Schilderen woonkamer: waarop letten? Stappenplan en tips

Kan je woonkamer een nieuw kleurtje gebruiken? Of wil je oneffenheden en scheurtjes in je muur wegwerken? Voordat je jouw woonkamer begint te schilderen, maak je best een goede planning. Dit artikel helpt je op weg met een handig stappenplan, een uitgebreid kleurenassortiment en nuttige tips en tricks. Of je nu een kleine of grote woonkamer hebt: hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Wat kost het schilderen van een woonkamer? [Kosten 2024]

De kostprijs hangt sterk af van een aantal factoren zoals de oppervlakte van je muren, de gekozen verf en of je de schilderwerken zelf uitvoert of aan een specialist overlaat. We bespreken hieronder het prijsverschil.

Zelf woonkamer verven

Met een goede voorbereiding en voldoende kennis kan je jouw woonkamer perfect zelf schilderen. Het is belangrijk dat je de juiste verf en het nodige schildermateriaal aankoopt.

Voor verf betaal je gemiddeld tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter inclusief btw. Maar ook andere benodigdheden zoals verfborstels, een verfbak, schilderstape, afdekdoeken… zijn essentieel.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Woonkamer laten schilderen door specialist

Laat je de schilderwerken liever over aan een specialist? Goed idee: zo vermijd je onnodige kosten en ben je zeker van een kwalitatief resultaat.

Je woonkamer door een deskundige laten schilderen kost je gemiddeld tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter. Bovendien hoef je zelf geen materiaal aan te schaffen: de schilder brengt zelf de kwaliteitsvolle benodigdheden mee.

Hou er rekening dat we slechts een richtprijs meegeven

Wil je een exacte prijs kennen? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat van schilderspecialisten in jouw regio. Zo kan je verschillende tarieven vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen. Iedere schilder hanteert namelijk zijn of haar eigen tarieven.

Welke verfkleur kies ik best voor mijn woonkamer?

Een verfkleur kiezen is niet altijd even simpel. Je keuze heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling van je woonkamer.

Bovendien spendeer je er heel wat tijd en wil je het liefst zo gezellig en rustig mogelijk houden. Daarom bespreken we hieronder enkele mogelijkheden. Zo weet je direct wat jou aanspreekt en wat niet.

1. Wit

Een witte kleur is neutraal en past daarom in zo goed als elk interieur. Je woonkamer een witte kleur geven zorgt er bovendien voor dat je ruimte groter lijkt. Tot slot kan je witte muren perfect combineren met een accentmuur en/of andere opvallende meubels.

Schilderen woonkamer

2. Aardetinten

Wil je liever aardetinten toevoegen aan je living? Kleuren zoals bruin, beige, zand, terracotta, zacht groen of geel geven je woonkamer een rustgevende sfeer.

Het creëert namelijk een zuiderse sfeer en voelt daarom warm aan. Bovendien kan je de verschillende aardekleuren mooi met elkaar combineren.

3. Pasteltinten

Heb je graag het hele jaar door een zomers gevoel in je living? Kies dan voor pastelkleuren zoals lichtgrijs, zachtblauw, pastel paars, lindegroen en vanillegeel. Je combineert de pastelkleuren het best met een opvallend interieur omdat de muren op zich niet echt opvallen.

4. Felle kleuren

Felle kleuren gebruik je best om een accentmuur in je woning te creëren. De andere muren schilder je vervolgens in een neutrale kleur.

Felle kleuren hebben namelijk een sterk en overweldigend effect in je woonkamer. Ook kies je best voor rustige meubels in nabijheid van de felle accentmuur.

Gele accentmuur in de woonkamer

5. Donkere kleuren

Je kan ook kiezen voor donkere kleuren in je living. Zo creëer je een stijlvolle, luxueuze look die bovendien gezellig is. Tot slot kan je afwisselen met lichtere kleurtinten.

6. Warme kleuren

Warme kleuren zoals okergeel zorgen voor een gezellige sfeer in je woonkamer. Hoe je de kamer dan precies inricht, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeur.

7. Kleurencombinaties

Tot slot kan je ook kiezen voor kleurencombinaties om een geslaagd geheel te creëren. Je kan zelf aan de slag gaan en experimenteren met verschillende soorten kleuren en hun effect wanneer ze samenkomen.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilderspecialisten

Hoe bepaal ik de kleur voor mijn living? Enkele tips

Een kleur kiezen voor je woonkamer kan een moeilijke opgave zijn. Je bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van je living. Hieronder geven we daarom enkele praktische tips die je op weg kunnen zetten.

