Btw schilderwerken: betaal je 6%, 12% of 21% btw voor jouw schilderproject?

Denk je eraan om een vakman in te schakelen voor jouw schilderwerken? Dan is het interessant om te weten hoeveel btw je zal moeten betalen voor je schilderproject. België hanteert verschillende tarieven op de btw van schilderwerken, je betaalt 6%, 12% of 21%. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende btw-tarieven voor bedrijven en particulieren.

Vind de beste deal voor jouw project

Hoeveel procent btw zit er op schilderwerken in 2024?

Het is niet altijd even makkelijk om te weten hoeveel procent btw je zal moeten betalen. We zetten voor jou alles op een rijtje, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van de verschillende btw-tarieven.

Optie 1: 6% btw (particulier)

Als je overweegt om een professionele schilder in te schakelen, kan het interessant zijn om te kijken of je kans maakt op een verlaagd btw-tarief.

Op die manier kan je de gemiddelde kosten van jouw schilderwerken verlagen, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om een professional in te schakelen.

Je kunt in aanmerking komen voor het btw-tarief van 6% en zo extra kosten vermijden als je woning ouder is dan 10 jaar.

Het tarief is enkel van toepassing op werkzaamheden die direct aan schilderen zijn gerelateerd. Als je woning nog geen 10 jaar oud is, valt het niet onder de btw regeling en betaal je het reguliere tarief van 21% btw voor schilderwerk. Het tarief is ook enkel van toepassing wanneer je een vakman inschakelt voor het schilderproject.

Wanneer je ervoor beslist om geen vakman in te schakelen en zelf aan de slag gaat, betaal je 21% btw op de materialen die je aankoopt.

Om de korting te krijgen, vul je een attest in voor 6% btw en geef je het aan de vakman die de werken uitvoert. De btw wordt direct via je vakman verrekend, je krijgt de korting dus meteen.

Kosten berekenen

Bestaande woning ouder dan 10 jaar (voorwaarden)

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is en aan onderstaande voorwaarden voldoet, betaal je 6% btw op jouw schilderproject:

 • De woning wordt hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning gebruikt. Bij een woning waarvan meer dan 30% voor professionele doeleinden wordt gebruikt, kan enkel het verlaagde tarief toegepast worden op het privégedeelte van de woning.
 • De schilderwerken moeten rechtstreeks aan jou gefactureerd worden.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Soorten werken

Als jouw huis aan de voorwaarden voldoet, wil je vast weten wat er nu juist onder de schilderwerken valt waar je het verlaagde btw-tarief op kan krijgen. Je krijgt korting op:

 • Binnenschilderwerken. Muren en het plafond laten schilderen of spuiten. Ramen aan de binnenkant laten schilderen. Het trapgat of deuren laten schilderen.
 • Buitenschilderwerken. Waarvan een voorbeeld het houtwerk aan de buitenkant van jouw woning laten schilderen is. Ramen, deuren en houtwerk langs de dakrand laten schilderen.
 • Behangwerken. Het laten behangen van jouw woning kan ook rekenen op de korting.
 • Het voorbereidend werk. Ook alle voorbereidende werkzaamheden die bij jouw schilderproject te pas komen, krijgen het verlaagde btw-tarief.
Een schilder is de muur aan het schilderen. De andere schilder is het plafond aan het voorbereiden om te schilderen.

Prijs

 • Een schilder kost gemiddeld € 35 per uur, zonder btw. Met het 21% btw-tarief, betaal je hem € 42,35 per uur. Met de verlaagde btw van 6%, betaal je de schilder slechts € 37,10 per uur. Het grote voordeel van de korting is dat de prijs nu neerkomt op een verschil van € 5 per uur.
 • Binnenschilderwerken, zoals de muren in je woonkamer laten schilderen, kosten gemiddeld rond € 615, inclusief de 21% btw. De prijs met de btw verlaging wordt dan ongeveer € 540. De korting zorgt dus voor een verschil van ongeveer € 75.
 • Buitenschilderwerken van een tussenwoning kosten gemiddeld € 1.000 tot € 2.000, inclusief 21% btw. Met de korting bespaar je ongeveer € 123 – € 248 btw.
 • Het buitenschilderwerk van een vrijstaande woning kost gemiddeld € 4.000 – € 12.000. Met het lage btw tarief, verlaagt de prijs naar € 3.400 – € 10.500. Het schilderwerk wordt dus € 600 – € 2.500 goedkoper.

