Schilder gezocht: hoe kiezen?

Schilder gezocht voor een opknapbeurt van jouw woning? Hier vind je enkele goede argumenten om de beste huisschilder te vinden in jouw regio. Plus welke prijzen zo’n vakman hanteert. Maar ook hoe je op de prijs van schilderwerken kan besparen.

Laat je alvast professioneel adviseren en ontvang direct meerdere prijsvoorstellen via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Vind professionele vakman voor schilderwerken in jouw regio

Antwerpen Waals-Brabant BXL Henegouwen Luik Limburg Luxemburg Namen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Waarom beroep doen op een ervaren schilder?

Het inschakelen van een ervaren schilder heeft een aantal grote voordelen. Zo kan je rekenen op kwaliteitswerk, tijdsbesparing en garantie.

Een professionele schilder die een muur aan het schilderen is met al zijn materiaal op de achtergrond.

Kwaliteitswerk

Fouten zijn tijdens het doe-het-zelven snel gemaakt, waardoor de kosten aardig kunnen stijgen. Daarom kan het interessant zijn een professionele schilder in te huren wanneer je zelf niet veel ervaring hebt.

Door de kennis en ervaring van professionele schilders, kan je er zeker van zijn dat je project mooi en kwaliteitsvol afgewerkt wordt.

Vakmannen hebben de nodige kennis over hoe ze het best de ondergrond moeten voorbereiden. Ze weten ook hoe ze correct verflagen aan moeten brengen en hebben ervaring in het kiezen van de geschikte kleurencombinatie en verfsoorten.

Ook het materiaal van een professional is van hoge kwaliteit. Daar komt nog eens het extra voordeel bovenop dat je het materiaal niet zelf moet aanschaffen.

Tijdsbesparing

Indien je geen of weinig ervaring hebt met schilderen, kan het heel wat tijd in beslag nemen om het zelf te doen. Een professionele schilder kan snel en precies te werk gaan, waardoor je tijd bespaart.

Garantie

Wanneer je een vakman inschakelt en er iets misgaat, is het handig dat je kan terugvallen op garantie. Je informeert jezelf best over de garantieregeling van een schilder voordat je je keuze maakt.

De duur van garantie verschilt van het type schilderwerk. Op buitenschilderwerk staat gemiddeld een garantie van 2 jaar. Op binnenschilderwerk loopt de garantie gemiddeld tot 4 jaar.

Vergelijk tot 5 schilders in jouw buurt

Schilder gezocht: richtprijzen zelfstandige schilder of schildersbedrijf

Voor je de beslissing maakt om een professionele schilder in te schakelen, is het interessant om een goed overzicht van de kosten te hebben.

Een binnenschilder is vaak goedkoper dan een buitenschilder, omdat er meer komt kijken bij buitenschilderwerken. Meestal zitten de kosten van verf en materiaal al mee in het arbeidsloon van de schilder gerekend.

We raden aan om je steeds goed te informeren over wat er precies in de prijs van de schilder zit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je de eindrekening krijgt.

We vatten kort samen wat de gemiddelde prijzen van schilders per uur en per vierkante meter zijn. De uiteindelijke kosten zullen van een aantal factoren afhangen, zoals de grootte van het oppervlak dat geschilderd wordt, hoe makkelijk het schilderwerk is, het uurtarief van de schilder, gebruikte materiaal, enzovoort.

Prijs per uur

Soms werken schilders met een vast uurtarief. Bij deze methode wordt er op voorhand een prijs per uur afgesproken waar niet afgeweken van wordt.

Er zal vaker gekozen worden voor een uurtarief wanneer de opdracht betrekking heeft op nauwkeurig schilderwerk, bijvoorbeeld het verven van deuren of raamkozijnen.

Soort schilderGemiddelde prijs per uur
(inclusief verf, materiaal en btw)
Binnenschilder€ 35 – € 40
Buitenschilder€ 40 – € 50

Prijs per m2

Voor het schilderen van grote oppervlakten, zoals gevels of een plafond, zal de schilder meestal de prijs per vierkante meter berekenen.

