Nieuwbouw schilderen: waarop letten? Mogelijkheden, advies en tips

Ben je bezig met plannen voor het schilderen van je nieuwbouw? Ontdek hier wanneer je het best kunt beginnen en welke verfsoorten het meest geschikt zijn. Leer hoe je kosten kunt besparen en ontvang gratis offertes voor je project.

Vergelijk prijzen van schilders

Wanneer nieuwbouw schilderen? 

In een nieuwgebouwd huis met traditionele metselwerkconstructie is er doorgaans aanzienlijk veel bouwvocht aanwezig. Dit vocht zit voornamelijk in de mortel en pleisterwerken.

Over het algemeen kun je na ongeveer drie maanden na het aanbrengen van het pleisterwerk beginnen met schilderen in een nieuwbouw. Als je huis in drogere omstandigheden is gebouwd, kan dit proces iets sneller verlopen.

Nieuwbouw schilderen

Schilderen versus vliesbehang

Bij oplevering van een nieuwbouwhuis zijn de wanden doorgaans in behangklare staat. Dit betekent niet noodzakelijk dat je behang moet gebruiken, maar duidt vooral op de strakheid en gladheid van de wanden, waar slechts een dunne stuclaag nodig is.

Kies je wel voor behang, dan is renovliesbehang een verstandige optie, ook wel bekend als bouwbehang. Deze behangsoort versterkt de wand, vermindert eventuele haarscheuren en als er toch scheuren ontstaan, blijven ze achter het stevige behang onzichtbaar.

Vind een ervaren schilder bij jou in de buurt

Prijs nieuwbouw laten schilderen

Alle kosten op een rijtje

Hieronder vind je een overzicht van geschatte prijzen voor verschillende schilderklussen in een nieuwbouwwoning. 

Muren & plafonds in kleur schilderen

Bij het schilderen van muren en plafonds wordt doorgaans een prijs per vierkante meter gehanteerd. Dit omvat het voorbereiden van oppervlakken, het aanbrengen van de verf en het afwerken voor een strak resultaat.

Gemiddelde prijs: € 11,- tot € 15,- per vierkante meter.

Deuren laten schilderen

Het schilderen van deuren omvat het schuren, gronden en aflakken voor een professionele afwerking. De prijs kan variëren op basis van de complexiteit van het deurontwerp en het gewenste eindresultaat.

Gemiddelde prijs: € 60,- tot € 90,- per deur.

Trap schilderen (met open treden)

Voor trappen met open treden wordt de prijs meestal per trede berekend. Dit omvat het schuren, gronden en schilderen van zowel de treden als de leuningen.

Gemiddelde prijs: € 12,- per traptrede.

Trap schilderen (met gesloten treden)

Trappen met gesloten treden vereisen vaak iets meer werk vanwege de extra oppervlakken die moeten worden behandeld. De prijs per traptrede kan daarom iets hoger liggen.

Gemiddelde prijs: € 18,- per traptrede.

Let op dat dit indicatieve prijzen zijn en het altijd verstandig is om offertes op maat aan te vragen bij professionele schilders. Zo krijg je een nauwkeurige schatting voor je specifieke situatie.

Trap schilderen

Hoe nieuwbouw schilderen? 

Muren en plafonds schilderen

Zodra het pleisterwerk in je nieuwbouw goed is uitgedroogd, kan het schilderen van de muren en plafonds beginnen. Een professionele schilder volgt deze stappen:

 1. Reinigen van muren en plafonds: in een nieuwbouw wordt vaak gekozen voor glad pleisterwerk, wat al zorgt voor een strak resultaat zonder oneffenheden. Je kunt zelf de voorbereidende reiniging doen met een zachte borstel en een vochtige doek om kosten te besparen. Mocht je toch scheurtjes of gaatjes tegenkomen, vul deze dan eerst op met plamuursel.
 2. Primer aanbrengen: de schilder begint met het aanbrengen van een primer op de binnenmuren en plafonds. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de uiteindelijke verf goed hecht aan de ondergrond.
 3. Aanbrengen van muur- en plafondverf: vervolgens brengt de schilder de verf aan op de muren en het plafond. Voor het beste resultaat zijn meestal twee lagen verf nodig.

Tip: Voor een mooi en kwalitatief resultaat is het raadzaam om de schilderwerken over te laten aan een professionele schilder. Zij kunnen adviseren over verfsoorten, kleurkeuzes en zorgen voor een correcte uitvoering met de juiste verftechnieken en hoogwaardige materialen.

Deuren schilderen

Bij het schilderen van je nieuwbouw is het belangrijk om naast de muren en plafonds ook de binnendeuren niet over het hoofd te zien. De kleur van de binnendeuren kan namelijk een specifieke en karakteristieke uitstraling aan je nieuwe woning geven.

