Gevel schilderen prijs: kosten per vierkante meter en type woning + enkele bespaartips

Na ongeveer 5 jaar kan je gevel last krijgen van loszittende verflagen, scheuren en/of barsten. Door je gevel een nieuw laagje verf te geven, werk je oneffenheden en kleurverschillen effectief weg. In dit artikel bespreken we de prijs om een gevel te (laten) schilderen, prijsbepalende factoren en enkele handige bespaartips. Wil je exacte prijsvoorstellen op maat krijgen van schilderspecialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat kost een gevel schilderen per m2?

Afhankelijk van de grootte van de oppervlakte, hanteert een professionele schilder verschillende soorten tarieven. Voor grote gevels berekent de deskundige een prijs per vierkante meter. Gemiddeld betaal je zo’n 30 tot 45 euro per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Als je een kleine gevel of detailwerk laat schilderen, betaal je een prijs per uur. Deze klus heeft een gemiddelde kostprijs die tussen de 40 en 50 euro per uur ligt (inclusief btw en materiaal).

Specialist inhuren voor de gevel te schilderen

Hoeveel kost een buitengevel laten schilderen per soort huis?

In deze tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijs per soort woning. Deze richtprijzen omvatten btw, loon en materiaal.

Soort huisGemiddelde oppervlakte gevelGemiddelde prijs
Vrijstaand150 m2€ 5.300 – € 6.000
2-onder-1 kap100 m2€ 3.500 – € 4.000
Hoekwoning90 m2€ 3.200 – € 3.600
Tussenwoning60 m2€ 2.100 – € 2.400

Hou er rekening mee dat deze tabel geen exacte prijzen weergeeft. De uiteindelijke prijs voor het schilderen van een gevel hangt af van factoren zoals de ondergrond, het tarief van de schilder, de voorbereidende werken en de gebruikte verf.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Gemiddelde prijs schilderwerken: goedkoper wanneer je de buitenmuren zelf schildert?

Je kan zowel je gevel zelf schilderen als een deskundige inschakelen. Het is mogelijk om elke buitenmuur te schilderen, maar de techniek verschilt afhankelijk van de ondergrond en welk project je precies wilt uitvoeren.

Zo kan je bijvoorbeeld je gevel kaleien. Dit is een schildertechniek waarbij je een dunne laag kalkpleister over de muur uitstrijkt.

Je bespaart door de werken zelf uit te voeren, maar je hebt wel een zekere expertise en ervaring nodig. Bovendien is het een tijdrovende klus. Daarom is het geen slecht idee om een professionele schilder in te schakelen.

Om de beslissing wat makkelijker te maken, vergelijken we hieronder de prijzen voor een deskundige en wanneer je de schilderwerken zelf uitvoert.

Prijs zelf voorgevel behandelen

Wanneer je zelf je gevel schildert, betaal je ongeveer 10 à 20 euro per vierkante meter voor de verfkosten. Hou ook rekening met de materiaalkosten: verfrollers, kwasten, een steiger huren etc. zijn allemaal een onderdeel van de totaalkosten.

Wanneer je jouw voorgevel wil behandelen, is het in bepaalde gevallen verplicht een vergunning aan te vragen:

  • Voor schilderwerken aan de voorgevel heb je een vergunning nodig. De voorkant van jouw huis bepaalt het uitzicht van de straat. Vernieuw je enkel het bestaande schilderwerk? Dan heb je geen vergunning nodig. Voor nieuwe kleuren of wanneer je de gevel voor de eerste keer schildert, is het belangrijk dat je op tijd een vergunning aanvraagt.
  • Voor schilderwerken aan de zijkant of de achterkant van de gevel heb je geen vergunning nodig. De enige uitzondering op deze regel zijn huizen die tot een beschermd stads- of dorpsgezicht behoren. Dan heb je wel een vergunning nodig.

Kostprijs deskundige

De exacte prijs voor een deskundige hangt van verschillende factoren af. Zo spelen de ondergrond van je gevel, de gebruikte verfsoort en de oppervlakte van de muur een belangrijke rol.

