Huis schilderen: mogelijkheden, kostprijs en extra info

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor het schilderen van je huis, zowel binnen als buiten? En welke kleuren zijn momenteel in de trend? Ontdek het allemaal in dit uitgebreide artikel vol handige tips voor een geslaagd verfproject.

Vergelijk prijzen van schilders

Huis schilderen buitenkant en binnenkant

Het schilderen van de buitenkant van je huis biedt niet alleen bescherming tegen weersinvloeden, maar geeft ook een frisse uitstraling.

Maar welke werkzaamheden vallen er precies onder het verven van je huis aan de buitenkant? Hieronder zetten we het voor je uiteen, alsook hun richtprijzen.

Buitenmuur schilderen

Een snelle en eenvoudige manier om je gevel op te frissen, is door de buitenmuren te schilderen. Hiermee geef je je woning niet alleen een compleet nieuwe uitstraling, maar je verbergt ook kleine oneffenheden en kleurverschillen.

De meest gebruikte verfsoorten zijn gevelverf op basis van silicaat of siloxaan (voor baksteen of beton), kalkpleister en verf op basis van alkydhars (voor hout). Deze zijn dampdoorlatend en waterafstotend, wat essentieel is voor een langdurige levensduur van het schilderwerk.

Richtprijs voor het schilderen van buitenmuren: € 20 tot € 40 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Gevel schilderen

Het schilderen van je gevel biedt een oplossing om oneffenheden en kleurverschillen te verbergen. Bovendien geeft het je huis een frisse uitstraling en beschermt het je buitenmuren tegen weersinvloeden zoals regen, wind en vorst.

Belangrijk is dat de gebruikte verf voldoende dampdoorlatend is. Hierdoor kan vocht in de gevel ontsnappen en voorkom je problemen met vocht.

Richtprijs gevel schilderen: € 20 tot € 40 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Gevel schilderen

Dak schilderen

Wist je dat je ook het dak en de dakkapel kunt laten schilderen? Na verloop van tijd worden dakpannen of leien poreuzer door jarenlange blootstelling aan de weersinvloeden.

Met een beschermende dakcoating kun je gelukkig mogelijke vocht- en isolatieproblemen voorkomen. En wat betreft de eventuele houten dakelementen? Die kunnen behandeld worden met een dekkende buitenbeits.

Richtprijs dak coaten: € 30 tot € 45 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Tuinhuis schilderen

Wist je dat je ook tuinconstructies kunt laten aanpakken door een buitenschilder? Misschien begint de verf van je schutting af te bladderen, vertoont je tuinhuis verkleuringen, of wil je gewoon een nieuwe uitstraling voor je tuinmeubels.

De meeste tuinconstructies zijn gemaakt van hout. Afhankelijk van het gewenste resultaat is een transparante of dekkende beits ideaal. Voor betonnen muren of omheiningen is een speciale latexverf voor buiten geschikter.

Richtprijs tuinconstructies schilderen: € 40 tot € 50 per uur (inclusief btw en materiaal).

Tuinhuis schilderen

Krijg advies op maat van jouw woning

Huis schilderen binnen

Een fraai geschilderd interieur is essentieel voor de uitstraling van je woning. Of je nu een landelijke, moderne, eclectische of andere woonstijl nastreeft, de binnenkant van je huis schilderen kan een groot verschil maken. Hieronder vind je een overzicht van wat dit allemaal kan omvatten:

Plafond schilderen

Het plafond kan gevoelig zijn voor verkleuringen door bijvoorbeeld tabaksrook en kookdampen. Om deze kleurverschillen weg te werken, kun je ervoor kiezen om je plafond te laten schilderen.

Er zijn twee mogelijkheden: handmatig schilderen of het gebruik van een verfspuit. Het spuiten van het plafond is bijzonder geschikt voor grote oppervlaktes en gaat snel.

Handmatig verven gaat langzamer, maar is nauwkeuriger. Over het algemeen gebruikt een schilder latex- of structuurverf voor het plafond.

