Structuurverf: kosten, voordelen en handig stappenplan

Structuurverf is de perfecte keuze wanneer je van muren met een ruwe en korrelige structuur houdt. In dit artikel kom je meer te weten over de kosten, eigenschappen en voordelen van structuurverf. Check zeker ook ons handige stappenplan met praktische tips voor een degelijke afwerking. Je leert stap voor stap hoe je zelf jouw muur met structuurverf kunt schilderen. Schakel je toch liever een specialist in? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is structuurverf?

Structuurverf is latexverf gemengd met zand- of kwartskorrels. Hoe groter de korrels, hoe meer reliëf de structuurverf aan je muren geeft. Dit type verf dankt haar naam dus aan de nieuwe structuur die ze bovenop het muuroppervlak aanbrengt.

Niet alleen de textuur van de verf heeft een invloed op het reliëf, maar ook je schildertechniek. Je kunt bijvoorbeeld een unieke look creëren door een zigzagpatroon aan te brengen. Structuurverf is zowel geschikt voor plafonds als binnen- en buitenmuren.

Structuurverf grof paars

Soorten korrels: grof en fijn

Er bestaan verschillende soorten structuurverf. Het belangrijkste verschil is de grootte van de korrels:

 • Fijne korrels zorgen voor een zachtere afwerking. Je muur heeft minder reliëf. Daarom zijn ze bijvoorbeeld ideaal voor leefruimtes en kinderkamers.
 • Grove korrels zorgen voor een ruwere afwerking. De grootte van de korrels heeft geen invloed op de verfkwaliteit.

Structuurverf kopen: gemiddelde kosten

De verschillende soorten structuurverf worden in uiteenlopende volumes en kleuren verkocht. Doorgaans is het verkrijgbaar in blikken vanaf 2,5 liter. De prijs voor zo’n blik ligt tussen de € 25 en € 30, maar varieert afhankelijk van het merk, de kleur en de korrelgrootte.

Wanneer je jouw muren of plafond door professionals laat schilderen, betaal je gemiddeld tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Hoe structuurverf zelf aanbrengen? [Stappenplan]

Schilder je binnenkort zelf je muren en/of plafonds met structuurverf? Hieronder leer je stap voor stap hoe je de werken best aanpakt. Dit stappenplan kan je voor alle soorten structuurverf gebruiken: de werkwijze is altijd hetzelfde.

Stap 1: plak de vloer af

Plak de vloer onder en langs de muur of het plafond dat je wil schilderen goed af. Zo vermijd je verfspatten. Structuurverf is bovendien moeilijker te verwijderen dan gewone verf.

Gebruik bij voorkeur schilderstape. Dit type tape beschadigt de muur niet wanneer je het achteraf wegneemt.

Stap 2: plak aangrenzende muren, plafond en plinten af

Plak vervolgens de grenzen met andere muren, het plafond, de raamkozijnen en/of de plinten naadloos af. Zorg ervoor dat alles waar geen verf op mag komen, bedekt is met tape of plastic folie.

Stap 3: schakel de stroom uit en verwijder afdekplaatjes van stopcontacten

Schakel de stroom uit en verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten. Zo zorg je voor een nette afwerking rond je stroomvoorziening. Achteraf kan je de afdekplaatjes gemakkelijk terugplaatsen en de stroom inschakelen.

Een man verwijdert de afdekplaatjes van een stopcontact

Stap 4: ontvet de muur

Borstel eerst met een zachte borstel het stof van de ondergrond. Vervolgens ontvet je de ondergrond met een zachte doek. Verwijder eveneens oude, losse stukken verf of plamuur zodat je eventuele scheuren of gaten blootlegt.

Stap 5: plamuur eventuele scheuren en gaten in de muur

Plamuur alle gaten en scheuren in de muur zodat de ondergrond mooi vlak is. Begin steeds vanuit het midden van een scheur en werk vervolgens verder naar de zijkant toe. Zo vul je alle scheurtjes vlot op.

Structuurverf kan eventueel kleine scheurtjes dichten, maar toch werk je ze best op voorhand weg. Zo ben je 100% zeker dat je een mooi eindresultaat bekomt. Voor diepere gaten en scheuren gebruik je best een geschikte muurvuller.

Stap 6: schuur oneffenheden weg

Schuur de grootste oneffenheden uit je muur weg voordat je begint te schilderen. Gebruik schuurpapier en een schuurblok tot de muur egaal aanvoelt. Borstel het stof opnieuw weg met een zachte borstel en reinig de wand met een vochtige doek.

Stap 7: breng voorstrijkmiddel aan

Voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat de structuurverf je muur beter kan dekken. Afhankelijk van de ondergrond moet je een ander type voorstrijkmiddel gebruiken.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Stap 8: kit (indien nodig) scheuren tussen plafond en muur dicht

Kit eventuele scheuren tussen de wanden en het plafond dicht. Let ook goed op voor de hoeken. Veeg vervolgens overtollig kit weg met een vochtige doek. Zo creëer je geen oneffenheden op je ondergrond.

