Deur schilderen: richtprijs, stappenplan en handige tips

Ontdek hier alles wat je moet weten over hoe je je deur moet schilderen. Van de prijs tot het stappenplan en handige tips voor een prachtig en duurzaam resultaat. Wil jij je deuren een frisse look geven? Lees dan zeker verder.

Vergelijk prijzen van schilders

Prijs deuren schilderen in 2024

Als je overweegt je deur te laten schilderen, ben je vast nieuwsgierig naar de prijzen. Hieronder gaan we dieper in op de kosten zelf en welke factoren daarbij een rol spelen.

Alle kosten op een rijtje

Voor het schilderen van een standaarddeur, zonder ingewikkelde versieringen, ligt de gemiddelde prijs tussen 60 en 100 euro per deur, inclusief btw, verf en materiaal. Als je ook de deurposten laat schilderen, kan er een meerprijs van ongeveer 25 euro gelden.

Bij een uurtarief hanteert de schilder gemiddeld € 35 à € 40 per uur, inclusief btw, verf en materiaal.

Welke factoren spelen een rol?

Natuurlijk variëren de prijzen afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het aantal deuren dat geschilderd moet worden, speelt een grote rol in de totale kosten. Over het algemeen is het schilderen van meerdere deuren voordeliger per deur dan slechts één of twee laten verven.

Bovendien kan de complexiteit van het werk de prijs beïnvloeden. Het schilderen van deuren met bijvoorbeeld raampjes of houtsnijwerk is uitdagender en vergt meer tijd, en dus ook hogere kosten.

Andere bijkomende kosten kunnen onder meer voorrijkosten, materiaalkosten en kosten voor voorbereidend werk zoals schuren van de deur zijn.

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig prijzen en offertes

Hoe deuren schilderen? Stappenplan

Elke vakman volgt een vast stappenplan bij het schilderen van deuren, wat resulteert in het beste eindresultaat.

 1. Voorbereiding: de deur wordt zorgvuldig van de scharnieren gehaald en het deurbeslag wordt gedemonteerd. Eventueel afbladderende verf wordt verwijderd en het hele oppervlak wordt geschuurd met fijn schuurpapier. Kleine scheurtjes en gaatjes worden hersteld, en tot slot wordt de deur grondig gereinigd.
 2. Grondverf: nu wordt een laag grondverf aangebracht. Bij gladde deuren is het aanbrengen van een primer belangrijk voor een optimale hechting van de lakverf. De vakman kiest de juiste primer voor de specifieke ondergrond.
 3. Lakverf: na het drogen van de grondverf, wordt deze licht opgeschuurd en schoongemaakt. Vervolgens wordt de eerste laag verf aangebracht. Na droging wordt dit proces herhaald voor de tweede laag. Hierdoor krijg je een deur met een prachtige glans, zonder strepen.
 4. Afronding na het schilderen: zodra de verf voldoende is uitgehard (niet meer plakkerig), wordt het deurbeslag weer gemonteerd en kan de deur teruggehangen worden in de scharnieren. Het duurt minstens een week voordat de verf volledig is uitgehard.
Deur schilderen

Welke verf voor deuren kiezen?

Bij het kiezen van verf voor deuren heb je twee hoofdopties: alkyd- en acrylverf. Elk type heeft ook variaties in afwerking, zijdeglans (mat) of hoogglans (glanzend).

De keuze tussen deze verfsoorten hangt af van waar de deuren zich bevinden, of het nu binnendeuren of buitendeuren zijn.

Acrylverf

Acrylverf is op waterbasis en uitstekend geschikt voor het schilderen van binnendeuren. Voordelen zijn onder andere de minimale geur en snellere droogtijd.

Krijg advies op maat van jouw woning

Alkydverf

Alkydverf, op basis van terpentine, is ideaal voor buitendeuren. Het biedt een iets betere dekking en een gladder eindresultaat.

In de buitenlucht heb je geen last van de sterke geur van deze verf. Als je deze verf binnen gebruikt, is goede ventilatie belangrijk vanwege de geur.

Een vakman kan niet alleen de schilderwerken uitvoeren, maar ook advies geven over welk type deurenverf het beste past bij jouw situatie.

Via ons offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in binnen- en buitenschilderwerk.

Professional inschakelen om een deur te schilderen

Deuren verven: enkele tips

Overweeg je om je deuren te (laten) schilderen? Dan zijn de volgende tips zeker de moeite van het lezen waard.

Binnendeur vs. buitendeur

Het schilderen van buitendeuren is sterk afhankelijk van het weer. Te koud weer kan ervoor zorgen dat de verf niet goed droogt, terwijl felle zon blaasjes in de verf kan veroorzaken.

