Radiator schilderen: wat zijn de mogelijkheden? Stappenplan en technieken

Veel huishoudens hebben radiatoren in hun woning als verwarmingssysteem. Deze toestellen ziet er niet meteen aantrekkelijk uit. Gelukkig kan je jouw radiator schilderen en zo een frisse uitstraling geven. In dit artikel lees je meer over de kosten, technieken en aandachtspunten. Bovendien geven we voor de doe-het-zelver een handig stappenplan. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Wanneer schilder je best een radiator?

Je kunt verschillende redenen hebben om je radiator een likje verf te geven. Het kan bijvoorbeeld een kwestie van smaak zijn, maar ook praktisch is het soms verstandig je radiator te schilderen.

1. De muren zijn ook geverfd

Ga je jouw muren schilderen? Dan is dit het uitgelezen moment om ook je radiatoren een nieuw kleurtje te geven. Een witte radiator kan soms een doorn in het oog zijn nadat je jouw muren geschilderd hebt, zeker als er veel kleurcontrast aanwezig is.

2. Roest

Ook de aanwezigheid van roestplekken kan een reden zijn om je radiator opnieuw te verven. Het is dan wel belangrijk om deze roestplekken eerst goed op te schuren vooraleer je met het overschilderen begint.

3. Verkleurde of beschadigde radiatoren

Verouderde radiatoren kunnen verkleuren of licht beschadigingen oplopen. Door je radiator te schilderen, los je dit probleem op een goedkope en efficiënte manier op.

Radiatoren schilderen

Vind de beste deal voor jouw project

Hoeveel kost een radiator laten schilderen? [Prijs 2024]

Wil je liever dat een professional langskomt om je radiatoren te overschilderen? Dan reken je best op een gemiddelde prijs van 30 tot 40 euro per uur voor een binnenschilder.

Er bestaan ook prijzen per radiator. Die liggen gemiddeld tussen de 100 en 250 euro per radiator.

Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn

Veel factoren beïnvloeden de totaalprijs. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van de radiatoren in je huis. Bovendien ligt de prijs per radiator lager wanneer je er meerdere op hetzelfde moment laat schilderen.

Een (oude) radiator verven, sprayen of lakken

Er bestaan verschillende methodes om je (oude) radiator te behandelen: verven, sprayen of lakken. We zetten hieronder de voordelen en nadelen per methode op een rijtje.

1. Verf

  • Voordelen: werken met verf is een goede manier als je de radiator liever zelf opknapt. Je maakt dan gebruik van speciale radiatorverf. Deze soort verf is hittebestendig. Daarnaast heb je vaak geen grondverf nodig.
  • Nadelen: bij het gebruik van radiatorverf heb je meer kans op strepen of zakkers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld spuitverf). Daarnaast is radiatorverf alleen in lichte kleuren te verkrijgen. Verder zul je in de meeste gevallen nog een tweede laag verf (geen grondverf) moeten aanbrengen om de radiator goed te dekken.

2. Spuiten of sprayen met verfspuit

  • Voordelen: los van het feit dat het verstandig is je radiator professioneel te laten spuiten, kan je het zeker ook zelf doen. Het geeft een erg strak eindresultaat. Daarnaast is één verflaag al dekkend genoeg.
  • Nadelen: het nadeel van deze methode is dat het relatief ingewikkeld is om het werk zelf in handen te nemen. Je hebt ervaring en een goede verfspuit nodig. Daarnaast vergt het veel afplakwerk en moet je opletten met spuitnevel. Spuitnevel is poeder dat tijdens het verfspuiten vrijkomt. Je kunt het gelukkig eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje.

3. Lakken met roller of kwast

  • Voordelen: een radiator lakken is een erg goede methode. Het is namelijk simpel om zelf te doen en je hebt de keuze uit verschillende lichte kleuren. Je kan deze lak aanbrengen met een kwast of roller. Kies eerst een passende primer en verwijder roest voordat je begint met lakken. Er bestaan ook radiatorkwasten voor moeilijk bereikbare plekken.
  • Nadelen: ook hier heb je een grote kans op druipers of strepen. Daarnaast zou het kunnen dat je de structuur van de roller of kwast in je lak ziet. Bovendien heb je vaak twee lagen nodig om het dekkend te maken.
Verfroller

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Hoe kan je zelf het beste een radiator verven? [Stappenplan]

Je kunt makkelijk zelf je radiator schilderen. Je hebt alleen voldoende tijd en geduld nodig. Hieronder vind je een stappenplan dat je op weg kan zetten.

Vereiste materialen en gereedschappen

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de volgende materialen en gereedschappen in huis hebt.

