Schilderen: alles wat je moet weten in 2024

Sta je op het punt om te starten met schilderen, maar ben je een beginner? Geen zorgen. We hebben een gedetailleerd stappenplan en handige tips om je op weg te helpen in de wereld van het schilderen. Lees verder voor nuttig advies.

Vergelijk gratis prijzen van schilders

Schilderen voor beginners: hoe beginnen met schilderen?

Als je nieuw bent in de wereld van schilderen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je begint. Hieronder bieden we handige tips en advies voor beginners.

In welke volgorde schilder je best een ruimte?

1. Plafond schilderen

Het schilderen van het plafond is de eerste cruciale stap in het schilderproces. De taak heeft voorrang omdat eventuele spatten of druppels op de muren later kunnen worden bijgewerkt. Het is raadzaam om gebruik te maken van een verfroller met een telescopische steel voor een gelijkmatige applicatie.

2. Muren schilderen

Nadat het plafond is voltooid, is het tijd om de muren aan te pakken. Kies de juiste verfkleur en zorg ervoor dat je beschikt over kwaliteitsvolle verfbenodigdheden, zoals rollers en kwasten. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts voor een gelijkmatige dekking.

Vind professionele schilders bij jou in de buurt

3. Ramen en deuren schilderen

De laatste fase van het schilderproces omvat het lakken van de ramen en deuren. Dit geeft de ruimte een professionele en afgewerkte uitstraling. Zorg ervoor dat de verf goed is uitgehard voordat je de ramen en deuren opnieuw gebruikt om beschadigingen te voorkomen.

Deur laten schilderen door een expert

Stappenplan voor beginners

Het is van essentieel belang om regelmatig zowel het interieur als exterieur van je huis te schilderen om een hoogwaardige leefomgeving en een fraai interieur te behouden. Dat gezegd hebbende, het schilderproces kan behoorlijk uitdagend zijn.

Huis schilderen

Deuren schilderen

 1. Voorbereiding: je begint met het verwijderen van de deur uit de scharnieren en het deurbeslag. Eventuele afbladderende verf wordt weggehaald en het gehele deuroppervlak wordt geschuurd.
 2. Grondverf: vervolgens wordt een laag grondverf aangebracht. Bij gladde deuren is het aan te raden om eerst een primer te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de lakverf beter hecht op de ondergrond. 
 3. Lakverf: nadat de grondverf is opgedroogd, wordt het licht geschuurd en schoongemaakt. Daarna kan de eerste laag verf worden aangebracht. Na het drogen wordt dit proces herhaald voor de tweede laag. 
 4. Afwerking na het schilderen: zodra de verf voldoende is opgedroogd en niet meer plakkerig aanvoelt, kan het deurbeslag weer worden aangebracht en de deur terug worden gehangen in de scharnieren. Het duurt minstens een week voordat de verf volledig is uitgehard.

Ramen schilderen

 1. Voorbereidingen: voordat je aan de schilderklus begint, zijn er enkele voorbereidende stappen noodzakelijk. Maak bijvoorbeeld de kozijnen goed schoon en zorg ervoor dat het glas netjes is afgeplakt om verfspatten te voorkomen. 
 2. Schuren: door te schuren worden eventuele oneffenheden op de ondergrond verwijderd.
 3. Primer aanbrengen: een primer dient als een grondlaag voor de verf. Zodra het laag droog is, wordt deze licht opgeschuurd en ontvet.
 4. Verf aanbrengen: de ondergrond is nu klaar om geschilderd te worden. Meestal zijn er twee verflagen nodig om een mooi eindresultaat te bereiken.
 5. Afwerking: tot slot kun je de afplaktape verwijderen. Als je de ramen hebt gedemonteerd voor het schilderwerk, kun je ze weer terugplaatsen nadat de verf volledig is opgedroogd.

Muren schilderen

 1. Voorbereiding: voorbereiding is cruciaal. Bescherm meubels en vloer met tape. Ontstof en reinig muren, vul gaten en scheuren met plamuur, en schuur lichtjes voor een glad resultaat.
 2. Aanbrengen van de verf: breng de verf aan met de juiste techniek. Begin met een primer en laat 6 uur drogen. Daarna kan je de eerste verflaag aanbrengen. Indien nodig, breng je na volledige droging een tweede laag aan.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Plafonds schilderen

 1. Voorbereiding: ruim de ruimte op en zet alle voorwerpen aan de kant. Bedek vloer en meubels en verwijder gordijnen.
 2. Plafond reinigen: een schoon plafond biedt een betere hechting voor de verf. Sla deze stap niet over en kies de juiste reinigingsmethode voor jouw type plafond.
 3. Plafond afplakken: zorgvuldig afplakken met afplaktape zorgt voor strakke lijnen en een nette afwerking.
 4. Plafond verven: de werkwijze voor het verven van het plafond hangt af van het type plafond en de gebruikte verf. Begin bij het raam, werk de randen bij met een ronde borstel en rol vervolgens de verf uit. Werk in kruiselingse bewegingen en zorg voor een overlap van één rolbreedte tijdens het schilderen.

