Trappen schilderen: prijs, stappenplan en tips

Trappen zijn echte blikvangers en springen vaak als eerste in het oog wanneer je een woning binnenkomt. Daarom is het belangrijk om de staat van je trappen altijd goed te onderhouden. Zien je trappen er niet meer uit als nieuw, zijn ze beschadigd of wil je gewoon een nieuwe look? Door je trappen te schilderen, steek je ze in een ander verfrissend jasje.

Dit is een klus die je zowel zelf kunt uitvoeren, maar evengoed kunt uitbesteden aan professionele schilders. Lees in dit artikel alles over het prijskaartje van je trappen verven, hoe je eraan begint en enkele handige tips!

Vergelijk prijzen en offertes van schilders

Waarom je trap verven?

Door je houten trap te schilderen, krijgt die trap een totaal andere uitstraling. Als je jouw huis wil opnieuw decoreren of renoveren, is het verven van je trap een interessante keuze.

Je kan namelijk makkelijk een unieke look creëren, omdat je uit heel wat kleuren en patronen kan kiezen. Je kan ook verschillende kleuren combineren, waardoor je ruimtelijke effecten kan creëren.

Je hebt dus veel meer keuzevrijheid in vergelijking met stofferen of plaatsen van overzettreden. Verven is ook een goedkope en efficiënte oplossing, maar je werkt het best samen met een professionele schilder om zeker te zijn van een goed eindresultaat.

Trap schilderen

Wat kost het om een trap te laten schilderen?

Het schilderen van een gemiddelde trap met brede gesloten treden, kost gemiddeld tussen de 600 à 700. In die prijs zijn het schuren, ontvetten, 2 verflagen, materiaalkosten en btw inbegrepen. Voor een exacte prijs, neem je best contact op met een professionele schilder.

We geven enkele richtprijzen: 

Soort trapUitvoeringGemiddelde prijs (incl. btw, materiaal & kosten)
Trap met open treden2 grondlagen + 1 eindlaag€ 15 per trede
Trap met gesloten treden2 grondlagen + 1 eindlaag€ 20 per trede
Trapleuning € 10 à € 15 per meter

Als je een handige Harry bent, kan je ook zelf je trap schilderen

Voor een gegarandeerd geslaagd eindresultaat is het echter aan te raden om een professionele schilder in te schakelen. Een professional beschikt over het juiste materiaal en ervaring. Een trap wordt dagelijks veel gebruikt en een slecht geschilderde trap valt daarom snel op.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Hoe moet je een trap verven: verftechniek per soort trap

Een vakman zal altijd volgende stappen overlopen bij het schilderen van een trap: 

  1. Afplakken van de muren en andere objecten in de omgeving.
  2. Oude bekleding en trapverf verwijderen.
  3. Trap schuren.
  4. Grondlaag aanbrengen.
  5. Trap schilderen met de eindlaag.

Trap in hout schilderen

Ten eerste moet je de trap ontvetten en spoelen met water. Je droogt de trap af en schuurt het hout met schuurpapier. Het stof veeg je opnieuw weg. Tot slot vul je eventuele gaatjes of spleten met een sneldrogende houtplamuur en schuur je plaatselijk opnieuw op.

Daarna plak je alles af met schildertape en breng je een primer aan als grondlaag. De primer breng je aan als volgt: 3 verticale stroken verf die je horizontaal uitrolt voor een goede verdeling.

Tot slot breng je een slijtvaste verf aan. Doe dit in 2 lagen en laat genoeg tijd tussen beide lagen, zodat de eerste laag goed kan drogen.

Voorlopig kan je enkel met sokken op de trap lopen, en pas als de verf volledig is uitgehard, wat ongeveer een week duurt, kun je de trap weer normaal gebruiken.

Houten trap schilderen

Open trap verven

Een open trap verven verloopt volgens de stappen die hierboven zijn vermeld en vraagt anders geen speciale aandacht. De beste volgorde om een trap te schilderen is om te beginnen met de trapbomen, daarna de zijkanten van de trap en ten laatste de traptreden.

Krijg advies op maat van jouw woning

Metalen trap schilderen

Als je een metalen trap hebt, moet je eerst nagaan of er geen roest zichtbaar is en of er geen loszittende verflagen zijn. Dit moet verwijderd worden.

Daarna moeten de treden ontvet worden en vervolgens kan je een primer of grondverf aanbrengen. Dan kan je uiteindelijk de trap lakken.

Metalen trap schilderen

Betonnen trappen schilderen

Een betonnen trap schilder je bij voorkeur met een beton- of vloerverf van goede kwaliteit die geschikt is voor steenachtige ondergronden.

Het is belangrijk om de trap goed te reinigen, anders zal de verf niet goed hechten, ook al heb je een primer gebruikt. Gebruik altijd een primer op onbehandeld beton.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Trap schilderen: ideeën en inspiratie 2024

Mat of glans?

Je kan kiezen voor een matte of glansrijke uitstraling. Een slijtvaste verf wordt altijd aangeraden en moet aangebracht worden in combinatie met een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars. Die lak is te verkrijgen in zowel hoogglans, als in zijdeglans.

