw schilderen voor en na

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Welke verf kies je voor de schoorsteen of open haard? [Aandachtspunten]

Ben je van plan om zelf je schouw te schilderen? Dan is het cruciaal om de juiste verfsoort te kiezen. Hou rekening met het materiaal van de schouw en of de open haard tijdens het stoken warm wordt.

In dat geval heb je namelijk een hittebestendige verf nodig. Hieronder bespreken we de aandachtspunten in meer detail.

Materiaal van de schouw

Een schouw kan uit verschillende materialen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Baksteen. 
  • Pleister- of gipsmateriaal. 
  • Metaal.
  • Plaatmateriaal zoals MDF en OSB. Zorg ervoor dat je open haard uit één plaat bestaat. Bij meerdere platen bestaat de kans dat je schouw barst door de temperatuurveranderingen (opwarming en afkoeling). 
  • Natuursteen of marmer. 
  • Kunststof. 

Per materiaal hou je best met een aantal specifieke zaken rekening. Wanneer je bijvoorbeeld een bakstenen schouw schildert, heb je een fixeermiddel nodig.

Dit verzekert een goede hechting van de verf op de ondergrond. Controleer dat alle bakstenen goed vastzitten en begin pas met schilderen wanneer de stenen volledig droog zijn.

Een haardvuur uit natuursteen of marmer schilderen, is al iets complexer. Verf hecht namelijk moeilijk op gladde ondergronden. Een mogelijke oplossing is om het natuursteen te schuren: zo maak je de ondergrond poreuzer en kan de verf zich beter hechten.

Let op dat je geen krassen veroorzaakt door te hard te schuren

Je gebruikt daarom best ‘Scotch Brite’ in plaats van gewoon schuurpapier. Dit type schuurpapier met geïmpregneerd nylon is veel flexibeler en zorgt voor minder krassen.

Hittebestendige verf

Heb je een schouw die tijdens het stoken zo warm wordt dat je jezelf kunt verbranden? Dan is het essentieel om hittebestendige verf aan te brengen.

Andere verfsoorten vertonen bij te hoge temperaturen namelijk barsten of scheuren. Hittebestendige verf heeft wel maar een klein assortiment aan kleuren.

Kan je jouw hand zonder gevaar op de schouw leggen? Dan kan je de open haard op alle mogelijke manieren afwerken.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Schilderen van de schouw: stappenplan

Wil je zelf de schilderwerken voor je schouw uitvoeren? Dan kan onderstaand stappenplan met praktische tips je zeker op weg helpen.

Stap 1: voorbereidingen voor het schilderen van de schouw

Voordat je aan het echte schilderwerk begint, is het essentieel dat je enkele voorbereidende werken uitvoert:

  • Plak de muren rondom de schouw af met tape en leg plastic folie op de vloer. Zo voorkom je dat verfspetters op de muren en/of vloer terechtkomen.
  • Controleer of je schouw gaatjes of scheuren heeft. Vul deze eerst met een vulmiddel voordat je aan de schilderwerken begint. Werk de verschillende herstellingen mooi af om een goed resultaat te bereiken.
  • Zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan tape, plastic folie, verfborstels, primer, (hittebestendige) verf…

Kleur kiezen

Voordat je aan de effectieve schilderwerken kunt beginnen, is het belangrijk dat je een kleur kiest die bij je interieur past. Denk goed na over het effect dat je wil bereiken.

Wil je dat jouw schouw in het oog springt? Dan schilder je best met een kleur die lichter of donkerder is dan die van je muren.

Leg je de nadruk liever niet op de open haard? Door je schouw in dezelfde kleur als de muren te schilderen, gaat het mooi op in de rest van je interieur.

De meeste verfwinkels bieden een groot kleurenassortiment aan. Bovendien heb je vaak de optie om verf te laten mengen tot de kleur die je in gedachten hebt.

Hou er echter rekening mee dat hittebestendige verf in minder kleuren voorkomt. Met een schilderspecialist kan je de mogelijkheden bespreken. Via ons offerteformulier krijg je gratis en vrijblijvend offertes met advies op maat toegestuurd.

Oppervlak schuren

Marmer en andere soorten natuursteen zijn moeilijk te schilderen. De gladde ondergrond zorgt er namelijk voor dat de verf zich niet goed kan hechten.