1. Denk aan het ruimtelijk effect van kleuren

Verschillende kleuren kunnen je ruimte optisch kleiner, groter, lager of zelfs hoger doen lijken.

Woonkamer groter doen lijken

Heb je een relatief kleine woonkamer? Dan kan het een grote verbetering zijn om de ruimte groter te laten ogen. Om dit te doen, maak je best gebruik van lichte kleurtinten op de muren van je living.

Om nog een ruimer gevoel te bekomen, schilder je best het plafond en de muren in dezelfde kleur of geef je het plafond een iets lichtere kleur. Bovendien kan je met kleurrijke schilderijen of fotokaders meer diepte creëren.

Woonkamer lager laten aanvoelen

Wanneer je een leefruimte in een oude fabriek of herenhuis hebt, kan het zijn dat het vrij ongezellig aanvoelt door de hoge plafonds.

Om dit gevoel weg te werken, schilder je de plafonds best in een donkere kleur. Zo lijkt de kamer heel wat kleiner. Bovendien kan je hoge wanden breken door horizontale kleurvlakken aan te brengen.

Lage woonkamer hoger doen lijken

Omgekeerd kan een woonkamer ook ongezellig en klein aanvoelen wanneer de ruimte een laag plafond heeft. Om dit op te lossen, kan je gebruikmaken van accentkleuren. Durf met kleuren te experimenteren. Als je de kleuren beu bent, kan je ze eenvoudig overschilderen.

Woonkamer schilderen in blauw

2. Accentmuren voor je interieur

Een accentmuur kan een meerwaarde zijn voor je woonkamer. Zo kan je jouw favoriete felle kleur combineren met andere neutrale kleuren.

Daarom is het belangrijk dat je durft te spelen met verschillende kleuren. Je woonkamer in twee verschillende kleuren schilderen zorgt voor een verfrissend effect.

3. Kies een kleur die past bij het type muur

Het is belangrijk om steeds de juiste kleur te kiezen voor een bepaald type muur. Zo is de felle accentmuur bij voorkeur de muur achter je zetel.

Zo hoef je er niet steeds naar te kijken en blijft de accentkleur toch subtiel aanwezig. De muren in je woonkamer met een raam schilder je best in een neutrale kleur.

4. Combineer verschillende tinten

Durf te experimenteren met kleur. Zo kan je de muren in verschillende kleuren schilderen die naast elkaar liggen op de kleurenwaaier.

Zo ben je zeker dat je rust en harmonie creëert. Wil je liever iets gedurfders voor je woonkamer? Werk dan met kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurenwaaier.

Weet je niet goed waar te beginnen?

Een ervaren schilder geeft je advies over welke kleurencombinaties die bij jouw woning en smaak passen. Door ons offerteformulier in te vullen, krijg je gratis en vrijblijvend offertes met aanbevelingen en prijsvoorstellen van schilderspecialisten.

Zelf de muren in je woonkamer strak schilderen [Stappenplan]

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Dan kan je jouw woonkamer zelf schilderen. Met behulp van onderstaand stappenplan, kan je goed geïnformeerd beginnen.

Wat schilder je eerst: muur of plafond?

Het is belangrijk dat je eerst het plafond schildert voordat je aan de muren begint. Door eerst het plafond een laag verf te geven, vermijd je dat verfspatten per ongeluk op je geverfde muur terechtkomen.

Zijn er tijdens de schilderwerken aan het plafond vlekken op de muren gekomen? Dan kan je deze eenvoudig overschilderen.

Stap 1: bereid de muren voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. De muur die je wil schilderen, moet vet- en stofvrij zijn. Wanneer er gaten in de muren zitten, dicht je die eerst.

Stap 2: kies de juiste soort muurverf

Je kan uit verschillende soorten verf kiezen. Het is belangrijk om steeds de juist verf per type muur te gebruiken. Voor je binnenmuren hanteer je best een muurverf op basis van water zoals latex of acryl verf. Latex is ook beter voor het milieu en je gezondheid. Bovendien is het een glanzende verf die makkelijk reinigbaar is. 

