Houten voordeur schilderen: kosten, geschikte verfsoorten en stappenplan

Het schilderen van een houten voordeur is een klus die je zelf kunt aanpakken. Je moet echter rekening houden met verschillende factoren. Zo varieert de prijs afhankelijk van de gebruikte verf en de staat van de deur. Het juiste stappenplan volgen is essentieel om een mooi resultaat te krijgen. Daarnaast is het belangrijk te weten welke verfsoorten geschikt zijn voor een houten voordeur. Dit artikel biedt je alle nodige informatie.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilders

Wat kost een deur uit hout laten verven?

Wanneer je een houten buitendeur wilt laten schilderen, moet je rekening houden met verschillende kosten. We geven hier een gedetailleerd overzicht van de geschatte kosten per vierkante meter voor elke specifieke taak bij het schilderen van een houten buitendeur:

WerkzaamhedenPrijs per m²
Eindlaag (acrylverf)10 – 15 euro
Grondlaag (acrylverf)10 – 15 euro
Reinigen en ontvetten4 – 6 euro
Plamuren4 – 6 euro
Schuren4 – 6 euro

De totale kosten bedragen over het algemeen ongeveer 40 euro per vierkante meter

De verflaag levert hier de grootste bijdrage, tussen de 10 en 15 euro per vierkante meter. De voorbereidende werkzaamheden, waaronder schuren, plamuren, schoonmaken en ontvetten, zijn goed voor iets minder dan de helft van de totale kosten. Deze stap schommelt tussen de 4 en 6 euro per vierkante meter. Je kunt echter op deze kosten besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken tijdens de voorbereiding.

Welke verf heb je nodig voor een houten buitendeur?

Voor het schilderen van een houten buitendeur is de keuze van de juiste verfsoort van essentieel belang. Alkydverf wordt veelal aanbevolen voor buitendeuren vanwege zijn superieure weerbestendigheid in vergelijking met acrylverf.

De duurzame eigenschappen van alkydverf bieden een effectieve bescherming tegen diverse weersinvloeden, wat resulteert in een langdurige en kwalitatieve afwerking van de deur.

Houten voordeur schilderen

Hoeveel verflagen breng ik best aan?

Het wordt over het algemeen aangeraden om minstens twee lagen verf aan te brengen bij het schilderen van een buitendeur.

Verder is het belangrijk om de deur te schuren en eventuele oude verflagen te verwijderen voordat je de nieuwe verf aanbrengt.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Zelf een houten buitendeur schilderen: handig stappenplan

Vereiste materialen

Een houten buitendeur kan worden geschilderd met de juiste materialen en technieken. Hier zijn de benodigde materialen voor het schilderen van een houten buitendeur:

 • Grondverf
 • Verf
 • Kwasten (verschillende maten)
 • Roller en bakje
 • Schuurpapier 
 • Druppeldoek of plastic folie
 • Schilderstape
 • Schoonmaakmiddelen

Stap 1: leg de deur op schragen

Voor je begint met het schilderen van een deur, moet je het werkgebied voorbereiden. Een van de eerste stappen is om de deur op schragen of andere steunen te leggen, zodat je er gemakkelijker op kunt werken.

Stap 2: verwijder verfbladders

De volgende stap is het verwijderen van loszittende of afbladderende verf van de deur. Dit kan worden gedaan met een krabber of schuurpapier. Het is belangrijk om zoveel mogelijk van de oude verf te verwijderen voor een gladde en egale afwerking.

Stap 3: ontvet en ontstof de deur

Nadat de oude verf is verwijderd, moet de deur grondig worden schoongemaakt om stof, vuil en vet te verwijderen. Je kunt dit doen met een ontvetter of een mengsel van warm water en zeep. De deur moet worden afgespoeld met schoon water en volledig drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 4: breng de grondverf aan

In de volgende stap breng je een laag grondverf aan op de deur. Zo hecht de verf beter en wordt de afwerking gelijkmatiger. Je brengt de grondverf aan in dunne, gelijkmatige lagen met een kwast of roller. Je moet de primer volledig laten drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 5: schuur en ontvet de deur

Na het drogen van de primer moet de deur licht worden geschuurd om ruwe plekken of oneffenheden te verwijderen. De deur moet vervolgens opnieuw worden schoongemaakt om eventueel stof of vuil te verwijderen dat zich tijdens het schuren heeft opgehoopt.

Stap 6: breng de lak aan

Vervolgens breng je de verf aan op de deur. Doe dit in dunne, gelijkmatige lagen met een kwast of roller. Let erop dat elke laag volledig droog is voordat je de volgende aanbrengt. Naargelang de gebruikte verfsoort kunnen meerdere lagen nodig zijn om de gewenste afwerking te verkrijgen.

