Keuken schilderen: hoe begin je eraan? Stappenplan, geschikte verf en kleurenkeuzes

Ben je klaar om je keuken te schilderen? In dit artikel bespreken we de kosten, toepassingen en geschikte verfsoorten. Voor de doe-het-zelver geven we bovendien een handig stappenplan en enkele tips om je keuken er uniek uit te laten zien. Wil je meer info en advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Wat kost het schilderen van je keuken? [Kosten 2024]

Bij de renovatie van je keuken denk je al snel aan nieuwe kastjes of de installatie van nieuwe apparatuur. Maar heb je al eens gedacht aan een nieuw laagje verf? Door je keuken te schilderen, geef je de ruimte een volledig nieuwe uitstraling zonder al te hoge kosten te betalen.

1. Zelf keuken schilderen

Ben je handig en vind je het leuk om klusjes in huis aan te pakken? Dan kan je zelf instaan voor de schilderwerken in je keuken. Zo bespaar je bijvoorbeeld heel wat op de arbeidskosten.

Het nadeel is dat je zelf het juiste gereedschap moet aankopen. Denk bijvoorbeeld aan een goede primer. De prijs hiervoor kan al snel oplopen tot 30 à 40 euro per liter.

Bovendien heb je ook muurverf nodig, wat gemiddeld 8,50 euro tot 40 euro per liter kost. De prijs varieert afhankelijk van het merk, de grootte van je keuken en het aantal lagen verf.

2. Keuken laten verven door een specialist

Als je besluit je keuken door een deskundige te laten schilderen, profiteer je van de expertise en ervaring die voor een strak en professioneel eindresultaat zorgen.

De tarieven van een professionele schilder kunnen echter variëren. Sommige schilders hanteren een prijs per vierkante meter, terwijl anderen met een uurtarief werken.

Hieronder vind je een duidelijke tabel met de geschatte prijzen voor de diverse aspecten van het schilderen van een keuken.

OmschrijvingGemiddelde prijs*
Binnenschilder€ 30 tot € 35 per m²
 € 35 tot € 40 per uur
Muren€ 15 tot € 20 per m²
Plafond€ 10 tot € 20 per m²
Spuitwerk€ 5 tot € 11 per m²
Sauswerk€ 7 tot € 14 per m²
Keukenkastjes€ 20 tot € 70 per kast
Koelkastdeur€ 60 tot € 90 per koelkast
Kranslijsten/lichtlijsten€ 10 tot € 20 per meter
Plinten€ 15 tot € 25 per meter
Vloer schilderenPrijs op aanvraag
* Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, arbeidskosten en materiaal.

Wil je een exacte prijs kennen? Door ons offerteformulier in te vullen, kom je in contact met specialisten die je prijsvoorstellen op maat geven. Zo kan je gemakkelijk tarieven vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie vinden.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Keuken schilderen: alle mogelijkheden op een rijtje

Hieronder bespreken we wat je allemaal in je keuken kunt schilderen en hoe je dit best aanpakt.

1. Keukenkasten verven

Je keukenkasten een likje verf geven, doet je keuken er volledig nieuw uitzien. Schuur ze goed voor je begint zodat de nieuwe verf beter plakt.

Een stevige primer is belangrijk en een speciale, harde lak voor kasten maakt ze bestand tegen dagelijks gebruik. Met de juiste kleur en afwerking ziet je keuken er helemaal anders uit.

2. Muren

Een nieuw kleurtje op je keukenmuren doet wonderen. Een diepe, warme kleur creëert gezelligheid, terwijl lichtere tinten de keuken open en fris laten aanvoelen. Zorg wel dat je muren netjes geschuurd en gewassen zijn voor je met de werken start.

Kies afwasbare verf. Zo kan je vlekken makkelijk wegvegen wanneer je ze per ongeluk besmeurd hebt.

3. Werkblad keuken

Je werkblad schilderen vereist een speciale aanpak. Aangezien het veel te verduren krijgt, is het belangrijk om een lak te gebruiken die hitte- en krasbestendig is.

Schuur het oppervlak zorgvuldig voordat je de primer en lak aanbrengt. De juiste voorbereiding en afwerking zorgen ervoor dat je werkblad niet alleen mooi, maar ook functioneel blijft.

Keuken schilderen

4. Tegels

Ook je tegels kun je van een nieuwe kleur voorzien. Speciale tegellakken maken het mogelijk om over de oude tegels heen te schilderen. Het is belangrijk dat je de tegels eerst grondig reinigt en een primer aanbrengt.

