Kalkverf: kosten, schildertechnieken + hoe zelf aanbrengen?

Overweeg je een ruimte met kalkverf te schilderen? In dit artikel ontdek je onder meer de kosten, toepassingen en verschillende schildertechnieken. Lees zeker ons handige stappenplan wanneer je de schilderwerken zelf wil uitvoeren. Wil je meer info of advies op maat van schilderspecialisten? Vul ons offerteformulier in en krijg adviezen en prijsvoorstellen op maat.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van professionele schilders

Wat is kalkverf?

Kalkverf is een ecologisch alternatief voor gewone muurverf. Het bestaat namelijk enkel uit gebluste kalk en water. Meer gangbare muurverf maakt gebruik van latex of acryl als synthetisch bindmiddel. Kalkverf daarentegen valt onder de noemer ‘minerale verf‘.

Kalkverf

Wat is het verschil tussen kalkverf en krijtverf?

Kalk- en krijtverf zijn twee verschillende soorten verf. Krijtverf is geen ecologische verf, gezien het gebruikmaakt van een synthetisch bindmiddel. Kalkverf is de natuurlijkste en milieuvriendelijkste variant van de twee.

Daarnaast is er een verschil in uiterlijk. Kalkverf heeft een vertroebeld uiterlijk (het wolkerige effect) terwijl krijtverf erg egaal is. De uitstraling van beide verfsoorten is extreem mat.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat kost kalkverf per m2?

Met 1 liter kalkverf kan je ongeveer 4 tot 5 vierkante meter schilderen, inclusief een tweede laag. Gemiddeld genomen beginnen de prijzen van een pot met 2,5 liter bij € 50.

Een hogere kwaliteit drijft natuurlijk de prijs op. Maar als je de verf in grotere hoeveelheden aankoopt, kan dat de prijs ook weer verlagen.

Muur met kalkverf

Op welke oppervlaktes kan je met kalkverf schilderen?

Met kalkverf kan je op een authentieke wijze je huis een nieuw kleurtje geven. Verschillende oppervlaktes zijn geschikt. Niet alleen muren, maar ook hout is een geschikte ondergrond voor kalkverf.

Benodigd materiaal

Kalkverf breng je het beste met een kalkkwast aan. Deze kwast versterkt namelijk de structuur van de verflaag. Een blokkwast doet ook wonderen, maar toch krijg je niet hetzelfde effect. Tot slot kan je de verf ook aanbrengen met een spons of doek.

1. Muren

Als je kalkverf op de muren wil aanbrengen, schilder je best eerst een grondlaag. Daarna kan je de eerste laag kalkverf verven. Laat deze laag drogen voordat je aan de tweede laag begint. De droogtijd verschilt per merk, maar over het algemeen is een dag (12 uur) voldoende.

2. Hout

Het is mogelijk om kalkverf op houten oppervlaktes te schilderen. Bij nieuw hout is het niet nodig om de ondergrond vooraf te behandelen. Hou er echter wel rekening mee dat kalkverf op hout sneller slijt dan lakverf.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Meerdere schildertechnieken

Er bestaan verschillende schildertechnieken voor kalkverf. Elke methode zorgt voor een ander eindresultaat. Je kan verschillende ruimtes in je woning een ander uiterlijk geven.

1. Misttechniek

De misttechniek zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een poederige kalklaag op de muur zit. Na de eerste laag kalkverf tamponeer je de tweede laag. Dit doe je door een andere verfkleur sterk met water aan te lengen.

Tamponeren betekent dat je de verdunde verf deppend aanbrengt.

2. Spateltechniek

Een andere mogelijkheid is de spateltechniek. De eerste verflaag breng je kriskras aan met een blokkwast. Vervolgens smeer je met een spatel de tweede laag op het oppervlak. Hierdoor ontstaan er zowel effen als ruwe stukken die bovendien verschillende kleurschakeringen hebben.

Muren met een onregelmatige structuur zijn perfect voor deze techniek. Zo zorg je voor een unieke uitstraling.

3. Kwasttechniek

Een derde methode is de kwasttechniek. Deze manier van verven veroorzaakt minder hevige kleurverschillen. Breng de verf kris kras aan met een blokkwast. De verf moet nat blijven wanneer je er overheen schildert. Daarom mag je niet eerst enkel de randen schilderen.

4. Druiventros techniek

Als laatste is er nog de druiventros techniek. Deze techniek kan je met z’n tweeën uitvoeren. Als eerste breng je dikke dotten verf aan op de muur (deze lijken op een druiventros). Daarna verbind je met een verfvrije kwast de dikke klodders met elkaar.

Interieur huis met kalkverf

Is kalkverf afwasbaar?