Stap 7: herhaal de vorige twee stappen

Als de eerste laag verf is opgedroogd, moet de deur opnieuw licht worden geschuurd en schoongemaakt om stof of vuil te verwijderen. Daarna moet er nog een laag verf worden aangebracht, gevolgd door nog een keer schuren en schoonmaken indien nodig. Je kunt dit proces herhalen tot je de gewenste afwerking hebt bereikt.

Stap 8: hang de deur terug

Wanneer de laatste laag verf volledig is opgedroogd, kan de deur weer in het kozijn worden gehangen. Je moet wachten tot de verf volledig droog is voordat je het beslag opnieuw aanbrengt of de deur sluit.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Soorten lak op een rijtje

Er zijn verschillende soorten lak verkrijgbaar. Deze worden hieronder beschreven.

1. Mat, zijdeglans of hoogglans

Lak is verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans. De keuze tussen deze graden hangt af van drie factoren: visueel effect, de ondergrond en de afwasbaarheid. Matte lak heeft een warme en rustgevende uitstraling, terwijl glanzende lak de deur een echte eyecatcher maakt.

2. Watergedragen of solventgedragen lak

Het aanbod van watergedragen lakken wordt steeds groter. Het voordeel van een watergedragen lak is dat deze beter is voor het milieu en je jouw verfgereedschap achteraf eenvoudig kan uitwassen met water.

Voor binnen wordt aangeraden om een watergedragen lak te kiezen. Buitenlakken zijn meestal nog solventgedragen omdat deze beter bestand zijn tegen de weersinvloeden.

Tips tijdens de schilderwerken

Hier volgen enkele tips voor het schilderen van een buitendeur:

 • Voorbereiding: haal voor het schilderen de deur uit de scharnieren en leg hem plat op zaagpalen of een werkbank. Maak de deur schoon met water en zeep en schuur hem daarna licht op om ruwe plekken of oude verf te verwijderen. Vul eventuele gaten of scheuren op met houtvuller en schuur opnieuw. Veeg de deur ten slotte af met een kleefdoek om stof of vuil te verwijderen.
 • Grondverf: breng een laag grondverf aan op de deur met een kwast of roller. Laat de primer volledig drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
 • Schilderen: breng twee lagen verf aan op de deur en laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt. Gebruik een kwast of roller, afhankelijk van je voorkeur. Zorg ervoor dat je de randen van de deur en de voor- en achterkant verft.
 • Weersomstandigheden: vermijd schilderen in extreme weersomstandigheden, zoals regen, harde wind of direct zonlicht. Het ideale temperatuurbereik voor het schilderen ligt tussen 10 en 25 graden Celsius.
 • Schoonmaken: maak je kwasten en rollers schoon met water en zeep of het aanbevolen schoonmaakmiddel voor het type verf dat je hebt gebruikt. Gooi verfresten weg en bewaar ongebruikte verf voor toekomstig gebruik.
Houten voordeur schilderen in het wit

Waarom je houten deuren schilderen met verf? [Voordelen]

Het schilderen van houten deuren met verf heeft verschillende voordelen, zoals:

 1. Bescherming tegen weersinvloeden: buitendeuren staan bloot aan regen, wind en zonlicht, die schadelijk kunnen zijn voor het hout en de verf. Door de deur regelmatig te schilderen met verf, wordt het hout beschermd tegen deze invloeden en gaat het langer mee.
 2. Voorkomen van vochtproblemen: het niet tijdig schilderen van een buitendeur kan vochtproblemen veroorzaken, zoals houtrot of schimmels.
 3. Verbetering van de uitstraling: het schilderen van de deur met verf verbetert de uitstraling ervan. Hierdoor kan de deur bijvoorbeeld in een andere kleur worden geschilderd dan de muren, wat een levendiger interieur oplevert.
 4. Verlenging van de levensduur: door de deur regelmatig te schilderen met verf, wordt de levensduur van de deur verlengd en hoeft deze minder snel te worden vervangen.
 5. Makkelijk schoon te maken: een geverfde deur is makkelijker schoon te maken dan een onbehandelde deur, omdat vuil minder snel in de verf trekt.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Ben je op zoek naar extra informatie of persoonlijk advies voor het schilderen van je houten voordeur en andere schilderwerken? Je kunt nu eenvoudig en kosteloos offertes ontvangen door het onderstaande formulier in te vullen.

Deze offertes zijn geheel vrijblijvend en bieden je niet alleen inzicht in de prijzen, maar ook deskundig advies op maat. Door verschillende prijsvoorstellen te vergelijken, kun je de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Neem de eerste stap naar het realiseren van je schilderproject door gebruik te maken van dit formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.