Daarom is het verstandig het oppervlak voor de schilderwerken zacht met ‘Scotch Brite’ (een soepel schuurpapier) te schuren.

Zo maak je de ondergrond poreuzer. Schuur zeker niet te veel: anders ontstaan er krassen op je marmer of natuursteen.

Vergeet de ruimte daarna niet te stofzuigen. Zo voorkom je dat het stof zich op je natte schouw vasthecht.

Verfroller open haard

Stap 2: onderlaag aanbrengen

Daarna breng je primer of grondverf aan. Zo’n grondlaag zorgt niet alleen voor een betere hechting van de verf, maar ook voor een mooier eindresultaat. Als je schouw snel warm wordt, schaf je best hittebestendige grondverf aan. Een open haard die niet of erg weinig opwarmt, behandel je met een primer die aangepast is aan het materiaal van de schouw.

Begin in het midden van de schouw te schilderen en werk vervolgens naar buiten toe. Deze schildertechniek zorgt ervoor dat je geen uitlopers krijgt.

Heb je last van aders of doorbloedingen op je schouw nadat je de grondverf hebt aangebracht?

De oorzaak hiervan is vaak het roet binnenin de open haard. Om dit probleem te voorkomen, is het belangrijk dat je een flexibele afdichting installeert die voorkomt dat roet zich verspreidt. Mocht je desondanks toch last hebben van zwarte roetvervuiling, dan is het aan te raden een laag Epomur of Bisol aan te brengen. Deze producten isoleren het roet effectief, waardoor het geen aders vormt op je grondlaag.

Nadat je de primer hebt aangebracht, is het essentieel dat je de grondlaag lichtjes opschuurt. Gebruik schuurpapier met korrel 120 of 140.

Verwijder opnieuw het stof voordat je aan de volgende stap begint. Bovendien is het verstandig om tijdens de werken voldoende te ventileren.

Stap 3: het schilderproces

Nu kan je aan het schilderen zelf beginnen. Zorg dat je grondlaag goed droog is voordat je de verf aanbrengt. Voorzie zeker ook een tweede laag: zo krijgt je schouw een verzorgde en stijlvolle afwerking. Schilder tot slot niet te dik. Anders droogt de verf trager en heb je een grotere kans op barsten.

De verftechnieken

Tijdens de schilderwerken kan je zelf zo creatief aan de slag gaan als je wil. Het is bijvoorbeeld mogelijk twee verschillende kleuren verf te combineren, waarbij je een tint met een verfborstel strijkt en de ander met een doek aanbrengt. Verder bestaan er meerdere stuctechnieken zoals betoncire of tadelakt.

Een andere simpele, maar leuke optie is om kalkverf te gebruiken. Zo creëer je een moderne en strakke betonlook.

Stap 4: afwerken

Na de schilderwerken is het tijd om alles op te ruimen: stofzuig de kamer, haal de tape en plastic folie weg en zet alle meubels terug op hun plaats. Geef de schouw bovendien voldoende tijd om te drogen.

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Veelvoorkomende problemen en oplossingen na het schilderen

Tijdens de schilderwerken kan je op enkele problemen stoten. Volgende aandachtspunten hou je best in je achterhoofd:

  • Zorg ervoor dat je de verf dun aanbrengt. Een dikke verflaag droogt langer en heeft een grotere kans op scheurtjes. Vertoont je schilderwerk toch barsten? Dan heb je waarschijnlijk verf gebruikt die niet tegen temperatuurverschillen bestand is. Gelukkig kan je dit makkelijk oplossen door hittebestendige verf aan te schaffen.
  • Nadat je de grondlaag geschilderd hebt, is het mogelijk dat er doorbloedingen op je schilderwerk verschijnen. Door een flexibel in je schouw te plaatsen en een laagje Epomur of Bisol aan te brengen, voorkom je deze zwarte roetaanslag.
Geschilderd haardvuur

Vraag advies aan een expert en geniet jaren van een mooie schouw

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere schilderspecialisten uit jouw regio. Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes op maat toegestuurd.

Deze bevatten adviezen en prijsvoorstellen van deskundigen. Zo kan je meerdere tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie vinden.

Tot slot bezit een professionele schilder voldoende ervaring en kennis om jouw schouw correct en met kwalitatief materiaal te schilderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.