Plafond schilderen: richtprijs, stappenplan en extra tips

Je plafond schilderen kan een échte uitdaging zijn. Toch kan je met de juiste voorbereiding en technieken een professioneel resultaat bereiken. Van het kiezen van de beste verf tot het vermijden van oneffenheden en strepen: elk detail is belangrijk. In dit artikel gaan we dieper in op de richtprijs, geven we je een praktisch stappenplan en bieden we handige tips voor het schilderen van je plafond. Of je nu een moderne gyproc hebt of een hoog oud plafond, de juiste aanpak zorgt voor een wereld van verschil.

Ontvang prijzen op maat van schilders

Richtprijzen voor het schilderen van een plafond

Wanneer je je plafond wilt schilderen, krijg je vaak een prijs per vierkante meter. De prijs is sterk afhankelijk van enkele factoren zoals de soort verf en de schilder in kwestie.

Gemiddeld betaal je ongeveer tussen de 10 en 16 euro per vierkante meter. Hieronder vind je een handig overzichtje van de prijs per vierkante meter:

PlafondoppervlakGemiddelde prijs
Per vierkante meterTussen de 10 en 16 euro
30 vierkante meterTussen de 300 en 480 euro
40 vierkante meterTussen de 400 en 640 euro
60 vierkante meterTussen de 600 en 960 euro
100 vierkante meterTussen de 1.000 en 1.600 euro
100 tot 150 vierkante meterTussen de 1.000 en 2.400 euro

Let op: Dit zijn slechts richtprijzen. Wil je liever prijzen op maat? Aarzel dan zeker niet om een expert in te schakelen. Door het formulier (helemaal onderaan de pagina) in te vullen, ontdek jij jouw prijzen op maat.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Hoe plafond schilderen? Stappenplan

Klaar om je plafond te schilderen? Met dit handig stappenplan wordt het plafond schilderen kinderspel. We weten allemaal dat schilderen een vervelend klusje is dat erg belastend is voor je nek, armen en schouders. Door dit stappenplan te volgen, maken we het je veel makkelijker.

Stap 1: voorbereidende werken

Met een goede voorbereiding kom je al een eind verder. Maak voldoende ruimte in de kamer die je wilt schilderen. Verplaats daarom meubels die verplaatst kunnen worden. Maak dus de kamer leeg en verwijder plafondlampen en gordijnen.

Bescherm bovendien ook de vloerbekleding met afdekkarton en je meubels die je niet kan verplaatsen met afdekplastic of een plastic zak. Zo vermijd je onnodige plekken op je vloer en meubels.

Afplakken is ook zeer belangrijk in de voorbereiding van het schilderen. Zo zorg je voor strakke afwerkingen en vermijd je verfplekken op plaatsen die absoluut niet geverfd mogen worden.

Moet ik mijn plafond reinigen voor het schilderen?

Voordat je begint met verven is het zeer belangrijk dat je plafond schoon is. Wat lauw water met een beetje zeep is zeker voldoende. Daarna kan je het afwassen met een spons water en een klein beetje ammoniak.

Moet ik mijn plafond schuren voor het verven?

Wanneer je het plafond niet schuurt voor het verven, zal de verf minder hechten. Daarom is schuren echt noodzakelijk. Oppervlakken die niet te glad zijn, zijn perfect voor lakverf. Is je oppervlak te glad? Dan kan je te maken krijgen met verfdruppels omdat de verf niet genoeg plakt.

Plafond schuren

Stap 2: primer aanbrengen

Een goede primer als onderlaag is essentieel voor een goede hechting van je eindlaag. Door een primer te gebruiken zal de verf egaal drogen.

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een watergedragen primer. Er bestaan heel wat verschillende primers voor verschillende ondergronden.

Daarom is het belangrijk om steeds de juiste primer te kiezen voor jouw plafond. Niet zeker? Vraag raad aan een schilder. 

Stap 3: schilderen van het plafond

Nu kan je eindelijk beginnen aan het schilderen van je plafond. Vaak zijn de hoeken en randen het moeilijkste om te schilderen.

Begin daarom met een kwast of klein verfrolletje om de hoeken en randen van je plafond aan te pakken. Daarna kan je aan de slag met de rest van het plafond.

Het schilderen van je plafond is een zware klus. Hoe ga je nu juist te werk? Dompel je verfrol goed in de verf en laat deze een paar keer rollen over het rooster. Zo zorg je ervoor dat de verf gelijkmatig over de verfrol verdeeld wordt.

