Kinderkamer schilderen: kleurencombinaties, creatieve schildertechnieken en geschikte verf

Een kinderkamer inrichten en schilderen is spannend en leuk, maar vraagt ook enige creativiteit. In dit artikel bespreken we enkele de kosten, geschikte verfsoorten en mooie kleurencombinaties. Bovendien geven enkele creatieve schildertechnieken mee om je kinderkamer in stijl af te werken. Wil je de schilderwerken aan een specialist overlaten? Of wil je graag advies op maat? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Kinderkamer verven: mogelijkheden 2024

Er bestaan heel wat mogelijkheden voor het schilderen van een kinderkamer. Niet alleen de kleurkeuze, maar ook de verfsoort zijn belangrijke zaken. Hieronder bespreken we wat je precies kunt verven in een kinderkamer.

Kinderkamer

Muren

Als je de muren van je kinderkamer beslist te schilderen, is de eerste vraag: wil je de kleur op de muren voor een lange periode behouden of is het iets tijdelijks? Bij een radicalere kleurkeuze kan het zijn dat je kind er al snel op uitgekeken is.

Bovendien kan je nadenken over decoraties op de muren zoals geometrische figuren en tekeningen (denk aan wolkjes, regenboogjes of diertjes). Laat je creativiteit maar de vrije loop.

Plafond

Het is verstandig om het plafond van de kinderkamer in een lichtere kleur te schilderen dan die van de muren. Zo krijg je een rustigere sfeer en zal je kind een betere nachtrust hebben.

Deur

Ook de deur van de kinderkamer kan je schilderen. Dit doe je best met lakverf. Bij een massief houten deur kan je naast lakken ook houtbeits, vernis of houtolie gebruiken. Wat je kiest, hangt volledig van je smaak af.

Vloer

Een vloer kan uit verschillende materialen zijn opgebouwd. Elke grondstof vereist een specifieke soort verf of laklaag. Een houten vloer (laminaat en parket) kan je bijvoorbeeld behandelen met vernis, verf en olie. Bij natuursteen of keramische tegels kan je ook gebruikmaken van het 1- of 2-componenten verfsysteem.

Wat kost een kinderkamer (laten) schilderen?

Ben je benieuwd naar het professionele schilderstarief om de kinderkamer te schilderen? Of doe je de werken liever zelf en wil je een beeld van de kosten die erbij komen kijken? Hieronder zetten we alles even op een rijtje.

Zelf de kamer schilderen

De richtprijzen voor verf zijn de volgende:

  • Primer: € 30 à € 40 per liter (incl. btw)
  • Muurverf: € 8,50 à € 40 per liter (incl. btw)

Schilderwerk aan een specialist overlaten

Onderstaand tabel geeft per werkzaamheid de gemiddelde prijs per vierkante meter weer.

WerkzaamhedenPrijs per m²
Muren kinderkamer€ 15 tot € 20 per m²
PlafondSpuitwerk: € 6 per m²
 Verven: € 10 tot € 20 per m²
Deuren€ 40 per m²
Ramen€ 15 tot € 25 per raam (eenheidsprijs)
Let op: Deze richtprijzen zijn slechts een gemiddelde (inclusief materiaal, arbeidskosten en btw).

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Welke soort verf kies je best voor een kinder- of babykamer?

In principe is elke verfsoort geschikt voor de schilderwerken van je kinder- of babykamer. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

1. Magneetverf

Magneetverf is ideaal voor een gedeelte van je muur. Het geeft je kind de kans om creatief bezig te zijn met het uiterlijk van de kamer. Verschillende magneten kunnen gemakkelijk op de muur gehangen worden.

2. Schoolbordverf

Schoolbordverf is ideaal om je kinderen op de muur te laten tekenen. Het is bovendien in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Je kunt deze verfsoort zelfs combineren met magneetverf. Zorg ervoor dat je eerst de magneetverf aanbrengt voordat je met schoolbordverf schildert.

3. Muurstickers

Het is niet schilderen, maar ook muurstickers zijn een uitstekende manier om de kinderkamer op te fleuren. De plaatsing is simpel: je hoeft ze enkel op de muur te plakken en je bent al klaar. Verder kan je ze ook snel en gemakkelijk verwijderen.

Kan je tijdens de zwangerschap veilig met verf schilderen?

Als je zwanger bent, is het verstandig om iemand anders de kinderkamer te laten schilderen. Is dit niet mogelijk, dan kan je de werken zelf onder handen nemen, maar let je best op de volgende zaken:

  • Voor de gezondheid van jezelf en de baby gebruik je best verf waar weinig schadelijke stoffen inzitten zoals acrylverf. Deze verfsoort is namelijk op waterbasis.
  • Ventileer de kinderkamer tijdens de werken voldoende.
  • Zwangere vrouwen schuren beter niet. Moet je toch zelf schuren, laat je dan goed informeren door een deskundige en gebruik zeker een stofmasker.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Welke kleur verf is geschikt voor een kinderkamer? Enkele ideeën

Voor een kinderkamer gebruik je best rustigere kleuren zoals pastelkleuren. Dit is niet alleen belangrijk voor de nachtrust, maar ook voor de concentratie tijdens het huiswerk maken. Hieronder geven we een aantal geschikte kleuren(combinaties).

1. Neutrale aardetinten

Hieronder zie je een kinderkamer met natuurlijke aardetinten. De kamer heeft een rustige en natuurlijke uitstraling die de nachtrust bevordert. De decoraties geven het geheel een creatief uitzicht.

Aardetinten

2. Oud roze

Ook een kinderkamer in oud roze heeft een aantrekkelijke uitstraling.

3. Roestbruin

Roestbruin komt niet vaak voor, maar is daarom net een unieke kleur om te overwegen. Het is een iets donkerdere aardetint die de decoraties en meubels mooi accentueert.