Stap 3: plak de muren af

Een vervelend, maar toch belangrijk werkje is je muren afplakken. Zo vermijd je namelijk ongewenste plekken. Reinig op voorhand de ondergrond. Bovendien is het verstandig de tape uit te proberen: zo weet je zeker dat het geen beschadigingen achterlaat.

Stap 4: schilder de woonkamer

Nu kan je beginnen met het schilderen zelf. De ideale temperatuur tijdens het schilderen is ergens tussen de 10 en 20 graden.

De hoeken en randen van je binnenmuren zijn vaak de moeilijkste plekken. Schilder daarom eerst de hoeken en de randen met een kleine borstel.

Daarna kan je de rest van de muur met een verfroller schilderen. Het is belangrijk dat je eerst verticale strepen verft. Vervolgens kan je er horizontale strepen overheen schilderen. Zo verdeel je de muurverf egaal over de volledige muur.

Familie schildert samen woonkamer

Hoe lang duurt het schilderen van een woonkamer?

Je start best eerst met het schilderen van de hoeken en randen van je muur. Dat duurt ongeveer 1 à 2 minuten per lopende meter. Vervolgens ga je te werk met de verfrol. Dit neemt ongeveer 10 à 15 minuten in beslag per vierkante meter.

Wanneer je meerdere lagen aanbrengt, duurt elke laag ongeveer even lang als de eerste laag. Let er wel op dat je de lagen lang genoeg laat drogen.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Aandachtspunten tijdens het schilderwerk

Wanneer je overweegt zelf je woonkamer te schilderen, is het belangrijk om op voorhand voldoende informatie op te zoeken. Met deze tips en tricks sta je al een heel eind verder.

1. Herstel eventuele scheuren en barsten

Tijdens de voorbereidingswerken is het cruciaal om je muren te controleren op scheuren en barsten. Je vult deze best op met behulp van een voorstrijkmiddel of een primer.

2. Zorg voor kwalitatief materiaal

Wil je een mooi en egaal eindresultaat? Dan is ook het materiaal dat je koopt heel belangrijk. Zorg ervoor dat je verf, verfroller, kwasten en tape van goede kwaliteit zijn.

3. Verwijder de afplaktape op tijd

Je verwijdert de tape best wanneer de verf aan het drogen is. Zo vermijd je mogelijke beschadigingen en zien de randen van je muren er strak uit.

4. Hou rekening met de glansgraad van de verf

Wanneer je voor een bepaald type verf kiest, kijk je best ook naar de glansgraad van de verf. Door een glanzende verf te kiezen, creëer je doorgaans meer diepte in je woonkamer.

Een matte verf daarentegen is ideaal om beschadigingen en oneffenheden weg te werken. De keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Wat is beter: behang of verf?

Dit hangt af van verschillende factoren zoals je persoonlijke voorkeur en de ruimte die je wil decoreren. Over het algemeen is verf goedkoper dan behang, vooral als je het zelf aanbrengt.

Wanneer je kinderen in huis hebt, kies je best voor verf: het product kan namelijk tegen een stootje. Behang gaat in tegenstelling tot verf wel langer mee. Tot slot speelt je interieur ook een grote rol bij deze keuze.

Kortom: Wat je nu best kiest, hangt vooral af van je eigen wensen.

Zelf je woonkamer schilderen of een professionele schilder inschakelen?

Wanneer je voldoende geïnformeerd bent en je hebt kwalitatief schildersmateriaal aangekocht, kan je perfect zelf aan de slag met het schilderen van jouw woonkamer. Toch moet je opletten dat dit op de juiste manier gebeurt.

Je spendeert namelijk heel wat tijd in je living. Om zeker te zijn van een strak en egaal eindresultaat, schakel je best een ervaren schilder in. Zo kan je bovendien van de volgende voordelen genieten:

  • Advies op maat.
  • Een duurzaam en egaal eindresultaat.
  • Kwaliteitsvol materiaal, zonder dat je het zelf moet kopen.
  • Goede voorbereiding.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Klaar om je woonkamer te (laten) schilderen? Doe beroep op een professionele schilder en vermijd onnodige kosten. Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met verschillende schilderspecialisten in jouw buurt.

Vervolgens krijg je gratis en vrijblijvend offertes met adviezen en prijsvoorstellen op maat toegestuurd. Zo kan je tarieven met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen.

Tot slot bezit een deskundige voldoende kennis en ervaring om jouw woonkamer kwalitatief materiaal te schilderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.