Plafond schilderen

Plafond schilderen: enkele tips

Op zoek naar specifieke tips? Ontdek hieronder het antwoord op jouw vraag.

Hoe houten plafond schilderen?

Een houten plafond kan erg authentiek zijn. Toch kan het zijn dat je de kleur beu bent of dat het absoluut niet meer past in je interieur. Dan is het een goede optie om je houten plafond te schilderen.

Wanneer je je houten plafond wilt schilderen is het net zoals het gewoon plafond belangrijk om goede voorbereidingen te treffen.

Omdat het gaat over een houten plafond, is het belangrijk om dat plafond te checken op beschadigde planken, spijkers of schroeven die uitsteken.

Het is cruciaal om deze eerst te vervangen. Je kiest best een speciale houtprimer en speciale houtverf voor je houten plafond. Het aanbrengen van de verf is goed vergelijkbaar met een gewoon plafond.

Welke richting plafond schilderen?

Je start het best aan de kant van het raam om in de lengte van het plafond te schilderen, telkens in vlakken van een vierkante meter.

Je kan elk vlak een rolbreedte met het vorige vlak overlappen voor het beste resultaat. Bovendien schilder je best eerst horizontaal en daarna verticaal om een perfecte spreiding te bekomen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Witten of sauzen?

De woorden ‘witten’ en ‘sauzen’ worden vaak door elkaar gebruikt. Over het algemeen verwijzen ze naar hetzelfde proces, namelijk het schilderen van je plafond met een lichtere kleur. Zo straalt het plafond een frissere en heldere look uit.

Plafond schilderen in het wit

Kleuradvies verf

De kleur in je woonkamer of slaapkamer is cruciaal om de sfeer te bepalen. Door een andere kleur aan je interieur te geven, kan je grote aanpassingen verrichten.

Sommige tinten maken je ruimte groter en sommige tinten maken je ruimte net kleiner. Je vraagt je best eerst af wat de functie is van de kamer voordat je begint met verven. Wie zal de kamer gebruiken?

Zijn je muren al wat donkerder van kleur? Dan kies je best voor lichte tinten op je plafond. Zo lijkt de kamer hoger dan die in de werkelijkheid is. Zijn je muren lichter van kleur? Dan kan je al wat meer experimenteren met kleuren.

Een donkere kleur kan een echte eyecatcher zijn voor je ruimte, maar dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Plafond schilderen zonder strepen

Om strepen te vermijden op je plafond, schilder je best onderbroken in één keer. Gebruik daarvoor een verfrol van kwaliteit. De keuze van je materiaal zoals je verfborstels heeft een zeer grote invloed op je eindresultaat.

Hoelang duurt een plafond schilderen?

Hoelang je uiteindelijk gaat verven, hangt volledig af van een aantal persoonlijke factoren. Zo speelt de grootte van het plafond en de ervaring van de schilder een doorslaggevende rol.

Gemiddeld duurt het schilderen van een plafond een half uur tot een uur. Het mag eigenlijk niet langer duren, want anders droogt de verf al voordat je klaar bent. Zo krijg je namelijk vlekken in het plafond.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat eerst schilderen plafond of muur?

Wil je graag je plafond en je muur schilderen? Schilder dan zeker eerst het plafond. Bij het schilderen van je plafond spetter je heel vaak, zelfs als je niet bijzonder veel verf gebruikt.

In vele gevallen komen die spetters op de muren of vloeren terecht. De spetters die op de muur terechtkomen, kan je simpelweg over schilderen in elke kleur. Wanneer je andersom werkt, kom je hoogstwaarschijnlijk in de problemen.

Plafond schilderen met stok

Wanneer je plafond laten schilderen?

Wanneer je schildert, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren. Het kan zijn dat je je plafondkleur helemaal beu bent of dat je simpelweg kiest voor een gloednieuw interieur.

Wanneer je plafond wit is, is het belangrijk om na loop van tijd opnieuw te schilderen. Zie je kleine scheuren of vieze vlekken op je plafond? Dan is het geen slecht idee om je plafond opnieuw te witten.

Laat je plafond schilderen door een ervaren schilder

Schakel je liever een schilder in voor je renovatieproject? Slim idee! Door samen te werken met een ervaren vakman vermijd jij onnodige kosten en ben jij snel geholpen zonder zelf heel wat tijd te verliezen.

Wanneer je onderstaand formulier invult, ontvang jij tal van offertes van schilders in jouw buurt. Door te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je schilderproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.