Verftechnieken: soorten en prijzen

Voor het kaleien van een gevel maken we gebruik van een andere verftechniek dan het geval is voor het schilderen van een badkamermuur. Opdat je de gewenste effecten krijgt, is het belangrijk dat je de juiste verftechniek op de juiste muur toepast. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten (decoratieve) verftechnieken.

Wil je advies van specialisten in jouw buurt? Ben je op zoek naar prijzen? Kom direct in contact met de juiste vakmannen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Verftechnieken: prijzen

verftechnieken

  • Kaleien: van 25 tot 35 euro per vierkante meter.
  • Patineren: de prijzen voor patineerverf zijn afhankelijk van het soort verf dat je kiest. Voor kant-en-klare producten bijvoorbeeld, betaal je gemiddeld zo’n 20 euro voor 250 ml. Als je gaat patineren met was kost 1 l verniswas je rond de 30 euro terwijl je voor 375 ml kleurwas ongeveer 15 euro betaalt. Wie wenst te patineren met glaceerverf moet een prijskaartje van 15 euro voor 250 ml in aanmerking nemen.
  • Craqueleren: de prijs varieert afhankelijk van de verf en/of de vernis die je kiest.
  • Sjabloneren: hoe meer sjablonen je wenst aan te brengen, hoe hoger de eindprijs. Toch zijn voorgemaakte sjablonen meestal vrij goedkoop. En, om het nog goedkoper te maken kan je ook zelf sjablonen tekenen.

Laat je adviseren door specialisten

Soorten verftechnieken

Kaleien

Al van oudsher wordt er gebruikgemaakt van de nog steeds populaire verftechniek “kaleien”. Kaleiverf is samengesteld uit kalk en rivierzand dat met behulp van een blokkwast in verschillende lagen op de binnen- of buitenmuur aangebracht wordt.

Door je muren te kaleien maak je komaf met vochtproblemen en werk je probleemloos alle oneffenheden weg. Hoewel deze techniek voornamelijk toegepast wordt op de gevels van grote, landelijke woningen zien we ook steeds meer kaleiverf op de muren van moderne woningen.

Kaleiverf is milieuvriendelijk en wordt meestal in het wit aangebracht. Hoewel andere kleuren uiteraard ook mogelijk zijn.

kaleien gevel

Patineren

Wie graag een oude uitstraling aan zijn muren, meubels of deuren geeft, kiest voor de verftechniek patineren. Er is kant-en-klare patina op de markt beschikbaar, maar je kan ook gaan voor glaceerverf of verniswas om een authentiek pattinage-effect te creëren.

Door te patineren leg je het accent op de dieper gelegen delen van het houtsnijwerk. In tegenstelling tot bij andere verftechnieken, is het hier juist de bedoeling om kleine beschadigingen, krassen en strepen extra naar voren te laten komen.

patineren hout

Craqueleren

De naam zegt het al: craquelé is een verftechniek die een effect van gebarsten verf weergeeft. Dit effect wordt verkregen door verflagen te laten uitdrogen en te laten krimpen, en de techniek kan zowel op muren als op meubels toegepast worden.

Om te craqueleren wissel je af tussen klassieke verf en craqueléverf. Breng eerst een laag klassieke verf aan gevolgd door een laag craqueléverf die je laat uitdrogen. Eens deze laag uitgedroogd is eindig je met een laag gewone verf die voor het gebladderde effect zal zorgen.

craqueleren

Sjabloneren

Houd jij van een unieke muur met eigen, persoonlijke sjablonen? Door decoratieve figuren en/of symbolen aan te brengen op je muur door te spuiten, rollen of tamponeren kan je snel en gemakkelijk sjabloneren. Het is evenzeer mogelijk om voorgemaakte sjablonen aan te kopen.

sjabloneren

Zelf aan de slag met decoratieve verftechnieken? 5 trends

Vind de juiste vakman voor jouw schilderklus

1. Dip-dye

Wil je slechts een bepaald gedeelte van je muur of van je meubelstuk verven? Dan is dip-dye de aangewezen techniek! Wanneer je kiest voor deze methode dompel je het te verven oppervlak onder in de gewenste kleur. Deze manier van schilderen is eenvoudig en je hebt er enkel verf, afplaktape en een verfborstel voor nodig.