 1. Voorbereiding: indien mogelijk zal de vakman de deuren eerst van de scharnieren halen, zodat hij ze horizontaal op schragen kan plaatsen om te verven. Voordat hij begint met schilderen, maakt hij de deuren ook stofvrij met een stofborstel en een vochtige doek.
 2. Primer aanbrengen: net als bij muren en plafonds is het belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen op de deuren. Hierdoor hecht de lakverf goed en krijg je een mooi resultaat. De vakman kiest de juiste primer op basis van de ondergrond.
 3. Lakverf aanbrengen: nadat de grondlaag is opgedroogd, schuurt de schilder deze nog licht op en maakt hij de deur weer schoon. Vervolgens brengt hij de eerste laag lakverf aan, bij voorkeur met een roller in plaats van een kwast. Als deze laag droog is en er zijn geen strepen zichtbaar, volgt de tweede laklaag.

Trap schilderen

Hoe een nieuwbouwtrap het beste geschilderd kan worden voor een professioneel resultaat? 

 1. Afplakken en schuren: begin met het zorgvuldig afplakken van de muren langs de trap. Vervolgens schuur je de trap grondig met een fijne korrel.
 2. Ontvetten en stofvrij maken: na het schuren, ontvet je de trap met een geschikte ontvetter en maak je deze volledig stofvrij met een stofzuiger of stofborstel.
 3. Grondverf aanbrengen: het is essentieel om een primerlaag, zoals grondverf, in twee lagen aan te brengen. Grondverf zorgt voor de juiste hechting van de uiteindelijke laklaag. Zonder grondverf kan de laklaag loslaten.
 4. Aflakken van de trap: zodra de grondverf droog is, is het tijd om de trap in twee laklagen af te werken. Schuur de eerste laag na droging licht op voor een goede hechting van de tweede laklaag.

Overweeg of je deze stappen zelf wilt uitvoeren of dat je een professionele schilder inhuurt voor een perfect eindresultaat.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Welke verfsoorten kan ik het beste gebruiken?

Voor muren en plafonds

Als je van plan bent om de muren en plafonds in je nieuwbouw voor de eerste keer te schilderen, zijn hier enkele verfsoorten waaruit je kunt kiezen:

 1. Latexverf: dit is de meest gangbare verf voor plafonds en muren. Latexverf zorgt voor een strakke en gladde afwerking. Het heeft goede isolerende eigenschappen, droogt snel en veroorzaakt geen geurhinder. Houd er rekening mee dat latexverf zeer ademend is en daarom niet zo goed afwasbaar. Als je een latexverf wilt die gemakkelijk te reinigen en waterbestendig is, kies dan voor vinyllatex of acryllatex. Wil je een bepaalde textuur op je muren? Dan is structuurverf een goede keuze. Dit is latexverf met toegevoegde zandkorrels.
 2. Kalkverf: met deze minerale verf kun je prachtige kleureffecten creëren op je muren. Kalkverf is milieuvriendelijk (bevat geen synthetische stoffen), werkt tegen mos en schimmel, en is brandvertragend. Let op: kalkverf is lastig overschilderbaar met een andere verfsoort achteraf. Ook eventuele foutjes tijdens het schilderen zijn moeilijk te corrigeren.
 3. Krijtverf: krijtverf zorgt voor een matte en egale afwerking op de binnenmuren van je nieuwbouw. Deze verf is gemakkelijk aan te brengen en goed overschilderbaar met een andere verfsoort. Een klein minpuntje is dat krijtverf gevoeliger is voor vlekken dan de meeste andere verfsoorten.

Voor deuren

Voor het verven van binnendeuren heb je verschillende opties wat betreft verfsoorten:

 1. Acrylverf: acrylverf is bij uitstek geschikt voor het schilderen van binnendeuren. Het is een watergedragen verf die snel droogt en geen vervelende geur achterlaat. Daarnaast kun je zelf de glansgraad bepalen, variërend van mat tot glanzend.
 2. Alkydverf: naast acrylverf is er ook alkydverf. Deze verf biedt een nog betere dekking, maar heeft een sterke geur. Daarom is deze verf meer geschikt voor buitendeuren. Als je toch alkydverf voor je binnendeuren wilt gebruiken, zorg dan voor voldoende ventilatie.

