Prijs schilderwerken: kosten per soort schilder en schilderwerken + slimme bespaartips

De prijs van schilderwerken kan een grote investering zijn. Afhankelijk van het type schilder en de aard van het schilderwerk kan de prijs variëren. Schilderwerk kan per vierkante meter of per uur worden geprijsd en het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Of je nu een nieuwbouwwoning hebt of je bestaande woning wilt opfrissen, dit artikel biedt waardevolle informatie en tips om slim te besparen op schilderwerk.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilders

Hoeveel kost een schilder in 2024? [Prijs per m2 en per uur]

Schilders kunnen prijzen per uur of per m2 aanrekenen. Vaak wordt voor gedetailleerd werk een uurprijs gebruikt, terwijl voor grote oppervlakken een prijs per m2 gebruikelijk is.

De prijzen van een schilder in België variëren tussen € 25 en € 50 per uur, afhankelijk van de ervaring van de schilder en de regio waarin hij werkt. Als prijs per m2 wordt vaak een tarief tussen € 30 en € 40 gehanteerd, inclusief verf en materiaal.

Prijs schilderwerken

1. Binnenschilder

Voor schilderwerk binnen wordt doorgaans een prijs per m2 gehanteerd tussen € 30 en € 40, inclusief verf en materiaal. De prijs per uur varieert tussen € 25 en € 50, afhankelijk van de ervaring van de schilder en de regio.

2. Buitenschilder

De prijs per m2 voor buitenschilderwerk ligt tussen de € 35 en € 45, inclusief verf en materialen. De uurprijs schommelt tussen € 30 en € 50, opnieuw afhankelijk van ervaring en locatie.

3. Winterschilder

Een winterschilder biedt vaak korting tijdens het winterseizoen. De prijs hangt af van het type werk en de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld een mogelijke korting van 10% op het uurloon of een vast bedrag per m2.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Kostprijs per soort schilderwerken berekenen

Binnenschilderwerken

Type binnenschilderwerkenGemiddelde prijs
Trap15 – 20 euro per traptrede
Binnenmuur15 – 20 euro per m²
Deuren40 euro per m²
Raam15 – 25 euro per raam
PlafondSpuiten: 6 euro per m², Verven: 10 – 20 euro per m²
Vloer en meubelsPrijs op aanvraag

Buitenschilderwerken

Type buitenschilderwerkenGemiddelde prijs
Ramen15 – 25 euro per raam
BuitendeurVanaf 40 euro per m²
Gevel20 – 40 euro per m²
Dakkapel, tuinhuis, schutting, garagepoort of dakranden schilderen35 – 40 euro per m²

Gemiddelde prijs voor verf per m2

De gemiddelde prijs per m² voor verf, inclusief primer en aflak, kan variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type verf dat wordt gekozen.

Grondverf kost gemiddeld tussen € 10 en € 30 per liter, en dekverf tussen € 15 en € 40 per liter, maar in eerste instantie kunnen de kosten van verf van hoge kwaliteit hoger lijken.

Door de betere kwaliteit en dekking van duurdere A-merken kan het op de lange termijn echter voordeliger zijn. Verf van hoge kwaliteit gaat langer mee en er zijn vaak minder lagen nodig voor een volledige dekking, waardoor de uiteindelijke prijs per vierkante meter gunstiger is.

Door te investeren in duurdere verf kan je dus efficiëntere en duurzamere verfresultaten verkrijgen, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Enkele prijsbepalende factoren

Als je een schilder inhuurt, zijn er verschillende factoren die de prijs van het schilderwerk bepalen. Hieronder staan enkele prijsbepalende factoren die je moet overwegen bij het inhuren van een schilder.

1. Sauswerk of spuitwerk

Sauswerk is het aanbrengen van verf met een roller of kwast, terwijl spuitwerk wordt gedaan met een spuitmachine. Spuitwerk is over het algemeen goedkoper dan sauswerk omdat het minder arbeidsintensief is.

2. Extra mogelijkheden

Extra mogelijkheden zoals het repareren van beschadigingen, het afplakken van ramen en deuren, en het afdekken van meubels kunnen de prijs van het schilderwerk verhogen.

3. Voorrijkosten of transportkosten

Sommige schilders brengen voorrijkosten of transportkosten in rekening om naar de locatie te komen waar het schilderwerk moet worden uitgevoerd.

4. Voorbereidende werken

Voorbereidende werken zoals het schuren van de ondergrond, het vullen van gaten en scheuren, en het reinigen van de ondergrond kunnen de prijs van het schilderwerk verhogen.