4. Blauwgroen

Blauwgroen is een mooie manier om de kamer op te fleuren. Het is stijlvol en zorgt voor een kalme uitstraling. De kleur voelt iets kouder aan, maar past mooi samen met andere neutrale kleuren.

5. Grijstinten

Ook een kinderkamer in grijstinten is mogelijk. Zo voelt de kamer niet te overweldigend aan en legt het in de eerste plaats de nadruk op de creatieve decoraties en meubelstukken. Op de foto hieronder vallen vooral de schattige knuffels en accessoires op het houten rekje op.

Verschillende grijstinten in een kinderkamer.

6. Rood en blauw

Als je het iets gedurfder wil aanpakken, kan je voor de combinatie rood en blauw gaan. Je kiest wel best voor meubelstukken en decoraties met neutrale kleuren. Anders komt het geheel chaotisch en overweldigend over.

7. Pastel

Pastelkleuren zijn perfect voor een kinderkamer: de tinten brengen op een rustgevende manier een vleugje kleur in de ruimte.

Pasteltinten passen goed bij meubelstukken en decoraties uit wit, hout en natuurlijke kleuren. De kamer voelt harmonisch aan, zonder saai of overdonderend te zijn.

Een kinderkamer met pastelkleuren.

8. Blauw en wit

Ook de kleurencombinatie blauw en wit is erg geschikt. Je kunt ervoor kiezen om ook de meubelstukken in blauw en/of wit te schilderen, maar aardetinten zijn zeker ook mogelijk.

9. Zwart en wit

Ook de kleurencombinatie zwart en wit is tof. Deze neutrale kleuren zorgen ervoor dat meubelstukken, accessoires en speelgoed mooi uitsteken.

Schoolbordverf is vaak zwart, maar je hebt ook een witte variant. Je kunt dan met zwarte krijtjes op de muur tekenen en/of schrijven.

Kleurencombinatie zwart en wit

10. Meerdere tinten groen

Er bestaan per kleur zowel donkere als lichte tinten. Ook hiermee kan je spelen: verschillende tinten groen geven op hetzelfde moment een gevoel van eenheid en diversiteit.

Niet alleen groen, maar ook andere kleuren zijn geschikt. Denk bijvoorbeeld aan oranje, blauw of roze. Het hangt volledig af van jouw smaak.

11. Regenboog

De regenboog kan je niet alleen als kleurenschema gebruiken, maar ook als decoratie. Geef je muur een neutrale ondergrond en schilder hierop een regenboog met de gewenste kleuren. Vervolgens kan je deze tinten terug laten komen in accessoires en meubelstukken.

Onderstaande foto geeft dit mooi weer: de kleuren van de regenboog komen terug in de kastjes aan de muur, de knuffels en het bedovertrek.

Regenboog schilderen muur kinderkamer

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Tips en inspiratie voor een creatieve kinderkamer

Wil je de kinderkamer een unieke en creatieve toets geven? Onderstaande schildertechnieken en stijlkeuzes kunnen je zeker op weg zetten.

1. Accentmuur

Een accentmuur betekent dat je slechts een muur in een andere (meestal fellere) kleur schildert. Best neem je de wand met de meeste lichtinval als accentmuur.

2. Halve muur in een rechte lijn verven

Voor een speelser uiterlijk kan je een halve muur schilderen. Plak een rechte lijn met schilderstape op de muur en begin vervolgens met verven. Ook met de lijn zelf kan je experimenteren: wil je deze verticaal, horizontaal of schuin plaatsen? Iedere plaatsing heeft een ander effect.

3. Speel met geometrische en fantasierijke vormen

Schilderstape kan je ook gebruiken om geometrische of andere fantasierijke vormen op de muur te schilderen. Heb je geen schilderstape? Dan kan je eventueel ook liniaal en potlood gebruiken.

4. Color blocking

Bij color blocking combineer je twee of drie tegenovergestelde kleuren van het kleurenwiel. Deze niet-complementaire kleuren geven je kamer een gedurfder uitzicht.

5. Ombre muur

Een ombre muur betekent dat je twee kleuren vloeiend in elkaar laat overlopen. Het klinkt ingewikkeld om zelf te doen, maar het valt eigenlijk goed mee.

6. Lambrisering

Bij lambrisering maak je een harde kleurscheiding op je muur. Vaak schilder je enkel de onderkant van de muur en laat je de bovenkant gewoon wit.

7. Twee of meerdere kleuren op 1 muur

Je kan ook twee of meer kleuren op je muur schilderen. Bij lambrisering is het bijvoorbeeld mogelijk een extra rand te schilderen. Maar je kunt ook lichtere tinten van dezelfde kleur gebruiken.

8. Schilder bergen

Als je zelf wat artistiek bent ingesteld, kan je ook bergen op de muur schilderen. Probeer wat te variëren met de hoogte en de spitsheid van de bergtoppen.

Bergen schilderen

9. Schilder een hoek

De hoek van een kinderkamer schilderen is ook een creatieve optie. Zo kan je bijvoorbeeld de speelhoek of studiehoek van de kamer aanduiden.

10. Glitters

Een laatste creatieve optie is om glitters op de muren te blazen wanneer de verf nog nat is. Zo zorg je voor meer glamour.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Door het invullen van het onderstaande offerteformulier kom je in contact met meerdere schilderspecialisten uit jouw regio.

Vervolgens ontvang je gratis en vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat. Deze offertes kun je gemakkelijk vergelijken om een weloverwogen en voordelige beslissing te nemen.

Bovendien ben je verzekerd dat professionals met voldoende kennis en ervaring jouw kinderkamer perfect, veilig en met kwalitatief gereedschap schilderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.