Voor trappen

Voor het schilderen van een trap, die vaak intensief wordt gebruikt, is het belangrijk te kiezen voor een slijtvaste en duurzame verf. Hier zijn enkele opties:

 1. Lakverf op basis van (poly)urethaan alkydhars: deze lakverf is uiterst slijtvast en behoudt langdurig zijn glans, of het nu zijdeglans of hoogglans is. Het is geschikt voor gebruik op verschillende materialen, waaronder hout en metaal.
 2. Vloercoating: bij vloercoating is het raadzaam te kiezen voor een variant met twee componenten: een basiscoating en een verharder. Dit zorgt voor een harde, slijtvaste afwerking.
 3. Acrylverf: acrylverf kan niet alleen voor deuren, maar ook voor trappen worden gebruikt. Voor een optimale bescherming wordt wel aangeraden om de trap af te werken met een transparante parketlak.
Verftechnieken

Tips bij het schilderen van een nieuwbouw

Bij het plannen van de schilderwerken in je nieuwbouw kunnen de volgende tips en aandachtspunten van waarde zijn:

 1. Verlichting: als de schilderwerken gepland zijn, is het raadzaam om de verlichting nog niet te installeren. Hierdoor heeft de schilder minder werk bij het afplakken.
 2. Gordijnen ophangen: als je van plan bent om gordijnen op te hangen na het schilderen, controleer dan eerst of de verf volledig droog is. Zo voorkom je vuile plekken op zowel je muren als je gordijnen.
 3. Kleurkeuze voor kleine ruimtes: bij kleine ruimtes zoals een traphal is het aan te raden om voor een lichte kleur te kiezen. Dit creëert een ruimtelijker gevoel.
 4. Kleurstalen vergelijken: bekijk kleurstalen onder verschillende omstandigheden, zowel overdag als ‘s avonds, bij daglicht en kunstlicht. Op deze manier maak je een weloverwogen keuze.
 5. Accentmuur voor dynamiek: voeg dynamiek toe aan je interieur met een accentmuur. Afhankelijk van de contrasterende kleur op één specifieke muur, kun je verschillende ruimtelijke effecten bereiken. Zo oogt een ruimte groter en langer bij lichte kleuren, terwijl donkere kleuren een intiemer gevoel geven.
 6. Decoratieve verftechnieken: voor een unieke uitstraling kun je overwegen om een decoratieve verftechniek zoals patineren toe te passen. Hiermee krijgen je binnenmuren een oude, doorleefde en authentieke look. Patineren kan met vernis- of boenwas, glaceerverf of een kant-en-klaar patineerproduct.

Vergelijk prijzen en vraag advies aan specialisten

Ook interessant voor jou:

Hoe nieuwbouw muren verven?

Het proces van het verven van muren in een nieuwbouw met glad pleisterwerk begint met een al strakke basis. Voor het besparen van kosten, kun je de muren reinigen met een zachte borstel en een vochtige doek. Eventuele kleine oneffenheden kunnen worden opgevuld met plamuursel.

Daarna zal de schilder een primer aanbrengen om een goede hechting te verzekeren. Ten slotte worden twee lagen verf aangebracht voor een optimaal en duurzaam resultaat.

Wat kost nieuwbouw schilderen?

De kosten voor het schilderen van een nieuwbouwproject kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang en complexiteit van het project.

In het algemeen kun je een gemiddelde prijsrange overwegen, die doorgaans ligt tussen de € 1.800 en € 3.200 voor het schilderen van een tussenwoning.

Het is echter belangrijk op te merken dat de kosten voor het schilderen van een vrijstaand huis, hoekwoning of flat kunnen afwijken van deze schattingen, afhankelijk van specifieke kenmerken en vereisten van het betreffende pand.

Hoe lang wachten met nieuwbouw schilderen?

Geduld is essentieel bij het schilderen van een nieuwbouw. De bepleistering moet volledig zijn uitgedroogd voordat je kunt beginnen met verven. Anders kan de verf niet goed hechten en kunnen er barstjes en afbladderen ontstaan.

Hoe lang je moet wachten om een nieuwbouw te verven, hangt af van verschillende factoren zoals het seizoen van de bouw, de hoeveelheid regenval tijdens de bouw, de ventilatie in de woning, enzovoort. Over het algemeen wordt aangeraden om minstens 2 seizoenen te wachten na het bepleisteren, waarvan 1 warm seizoen.

Huis schilderen

Wil je schilderwerken laten uitvoeren in 2024? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes

Overweeg je schilderwerken uit te laten voeren in het komende jaar? Dan kun je nu alvast het offerteformulier invullen om gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen. Het toevertrouwen van schilderwerken aan ervaren professionals kan je interieur een frisse uitstraling geven.

De op maat gemaakte offertes zorgen ervoor dat het resultaat perfect past bij jouw stijl en budget. Neem vandaag nog de eerste stap naar een vernieuwd en verfraaid interieur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.