Kamer schilderen: kosten, benodigdheden en kleuradvies

Overweeg je een kamer in je huis te schilderen? Dan is het belangrijk dat je voldoende weet over de schildertechnieken, de kosten, de benodigdheden en het kleurenassortiment. In dit artikel gaan we dieper op deze aspecten in. Bovendien geven we een handig stappenplan en praktische tips en tricks. Zo kan je jouw schilderproject zelf tot een goed einde brengen. Wil je de werken liever aan ervaren schilders overlaten? Vul ons offerteformulier in.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van professionele schilders

In welke kleurencombinaties kan ik mijn kamer schilderen?

Een van de belangrijkste keuzes is de kleurencombinatie. De kleur bepaalt namelijk grotendeels de uitstraling van je kamer. We bespreken hieronder enkele goede opties.

Kamer schilderen

1. Lichte kleuren

Wanneer je kiest voor lichte kleuren zoals wit, beige, pastelkleuren en lichtgrijs, lijkt je kamer optisch een stuk groter. Dit is ideaal voor kleinere kamers in je woning.

2. Donkere kleuren

Heb je eerder een voorkeur voor donkere kleuren? Je muren met een donkere kleur schilderen zoals zwart, donkerbruin en donkergroen geven je ruimte een gezellige sfeer.

Let wel op dat donkere kleuren je ruimte kleiner laten lijken. Het is verstandig een donkere kleur met neutrale, lichtere kleuren te combineren.

3. Koude kleuren

Koude kleuren zoals blauw, wit en grijs zijn ideaal voor kamers die balans moeten uitstralen. Welke kamer daarvoor geschikt is, kies je zelf. Een koude kleur in een drukke kamer zoals de keuken of woonkamer kan bijvoorbeeld ideaal zijn.

4. Warme kleuren

Warme kleuren zoals rood, oranje en bruin zijn vooral geschikt voor kamers waar je rust en gezelligheid wil creëren.

5. Muren in een lichtere kleur dan het plafond

Wanneer je muren een lichtere kleur hebben dan je plafond, lijkt je kamer minder hoog. Kamers met hoge plafonds geven vaak een ongezellig en kil gevoel. Aan de hand van lichte kleuren kan je dit oplossen.

6. Muur in een donkerdere kleur dan het plafond

Zijn je muren donkerder dan je plafond? Dan creëer je het omgekeerde effect: je ruimte lijkt hoger. Deze techniek komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen met lage plafonds.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Binnenmuren kamer schilderen: prijs 2024

De binnenmuren van je kamer (laten) schilderen is een slimme investering. Eenmaal de werken gedaan zijn, kan je er jaren van genieten.

De prijs hangt van een aantal factoren af zoals de oppervlakte van je muren, de soort verf en of je de schilderwerken zelf uitvoert of aan een ervaren schilder overlaat.

1. Zelf muren verven

Met de nodige kennis en schildermaterialen kan je zelf je kamer schilderen. Voor de verf betaal je een gemiddelde prijs die tussen de 10 en 40 euro per liter ligt (exclusief btw).

Je betaalt geen arbeidskosten, maar je moet wel zelf materiaal aankopen. Hoeveel dit kost, hangt in de eerste plaats af van wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je steeds kwalitatief materiaal aanschaft voor een mooier resultaat.

2. Kamer laten schilderen door specialist

Laat je het werk liever aan een professionele schilder over? De kosten voor een schilderspecialist variëren afhankelijk van de oppervlakte, het nodige materiaal en de verfsoort. Gemiddeld mag je rekenen op een tarief tussen de 35 en 40 euro per uur (exclusief btw).

Voor kleine oppervlaktes hanteren de meeste schilders een uurtarief. Dit is niet het geval voor grote oppervlaktes: de prijs wordt dan berekend per vierkante meter. Bij de meeste schilderdeskundigen betaal je tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter (exclusief btw).

Kamer verven met verfrollers

Hoe een muur of plafond in een kamer schilderen? [Stappenplan]

Hoe pak je de schilderwerken best aan? Met behulp van onderstaand stappenplan kan je zelf de muur of het plafond in je kamer schilderen.

Wat heb je nodig?

Eerst en vooral is het belangrijk om het nodige materiaal aan te schaffen. Met een goede voorbereiding sta je al een eind verder. Dit heb je nodig: 

 • Primer
 • Muurverf en plafondverf
 • Ontvetter
 • Vulmiddel
 • Schuurpapier
 • Afplaktape
 • Verfborstel
 • Verfrol
 • Verfbak
 • Zachte borstel
 • Plamuurmes

Zorg ervoor dat je steeds kwalitatieve producten aankoopt. Zo krijg je een mooier eindresultaat.

Stap 1: reinig en ontvet de muur of het plafond

Maak je muren en plafond volledig schoon. Zo verklein je de kans dat de verf niet goed hecht, snel afbladdert of vlekken vertoont. Welke reiniging je muur of plafond nodig heeft, hangt af van de ondergrond:

 • Nieuw pleisterwerk of gipsplaten: verwijder stof met een zachte borstel en een vochtig doekje.
 • Bakstenen muren, cementering of beton: stof eventuele uitslag of verpoedering met een harde borstel af.
 • Oude poreuze verflagen: verwijder stof met een zachte borstel.
 • Sterk vervuilde en verouderde muren: reinig de muren met een goede ontvetter of ammoniakwater en laat ze vervolgens voldoende drogen.