Stap 9: breng de structuurverf aan

Meng de verf met een verfmixer. Schilder eerst de randen en andere details. Gebruik een blokkwast om boorden van minstens 10 cm rond de randen van de wand en de stopcontacten aan te brengen. Gebruik een ronde kwast om de hoeken goed op te vullen.

Vul de rest van de muur op met een grote verfroller of blokkwast. Wees niet te zuinig met de verf. Schilder de oppervlakte bovendien in één keer.

Zo voorkom je kleurverschil. Tussen de verschillende periodes kan verf namelijk anders drogen of een lichtere kleur krijgen door de lichtinval.

Stap 10: werk af met een roller

Breng patronen en structuur aan in de korrels met behulp van een roller. Experimenteer bijvoorbeeld met halve cirkels: zo geef je jouw muur een bijzonder effect.

Patroon aanbrengen met structuurverf

Hoe structuurverf verwijderen? Enkele opties

Wil je structuurverf verwijderen? Dat kan op drie verschillende manieren: wegschuren, egaliseren of stomen. Hieronder lees je hoe je stap voor stap hoe structuurverf kan wegwerken.

1. Schuren

De eerste methode is schuren. Met behulp van een gebakken baksteen kan je de grove korrels van structuurverf wegschrapen. Gebruik eerst schuurpapier met korrelgrootte 40 60 om de grootste korrels weg te schuren.

Structuurverf met kleinere korrels kan je direct beginnen schuren. Gebruik steeds een stofmasker, want deze methode creëert heel veel stof.

2. Egaliseren of glad maken

Bij deze methode gebruik je egaliseerpasta om de muur opnieuw glad te maken. Strijk de pasta over het oppervlak tot je alle korrels bedekt hebt. Je verwijdert de structuurverf dus niet, maar egaliseert de muur.

Om de egaliseerpasta goed met de muur te laten binden, voer je best enkele voorbereidende stappen uit:

 1. Maak de muur schoon met een ontvetter.
 2. Schuur het oppervlak.
 3. Breng een voorstrijk aan.
 4. Breng de egaliseerpasta aan op een oppervlakte van 2-3 vierkante meter.
 5. Laat alles minimum twaalf uur drogen.
 6. Breng opnieuw egaliseerpasta aan en herhaal de laatste twee stappen tot alle korrels volledig bedekt zijn.

3. Stoom

Voor de laatste methode heb je een behangstomer nodig (die kan je gemakkelijk huren). Stoom de verf week en haal vervolgens met een plamuurmes de korrels van de structuurverf weg. Dit klusje is tijdrovend en is daarom af te raden bij structuurverf met kleine en fijne korrels.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Voordelen en nadelen van verven met structuur

Hieronder vind je een korte lijst met de belangrijkste voor- en nadelen van structuurverf. Structuurverf heeft heel wat voordelen. De grootste nadelen gaan vooral over het verwijderen van de verf.

Voordelen

 • Je kan de verf aanbrengen op elke ondergrond.
 • Structuurverf is gebruiksvriendelijk: de schilderwerken verlopen snel en gemakkelijk.
 • Het is een veelzijdige verf waarmee je verschillende afwerkingen en structuren kan creëren.
 • Door de ruwe afwerking, kan structuurverf onvolmaaktheden bedekken.
 • Structuurverf is meestal watervast. Dit betekent dat je de muur makkelijk met een vochtige doek kunt reinigen.
 • Je kan de verf in alle kleuren laten mengen.

Nadelen

 • Structuurverf verwijderen is tijdrovend.
 • Als je een muur met structuurverf wil herschilderen, heb je meer verf per vierkante meter nodig dan bij een egale wand.
 • De ruwe structuur zorgt ervoor dat je de verf eerst moet verwijderen voordat je de muur kunt behangen.
 • Structuurverf kan, afhankelijk van de korrelgrootte, ruw en onaangenaam scherp aanvoelen. Let op dat je geen te grove korrels gebruikt in leefruimtes.
Witte muur met textuur

Ook interessant voor jou:

Is voorstrijk nodig bij structuurverf?

Voorstrijk is niet essentieel om met structuurverf te kunnen schilderen. Het bevordert echter wel de hechting van de verf op de ondergrond. Voor het beste resultaat gebruik je met andere woorden best een voorstrijk.

Hoeveel structuurverf per m2?

Gemiddeld kan je vier tot vijf vierkante meter dekken per liter structuurverf. Het is verstandig om meer verf te gebruiken per vierkante meter dan wat er aangegeven staat op de verpakking. Zo krijg je een mooier en dekkender resultaat.

Hoe lang moet structuurverf drogen?

Structuurverf moet ongeveer acht tot twaalf uur drogen. Die tijd varieert echter afhankelijk van de ondergrond, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten in jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes op maat op. Deze bevatten adviezen en prijsvoorstellen die je eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.

Zo bespaar je op de kosten en weet je precies hoe de deskundige te werk zal gaan. Bovendien ben je zeker dat de werken correct en met kwalitatief materiaal worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.