MDF schilderen: kosten, stappenplan en praktische tips

Wist je dat je jouw MDF meubels kan schilderen? Een vers laagje verf doet je meubilair er volledig nieuw uitzien. In dit artikel leer je hoe je de schilderwerken zelf stap voor stap aanpakt. Bovendien, bespreken we de gemiddelde kosten en geven we ook enkele praktische tips mee. Wil je de werken liever door schilderspecialisten laten uitvoeren? Vul ons offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen en professionele adviezen op maat.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Wat is MDF?

MDF of Medium Density Fibreboard is een verlijming van verschillende houtsoorten tot een plaat. Het is met andere woorden geen houtsoort op zich.

MDF lijkt op het eerste gezicht op een spaanplaat, maar qua samenstelling verschillen ze aanzienlijk. De houtsoorten in MDF-platen zijn zo fijn gemalen dat je een soort houtpoeder krijgt. Dit is niet het geval bij een spaanplaat.

Dit verschil kan je ook in de structuur van de platen waarnemen: een spaanplaat heeft een grovere structuur dan MDF. Laatste materiaal oogt egaler.

MDF is bovendien een hard materiaal door de sterke samenpersing van kleine houtvezels. Daarom is het ideaal voor de samenstelling van verschillende meubels thuis. Een laagje hars houdt het materiaal bijeen en geeft het een glanzende toplaag.

MDF schilderen

Prijs MDF schilderen per toepassing

De prijs voor het schilderen van MDF is projectgebonden. Bovendien is het moeilijk om een prijs per vierkante meter te geven: meestal omvatten de schilderwerken maar een kleine oppervlakte.

1. Keukenkasten

Voor MDF keukenkastjes betaal je gemiddeld € 20 tot € 70 per kastje. Dit is een richtprijs: de exacte kosten hangen af van de afmetingen, de staat van het oppervlak en de arbeidskosten.

2. Eettafel

De gemiddelde prijs voor een MDF eettafel ligt rond de € 230. Dit is opnieuw een richtprijs.

3. Salontafel

De gemiddelde prijs voor een MDF salontafel ligt tussen de € 295 en € 395.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Hoe zelf MDF-plaat verven: een stap-voor-stap handleiding

MDF-platen schilderen is geen moeilijk werk, maar je hebt wel enige kennis en het juiste materiaal nodig. De verschillende stappen samen met de vereiste benodigdheden bespreken we hieronder.

Benodigdheden

De volgende materialen en gereedschappen heb je best in je bezit:

MaterialenGereedschappen
MDF grondverfRoerhoutje
Lakverf voor binnenGoede kwast
VerfreinigerSmalle verfroller
MDF doekjesVerfbak 
MDF plamuurHandgreep voor schuurpapier
Fijn schuurpapierBreed en smal plamuurmes
Extra fijne schuursponsZachte handborstel 

Stap 1: roer de verf door

Begin met het controleren van de temperatuur van de verf; deze moet op kamertemperatuur zijn, idealiter tussen de 10 en 25 graden Celsius. Roer vervolgens de verf grondig door met een roerhoutje.

Welke verf voor MDF gebruiken?

Voor een snel resultaat is acryl dekverf een goede keuze. Je hebt dan waarschijnlijk maar één verflaag nodig. Acrylverf, op waterbasis, is uitstekend geschikt voor MDF.

Je kunt ook kiezen voor alkydverf, een oliebasis verf die perfect is voor MDF-platen die buiten gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je deze verf buiten aanbrengt of in een goed geventileerde ruimte, aangezien de dampen schadelijk kunnen zijn.

Indien je een andere verfsoort zoals latex kiest, is een tweede laag vaak noodzakelijk. Het schilderen van MDF met muurverf wordt over het algemeen afgeraden.

Je kunt MDF ook schilderen met lakverf die geschikt is voor hout. Krijtverf is ook een optie, maar vereist een goede primer als grondlaag.

Stap 2: MDF-plaat ontvetten, schoonmaken en gaatjes vullen

Een grondige voorbereiding is essentieel om te voorkomen dat het materiaal te veel verf absorbeert. Werk eventuele oneffenheden bij en vul de zijkanten op met plamuur of MDF-vuller.

