Prijs schilderwerken: richtprijs per type werk

De prijs voor schilderwerken varieert enorm van de werkzaamheden die uitgevoerd dient te worden. Ook het uurloon van de schilder zal een belangrijke factor zijn voor de uiteindelijke kostprijs. In dit artikel brengen we de meest gangbare prijzen in een overzicht en geven we je aantal aandachtspunten die je zullen helpen besparen in je schilderwerken.

Wat kost een schilder per uur?

De prijs van een schilder ligt tussen de €35 en €50 per uur. Deze prijs is vooral afhankelijk van het soort schilderwerk die uitgevoerd wordt.

Soort schilderwerk Richtprijs
Uurloon schilder binnen Tussen €35 en €40
Uurloon schilder buiten Tussen €40 en €50

Vergelijk schilderwerkers

Schilderwerken zijn niet goedkoop, maar kwaliteitswerk gaat nu eenmaal gepaard met een prijskaartje. Met wat opzoekwerk en geduld kun je echter mooie besparingen maken op je schilderwerken. Eerst en vooral is het van belang de uurlonen van verschillende schilders te vergelijken.

De prijs van een schilder ligt meestal tussen de €35 en €40 per uur. Deze prijs kan echter nog verschillen afhankelijk van een aantal factoren.

Zo heb je o.a. de voorrijkosten die hoog kunnen oplopen als de ingehuurde schilder van ver moet komen. Kies je voor een schilder uit eigen regio, dan kun je op deze kosten al drastisch besparen. In sommige gevallen kunnen deze kosten zelf volledig gratis zijn.

Laat je schilderwerken buiten uitvoeren, dan zul je ook een prijs moeten betalen voor de steigerhuur. Bij het uitvoeren van zowel binnen- als buitenschilderwerken zal de schilder ook een extra kost aanrekenen voor het gebruikte materiaal. Tenslotte kan er ook nog een extra kost aangerekend worden voor de voorbereidende fase (bv. als de schilder bij het verven van een plafond deze eerst moet witten of sauzen).

Informeer bij je schilder dus vooraf goed welke kosten hij aanrekent voor je met hem in zee gaat. Twijfel ook niet om verschillende schilders met elkaar te vergelijken.

Prijs schilderwerk buiten

Met buitenschilderwerken denken we in eerste instantie vooral aan het schilderen van de gevel. Maar schilderwerken buiten zijn ruimer: zo kan je ook je dakgoten, dakkapellen, buitendeuren, raamkozijnen,… door een professional laten schilderen. Hieronder zullen we de verschillende werkzaamheden even nader in detail bespreken.

Gevel schilderen prijs

Het schilderen van een gevel is werk voor een professional. De prijzen die voor deze werken gehanteerd worden zullen, uiteraard, afhankelijk zijn van het uurloon van de schilder, maar ook van het soort verf die gebruikt worden. Er wordt vooral een onderscheid gemaakt tussen dampopen verf en kalkpleister.

Een gevel schilderen kost meestal tussen €20 en €40 per m2. De prijs voor het aanbrengen van kalkpleister begint bij €25 per m2.

Prijs schilderwerk binnen

Voor de prijs van binnenschilderwerken houden we vooral rekening met drie werkzaamheden, nl. het schilderen van muren en plafonds, trappen en ramen en deuren.

Soort schilderwerk Richtprijs
Ramen en deuren Tussen €15 en €100
Muren en plafonds Tussen €12 en €20 per m2
Trap schilderen Tussen €600 en €700

Vergelijk de prijzen

Ramen en deuren schilderen

Het schilderen van ramen en deuren is niet zo duur. Gewoonlijk liggen de prijzen tussen de €6 en €8 per vierkante meter. We leggen er echter graag weer de nadruk op om dit type van werkzaamheden door een ervaren schilder te laten uitvoeren.

Vooral het schilderen van houten ramen vraagt om een specifieke werkwijze. In vergelijking met andere materialen dient de afwerkingslaag van houten ramen om de 5 jaar vernieuwd te worden. Je zult merken dat deze werken noodzakelijk worden wanneer de verf begint af te bladderen of wanneer je kleine barsten opmerkt in de verf.

Trap schilderen? Dit zijn de kosten

De totaalprijs voor het schilderen van een trap ligt gemiddeld tussen de €600 en €700. Welke werkzaamheden zijn in deze prijs inbegrepen?

  • Het schuren en ontvetten van de traptreden
  • Het aanbrengen van twee verflagen
  • De materiaalkosten en arbeidskosten (incl.btw)

Om aan deze kostprijs te geraken dien je verschillende schilderwerkers met elkaar te vergelijken. De materiaalkosten en arbeidskosten kunnen namelijk verschillen van schilder tot schilder.

Geniet van een verlaagd BTW-tarief op de kostprijs van je schilderwerken

Een handig weetje bij schilderwerken is dat je kunt genieten van een verlaagd btw-tarief. Deze regelgeving werd ingevoerd in februari 2016. Alle renovatiewerken op privéwoningen van minimum 10 jaar oud kunnen genieten van een btw-tarief van 6% ipv van 21%.

Hoe besparen op de prijs van je schilderwerken?

Buiten het verlaagde btw-tarief bestaan er nog andere opties op de prijs van je schilderwerken te drukken.

  • Een interessante optie is beroep te doen op een winterschilder. Een schilder heeft in de winter namelijk veel minder werk, waardoor ze heel vaak kortingen aanbieden op hun werkzaamheden. Meestal kun je de totaalprijs 10% tot 20% drukken.
  • Vergelijk je offertes van verschillende schilderwerkers uit je regio, dan kun je nog eens 30% besparen op je eindfactuur.
  • Tenslotte raden we je ook aan om vooraf al een aantal voorbereidende werken uit te voeren. Met voorbereidende werken bedoelen we o.a. het verwijderen van oude verfresten of het schuren van de ondergrond. Wanneer de schilder aan huis komt, zal hij dus nog enkel de verflagen op je muren, plafond,…. moeten aanbrengen.

Bespaar op je schilderwerken

Huis laten schilderen of zelf schilderen?

Je kan schilderwerken zelf uitvoeren. Vele doe-het-zelf zaken bieden trouwens stappenplan aan die je uitleggen hoe je te werk moet gaan. Wees er echter van bewust dat de afwerking nooit even mooi en proper zal zijn. Ook moet je zeker zijn dat je voor elke kamer het juiste type verf gebruikt. Het soort verf dat je gebruikt in een badkamer zal namelijk niet gelijkaardig aan het type verf dat je in de living of slaapkamer zult gebruiken.

Beroep doen op een ervaren schilder biedt tal van voordelen.

  1. Je ontvangt advies op maat, niet alleen in het type verf, maar ook in de beste kleurcombinaties, passend bij de stijl van je woning.
  2. Je bent verzekerd van kwaliteitswerk, dat het nu om schilderwerken binnen of schilderwerken buiten betreft.
  3. Een vakman beschikt over het nodige materiaal om een perfect resultaat en afwerking te garanderen.
  4. Je bespaart heel wat tijd en geniet uiteindelijk van een stijlvol en eigentijds interieur.

Overtuigd? Wacht dan niet langer om onderstaand formulier in te vullen. Wij brengen jou in contact met 5 schilders uit de buurt en geven je de kans om de beste prijzen met elkaar te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.