Daarna kan je met de lak aan de slag. Een nieuwe kleur of enkele patronen schilderen, geeft je oude keuken een frisse uitstraling.

5. Keukenvloer

Voor de keukenvloer geldt dat deze bestand moet zijn tegen intensief gebruik. Vloerverf moet daarom duurzaam en makkelijk te reinigen zijn.

Schuur je vloer, zorg voor een egale ondergrond en kies een lak die je keukenvloer kan transformeren en tegelijkertijd beschermen.

6. Achterwand

De achterwand van je keuken kan een echte blikvanger zijn. Of je nu kiest voor een opvallende kleur, een subtiele tint of zelfs een gedurfd patroon: het lakken van je achterwand vraagt om precisie en de juiste verfkeuze.

Ook hier is een goede voorbereiding bestaande uit schuren en primen essentieel, vooral als je een langdurig en vlekbestendig resultaat wil.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Welke verf is geschikt voor de keuken?

De juiste verf kiezen is een kunst op zich. Of je nu jouw keukenkastjes een nieuw leven wil geven of de muren een frisse kleur: de keuze verf hangt nauw samen met de ondergrond en de specifieke eisen van jouw project.

Voor de muren

Voor de muren in de keuken is een watergedragen verf vaak de beste keuze. Zo’n verf is eenvoudig schoon te maken, geurarmer en beter voor je gezondheid.

In de keuken, waar geuren en condens normaal zijn, is een watergedragen verf met een hoge glansgraad ideaal. Dit soort verf reflecteert licht, wat de ruimte groter laat lijken. Bovendien is het gemakkelijk afneembaar.

Voor keukenkastjes

Voor keukenkastjes kies je best een verf die krasvast is en bestand tegen keukenvuil. Begin met fijn schuurwerk. Zo zorg je voor een strakke afwerking en een stevige basis waarop de lak goed hecht. De kastjes blijven op die manier mooi, zelfs bij intensief gebruik.

Een keukenkastje schilderen

Watergedragen verf

Deze verfsoort is minder belastend voor het milieu en is beter voor je gezondheid. Voor keukenkastjes kan je bijvoorbeeld kiezen voor watergedragen polyurethaanvernis (PU): een verf die bekend staat om zijn kras- en slijtvastheid.

Vergeet niet de ondergrond licht op te schuren met fijne korrel voordat je de verf aanbrengt. Dit zorgt namelijk voor de beste hechting.

Solventgedragen verf

Solventgedragen verf zorgt voor een langere verwerkingstijd, wat handig is voor grote oppervlakken of gedetailleerd werk.

Deze verfsoort kan echter wel een sterke geur hebben en vergelen in ruimtes met weinig licht. Tussen de lagen schuur je best met een fijne korrel om een glad oppervlak te behouden.

Krijtverf

Hoewel krijtverf een prachtige matte finish biedt en goed is voor decoratieve effecten, is het misschien niet de beste keuze voor een keuken.

Krijtverf is vlekgevoeliger en heeft een afwerking van vernis nodig. Als je toch voor krijtverf kiest, onthoud dan dat de ondergrond schoon moet zijn en dat het een lichte schuurbeurt met fijne korrel vereist.

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Schilderen met melamine

Als je een keuken hebt met een melamine oppervlak, dan weet je hoe robuust en onderhoudsvriendelijk dit materiaal is. Bovendien kan je het een laagje verf geven.

Het is een creatieve keuze voor keukenprojecten, zeker als je een houten keuken hebt die een opknapbeurt kan gebruiken.

Met een voorzichtige voorbereiding – een fijne schuurbeurt, een grondige reiniging en een kwalitatieve primer – leg je de basis voor een mooier resultaat.

Welke kleur kies ik best?

De juiste kleur kiezen voor je keuken is niet alleen een esthetische beslissing. Het is ook een weerspiegeling van je persoonlijkheid en stijl.

Wil je de ruimte groter doen lijken? Dan zijn lichte tinten je beste vriend. Toch wat meer pit? Een krachtige accentmuur kan wonderen doen. Een kleur kiezen is een uitdaging op zich.

Ga je voor de natuurlijke rust van Olive Sprig (grijsgroen) of de gedurfde elegantie van stijlvol zwart? Misschien brengt de uitstraling van Vining Ivy (blauwgroen) je wel tot rust of geeft het marineblauw van Histor Symmetry je de ontspannen sfeer waar je op zoek naar bent.

Kleuradvies voor het schilderen van keuken

Hoe zelf je keuken schilderen? [Stappenplan]

Hieronder vind je een praktisch stappenplan waarmee je zelf je keuken een make-over kunt geven. Elke stap is zorgvuldig uitgelegd om je te begeleiden naar een professioneel ogend resultaat.