2. Zigzag Chevron

Geef je muren, meubels en/of deuren een echte originele look door ze te decoreren met een Zigzag Chevron-patroon. Let erop dat je alles goed uitrekent opdat je patronen achteraf mooi uitkomen. Plak alles keurig af en werk met een speciale rolborstel om het Zigzag-patroon aan te brengen.

3. Geometrische stempels

Geef je muren en/of andere oppervlakken een persoonlijke toets door gebruik te maken van verfstempels met geometrische vormen. Van stempels in de vorm van rechthoeken en vierkanten tot driehoeken en trapezia, aan jou de keuze.

4. Distressing

Hou jij van een authentieke vintage look? Maak dan gebruik van de verftechniek distressing. Je hebt twee kleuren verf, een beetje schuurpapier, een klassieke verfborstel en een schuimverfborstel nodig om deze retrotechniek toe te passen.

Begin steeds met de donkerste kleur (met de gewone borstel) en breng daarna een verflaag van de lichtere tint aan met de schuimverfborstel. Wanneer alles droog is nog even vernissen en je hebt een gloednieuw vintage meubel!

5. Sjabloneren

Sjabloneren is een veelgebruikte techniek voor kinder- en hobbykamers. Breng eerst een onderlaag aan in de gewenste kleur en teken en verf daarna de gekozen sjablonen. Zorg steeds voor een (kleine) spatie tussen de verschillende sjablonen opdat het resultaat er overzichtelijk uitziet.

Handige tips voor het toepassen van verftechnieken

Haal het juiste gereedschap in huis

Alles staat of valt met je verfbenodigdheden. Je mag dan wel weten hoe je een bepaalde verftechniek dient aan te brengen, als je niet beschikt over het juiste gereedschap zal je het gewenste effect missen.

Zo is het belangrijk dat je een standaard- en een schuimverfborstel hebt wanneer je gaat “distressen” en dat je voorzien bent van een speciale rolborstel als je gaat “zigzaggen”.

Soorten verf

Niet enkel de juiste borstels maar ook de juiste verfsoorten zijn van cruciaal belang wanneer je gaat schilderen. Voor het kaleien van je gevel bijvoorbeeld dien je gebruik te maken van speciale kaleiverf terwijl je voor patineren verniswas of glaceerverf nodig hebt.

Twijfel je aan de juiste soort verf voor jouw schilderwerken? Vraag advies aan de medewerkers in de verfwinkel bij jou in de buurt.

Verftechnieken: waarom beroep doen op een professionele schilder?

Vandaag zijn er zoveel verschillende verftechnieken en verfsoorten op de markt dat het niet altijd gemakkelijk is om het bos door de bomen te blijven zien. De verkeerde verf en/of borstels uitkiezen voor een bepaalde techniek is dan ook echt niet zo moeilijk.

Daarom raden we je sterk aan om je schilderwerken uit te besteden aan een ervaren schilder. Hij heeft kennis over alle moderne en klassieke verftechnieken, en is bovendien uitgerust met al het nodige gereedschap om jouw schilderwerken tot een goed einde te brengen.

Daarnaast beschikt een professionele schilder over jarenlange ervaring en weet hij perfect hoeveel verf er precies aangebracht moet worden om het door jou gewenste effect te creëren. Een deskundige schilder voert de werken vlotter uit en zorgt voor een langdurig, mooi resultaat.

Vind de juiste vakman voor je verfklus in jouw regio via onderstaand offerteformulier. Ontvang daarbij tot 5 gratis offertes tegelijk, geheel vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.