Voor alle schilderwerken is het cruciaal om de ondergrond eerst goed voor te bereiden. Ontvet het oppervlak en veeg het daarna schoon met een niet-pluizend doekje. Schuur de ondergrond licht op en verwijder het stof vervolgens met een zachte borstel.

Meer info en advies nodig?

Stap 3: breng de grondverf of primer aan

Normaal gezien volstaat één laag grondverf. Breng het eerst aan in de randen en hoeken met een borstel. Vervolgens strijk je alles over grote oppervlakken uit met een verfrol. Schilder beide kanten: zo trekt de plaat niet krom tijdens het drogen.

Heb je een speciale grondverf nodig voor MDF?

Lak zorgt ervoor dat een MDF-plaat een glad oppervlak heeft. Daarom is een grondlaag essentieel: de verf kan zich zo beter hechten en het geheel oogt egaler en mooier. MDF is bovendien een droog materiaal dat veel vocht opzuigt. Een speciale grondverf of primer voor MDF voorkomt dat de plaat alle verf opneemt. Zo verbruik je ook minder verf tijdens de werken.

Stap 4: de verf laten drogen en vervolgens schuren

Laat de primer eerst volledig drogen en schuur dan het oppervlak licht op. Vervolgens kan je de MDF-plaat schilderen.

Stap 5: verf de MDF-platen op de kopse kanten

Tenzij je met acrylverf schildert, heb je voor de meeste soorten verf een tweede laag nodig. Begin in de hoeken met een borstel te schilderen en werk vervolgens verder naar het midden met een verfroller.

Zet eerst verticale strepen en rol deze vervolgens horizontaal uit. Voor een keurig resultaat rol je alle verfstrepen best in dezelfde richting uit.

De kopse kanten van een MDF-plaat zijn veel poreuzer omdat ze daar bewerkt zijn. Omdat deze plekken meer verf opnemen, werk je ze best af met plamuur. Vervolgens kun je ze overschilderen of voorbehandelen met een grondlaag.

Met kwast op MDF schilderen

Zijkanten of randen van MDF beschermen

De zijkanten zijn poreus en bovendien gevoelig voor vocht. Bescherm je de zijkanten niet, dan krijg je vroeg of laat te maken met waterschade en alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er twee effectieve manieren om de zijkanten te beschermen, die we hieronder in detail bespreken.

1. Verdunde MDF grondverf aanbrengen

De goedkoopste manier om de zijkanten van een MDF plaat te beschermen, is om grondverf te verdunnen en in de zijkanten te laten intrekken. Verdunde grondverf trekt beter in de poriën van het MDF.

Heb je een grondverf op waterbasis? Dan kan je deze makkelijk verdunnen met water. Voor verfsoorten op oliebasis gebruik je terpentine.

2. Houtsealer gebruiken

Houtsealer is een kant-en-klaar product dat prima geschikt is als beschermer van MDF randen. Breng het op de zijkanten aan wanneer je klaar bent met schuren. Zowel de boven- als onderzijde behandel je goed.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Handige tips tijdens het schilderen

  • Schilder beide kanten van de MDF-plaat: zo vermijd je dat de plaat kromtrekt tijdens het drogen.
  • Gebruik aangepaste verfborstels en verfrollen. Zo kan je de lak op waterbasis het best aanbrengen.
  • Gebruik een solventgedragen lak als afwerking wanneer je na een tweede laag nog steeds vlekken ziet.
  • Let op kopse kanten van een MDF-plaat en behandel deze met een brushfiller (kwastplamuur).
Verfborstel MDF

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kun je gratis informatie en advies aanvragen bij professionele schilders. Zo kun je je beter informeren en tot de beste oplossing komen voor jouw situatie.

Geef je de schilderwerken liever uit handen? Dat is zeker een verstandige keuze: professionele schilders hebben meer ervaring en kennis.

Bovendien verzekeren deze deskundigen een kwalitatief hoogstaand eindresultaat. De offertes zijn op maat gemaakt en bieden adviezen en prijsvoorstellen aan.

Zo kun je tarieven vergelijken en eenvoudig de meest voordelige oplossing vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.