Wil je liever een matte uitstraling? Dan is vloerverf een optie. Het gaat hierbij om een 2-componenten vloercoating, waarbij eerst een basiscoating wordt aangebracht en daarna een harde eindlaag, die dienst doet als bescherming tegen slijtage.

Trap schilderen in 2 kleuren

Je kan jouw trap ook in 2 kleuren schilderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contrasterende kleuren. Denk hierbij aan donkere kleuren voor de muur en een lichte kleur voor de trap zelf.

Als je een ruimtelijk effect wil creëren, schilder je best je trap in een donkere kleur en je muur in een lichte kleur. Je kan ook met verschillende kleuren werken voor treden en stootborden. De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

Trap is geschilderd in 2 contrasterende kleuren

Trap zelf schilderen of specialist inschakelen?

De trap is een belangrijk onderdeel in de uitstraling van je interieur. Daarom is het belangrijk dat het schilderen van een trap juist en goed gebeurt en is het aangeraden om hiervoor een professioneel schilder in te schakelen.

Als je handig genoeg bent, kan je zeker ook zelf deze klus uitvoeren. Toch is voorzichtigheid geboden, want fouten bij doe-het-zelven zijn snel gemaakt en leiden uiteindelijk toch tot extra, ongewenste, kosten.

Als je een specialist inschakelt, spaar je niet alleen tijd en moeite uit, maar ben je ook zeker van een kwalitatief en geslaagd eindresultaat.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Bestaan er alternatieven?

Het verven van je trap is één van de vele mogelijkheden om een trap een nieuwe look te geven. Voor de volledigheid geven we nog enkele andere mogelijkheden mee: 

1. Trap renoveren met overzettreden

Er worden nieuwe traptreden over de al bestaande geplaatst. Overzettreden bestaan in verschillende materialen en zo vind je altijd wel iets wat bij jouw interieur past.

De meest populaire materialen zijn vinyl en laminaat, maar overzettreden gemaakt uit hout of met een betonlook zijn evenwel mogelijk. De richtprijs voor overzettreden schommelt tussen € 30 en € 70 incl. btw & excl. plaatsing. 

2. Trap zandstralen

Zandstralen is enkel maar mogelijk bij houten trappen. Er wordt een straalmiddel onder hoge druk op het oppervlak gespoten, waardoor alle hoeken en kieren egaal worden gestraald.

Daardoor wordt de originele houtstructuur terug zichtbaar. Het straalmiddel, de korrelgrootte en de druk waarmee er gestraald wordt, hebben een invloed op het eindresultaat. De richtprijs voor zandstralen ligt tussen € 30 à € 40 per m² incl. btw. 

3. Stofferen van trap

De trap wordt bekleed met tapijt. Je kan kiezen tussen een volledige stoffering van de trap of een gedeeltelijke, waarbij enkel het midden van de trap wordt bekleed met tapijt.

De richtprijs voor het stofferen van een trap bedraagt ongeveer € 45 per trede incl. btw en excl. plaatsing. 

Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren schilders

Ook interessant voor jou:

Trap verven of vernissen?

De keuze tussen de trap schilderen of vernissen is niet zo makkelijk, want beide mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen.

Schilderen is makkelijker en goedkoper en je hebt bovendien meer keuze uit verschillende kleuren. Vernissen is daarentegen duurzamer: indien goed aangebracht, gaat vernis mee tot ongeveer 20 jaar bij normaal gebruik.

Kan ik schilderen zonder schuren?

Een trap die al gebruikt is, vertoont sowieso sporen van slijtage zoals krassen. Als je jouw trap opnieuw wil schilderen, moet je de trap eerst grondig schuren.

Kan ik een trap zelf schilderen?

Je kan zelf een trap schilderen, als je over voldoende kennis beschikt. Het is echter wel een tijdrovende klus, waarbij je liefst niet te veel fouten maakt.

De trap wordt vaak gebruikt en is heel zichtbaar in jouw woning, dus fouten en imperfecties vallen snel op. Als je zeker wil zijn van een geslaagd resultaat, schakel je best een professioneel schilder in.

Is er speciale verf voor trappen?

Omdat er veel op een trap wordt gelopen, wordt het schilderwerk zwaar belast en is het belangrijk om te kiezen voor een slijtvaste verf.

Als je je trap daarnaast ook slipvrij wil maken voor veiligheidsredenen, kan je kiezen uit speciale antislip-verfsoorten die de trap volledig vrijmaken van slipgevaar.

Wat is de beste trap verf om een trap te schilderen?

Bij een slijtvaste verf is ook een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars aangeraden. Die is verkrijgbaar in hoogglans en zijdeglans.

Acrylverf kan ook gebruikt worden om een trap te schilderen, maar dan breng je best nog een eindlaag transparante parketlak aan om de trap optimaal te beschermen.

Op zoek naar een specialist? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes op maat

Heb je besloten om je trap te (laten) schilderen? Dan kan je hieronder gratis en vrijblijvend informatie en advies vragen van professionele schilders in jouw buurt. Ze kunnen jou verder helpen in de keuze voor het juiste en beste materiaal. 

Geef je toch liever deze klus uit handen om zeker te zijn van een perfect eindresultaat? Vraag hieronder gratis offertes aan van verschillende professionele schilders. Vergelijk alle offertes om zo tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.