Richtprijs handmatig schilderen plafond: € 10 tot € 20 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Richtprijs plafond spuiten: € 5 tot € 10 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Plafond schilderen

Trap en traphal schilderen

Je trap wordt dagelijks intensief gebruikt, waardoor zowel de treden als de balustrade na verloop van tijd slijtage vertonen. Door je trap te schilderen, krijg je de kans om creatief te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een opvallend kleurcontrast of de ruimte optisch vergroten door de trap volledig te verven. Lakverf op basis van (poly)urethaan alkydhars is meestal de beste keuze, omdat deze zeer slijtvast is.

Richtprijs trap schilderen: € 15 tot € 20 per trede (inclusief btw en materiaal).

Ramen en deuren schilderen

Met het schilderen van je deuren en ramen geef je je interieur een frisse uitstraling. Een perfect resultaat vereist de juiste verfsoorten en technieken. Houten binnenschrijnwerk kan gebeitst worden als je de natuurlijke houtlook wilt behouden.

Als je liever een andere kleur wilt, zal de schilder eerst een primer aanbrengen, gevolgd door een watergedragen of oplosmiddelgedragen lakverf. Voor binnenschrijnwerk wordt doorgaans acrylverf gebruikt. PVC en aluminium vereisen speciale verfsoorten.

Richtprijs deur schilderen: € 60 tot € 100 per deur (inclusief btw en materiaal).

Richtprijs ramen schilderen: € 6 tot € 8 per meter (inclusief btw en materiaal).

Detail van een zwart aluminium raam.

Vloer schilderen

Wist je dat je ook je vloer kunt laten schilderen? Dit is een uitstekende manier om slijtage te verbergen of de vloer makkelijker te onderhouden. Bovendien is het aanzienlijk voordeliger dan het leggen van nieuwe vloerbedekking.

Welke verf je nodig hebt, hangt af van het type vloer en de gewenste afwerking. Het schilderen kan al dan niet voorafgegaan worden door het aanbrengen van een geschikte primer en eventueel afgewerkt worden met een duurzame toplaag.

Richtprijs vloer schilderen: € 10 tot € 20 per vierkante meter (inclusief btw en materiaal).

Vraag gratis advies en vergelijk eenvoudig offertes

Prijs huis schilderen 2024

Een schilder hanteert doorgaans twee tarieven: een prijs per vierkante meter (m²) of een uurtarief. De uiteindelijke kosten worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de omvang van de werkzaamheden, het type verf, de ervaring van de schilder, eventuele extra kosten (zoals voorbereidende werkzaamheden en transport), enzovoort.

Over het algemeen kun je rekenen op de volgende prijsindicaties voor het schilderen van je huis:

Soort schilderwerkGrote oppervlaktes (prijs per m² incl. btw & materiaal)Kleine oppervlaktes/detailwerk (uurtarief incl. btw & materiaal)
Buitenschilderwerk€ 30 à € 45€ 40 à € 50
Binnenschilderwerk€ 12 à € 20€ 35 à € 40

Let op: Bovenstaande prijzen zijn richtlijnen. De uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Alle kosten op een rijtje

Wat zijn de kosten van de schilder?

Het schilderen van de buitenkant van een huis is over het algemeen duurder dan het schilderen van de binnenkant. Dit komt voornamelijk door het type verf dat gebruikt wordt en de kosten voor extra materiaal, zoals steigers.

Voor een binnenschilder liggen de kosten per vierkante meter doorgaans zo’n € 5,- lager dan voor een buitenschilder. Bij een uurtarief is het verschil zelfs iets groter.

Als je wilt besparen op de kosten van een huisschilder, overweeg dan om het werk in de winter te laten uitvoeren. Veel schilders geven dan kortingen tot wel 25% voor binnenwerk en 30% voor buitenwerk.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Wat kost een appartement schilderen?

De kosten voor het schilderen van een appartement variëren afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden. Een volledige schilderbeurt omvat het schilderen van de muren, het plafond, de deuren en de ramen. In sommige gevallen kan zelfs de buitenkant van het appartement van een verflaag worden voorzien.