  • Schuurpapier (of een metaalborstel)
  • Ontvettingsmiddel (water met een scheutje ammoniak kan ook)
  • Anti-roest primer
  • Grondverf
  • Radiatorlak
  • Kwast, roller of spuitbus
  • Materiaal om de ruimte af te dekken (oude kranten, karton of afdekfolie)

Een aantal optionele materialen die je werk makkelijker kunnen maken, zijn:

  • Mondkapje en handschoenen (ter eigen bescherming)
  • Plamuur geschikt voor metaal (voor oneffenheden)
  • Wasbenzine (om de radiator grondiger schoon te maken)
  • Schuurdoekjes (voor moeilijk bereikbare plekken)

Stap 1: voorbereidende werken

In de eerste plaats zet je de radiator(en) uit en laat je die afkoelen. Je kan de verf niet aanbrengen als het materiaal nog heet is.

Vervolgens plak je alles af wat tegen de verf beschermd moet worden. Gebruik je een radiatorlak spuitbus? Dan moet je ook de achterkant van de radiator afplakken.

Stap 2: maak de radiator schoon (ontvetten en vuil verwijderen)

Voordat je de verf aanbrengt, moet je de radiator goed schoonmaken om deze vrij te maken van vet en vuil. Als de originele laag nog goed intact is, reinig je deze laag gewoon met een metaalontvetter.

Als de radiator een beetje beschadigd is en roestplekken heeft, moet je eerst even schuren met schuurpapier of een stalen borstel.

Daarna reinig je het geschuurde oppervlak en kan je beginnen met het aanbrengen van de nieuwe (antiroest) grondlaag.

Stap 3: schuur de radiator

Hierna schuur je de oppervlakte nog eens. Zo hecht de nieuwe laag beter aan de grondlaag. Schuurdoekjes kunnen helpen bij moeilijk bereikbare plekken. Zorg ervoor dat je de schuurresten met een droge doek verwijdert.

Stap 4: breng een nieuwe laklaag in de gewenste kleur aan

Nu kan je eindelijk de nieuwe laklaag aanbrengen. Kies natuurlijk eerst een kleur naar wens. Met behulp van een kwast, roller of spuitbus breng je de lak aan.

Kwast/borstel of roller

Roer de lak eerst even goed door. Zorg ervoor dat je de lak gelijkmatig op het radiatoroppervlak aanbrengt. Wacht daarna net zo lang als op de verpakking staat en strijk de tweede laag voor voldoende dekking.

Spuitbus

Een radiatorlak spuitbus kan handig zijn als je een dubbele radiator (een radiator met twee panelen) hebt. Gemiddeld kan je met een spuitbus een vierkante meter dekken, maar dit verschilt per merk.

Houd de spuitbus op de juiste afstand (ongeveer 25 cm) van de radiator. Vermijd kleurverschil door op alle plekken ongeveer dezelfde hoeveelheid lak aan te brengen.

Stap 5: werken achteraf

Na de werken moet je jouw radiator minstens 24 uur laten drogen. Bovendien mag je de verwarming ook pas na 24 uur opnieuw gebruiken.

Radiator blauw schilderen

Kan je een radiator met gewone verf schilderen?

Een radiator kan je ook met gewone verf schilderen. Deze verf is hittebestendig tot 100 graden, maar verkleurt wel sneller. Bovendien is gewone verf minder goed bestand tegen grote temperatuurwisselingen.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Enkele aandachtspunten en tips tijdens het schilderen

Tijdens de schilderwerken let je best op een aantal zaken. We geven hieronder enkele aandachtspunten voor je weer.

1. Radiatoren zijn warm

Het is erg belangrijk dat de radiator is afgekoeld. Ook als je een specialist het werk laat doen, kan hij of zij pas beginnen als de radiator niet meer warm is.

2. Gebruik de juiste verf

Hoewel gewone verf ook mogelijk is, gebruik je het beter niet. Je schaft best de geschikte lak of verf aan voor een kwalitatief eindresultaat.

3. Bereikbaarheid van het toestel

Zowel voor jezelf als voor een schilder is het belangrijk om alle plekken goed te bereiken. Daarom is het verstandig de radiator te demonteren of de centrale verwarming los te koppelen.

4. Vorm en grootte radiator

Er bestaan verschillende soorten radiatoren. Een professionele schilder kent alle modellen en hun aandachtspunten.

Alternatieven voor het schilderwerk van een radiator

Er zijn ook alternatieven voor het overschilderen van je radiator.

1. Vervang de radiatoren

Je kunt nieuwe radiatoren aanschaffen met een design dat beter bij je interieur past. Let op dat je de radiator niet zomaar loskoppelt.

2. Laat een radiator-ombouw plaatsen

Voor een ander uiterlijk kan je ook iets om de radiator heen bouwen. Er bestaan verschillende radiatorombouwen waaruit je kunt kiezen.

Radiator verven

Extra info, advies op maat en concrete offertes van specialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Vervolgens krijg je meerdere offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat toegestuurd.

Zo kan je tarieven en deskundigen met elkaar vergelijken en de voordeligste en beste optie voor jouw woning kiezen. Tot slot heeft een ervaren schilder het juiste kwalitatieve materiaal om jouw radiator optimaal te schilderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.