Je betaalt ongeveer 20 à 40 euro voor één grondlaag en twee lagen afwerking per vierkante meter. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw op materiaal en de uitvoering.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Prijsbepalende factoren

Enkele factoren beïnvloeden de kosten voor het schilderen van je gevel aanzienlijk. Zowel de grootte als de bereikbaarheid van de geveloppervlakte zijn bepalend. Hou bovendien rekening met het moment waarop je jouw gevel laat schilderen.

Een man op een steiger schildert een gevel.

1. De grootte van de geveloppervlakte

Hoe groter de muur, hoe meer werk. Bovendien heb je voor een grote geveloppervlakte meer materiaal nodig dan voor een kleinere gevel.

2. De bereikbaarheid van je gevel

Ook de bereikbaarheid van de gevel speelt een rol voor de berekening van de totaalkosten. Een goed bereikbare gevel waar de schilderexpert zonder steigers makkelijk aan kan, is goedkoper. Anders betaal je ook de kosten voor het opzetten en huren van de steiger.

3. Wanneer je de gevel laat schilderen

Je schildert je gevel best wanneer de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius ligt en het vochtpercentage in de muur minder dan 5 procent is. Zolang je aan deze criteria voldoet, kan je zowel in de zomer- als wintermaanden schilderen.

Laat je gevel in de winter schilderen

In de wintermaanden hanteren professionele schilders vaak een lager tarief per vierkante meter. Zo bespaar je op de kosten.

Enkele handige bespaartips bij gevelverven

Gelukkig kan je op enkele zaken besparen wanneer je jouw gevel laat verven. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om met de professionele schilder te overleggen welke zaken precies in de prijs voor het schilderen van de gevel inbegrepen zitten.

Bovendien bespaar je heel wat geld wanneer je meerdere projecten combineert en de voorbereidende werken zelf uitvoert.

Verder kan je de kosten verlagen door een winterschilder in te schakelen. Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden.

1. Kijk welke zaken in de prijs inbegrepen zitten

Vraag na welke zaken in de prijs inbegrepen zitten. Controleer zeker of de btw, het gebruik van steigers, de verf en de voorrijkosten onderdeel zijn van de prijs die je met de professional afgesproken hebt. Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan wanneer je de eindrekening krijgt.

2. Combineer projecten

Verschillende schilderwerken combineren is een verstandige manier om op de totale kosten te besparen. Het schilderbedrijf moet maar 1 offerte opstellen en hoeft bovendien niet zo vaak langs te komen voor de schilderwerken. Controleer daarom goed op voorhand of je meerdere projecten met elkaar kunt combineren.

3. Voer zelf de voorbereidende werken uit

Enkele zaken kan je zelf voorbereiden: zo heeft de erkende schilder minder werk en bespaar je op de arbeidskosten. Beschadigingen op de muur herstellen en de gevel met primer behandelen zijn bijvoorbeeld klusjes die je eenvoudig zelf kunt uitvoeren.

Vraag op voorhand aan de deskundige welke voorbereidingen je zelf kunt uitvoeren.

Een man schildert zijn gevel met een verfrol.

4. Contacteer een winterschilder

Je kunt verder ook kosten besparen door een winterschilder in te huren. Het uurtarief ligt over het algemeen tot wel 30% lager.

5. Schakel een schilder uit jouw regio in

Tot slot is het verstandig om een schilder uit jouw regio in te schakelen: zo houd je de afstand tussen jouw woning en het schildersbedrijf zo klein mogelijk. Zo betaal je een stuk minder voorrijkosten.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere professionele schilders in jouw regio. Zij sturen je vervolgens offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op.

Zo kan je eenvoudig meerdere tarieven en aanbevelingen vergelijken en maak je vervolgens de beste keuze voor jouw woning. Tot slot heeft een specialist ervaring, kennis en kwalitatief gereedschap om je schilderwerken correct uit te voeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.