Voor het schilderen van muren en plafond wordt doorgaans een prijs per vierkante meter gehanteerd. Het schilderen van muren kost tussen de € 5,- en € 15,- per vierkante meter. Het laten schilderen van het plafond kost gemiddeld tussen de € 10,- en € 16,- per vierkante meter.

Voor het schilderen van ramen en deuren in het appartement kan zowel een vaste prijs als een prijs per uur worden gehanteerd.

Wat kost een groot huis schilderen?

De kosten voor het schilderen van een groot huis kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het huis, de staat van het schilderwerk, het type verf en eventuele extra werkzaamheden zoals het repareren van beschadigingen of het voorbereiden van oppervlakken.

Over het algemeen kun je rekenen op een prijs per vierkante meter voor het schilderen van binnen- en buitenoppervlakken.

Bij buitenschilderwerk ligt dit gemiddeld tussen € 30,- en € 45,- per vierkante meter. Voor binnenschilderwerk kun je rekenen op een gemiddelde van € 12,- tot € 20,- per vierkante meter.

Voor een nauwkeurige prijsindicatie is het aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende schildersbedrijven, zodat zij specifiek kunnen inschatten wat het schilderen van jouw grote huis zal kosten.

huis schilderen

Hoe vaak huis schilderen?

Regelmatig onderhoud is essentieel om schade te voorkomen. Gelukkig vergt een kleine opfrisbeurt niet veel tijd en geld. Als je wacht tot er schade ontstaat, kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.

Hoe vaak je de schilderwerken moet opfrissen, hangt af van de afwerking en de kwaliteit van de verf. Over het algemeen kun je rekenen op een nieuw verflaagje om de 5 à 7 jaar voor houtwerk en muren binnenshuis, en om de 5 jaar buitenshuis.

Bij gebruik van hoogwaardige verf of beschermende vernislagen kun je mogelijk iets langer wachten. Ook bij pvc en aluminium kun je gerust wat meer tijd tussen de schilderbeurten laten.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Tips om je huis te verven

1. Een goede voorbereiding op de schilderwerken

 • Maak de ruimte zo leeg mogelijk of plaats meubels in het midden en bedek ze met beschermend materiaal.
 • Leg karton of een zeil op de vloer.
 • Plak plinten, deurlijsten en raamkozijnen af met tape.
 • Voorbereiding van de muren varieert, afhankelijk van de staat en het materiaal (bijvoorbeeld gyproc muren moeten worden opgeschuurd).
 • Breng een goede primerlaag aan voor de uiteindelijke verflaag.

2. Kies de juiste kleuren voor je woning

 • Overweeg de kleurenpsychologie en evenwicht tussen warme en koude elementen.
 • Zacht kleurenpalet voor rust, vooral in de slaapkamer.
 • Donkere kleuren kunnen ruimtes kleiner doen lijken.

3. Kies de juiste verf voor je project

 • Kies kwalitatieve verf die geschikt is voor de ondergrond.
 • Test de verf op een staal op wit karton om de kleur en textuur te controleren.

Meer info en advies nodig?

4. Zorg dat je de juiste verfborstel kiest

 • Gebruik de juiste verfborstel voor verschillende toepassingen (grote verfrol voor grote vlakken, verfkwast voor randen).

5. Zorg voor de juiste temperatuur

 • Optimale temperatuur voor binnenschilderwerk is rond de 15°C.
 • Luchtvochtigheid van 50 – 60% is ideaal.

6. Vergeet de afwerking niet

 • Verwijder afplaktape terwijl de verf nog droogt voor een mooier resultaat aan de randen.
 • Reinig verfmateriaal direct na gebruik.

7. Schakel een professionele schilder in

 • Overweeg een professional voor expertise in voorbereiding, materiaal en schildertechnieken.
Huis schilderen samen

Waarom zou je een ervaren schilder inschakelen?

Als je handig bent in doe-het-zelven, kun je overwegen om zelf je huis te schilderen. Echter, als je verzekerd wilt zijn van een correcte, vlotte uitvoering en een optimaal eindresultaat, is het beter om te vertrouwen op de expertise en ervaring van een vakman.