Stap 2: herstel, egaliseer en plak de muur of het plafond af

Voor een perfect eindresultaat is het belangrijk dat je met een droog, egaal en vast oppervlak begint. Schuren is niet echt nodig. Bij nieuw gepleisterd of recent geverfde muren volstaat licht ontkorrelen met een breed plamuurmes.

Schuren is wel nodig wanneer je opgevulde gaatjes, scheuren of houten plafonds hebt. Vul deze op voordat je begint met schilderen.

Daarna kan je beginnen met afplakken. Alles wat je niet gaat schilderen, plak je af. Zo vermijd je lelijke vlekken op je vloer of meubels.

Stap 3: zorg voor de juiste verf en gereedschap

Ben je niet zeker welke verf je wel of niet mag gebruiken? Of twijfel je over het juiste gereedschap? Vraag advies aan een schilderspecialist.

Zo weet je precies wat je nodig hebt. Door ons offerteformulier in te vullen krijg je aanbevelingen op maat van ervaren schilders in jouw buurt.

Stap 4: breng een primer aan

In de meeste gevallen is het cruciaal om eerst een primer aan te brengen. Deze grondlaag zorgt voor een egaal en duurzaam eindresultaat.

De verflagen hechten namelijk beter en het vuil kan niet meer naar de bovenste laag doordringen. Bovendien verbruik je minder muurverf als je een goede grondlaag aanbrengt.

Stap 5: schilder de binnenmuur of het plafond

Wanneer je de vier bovenstaande stappen hebt volbracht, kan je beginnen met schilderen. Als je zowel je plafond als je muren wil schilderen, start je altijd met het plafond.

Zo vermijd je onnodige vlekken op je muren. Wil je ook ramen en deuren schilderen? Zet dit dan ook bovenaan je lijstje. De vloer verf je altijd als laatste.

Hoeken en randen zijn vaak moeilijker om te schilderen. Daarom begin je best met een kleine borstel. Daarna kan je de rest schilderen. Dop de roller in de verf en rol een paar keer in het bakje.

Zet eerst verticale strepen op de muur. Vervolgens kan je de verf horizontaal egaal over de muur verdelen. Eindig de schilderwerken door opnieuw verticaal te schilderen. Tot slot laat je de muren en/of het plafond drogen.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Hoe een kamer in twee kleuren schilderen?

Ga je graag creatief aan de slag en wil je jouw kamer in twee verschillende kleuren schilderen? Werk dan kleur per kleur.

Breng je eerste kleur aan, laat het drogen en schilder vervolgens met je tweede kleur. Gebruik tape om je muur in twee vlakken te verdelen. Zo vermengen beide kleuren niet en kan je zonder zorgen schilderen.

Muur roze schilderen

Enkele handige tips voor de schilderwerken

Onderstaande tips zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de schilderwerken begint.

1. Schaf kwaliteitsvolle verf en materialen aan

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal in huis hebt. Zorg er bovendien voor dat je verfrollers en verfborstels van goede kwaliteit zijn. Denk op voorhand goed na over de kleur en het aantal liter verf dat je nodig hebt.

2. Zorg voor de correcte temperatuur

Een juiste temperatuur tijdens het schilderen is zeer belangrijk. Je schildert best wanneer de temperatuur tussen de 10 en 20°C ligt.

Wanneer de kamer te warm is, droogt de verf te snel op. Een te lage temperatuur daarentegen zorgt ervoor dat de verf heel traag of zelfs niet opdroogt.

3. Hou rekening met de luchtvochtigheid

Een goede luchtvochtigheid kan wonderen doen voor je net geschilderde muren.

Is de luchtvochtigheid in je kamer te laag? Dan gebruik je best een luchtbevochtiger of plaats je bakjes water in de kamer. Wanneer de lucht te vochtig is, schakel je best de verwarming aan of gebruik je een luchtontvochtiger.

4. Verlucht de ruimte na het schilderen

Na de schilderwerken moet de verf goed drogen. Daarom is goede ventilatie cruciaal. Zet je ramen en deuren open wanneer je schilderwerken gedaan zijn. Als het buiten te vochtig is, verlucht je de ruimte beter niet.

5. Behandel eerst de (eventuele) vochtproblemen

Je checkt best op voorhand of je muren nog steeds in een goede staat zijn. Wanneer je ziet dat je muren bijvoorbeeld vochtproblemen vertonen, los je dit eerst op. Het is geen goed idee om op vochtplekken te schilderen.

6. Stofzuig de vloer voordat je de laatste laag aanbrengt

Een laatste handige tip is om je vloer te stofzuigen voordat je de laatste verflaag aanbrengt. Zo verklein je de kans dat je muren stof opnemen.

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies op maat van deskundigen

Op zoek naar meer informatie over het schilderen van je kamer? Of wil je graag een ervaren schilder inschakelen? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met verschillende specialisten in jouw buurt.

Zo kan je gemakkelijk en snel offertes vergelijken en zo de beste deal scoren voor je renovatieproject. Bovendien bezit een professionele schilder voldoende kennis en ervaring om jouw schilderproject tot een goed einde te brengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.