Trappen schilderen

 1. Afplakken en beschermen: de eerste stap voor de schilder is het zorgvuldig afplakken van muren en nabije objecten rond de trap. Dit gebeurt met polyethyleen folie en schilderstape om ze te beschermen tegen verfspatten.
 2. Verwijderen van oude afwerkingslagen: de oude afwerkingslagen worden grondig verwijderd. Olielagen worden met een schuurmachine behandeld, terwijl bij verflagen een bijtmiddel en verfkrabber worden gebruikt.
 3. Schuren: na het verwijderen van de oude afwerkingslagen wordt de trap geschuurd om een glad oppervlak te verkrijgen voor de nieuwe verflaag.
 4. Stofvrij maken: de afgeschuurde trap wordt zorgvuldig stofvrij gemaakt om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.
 5. Primer aanbrengen: er worden twee lagen primer aangebracht op de voorbereide trap. Dit zorgt voor een goede basis voor de uiteindelijke verflaag.
 6. Lak aanbrengen: tot slot eindigt de schilder met het aanbrengen van twee lagen lakverf. Hierdoor krijgt de trap een mooie en duurzame afwerking.

Dakkapel schilderen

 1. Hout repareren: bij beschadigingen aan de ondergrond, werk je ze eerst weg. Dit kan meestal met stopverf of kneedbaar hout. Laat het goed drogen voordat je verder gaat.
 2. Oude lagen verwijderen: verwijder vervolgens de oude verflagen. Dit doe je het beste met afbijtmiddel en een driehoekschraper.
 3. Schuren: daarna schuur je met korrel 120, 150 of 180. Grotere oneffenheden vragen om grover schuurpapier. Streef naar een zo glad mogelijk oppervlak. Neem vervolgens een vochtige doek om het hout vet-, vuil- en stofvrij te maken, nadat je het goed hebt afgeborsteld na het schuren.
 4. Afwerken: nu is het tijd om de beits, lak of verf aan te brengen. Dit doe je doorgaans met een goede kwast of roller. Werk bij voorkeur van boven naar beneden. Bij een dakkapel, let extra op de veiligheid. Vermijd indien mogelijk het gebruik van ladders.

Nieuwbouw schilderen

Het is doorgaans raadzaam om minstens 1 – 2 jaar na de oplevering te wachten voordat je begint met schilderen (van een nieuwbouw). Zelfs na dit jaar is het belangrijk om de vochtigheidsgraad te meten.

Wanneer de muren klaar zijn om te schilderen is afhankelijk van het seizoen (natte/droge zomer) en het feit dat een nieuwbouw zich nog kan zetten.

Tijdens het droogproces kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Als je te vroeg schildert, loop je het risico dat je alles opnieuw moet doen. Vraag hierover meer informatie aan experten.

Professionele schilder laten schilderen

Wat is het verschil tussen verven en schilderen?

Schilderen en verven worden vaak door elkaar gebruikt. In de praktijk is er geen duidelijk verschil meer.

 • Schilderen is gedetailleerder werk, vaak met een specifieke kwast.
 • Verven betreft het inkleuren van grotere delen, meestal met een roller, gevolgd door het aanbrengen van details.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Mag ik schilderen in de volle zon?

Buiten schilderen is ideaal tot 30 graden Celsius. Boven de 30 graden is het beter om niet te schilderen. De verf droogt dan te snel, wat kan leiden tot blaasjes in de verf. Bij temperaturen boven de 25 graden, vermijd je best direct zonlicht en schilder je in de schaduw.

Hoeveel kost het om een huis te schilderen?

Voor het schilderen van de buitenkant van een tussenwoning liggen de kosten doorgaans tussen de € 1.500 en € 3.600.

Bij een hoekwoning zijn de kosten hoger vanwege het grotere oppervlak dat geschilderd moet worden. Hier variëren de kosten gemiddeld tussen de € 2.000 en € 4.000.

Wat kost het inhuren van een schilder?

De kosten van een schilder zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het te schilderen oppervlak en of de verfkosten inbegrepen zijn. Over het algemeen geldt:

 • Buitenschilder: € 35 – € 40 per m².
 • Binnenschilder: € 30 – € 35 per m².
 • Sauswerk (binnen): € 10 – € 15 per m².
 • Spuitwerk (binnen): € 6 – € 10 per m².
 • Uurtarief schilder: € 35 – € 50.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoelang duurt schilderen nu precies?

Professionele schilders kunnen gemiddeld 10 tot 15 m2 per uur schilderen. Bij doe-het-zelvers ligt de gemiddelde snelheid iets lager, maar dit kan variëren per persoon.

De snelheid van het schilderen hangt af van verschillende factoren, waaronder het gebruikte materiaal, de ondergrond, de ruimte waarin je werkt, het type verf, de moeilijkheidsgraad van de klus en meer.

