Hoe kies je de juiste soort verf?

Staat er een nieuw schilderproject op de planning? Dan is de eerste stap de juiste verfsoort kiezen. Verf bestaat namelijk in veel soorten en kleuren, en wordt het best gekozen afhankelijk van de afwerking die je voor ogen hebt. Daarnaast heb je de keuze tussen verfsoorten op water- of terpentinebasis, voor binnen- en buitenwerken of water- en dampbestendige soorten. Lees verder en ontdek welke verf perfect is voor jouw schilderwerk!

Grondverf

Grondverf of primer gebruik je om een betere hechting te krijgen tussen de verf en het oppervlak dat je wil schilderen. Deze soort verf vult oneffenheden in het materiaal op zodat er een egale laag dekkende verf aangebracht kan worden.

Het is belangrijk dat je de juiste soort kiest afhankelijk van de ondergrond die je wil schilderen. Er bestaat bijvoorbeeld grondverf voor verschillende muren, maar ook voor metalen en houten ondergronden.

Daarnaast bestaat er grondverf (en gewone verf) op water- en op terpentinebasis. In het algemeen wordt er voor binnenschilderwerken (grond)verf op waterbasis gebruikt, terwijl voor buitenschilderwerken (grond)verf op terpentinebasis meer geschikt is.

Let op: de grondverf moet altijd dezelfde basis als de dekkende verf hebben!

Verfsoorten voor buiten

Voor geslaagde buitenschilderwerken moet je kiezen voor een verfsoort die temperatuurschommelingen kan weerstaan en vochtbestendig is. Ook is het belangrijk dat de verf op lange termijn niet zal vervagen of afbrokkelen door de zon. Door een van de verfsoorten hieronder te kiezen zal je project wel tegen een stootje kunnen en zal jij er nog lang van kunnen genieten.

Alkydverf

Alkydverf is een duurzame soort verf die vooral gebruikt wordt om buiten te schilderen. Ze is vooral bekend om haar goede dekking en het gladde eindresultaat dat erdoor ontstaat. Bovendien droogt deze soort verf niet snel waardoor je makkelijk fouten kan verbeteren en een strakker resultaat krijgt.

Door de aanwezigheid van oplosmiddelen ruikt alkydverf sterk tijdens en na het schilderen. Daarom wordt het afgeraden om binnen te werken met deze soort verf. Indien je dan toch de voorkeur aan een alkydverf geeft, kies je het best een high solid-verf.

Ook kan je alkydverf niet aangebrengen boven een laag acrylverf, aangezien ze dan niet goed kan hechten. Omgekeerd kan acrylverf wel goed aan alkydverf vastplakken.

High solid-verf

High solid-verf is een milieuvriendelijkere soort alkydverf die iets beter dekt. Het bevat minder oplosmiddelen en verdampt daardoor minder dan gewone alkydverf. Door het hoger aantal vaste stoffen ruikt deze soort verf veel minder sterk tijdens het aanbrengen.

De werkwijze met deze soort verf is echter anders dan die met normale alkydverf. Omdat de lagen dikker zijn, droogt high solid-verf trager. Het is bovendien belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden tijdens het schilderen. Professionals raden het namelijk af om ermee te werken als het warmer is dan 25°C. Door warme temperaturen zal vers aangebrachte verf namelijk schroeien.

Andere soorten verf voor buitenschilderwerken

Er bestaan nog tal van andere verfsoorten om je buitenschilderwerken tot een goed einde te brengen. Wij sommen hier nog een aantal soorten op.

  • Natuurverf is de milieuvriendelijkste soort verf die je kan gebruiken. Dat komt omdat de bind- en oplosmiddelen en de pigmenten van natuurlijke oorsprong zijn. Binnen deze categorie bestaan er verschillende soorten verf waardoor je een brede keuze hebt afhankelijk van je project. Natuurverf mag je ook gebruiken om binnen te schilderen.
  • Beits wordt vooral gebruikt om hout te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. De transparante dekking geeft het hout een mooie afwerking.
  • Hoogglansverf kan je vooral gebruiken om hout te schilderen. Omdat het weinig vuil aantrekt, is deze soort verf ideaal om buitenramen te schilderen.

Verfsoorten voor binnen

Verf dat gebruikt wordt om binnen te schilderen wordt niet blootgesteld aan dezelfde omstandigheden als buitenverf. Binnenverf moet daarom niet even waterbestendig zijn, maar moet wel tegen krassen en stoten kunnen. Binnenverf heeft daarnaast vaak als kenmerk dat het makkelijk schoon te maken is.

Ook voor binnenschilderwerken is het belangrijk om grondverf aan te brengen. Die zal je muur op lange termijn beschermen tegen vlekken en vegen.

Acrylverf

Acrylverf wordt vooral binnen gebruikt aangezien het een verfsoort op waterbasis is. Daardoor ruikt deze soort verf veel minder tijdens het schilderen. Net als andere soorten verf op waterbasis, is acrylverf moeilijker aan te brengen aangezien het snel droogt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed voorbereid is voor het schilderen.

Acrylverf is wel een heel duurzame soort verf. Ze verkleurt namelijk niet en kan damp makkelijk doorlaten waardoor je geen vochtproblemen zal krijgen. Deze verf is daarom perfect om badkamers en andere vochtige ruimtes te schilderen. Acrylverf kan je bovendien ook voor buitenschilderwerken gebruiken.

Latexverf

Latexverf is een verf op waterbasis dat vooral gebruikt wordt voor binnenmuren en plafonds. Deze verf staat vooral bekend om haar isolerende eigenschappen en schimmelbestendigheid. Je mag in tegenstelling tot acrylverf niet gebruiken voor de badkamer. Daarvoor gebruik je het best vinyllatex aangezien deze soort latexverf wel waterbestendig is.

Binnen de categorie van latexverf bestaat er ook nog acryllatex. Acryllatex wordt meestal gebruikt om keukens te schilderen omdat het makkelijk te reinigen is. 

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

Kalkverf

Ook deze verfsoort is geschikt om muren en plafonds te schilderen. Kalkverf is bovendien een zeer milieuvriendelijke verfsoort aangezien de basis niet uit oplosmiddelen bestaat. Als gevolg daarvan, komt er bijna geen geur vrij tijdens het schilderen van een ruimte met deze soort verf.

Bovendien kan het vocht makkelijk verdampen waardoor je niet te maken zal krijgen met schimmels of andere vochtproblemen. 

De look die geassocieerd wordt met kalkverf is vaak landelijk en rustiek door de effecten die op de muur ontstaan na het aanbrengen.

Andere soorten verf voor binnenschilderwerken

  • Tegelverf kan je gebruiken om de tegels van badkamers en keukens te schilderen. Het is een eenvoudige manier om een nieuwe kleur te geven aan je interieur zonder de tegels te moeten veranderen.
  • Lakverf heeft een glanzende uitstraling die vooral voor meubels, ramen en deuren gebruikt wordt. Deze soort verf kan je niet gebruiken om muren te schilderen.
  • Tadelakt is een soort pleistermateriaal dat tot een zeer uniek resultaat leidt. Het wordt vooral gebruikt voor badkamers en keukens en het geeft een bijzondere structuur aan de muren.

Vraag hier je offerte aan!

Schakel de hulp van professionals in en kies de juiste soort verf voor jouw project!