Vereiste materialen

Voordat je begint, zorg je er best voor dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

 • Spanningzoeker
 • Ontvetter en spons
 • Emmer water voor de reiniging
 • Afplaktape en ducttape
 • Afdekfolie voor de bescherming van het aanrecht en de vloer
 • Verfroller op telescoopsteel en een platte kwast
 • Speciale reinigbare muurverf en tegelverf
 • Houtvuller en schuurpapier
 • Zachte borstel voor stofverwijdering
 • Universele primer voor kunststof oppervlakken
 • Lakverf voor keukenkastjes
 • Aluminiumfolie of potje met water voor het bewaren van kwasten
 • KCA-depot voor het weggooien van verfrestanten

Stap 1: schakel de stroom uit

Zorg dat je geen risico loopt op elektrische schokken door de stroom uit te schakelen in de keuken. Gebruik een spanningzoeker om te bevestigen dat er geen stroom meer op de circuits staat die je zult aanpakken. Haal de afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars af zodat je straks ongehinderd kunt schilderen.

Stap 2: maak de keukenmuur schoon

Keukenmuren kunnen met een laagje vet en vuil bedekt zijn. Een grondige reiniging met ontvetter zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Nadat je de muren schoon hebt gemaakt, laat je ze volledig drogen.

Bereid nu de ondergrond voor om te schuren: verwijder alle losse deeltjes en effen de oppervlakte met fijn schuurpapier voor een optimaal resultaat.

Stap 3: plak de randen af

Plak randen rond tegels, apparaten en houtwerk af voor een strak eindresultaat. Gebruik kwalitatieve afplaktape om scherpe verflijnen te creëren en bescherm de niet te schilderen oppervlakken met afdekfolie, vastgezet met ducttape om verschuiving te voorkomen.

Ducttape voor het afplakken

Stap 4: begin bij het plafond

Als je van plan bent het plafond te schilderen, doe je dit best eerst. Zo voorkom je dat er later verfspatten op je pas geschilderde muren of kastjes komen.

Gebruik een verfroller op een telescoopsteel voor de grote oppervlakken en een platte kwast voor de randen en hoekjes.

Stap 5: verf de muur

Kies voor de muren in de keuken een speciale reinigbare verf. Begin met een primer als basislaag voor betere hechting en dekking. Gebruik een roller voor de grote oppervlakken en een kwast voor de randen.

Stap 6: schilder de tegels

Geef oude tegels een nieuw leven met tegelverf. Zorg ervoor dat de tegels schoon en droog zijn voordat je begint. Volg de instructies op de verfverpakking voor het beste resultaat.

Stap 7: verf de deuren van de kastjes

Demonteer de kastdeurtjes voordat je begint met schilderen. Maak ze vervolgens schoon, vul de groeven op en schuur ze glad. Gebruik daarna een universele primer voor een gladde ondergrond. Eindig met een lakverf voor een duurzaam en afwasbaar oppervlak.

Stap 8: schilder het houtwerk

Om houtwerk zoals deurlijsten en kozijnen op te frissen, begin je met een goede schoonmaak en schuur je het glad. Vul eventuele gaatjes op en strijk dan een primer op voor de verfhechting.

Eindig met een laag duurzame lakverf. Gebruik een roller voor de grote oppervlakken en een kwastje voor de details. Laat daarna alles goed drogen.

Stap 9: breng eventueel een tweede laag aan

Overweeg een tweede verflaag voor dieper kleurresultaat en extra bescherming. Zorg dat de eerste laag goed droog is voordat je begint.

Het zorgt namelijk voor een duurzamer en slijtvaster oppervlak. Gebruik dezelfde aanpak als bij de eerste laag. Zo krijg je een strak eindresultaat.

Dubbele laag verf aanbrengen

Stap 10: verwijder de afplaktape

Verwijder de afplaktape op het moment dat de verf nog niet helemaal uitgehard is, maar wel voldoende droog is. Zo laat je geen sporen na.

Trek de tape langzaam en onder een hoek weg zodat je geen verf meetrekt. Mocht de verf toch aan de tape blijven kleven, gebruik dan een mesje om de randjes voorzichtig los te snijden.

Stap 11: werk achteraf

Nadat je de tape hebt weggehaald, controleer je best even op spatten of plekjes die je miste. Werk deze bij met een klein penseel.