Professionele schilder inschakelen

Wat zijn veelgemaakte fouten bij het schilderen? Aandachtspunten

 1. Onvoldoende voorbereiding: voordat je begint, dek de vloer en meubels af met een plastic zeil, verwijder stopcontactafdekkingen en tape zorgvuldig alle randen af. Zorg ervoor dat alles goed beschermd is.
 2. Overslaan van muurreiniging: maak de muren grondig schoon om ongewenste haren op je verse verflaag te voorkomen. Stof eerst af, en was vervolgens met een sopje van lauw water en ammoniak of azijn. Oneffenheden kunnen worden weggewerkt met schuurpapier en een steekmes.
 3. Verkeerde verfkeuze: kies de verf op basis van oppervlak, omgeving en gewenste uitstraling. Bekijk of het binnen of buiten is, of de ondergrond poreus is en of de verf vocht en zonlicht moet kunnen weerstaan. Kies, bijvoorbeeld, in de keuken voor afwasbare verf.
 4. Te weinig of te veel verf kopen: bereken de benodigde hoeveelheid verf door de totale oppervlakte te meten en met het rendement van de gekozen verfsoort te delen.
 5. Schilderen bij onjuiste temperatuur: let op de aanbevolen temperatuur voor schilderen en drogen. Te lage temperaturen leiden tot langzame droging en mogelijk stofdeeltjes. Te hoge temperaturen zorgen voor snellere droging en een minder mooi resultaat.
 6. Te dikke laag verf: breng niet te veel verf in één keer aan om druipers te voorkomen.
 7. Te haastig schilderen: laat elke laag volledig drogen voordat je verder gaat.
 8. Verkeerd gereedschap gebruiken: zorg voor het juiste gereedschap, zoals kwasten en rollers die geschikt zijn voor de verfsoort.
 9. Overmatig dopen in verf: doop slechts 1 / 3 van je kwast of verfborstel in de verf om knoeien en verspilling te voorkomen.
 10. Tape te laat verwijderen: verwijder de schilderstape voordat de verf volledig droog is om het afscheuren van gedroogde verf te voorkomen.

Verf ideeën: dit zijn de meest populaire keuzes

In 2024 zullen we zeker de opkomst van duurzaam design en de integratie van de natuur in het interieur opmerken.

Dit komt tot uiting in een mix van natuurlijke kleuren zoals groen, beige, warm rood en bruintinten. Deze trend zal niet alleen invloed hebben op het kleurenpalet, maar ook op de woontrends.

Woonkamer

De woonkamer wordt vaak gehuld in lichtbruine of beige tinten vanwege hun neutrale en rustgevende karakter. De kleuren creëren een warme en uitnodigende sfeer, en vormen een veelzijdig canvas voor verschillende interieurstijlen en decoratieve accenten. Bovendien reflecteren ze natuurlijk licht mooi, waardoor de ruimte helder en ruimtelijk oogt.

woonkamer schilderen in natuurlijke kleuren

Slaapkamer

Olijfgroen is een veelgekozen kleur voor de slaapkamer vanwege zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen. De groene tint straalt een gevoel van natuurlijke sereniteit uit, wat bijdraagt aan een ontspannen sfeer die ideaal is voor een goede nachtrust.

Bovendien harmonieert olijfgroen goed met verschillende interieurstijlen en biedt het de mogelijkheid om een verfijnde en toch verfrissende uitstraling te creëren.

slaapkamer in natuurlijke kleuren schilderen

Keuken

In keukens blijven de favoriete kleuren grijs, wit en zwart vanwege hun tijdloze en veelzijdige karakter. De tinten zorgen voor een strakke en moderne uitstraling die gemakkelijk te combineren is met verschillende stijlen en materialen.

Bovendien worden de muren vaak betegeld vanwege de duurzaamheid en het gemak in onderhoud, essentieel in een ruimte waar veel wordt gekookt. Tegels bieden ook diverse ontwerpmogelijkheden voor een functionele en esthetisch aantrekkelijke keuken.

Keuken zwart/grijs/wit

Badkamer

In de badkamer blijft wit een veelgeprezen keuze, vanwege de schone en tijdloze uitstraling. Echter, ook hier maken meer natuurlijke kleuren hun intrede.

De tinten creëren een ontspannen en verfrissende sfeer die goed past bij de functie van de ruimte. Ze brengen een stukje buiten naar binnen en zorgen voor een harmonieuze en rustgevende badkameromgeving.

Badkamer natuurlijke kleuren

Wil je jouw muur of gevel laten schilderen? Raadpleeg specialisten en ontvang offertes op maat

Ben je van plan om je muur of gevel te laten schilderen? Het is verstandig om advies in te winnen bij specialisten en offertes op maat te ontvangen.

Op die manier kun je de juiste beslissing nemen en de beste vakmannen kiezen voor jouw schilderproject. Zo ben je verzekerd van een professioneel resultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.