Regenachtig weer is ook niet ideaal voor het schilderen van buitendeuren. Over het algemeen is een droge, bewolkte dag het meest geschikt voor deze taak.

Binnendeuren schilderen kent deze weersafhankelijkheid niet. Daarnaast is het demonteren van een binnendeur vaak veel eenvoudiger in vergelijking met een buitendeur. Dit maakt de klus aanzienlijk makkelijker.

Hoeveel lagen verf op binnendeur?

Voor het beste resultaat is het meestal nodig om twee lagen lak aan te brengen. Zorg ervoor dat je de aangegeven droogtijden op de verpakking goed in acht neemt, zodat je niet te snel de tweede laag aanbrengt.

Moet ik de deur hangend of liggend schilderen?

Er zijn twee manieren om deuren te verven.

De eerste methode houdt in dat je de deur in de scharnieren laat hangen en deze zo schildert (de hangende manier). De tweede optie is om de deur uit de scharnieren te halen en deze horizontaal neer te leggen, bijvoorbeeld op twee steunen.

Een vakman zal altijd voor de laatste methode kiezen, omdat je zo een beter en mooier resultaat krijgt.

Zoek een professionele schilder bij jou in de buurt

Zelf deuren schilderen of vakman inschakelen?

Hoewel zelf schilderen een optie is, is het niet altijd de beste keuze. Doe-het-zelffouten kunnen snel gemaakt worden en uiteindelijk de kosten opdrijven. Het inhuren van een professionele schilder heeft daarentegen verschillende voordelen:

 1. Kwaliteit en vakmanschap: een professional weet precies hoe hij de klus moet aanpakken. Bij het laten verven van een deur kun je rekenen op een glad resultaat zonder strepen.
 2. Persoonlijk advies: een vakman deelt graag zijn kennis en ervaring. Hij kan bijvoorbeeld aanbevelingen doen over de beste verfsoort en kleur voor jouw situatie.
 3. Garantie: je krijgt garantie op het schilderwerk en kunt altijd terugvallen op de schilder in geval van onvoorziene problemen.
 4. Professioneel materiaal: schilders beschikken over hoogwaardig materiaal, waardoor je zelf geen benodigdheden hoeft aan te schaffen.
Deur wit schilderen met roller

Ook interessant voor jou:

Welke roller en kwast gebruiken?

Een ervaren schilder maakt doorgaans gebruik van een schuimroller van tien centimeter breed. Een roller van extra fijne kwaliteit kan resulteren in een nog beter eindresultaat. Bij het verven van een deur met watergedragen verf is een speciale roller voor acrylverf aan te raden.

In plaats van een roller kun je ook een kwast gebruiken om de deur te verven. Vakmensen geven doorgaans de voorkeur aan een ronde kwast bij het schilderen van deuren.

Hoe kan ik snel en eenvoudig deuren ontvetten?

Voor deze klus heb je enkel een emmer water met een geschikte ontvetter nodig, zoals bijvoorbeeld Universol of St. Marc, en een spons. Je reinigt de deuren met de spons en spoelt ze vervolgens af met schoon lauw water, bij voorkeur met een schone doek.

Hoe verf je een deur zonder strepen?

Het is onprettig als de aanzet van de kwast of roller nog zichtbaar is op het deuroppervlak. Daarom is het van groot belang om een deur te schilderen zonder strepen. De verflaag die je aanbrengt, moet immers voor enkele jaren mooi blijven. Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met het aanbrengen van een goede grondverf. Een professionele schilder kan je adviseren over welke grondverf het meest geschikt is.
 2. Een vakman geeft vaak de voorkeur aan een roller boven een kwast (kwasten worden vooral gebruikt voor hoekjes en glaslatten).
 3. Breng de verf niet te dik aan op de deur. Door de verf goed uit te rollen, krijg je doorgaans een gladder resultaat.
 4. Schilder altijd in de richting van de houtnerf en werk van boven naar beneden.
 5. Breng de verf aan in verticale banen en werk het vervolgens in horizontale richting uit.

Door een professionele schilder in te schakelen, kun je er zeker van zijn dat al deze stappen zorgvuldig worden doorlopen. Zo ben je verzekerd van een prachtig en duurzaam eindresultaat.

Populaire artikelen

Deuren laten schilderen door professionele schilder? Vraag nu je offertes

Wil je jouw deuren een frisse look geven met professioneel schilderwerk? Laat het over aan een vakman en geniet van een resultaat zonder strepen of oneffenheden. Vraag nu vrijblijvend offertes aan en kies de beste schilder voor jouw project.

Zo ben je verzekerd van een prachtig en duurzaam eindresultaat. Vul het formulier hieronder in en zet de eerste stap naar jouw perfect geschilderde deuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.