Zet de meubels en toestellen pas terug als de verf helemaal droog is. Maak tot slot je spullen schoon. Water en zeep volstaan voor verf op waterbasis. In de andere gevallen heb je een oplosmiddel nodig.

Krijg advies op maat van jouw woning

Enkele ideeën voor een creatieve look

Laat je niet beperken door traditionele verfopties. Hieronder staan een paar innovatieve ideeën die je keuken volledig kunnen transformeren.

1. Bordverf

Transformeer je keuken in een dynamische ruimte aan de hand van bordverf. Niet alleen krijg je een stijlvolle matzwarte look, maar je creëert ook een interactief oppervlak waarop je kan schrijven.

Menu’s van de week, inspirerende quotes of kunstwerken van je kinderen: je kan ze allemaal op een muur of kastdeur verven met bordverf. Deze verfsoort is niet alleen een plezier om naar te kijken, maar ook nog eens slijt- en krasvast én gemakkelijk te reinigen.

2. Magneetverf

Geef je keuken een functionele flair met magneetverf. Deze verfsoort is ideaal voor keukenkasten of een vrij stuk muur. Je creëert een plek waar je met magneten notities, recepten of foto’s kunt ophangen.

Het is een unieke manier om persoonlijke accenten aan te brengen en alles netjes georganiseerd te houden. En het mooie is: je kunt magneetverf met elke kleur overschilderen zodat het bij je keukendesign past.

3. Schrijf een tekst

Heb je ooit gedacht teksten op je keukenmuren te schrijven? Kies een muur of een paneel en gebruik speciale verf om je eigen geschreven berichten, favoriete recepten of zelfs een grote familieplanner te creëren.

Dit voegt een persoonlijk element toe aan je keuken en fungeert als het hart van je huis. Iedereen in het huishouden kan hier zijn dag plannen of een lieve boodschap achterlaten.

4. Kleur en textuur

Spelen met kleur en textuur blaast je keuken nieuw leven in. Denk aan krijtachtige afwerkingen, glanzende lakken of zelfs een metallic look. Je kunt ook verschillende schildertechnieken gebruiken om unieke effecten te creëren.

Denk bijvoorbeeld aan sponzen, doekrollen of spatten. Durf verschillende kleurencombinaties en afwerkingen te testen om een unieke stijl te creëren die jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

5. Stencil keukentegels

Stel je voor dat je je eigen tegelontwerp creëert zonder een enkele tegel uit te hakken. Met stencils kun je bestaande tegels een nieuwe look geven of een geschilderd tegelpatroon op een gladde muur toepassen.

Gebruik verf en stencils om een prachtig motief te creëren dat elke keuken tot een kunstwerk omtovert.

Stencil keukentegels

Wat is beter: de keuken verven of wrappen?

Verven is wat we allemaal kennen: grondig schuren, primen en dan schilderen. Een duurzame keuze voor de lange termijn.

Wrappen daarentegen is je keuken met een speciale folie beplakken. Snel, veelzijdig en zonder verf en kwasten. Plus: de optie om later makkelijk te wisselen van stijl. Beide hebben zo hun charmes. Het hangt vooral af van wat je zoekt.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Waarom een keuken schilderen?

 1. Frisse uitstraling: een nieuwe laag verf blaast leven in een oude keuken. Het ziet er weer stralend en uitnodigend uit.
 2. Bescherming: kwaliteitsverf vormt een beschermende barrière tegen vocht, vet en slijtage. Zo verlengt de levensduur van je keuken.
 3. Hygiëne: fris geschilderde oppervlakken zijn makkelijker schoon te houden. Het draagt bovendien bij aan de hygiëne in je kookruimte.
 4. Kleurkeuze: je kunt kiezen uit een groot assortiment aan kleuren en afwerkingen. Dit is perfect om je persoonlijke smaak te uiten.
 5. Vernieuwing zonder vervanging: schilderen is een kosteneffectieve manier om je keuken te vernieuwen zonder alles te moeten vervangen.

Een geschilderde keuken is niet alleen een lust voor het oog maar ook een slimme zet voor wie duurzaamheid en hygiëne hoog in het vaandel draagt. Als je bovendien voor verf van hoge kwaliteit kiest, ben je zeker van een duurzaam resultaat.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kan je gratis en vrijblijvend offertes en deskundig advies aanvragen over schilderwerken. Zo kan je jezelf grondig informeren en maak je een slimme vergelijking op vlak van prijzen.

Op die manier vind je de beste deal die past bij jouw wensen en budget. Bovendien bezit een specialist voldoende kennis en ervaring om voor kwalitatieve schilderwerken te zorgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.