Tegels schilderen: hoe pak je het aan? Kosten, stappenplan en aandachtspunten
Benieuwd hoe je jouw tegels een nieuwe look kunt geven zonder ze te vervangen? Ontdek stap voor stap hoe je zelf je tegels in huis kunt schilderen voor een nieuwe look zonder ze te vervangen. We bespreken ook de kosten en geven handige tips voor het kiezen van de juiste verfsoort en kleur. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten
INHOUDSTAFEL
Kan je over tegels heen schilderen?
Overweeg je de kleur van je tegels aan te passen? Dan is het zeker mogelijk om ze in een andere tint te schilderen. Dit geldt voor tegels in diverse ruimtes, zowel binnen als buiten je woning.
Wel is het belangrijk om de juiste verfsoort en techniek te gebruiken. Afhankelijk van je schilderproject, vind je hieronder de beste richtlijnen die je kunt volgen:
1. Badkamertegels
Wanneer je jouw oude badkamer een frisse uitstraling wil geven, is het een goede optie om je badkamertegels te schilderen.
Let op: Hiervoor heb je speciale tegelverf voor de badkamer nodig. Het moet namelijk geschikt zijn voor vochtige ruimtes.
2. Vloertegels verven
Ook de kleur van je vloertegels kan je veranderen. Houd er wel rekening mee dat je een andere soort verf nodig hebt dan voor badkamertegels. Een op maat gemaakte vloercoating biedt doorgaans het beste resultaat.
3. Tegels in de keuken
Tegels in de keuken of het toilet schilderen, verschilt niet veel van badkamertegels verven. In de meeste gevallen is een watergedragen lakverf of zelfs een afwasbare muur– of betonverf voldoende.
4. Tuintegels
In principe is het mogelijk om je tuintegels met bijvoorbeeld betonverf te schilderen. Toch raden specialisten het over het algemeen af: je loopt namelijk het risico dat de verf na verloop van tijd afbladdert onder invloed van vocht, weersomstandigheden en intensief gebruik.
Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist
Wat kost tegels (laten) schilderen?
De prijs voor het laten schilderen van tegels hangt in de eerste plaats af van wie de werken uitvoert: doe je het zelf of huur je een specialist in? Hieronder geven we een kort overzicht met de kosten voor beide opties:
Zelf schilderen met tegelverf
Als je zelf aan de slag gaat, hoef je geen arbeidskosten voor een specialist te betalen. Enkel het benodigde materiaal koop je aan. De richtprijzen zijn:
- Lakprimer voor gladde ondergronden: Vanaf 20 euro (incl. btw) voor een pot van 0,25 liter.
- Watergedragen lakverf voor tegels: Vanaf 40 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter.
- Afwasbare muurverf voor tegels: Vanaf 45 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter.
Naast verf heb je natuurlijk ook nog afplaktape, schuurpapier, een verfborstel… nodig. Op die materialen betaal je bovendien 21% btw. Hou hier rekening mee wanneer je beslist de werken zelf uit te voeren.
Schilderwerk aan specialist overlaten
Als je zelf niet veel ervaring hebt met schilderen of je hebt er niet genoeg tijd voor, kun je ook een professionele binnenschilder inschakelen.
Voor kleinere oppervlaktes hanteert een vakman doorgaans een uurtarief. Gemiddeld komt dit neer op 35 à 40 euro per uur (excl. btw en inclusief materialen).
Zelf je tegels schilderen: een handig stappenplan
Je gaat als volgt te werk bij het schilderen van badkamertegels en vloertegels:
- Controleer de staat van de tegels en reinig ze grondig met een ontvetter. Lichte opschuring kan nodig zijn voor een goede hechting van de grondverf.
- Plak zorgvuldig af met kwalitatieve afdektape en eventueel afdekfolie voor extra bescherming tegen verfspatten.
- Breng een goede primer aan, vooral op glanzende tegels. Gebruik een borstel voor de randen en een lakrol voor grotere oppervlakken.
- Breng de afwerkingslaag op dezelfde manier aan. Voeg extra lagen toe indien nodig. Werk van boven naar beneden om druipers te voorkomen en rol in lange banen om strepen te vermijden.
Benodigde materialen en gereedschappen
Hier zijn de benodigdheden voor het schilderen van tegels:
- Ontvetter
- Afplaktape
- Stucloper
- Afdekfolie
- Sneldrogende voorstrijk
- Tegelverf
Stap 1: reinigen en ontvetten (voorbereiding)
Verf hecht het best op een schoon en vetvrij oppervlak. Reinig de tegels met warm water, ontvetter en schuurpapier om ze ruwer te maken. Zo hecht de verf beter op het oppervlak. Zorg voor een goede ventilatie en een temperatuur rond de 20°C.
Stap 2: dek de randen af met tape
Dek de vloer af met stucloper en gebruik gele afplaktape om strakke lijnen te creëren op alle oppervlakken die geen laag verf nodig hebben. Gele afplaktape biedt uitstekende kleefkracht, is UV-bestendig en laat geen lijmresten achter.
Stap 3: breng een grondlaag of primer aan
Een cruciale stap voor een voortreffelijk eindresultaat is het aanbrengen van een hoogwaardige grondlaag of primer, vooral op tegels met een glanzende afwerking. Zo verzeker je dat de afwerkingslagen optimaal hechten.
Stap 4: verf de randen
Roer de tegelverf goed door en giet deze in een verfbakje. Verf eerst de afgeplakte randen en voegen met een kwast. Verwijder losse kwastharen door de kwast over schuurpapier te strijken. Gebruik afplaktape om loszittende plukjes van de roller te halen.