Optie 2: 12% btw (particulier)

Het 12% btw-tarief voor schilderwerken is enkel van toepassing voor de sociale woningbouw.

Sociale woningbouw en sommige energiebronnen

De sociale woningbouw en sommige energiebronnen kunnen rekenen op deze voordelige btw verlaging. Daardoor kan je, onafhankelijk van de ouderdom van je huis, rekenen op de korting om schilderwerken uit te laten voeren.

Optie 3: 21% btw (zakelijk)

Wanneer het gebouw gebruikt wordt voor professionele doeleinden of als vakantiewoning, kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Daarvoor zal je steeds 21% btw moeten betalen op de materialen en de werkzaamheden van de schilder.

Huis jonger dan 10 jaar, niet-privé woningen en nieuwbouw

Voor een niet-privéwoning, nieuwbouw en huizen die als privéwoningen gebruikt worden die jonger dan 10 jaar zijn, krijg je geen verlaagd btw-tarief. Je zal steeds 21% btw moeten betalen op de schilder en alle werkzaamheden.

Soorten werken

Op deze soorten werken betaal je het 21% btw-tarief:

 • Schilderwerken in een huis jonger dan 10 jaar, niet-privéwoningen en nieuwbouw
 • Op andere werken die je de vakman laat doen betaal je 21% btw. Daaronder valt bijvoorbeeld de deuren of raamkozijnen vervangen.
 • Voor schilderwerken die je zelf uitvoert krijg je ook geen korting. Op al het bouwmateriaal dat je aankoopt, betaal je 21% btw, zelfs wanneer je huis ouder dan 10 jaar is.

Advies op maat nodig over btw-tarieven?

Wat is het btw-tarief in België voor schilderwerken in een bedrijfspand?

Er is geen verlaagde btw op schilderwerken in een bedrijfspand. Je betaalt steeds 21% btw op de schilder en alle werkzaamheden voor een bedrijf.

Woningen die voor meer dan 30% gebruikt worden als bedrijfspand, krijgen enkel het verlaagde btw-tarief van 6% op het deel dat tot de privéwoning behoort (indien het deel voldoet aan de voorwaarden om korting op schilderwerken te krijgen).

Schilderwerken in het professionele gedeelte vallen niet onder die btw regeling, daarvoor zal je wel nog 21% btw moeten betalen.

Als bedrijf kan je wel de kosten van de vakman verwerken in de boekhouding van de zaak. Dat kan ervoor zorgen dat je als bedrijf, zelfs zonder btw verlaging, een goede prijs kan krijgen.

Twee schilders die de inkom van een groot gebouw aan het schilderen zijn.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Op huizen die jonger dan 10 jaar zijn en als privéwoning gebruikt worden, nieuwbouwwoningen en niet-privéwoningen zul je allemaal het btwtarief van 21% moeten betalen.

Toch kan het handig zijn om professionals in te huren. Op die manier krijg je advies op maat en kun je er zeker van zijn dat het schilderproject correct en kwaliteitsvol afgehandeld zal worden.

Heb je nood aan wat meer informatie over schilderwerken? Zal je kunnen rekenen op het verlaagde btw- tarief van 6% of 12%? Of zal je toch 21% btw moeten betalen? Via onderstaande formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over schilderwerken en de btw die je zal moeten betalen op je schilderproject.

Zo vind je de beste oplossing voor jouw situatie. Ook zal je een goed inzicht krijgen in de prijzen van schilders in jouw regio, zodat je makkelijk de prijzen van schilderwerken kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.