Voordelen huis laten schilderen versus zelf doen

 • Advies op maat: een professionele schilder kan je specifiek kleuradvies geven, je informeren over de verschillende mogelijkheden op het gebied van schilderwerk en de haalbaarheid van een project.
 • Een grondige voorbereiding: een schilder bereidt de ondergrond voor (reinigen, herstellen van houtrot, opvullen van gaatjes, etc.) en dekt alles zorgvuldig af om schade aan meubels en vloeren te voorkomen.
 • Gebruik van hoogwaardige materialen: een schilder beschikt over de meest geschikte, hoogwaardige verf en het juiste gereedschap om de werkzaamheden goed uit te voeren.
 • Correcte toepassing van verftechnieken: dankzij de expertise van een ervaren schilder ben je verzekerd van een juiste uitvoering van de werkzaamheden met gespecialiseerde verftechnieken op maat.
 • Optimaal en duurzaam resultaat: met een ruime dosis vakkennis zal een professionele schilder jouw project tot in de puntjes afwerken, volledig afgestemd op je situatie en wensen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kleuren kiezen: dit zijn de meest populaire keuzes

Woonkamer

Een veelgebruikte kleur voor woonkamers is een zacht grijsgroen. Deze kleur straalt rust uit en brengt een natuurlijke sfeer in de ruimte.

Het past goed bij verschillende interieurstijlen en kan gecombineerd worden met zowel neutrale als levendige accenten.

Zacht grijsgroene woonkamer

Keuken

Hoewel de zwarte keuken nog steeds populair is, maken warme en gezellige bruintinten hun opmars. Deze nieuwe trend combineert zich moeiteloos met grijze, beige, koffie- en karameltinten.

Beige keuken

Slaapkamer

In 2024 zien we een opkomst van diepgroen in de slaapkamer. Deze kleur brengt een sfeervolle ambiance en zorgt voor een rustgevend gevoel, ideaal om heerlijk in slaap te vallen.

Groene slaapkamer

Ook interessant voor jou:

Wat kost het om een huis wit te schilderen?

Het schilderen van een doorsnee woning in een witte kleur varieert doorgaans tussen de € 1.800 en € 3.200, afhankelijk van het type woning (tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, flat). Deze kosten omvatten het reinigen, schuren, opvullen van muur- en plafondgaten, evenals houtrotreparatie.

Hoeveel kost een huis binnen laten schilderen?

De kosten voor het schilderen van de binnenkant van een huis zijn afhankelijk van het oppervlak. Voor muren en plafonds varieert het bedrag tot € 20,- per vierkante meter, hoewel spuitwerk veel voordeliger kan zijn.

Voor andere oppervlakken wordt doorgaans per uur of per eenheid gerekend. Het schilderen van een traptrede kost ongeveer € 15,- tot € 20,- en een gemiddeld raam varieert tussen de € 15,- en € 25,-.

Voor exacte prijzen raadpleeg je best vakmannen voor verschillende offertes.

Wat kan je eigenlijk schilderen in de badkamer?

Als je jouw badkamer wilt opfrissen, heb je heel wat opties. Je kan bijvoorbeeld je muren een nieuwe kleur geven, of je tegels verven voor een compleet andere look.

Ook het plafond schilderen kan een groot verschil maken. En vergeet niet je badkamermeubels, die kun je ook schilderen of verven.

Het is altijd een slim idee om ons offerteformulier in te vullen. Zo kom je gemakkelijk in contact met specialisten in jouw buurt die je met raad en daad kunnen bijstaan.

Populaire artikelen

Huisschilder gezocht? Offertes vergelijken is de sleutel tot succes

Kies verstandig bij het zoeken naar een huisschilder voor een mooi resultaat. Het vergelijken van offertes is de sleutel tot succes.

Ontvang gratis advies van verschillende schilders. Neem de tijd om meerdere aanbiedingen te bekijken en kies de professional die het beste past bij jouw behoeften en budget.

Een goed gekozen schilder kan het verschil maken in de uitstraling van jouw huis. Veel succes met je schilderproject!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.