Stap 5: verf de rest van de tegels
Breng tegelverf in verticale en horizontale bewegingen aan en werk van boven naar beneden om druipers en stof te voorkomen. Rol nadien in lange banen om strepen te vermijden. Mogelijk zijn er meerdere lagen nodig.
Wacht minstens 24 uur voordat je de volgende laag aanbrengt en schuur lichtjes met schuurpapier. Gebruik een velours roller voor een glad resultaat: deze neemt namelijk veel verf op en voorkomt luchtbelletjes.
Stap 6: verwijder de tape
Verwijder de tape wanneer de verf nog nat is. Laat je de tape te lang zitten? Dan is de kans groot dat de verflaag beschadigd raakt bij het verwijderen. Ook kan de tape scheuren of kunnen er lijmresten achterblijven door indroging.
Enkele aandachtspunten voordat je een (oude) tegelvloer of -muur schildert
Als je overweegt om zelf je tegels te schilderen, is dat zeker mogelijk als je de nodige ervaring en kennis hebt. Ben je niet zo zeker van je zaak? Dan is het verstandig om onderstaande valkuilen tijdens de schilderwerken te vermijden.
1. Koop verf op maat
Kies verf die specifiek geschikt is voor jouw klus. Voor badkamer– en keukentegels zijn watergedragen lakverven en muurverven ideaal.
Bij vloertegels heb je een speciaal type verf nodig, zoals een vloercoating. Gebruik een primer op gladde ondergronden voor een goed eindresultaat.
2. Kies voor kwaliteit
Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop‘ geldt zeker bij tegelverf. Wanneer je verf van mindere kwaliteit gebruikt, oogt het eindresultaat minder mooi en zal de verf bovendien sneller slijten. Het is met andere woorden de moeite waard om in kwaliteitsvolle verf te investeren, zelfs als deze iets duurder is.
3. Gebruik het juiste materiaal en gereedschap
Naast kwalitatieve tegelverf is het essentieel om in goede afplaktape, verfborstels en velours verfrollen te investeren. Deze rollers nemen veel verf op en zorgen voor een gelijkmatige verdeling.
4. Denk goed na over de kleur
Overweeg zorgvuldig de kleur voor je tegels. Voor kleinere ruimtes zoals een keuken of badkamer laten lichtere tinten de ruimte groter lijken. In grotere ruimtes werk je beter met warmere of donkerdere kleuren.
Voordelen en nadelen van tegels schilderen op een rijtje
Overweeg je jouw tegels te renoveren? Dan heb je verschillende opties, waaronder de tegels schilderen of volledig vervangen. Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en nadelen.
Voordelen
- Budgetvriendelijk. Je tegels schilderen is aanzienlijk goedkoper dan ze vervangen. Dit is zeker het geval wanneer je zelf aan de slag gaat: je betaalt dan enkel voor de verf en het benodigde gereedschap.
- Snelle methode. Tegels overschilderen gaat sneller dan wanneer een professional tegelrenovatie uitvoert. Het is echter belangrijk de precieze stappen niet te onderschatten voor een perfect eindresultaat.
- Nieuwe uitstraling. Door je tegels te verven, creëer je een compleet nieuwe uitstraling in je woning.
Nadelen
- Risico op fouten. Als je onvoorzichtig te werk gaat of je gebruikt de verkeerde verf of gereedschap, bestaat het risico dat het eindresultaat tegenvalt. Bovendien kan het zijn dat je verflaag sneller afbladdert.
- Minder duurzaam. Tegelverf gaat natuurlijk niet zo lang mee als gloednieuwe tegels. Als je besluit je tegels te schilderen, zul je ze dus vaker moeten onderhouden dan wanneer je gewoon nieuwe tegels plaatst.
- Beperktere kleurkeuze. Als je de ruimste keuze aan kleuren wil, is het beter om nieuwe tegels te laten plaatsen. Toch kun je ook op maat gemaakte tegelverf in diverse tinten vinden.
Bij natuursteen kun je ook de waskom of wastafel meeschilderen voor een harmonieus geheel.
Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld
Welke soorten verf kan je gebruiken om tegels te schilderen?
Voor het schilderen van badkamertegels gebruik je best muurverf of betonverf. Deze verfsoorten lenen zich uitstekend voor een fraaie afwerking, zowel op de vloer als op de muren. Natuurlijk is ook speciaal gemaakte tegelverf mogelijk.
Kan je geglazuurde tegels verven?
Ja, geglazuurde tegels kan je zeker schilderen. Speciale tegelverf hecht uitstekend op gladde oppervlakken zoals tegels.
Bovendien biedt het een duurzame bescherming tegen slijtage en krassen. Overweeg schilderen als je je tegels een nieuwe uitstraling wil geven.
Zelf je tegels schilderen of een specialist inschakelen?
Als je voldoende ervaring en tijd hebt, kun je zelf aan de slag. Voor minder ervaren of drukbezette mensen is het handiger om met een professionele schilder samen te werken. Enkele voordelen zijn:
- Advies op maat
- Correcte uitvoering
- Snellere afwerking
- Kwalitatieve verf
- Verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%) bij een vakman.
Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten
Hier kun je kosteloos en vrijblijvend offertes met deskundig advies en prijsvoorstellen op maat aanvragen. Zo ben je beter geïnformeerd en kun je een weloverwogen en voordelige keuze maken.
Daarnaast benadrukken we graag de meerwaarde van erkende schilders en het belang van advies op maat voor een succesvolle renovatie.