Schakel een ervaren schilder in

5. Hoe ervaren is de schilder?

Een ervaren schilder kan meer vragen voor zijn diensten dan een minder ervaren schilder. Het is belangrijk om te overwegen of de schilder de juiste ervaring heeft voor het type schilderwerk dat je nodig hebt.

6. Het materiaal

Het type verf en de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt, kan de prijs van het schilderwerk beïnvloeden. Hoogwaardige verf kan duurder zijn dan standaardverf.

7. De totale oppervlakte

De totale oppervlakte die moet worden geschilderd, kan de prijs van het schilderwerk beïnvloeden. Over het algemeen geldt dat hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter.

8. Huur bouwsteiger en veiligheidsmateriaal

Als het schilderwerk op hoogte moet worden uitgevoerd, kan het nodig zijn om een bouwsteiger en veiligheidsmateriaal te huren. Dit kan de prijs van het schilderwerk verhogen.

Verftechnieken

Hoe kan je de kosten drukken? [Bespaartips]

Als je de kosten van schilderwerken wilt drukken, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Hier zijn zes bespaartips:

1. Zorg zelf voor de voorbereidende werken

Je kunt de kosten van schilderwerken verlagen door zelf de voorbereidende werken uit te voeren. Dit omvat het afplakken van de randen, het verwijderen van oude verf en het schoonmaken van de oppervlakken. Door deze taken zelf uit te voeren, hoef je minder te betalen voor de arbeidskosten van de schilder.

2. Gebruik het verlaagde btw-tarief

In België geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor schilderwerken aan woningen ouder dan 10 jaar. Als je in aanmerking komt voor deze regeling, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren.

3. Onderhoud je schilderwerk

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je schilderwerk, kun je de levensduur van de verf verlengen en voorkomen dat je vroegtijdig opnieuw moet schilderen. Dit kan op de lange termijn kosten besparen.

Krijg advies op maat van jouw woning

4. Voer verschillende schilderwerken op hetzelfde moment uit

Als je meerdere schilderwerken hebt die moeten worden uitgevoerd, kun je geld besparen door ze allemaal tegelijkertijd te laten doen. Op deze manier kan de schilder efficiënter werken en hoef je minder te betalen voor de arbeidskosten.

5. Contacteer een winterschilder

Sommige schilders bieden kortingen aan voor schilderwerken die in de winter worden uitgevoerd. Dit komt omdat er in de winter minder vraag is naar schilderwerken en de schilder dus minder werk heeft. Door gebruik te maken van deze kortingen, kun je geld besparen op je schilderwerken.

6. Kwantumkorting

Als je een groot project hebt, kun je proberen om kwantumkorting te krijgen. Dit betekent dat je korting krijgt op de totale prijs als je een groot aantal schilderwerken tegelijkertijd laat uitvoeren. Het is de moeite waard om te onderhandelen met de schilder om te zien of je kwantumkorting kunt krijgen.

prijs schilderwerken verf

Hoeveel kost het om zelf te verven per m2?

De kosten om zelf te schilderen per vierkante meter kunnen variëren vanwege verschillende dingen, zoals het soort verf, hoe goed de verf is, hoeveel oppervlakte je gaat schilderen en hoeveel voorbereidend werk er nodig is.

Als je een professionele schilder inhuurt, kost het gemiddeld zo’n € 30 tot € 35 per vierkante meter voor binnenschilderwerk en € 35 tot € 40 per vierkante meter voor buitenschilderwerk. Deze prijzen omvatten de materialen, maar niet de btw.

Wanneer je zelf gaat schilderen, bespaar je op de arbeidskosten van een schilder, maar moet je wel rekening houden met de kosten van de verf en de benodigde materialen.

Het is lastig om een precieze prijs per vierkante meter te geven voor zelf schilderen, omdat dit afhangt van verschillende factoren.

Daarom is het verstandig om een offerte aan te vragen bij een verfwinkel of bouwmarkt om een idee te krijgen van de kosten van de verf en de benodigde materialen.

Populaire artikelen

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Ben je op zoek naar meer informatie of specifiek advies met betrekking tot schilderwerken? Met ons formulier kun je kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen, waardoor je toegang krijgt tot deskundig advies en prijsinformatie op maat.

Dit stelt je in staat om goed geïnformeerd te worden over uiteenlopende opties in schilderwerk en de daarbij behorende kosten.

Door verschillende prijsvoorstellen te vergelijken, vind je gemakkelijk de oplossing die het beste aansluit bij jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.