Glas schilderen: hoe begin je eraan? Stappenplan, geschikte verf en tips

Heb je weleens overwogen om glas te schilderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Als je een beginner bent, op zoek naar een nieuwe hobby of gewoon je interieur wilt opfrissen, dan is dit artikel echt iets voor jou. We geven je een eenvoudig stappenplan, tips voor het kiezen van de juiste verf, zoals glasverf of acrylverf, en handige trucs om je op weg te helpen.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Kan je schilderen op glas?

Het is inderdaad mogelijk om op glas te schilderen met speciale glasverf. Als je mooi op glas wilt schilderen en bijvoorbeeld de kleur van een glazen deur wilt veranderen, heb je de juiste producten nodig om een goed resultaat te krijgen.

Hiervoor is de juiste primer onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk om het glas goed schoon te maken en op te ruwen voordat je gaat schilderen.

Alleen zo creëer je de juiste basis om te schilderen. Met acrylverf of acryllak kun je, net als met de andere verven die je hiervoor gebruikt, mooie decoraties maken of de glasdelen een andere kleur geven.

Glas schilderen

Wat kost glas beschilderen?

Voor schilderen op glas rekenen schilders een tarief van 30 tot 40 euro per uur. De kosten van het schilderen van deuren lopen uiteen van 75 tot 125 euro, terwijl het schilderen van binnenkozijnen gemiddeld 40 tot 75 euro kost en buitenkozijnen tussen de 50 en 150 euro.

Voor het vervangen van glas, zoals matglas of glas-in-loodramen, rekent een glaszetter meestal 35 tot 40 euro per uur, exclusief materiaal. Door meerdere klussen te bundelen kun je de totale kosten verlagen.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Welke verf kan je gebruiken op glas?

Om glas te schilderen kun je verschillende soorten verf gebruiken. Normale (grond)verf blijft niet hechten op gladde oppervlakken zoals glas, daarom heb je een speciale hechtprimer nodig om de verf goed te laten hechten. Je vindt hieronder de verschillende soorten verf die je kunt gebruiken om op glas te schilderen:

1. Glasverf

Glasverf is een speciale verf waarmee je mooie decoraties kunt maken of de kleur van glazen onderdelen kunt veranderen.

Er zijn twee soorten glasverf: verf op terpentinebasis en verf op waterbasis. Verf op terpentinebasis is geschikt voor buiten en verf op waterbasis is beter geschikt voor binnen, omdat je dan de typische verfgeur kunt vermijden.

2. Acrylverf

Acrylverf kan op veel verschillende oppervlakken worden gebruikt, waaronder glas. De verf is echter niet zo duurzaam als glasverf en kan na verloop van tijd gaan bladderen.

3. Grondverf

Grondverf heb je nodig als je een glad oppervlak zoals glas wilt schilderen. Het garandeert een goede hechting van de verf op het oppervlak.

4. Verf met oplosmiddel

Deze verf is ideaal voor buitengebruik vanwege de goede bestendigheid tegen weersinvloeden. Voor binnengebruik is het echter minder aanbevolen door de sterke geur.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Zelf glasverven: een handig stappenplan

Op glas schilderen is een leuke manier om decoraties te maken of om glazen onderdelen een andere kleur te geven. Hier volgt een handig stappenplan voor het beschilderen van glas:

Stap 1: voorbereidende werken

 • Maak het glas schoon en vetvrij met een ontvetter of alcohol.
 • Plak de delen af die je niet wilt schilderen met tape.
 • Zorg dat je de juiste primer gebruikt voordat je verf op glas aanbrengt. Dit is belangrijk voor een goed resultaat.

Stap 2: schilderen

 • Breng de glasverf aan met een kwast of roller. Gebruik eventueel een sjabloon om een patroon te maken.
 • Werk van boven naar beneden en van links naar rechts om strepen te voorkomen.
 • Gebruik een spons om eventuele foutjes te herstellen.

Stap 3: afwerken (afbakken)

 • Laat de verf drogen volgens de instructies op de verpakking.
 • Bak de verf af als dit nodig is. Met sommige soorten glasverf is dit niet nodig. Dit is vooral handig voor grotere oppervlakken of als je een eenvoudigere aanpak verkiest.
 • Verwijder de tape als de verf droog is.
Glas laten schilderen door schilder

Enkele tips en aandachtspunten tijdens het schilderwerk

1. Kies de correcte verfsoort

Verf op terpentinebasis kan buiten worden gebruikt en is beter bestand tegen weersinvloeden. Verf op waterbasis is beter voor binnen omdat het minder last heeft van de typische verfgeur.

2. Zorg voor het juiste gereedschap

Voor je begint met schilderen, moet je zorgen dat je het juiste gereedschap hebt. Hierbij kun je denken aan kwasten, rollers, schuurpapier en afplaktape. Voor het schilderen is het belangrijk om het glas goed schoon te maken en op te ruwen.

3. Plak af wat je niet wil schilderen

Gebruik tape om delen zoals raamkozijnen en muren af te plakken. Dit voorkomt dat er verf op ongewenste plaatsen terechtkomt. Zorg er daarnaast voor dat het glasoppervlak dat je gaat schilderen schoon en stofvrij is voor een optimaal resultaat.

Waarom je deur of raam schilderen?

Er zijn verschillende redenen waarom je je deur of raam zou willen schilderen. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

 • Verbeterde uitstraling: je deur of raam schilderen kan het uiterlijk van je huis verbeteren, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers of bezoekers.
 • Minder onderhoud: geschilderde deuren en ramen gaan langer mee dan ongeverfde, doordat ze na verloop van tijd minder snel verbleken of afbladderen. Dit kan je op de lange termijn tijd en geld besparen op onderhoud.
 • Betere beveiliging: een pas geverfde deur of raam kan het moeilijker maken voor indringers om binnen te komen, aangezien ze minder snel door een pas geverfd oppervlak zullen breken dan door een oppervlak dat al jaren in gebruik is en tekenen van slijtage begint te vertonen.
 • Voegt karakter toe: je deur of raam schilderen kan karakter toevoegen aan je huis, waardoor het opvalt en je persoonlijke stijl weerspiegelt.
 • Verbergt tekortkomingen: een zwarte verf is ideaal om gebreken te verbergen, zoals een grote deur die je misschien wilt verdoezelen.
 • Gemakkelijker schoon te houden: op zwarte deuren zijn vingerafdrukken en handafdrukken minder zichtbaar, waardoor ze gemakkelijker schoon te houden zijn.
Deur schilderen

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, professioneel advies en offertes op maat

Wil je meer weten over het verfraaien van je interieur met prachtig beschilderd glas of ben je op zoek naar professioneel advies over schilderwerken?

Je kunt nu eenvoudig en kosteloos een aanvraag indienen om aanvullende informatie, deskundig advies en op maat gemaakte offertes te ontvangen.

Of je nu op zoek bent naar een uniek glaskunstwerk voor je woning of naar een ervaren schilder voor renovatieprojecten, deze service biedt de mogelijkheid om je optimaal te informeren en gemakkelijk prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.