Kalkverf is helaas niet afwasbaar. De verf is tevens erg gevoelig voor vuil. Het dekt, in tegenstelling tot andere verfsoorten, de vele poriën in de muur niet af.

De muur kan zo wel goed ademen, maar is ook gevoelig voor vuil. Er bestaan gelukkig heel wat producten die je over de kalkverf heen kunt smeren om het nog meer te beschermen.

Mogelijke kleuren

De kleur van de kalkverf is sterk afhankelijk van de ondergrond waar je het op schildert. Als je bijvoorbeeld een erg zuigende ondergrond hebt, krijgen de kleuren een donkere tint.

Je kunt de kleur homogener maken door eerst een watergedragen primer op de muur aan te brengen

Sommige mensen vinden die ongelijke kleurvlakken juist mooi. Het is verstandig om eerst een testje op de ondergrond te doen vooraleer je een definitieve kleurkeuze maakt.

Waar kan je kalkverf in je interieur gebruiken?

In principe kan je kalkverf overal gebruiken. Wel zijn er een paar plekken in het huis waar je voorzichtiger moet zijn.

Wel: slaapkamer, living en dressing

De slaapkamer, living en dressing zijn ideale plekken voor kalkverf. De natuurlijke uitstraling kan deze leefruimtes goed tot leven laten komen.

Niet: keuken, badkamer, speelkamer, garage en smalle wandelgang

Waar je meer moet opletten zijn de plaatsen waar veel water in omloop is. Denk bijvoorbeeld aan de spatwand in je badkamer of het aanrecht in de keuken.

Een garage en smalle wandelgangen zijn ook plekken waar je kalkverf beter kunt vermijden. De kans is namelijk groter dat je vaak tegen muren aanstoot. Onder deze laatste noemer valt ook de speelkamer.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Hoe zelf kalkverf aanbrengen? [Stappenplan]

Er zijn genoeg professionals met een passie voor het vak. Bovendien zorgen ze voor bijzonder mooie resultaten. Als je liever zelf kalkverf op je muur aanbrengt, is dat erg goed te doen. Het is vooral belangrijk dat je alles voldoende voorbereidt. Hieronder geven we een kort stappenplan.

Stap 1: voorbereidende werken

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid. Denk goed na welk materiaal je nodig hebt voor de specifieke schildertechniek die je wil toepassen.

Gebruik bijvoorbeeld een grote blokborstel voor het ruige werk en een roller voor de wat subtielere uitstraling. Lees jezelf goed in of kijk een filmpje voordat je de eerste klodder verf op je ondergrond aanbrengt.

Stap 2: breng de kalkverf aan

Voordat je begint met schilderen moet je eerst goed roeren. Vervolgens kan je verdunnen. Voor de eerste laag voeg je best 20 procent water toe.

De ideale verdunning ligt tussen de 20 en 50 procent. Hoe meer water je toevoegt, des te lichter de kleur. Meer water zorgt voor zichtbaardere kwaststreken.

Stap 3: werk de muur af

De muur moet eerst goed drogen voordat het eindresultaat zichtbaar wordt. De muur zuigt namelijk een deel van de kalkverf op. Na het drogingsproces valt de kleur sowieso nog lichter uit.

Als de verf eenmaal is opgedroogd, kan je nog een vernislaag aanbrengen. Kalkverf is namelijk heel kwetsbaar. Deze laag mag je wel pas een week later schilderen.

Schilderen met een verfroller

Voordelen en nadelen van kalkverf op een rijtje

Kalkverf heeft zowel voordelen als nadelen. We bespreken ze hieronder zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen

Naast het mooie uiterlijk, zijn er nog andere voordelen aan kalkverf. Het is extreem milieuvriendelijk door de natuurlijke pigmenten en bindmiddel.

Deze stoffen zorgen ervoor dat de muren goed kunnen ademen. Bovendien voorkom je vochtproblemen. Tot slot is kalkverf een brandvertragend middel en is het mos- en schimmelwerend.

Nadelen

Kalkverf is moeilijk te overschilderen. Je mag je niet bedenken na de schilderwerken en ook fouten zijn ingewikkeld om te herstellen. Een laatste nadeel is dat kalkverf erg gevoelig is voor vuil. Het heeft altijd een beschermlaag nodig.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met schilderspecialisten in jouw regio. Vervolgens sturen ze jou gratis en vrijblijvend offertes met professionele adviezen en prijsvoorstellen op.

Zo kan je gemakkelijk meerdere tarieven op maat met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen.

Bovendien verzekert een professionele schilder dat de werken met kwalitatieve materialen en op een correcte manier worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.