Soort schilderGemiddelde prijs per m2
(inclusief verf, materiaal en btw)
Binnenschilder€ 30 – € 35
Buitenschilder€ 35 – € 40

Bespaartips

Volgende tips kunnen ervoor zorgen dat je bespaart op de kosten van een professionele schilder: 

 1. Zelf het voorbereidende werk doen
  Je kan zelf voorbereidend werk uitvoeren zoals: het afdekken van meubels, oude verflagen verwijderen, het oppervlak opschuren,… Daardoor heeft de schilder minder werk en bespaar je op de kosten van de schilder.
 2. Zelf een deel schilderen
  Je kan eventueel zelf een deel schilderen. Zo zou je zelf minder belangrijk schilderwerk kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld op plaatsen die niet veel mensen zien. Je kan ook aan de schilder voorstellen om hem te helpen tijdens de schilderwerken, waardoor zijn werklast vermindert en hij je minder moet aanrekenen.
 3. Meerdere schilderwerken laten doen
  Bij meerdere schilderwerken bieden schilders vaak een kortingstarief aan. Het is dus interessant om te kijken of je meerdere schilderwerken kan combineren en ze in één keer kan laten uitvoeren. 
 4. Schilder uit eigen regio
  Een vakman uit jouw regio inhuren is een goede bespaartip. Hoe minder afstand tussen jouw huis en het bedrijf, hoe minder voorrijkosten je zal moeten betalen. 
 5. Een verlaagd btw-tarief 
  Voor privéwoningen die ouder zijn dan 10 jaar, geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. Voor huizen die ouder dan 5 jaar zijn, maar jonger dan 10 jaar, geldt er een overgangsmaatregel.

Raadpleeg gemakkelijk prijzen van experts

Ook interessant voor jou:

Ben je winterschilders aan het zoeken?

Het inzetten van een winterschilder is een praktische oplossing om financieel te besparen op je schilderproject. Winterschilders bieden hun diensten aan tegen prijzen die 10 tot 30% lager liggen dan die van schilders in het voorjaar.

Deze lagere tarieven zijn te verklaren door de afname van schilderwerk in de wintermaanden, waardoor schilders vaak kortingen aanbieden van november tot maart.

Door gebruik te maken van een winterschilder kun je dus genieten van zowel een kostenbesparing als kwalitatief hoogstaand schilderwerk.

Wat schilder je eerst: muur of plafond?

Als je van plan bent om je muur en plafond te schilderen, begin je best eerst met het plafond. Dat komt omdat er vaak spetters op de muur en vloer terechtkomen.

De spetters op de muur kan je daarna gewoon schilderen in de kleur die je wilt. Wanneer je de muur schildert, begin je het best bij de hoeken en randen. Daarna kan je een roller gebruiken voor de rest van de muur.

Een schilder staat op een ladder en is het plafond aan het schilderen.

Hoe schilder je een muur?

 1. De muur voorbereiden
  • Stof eerst de muur af met een zachte borstel.
  • Haal vervolgens oneffenheden weg met een soepel plamuurmes en vul barsten of gaten op.
  • Schuur de plekken die je bijgewerkt hebt met schuurpapier P150 en vervolgens met schuurpapier P240.
  • Stof daarna alles opnieuw af.
  • Bedek de ondergrond.
  • Plak de randen af met tape.
 2. Een grondlaag aanbrengen
  • Het is belangrijk om op een onbeschilderde muur eerst primer aan te brengen.
  • Breng de primer in de hoeken aan met een borstel.
  • De grote oppervlakten kan je vervolgens met een muurverfrol schilderen.
  • Verf steeds kruislings, dat doe je door enkele verticale strepen te verven en deze horizontaal uit te rollen.
 3. De eerste afwerkingslaag schilderen
  • Laat de grondlaag volledig drogen voor je de afwerkingslaag aanbrengt. De droogtijd van de primer vind je terug op de verpakking.
  • Roer de verf goed voor je het gebruikt.
  • Voor het verven gebruik je dezelfde methode als bij de grondlaag. Je schildert de hoeken met een borstel en vervolgens schilder je de grote oppervlakte kruislings met een muurverfrol.
 4.  Schilder de tweede en laatste afwerkingslaag
  • Deze laag breng je aan op dezelfde manier als de grondlaag en eerste afwerkingslaag.
  • Om een egaal resultaat te bekomen, rol je de laatste keer van onder naar boven.
  • Tenslotte verwijder je de tape wanneer de verf nog nat is.

Hoe schilder je een deur?

 1. De deur voorbereiden 
  • Ontvet de deur.
  • Spoel de deur vervolgens af met water en laat haar drogen.
  • Vervolgens kan je de scharnieren en klink verwijderen of afplakken met tape.
  • Door de deur uit zijn kader te halen, zal het makkelijker zijn om de boven- en onderkant van de deur te schilderen.
  • Dek de grond af om verfspatten te voorkomen.
 2. Schuren en oude verflagen verwijderen
  • Voor je begint met schilderen, controleer je best wat de conditie van het huidige schilderwerk is.
  • Als het huidige schilderwerk in slechte staat is, verwijder je best deze laag compleet.
  • Als het huidige schilderwerk in goede staat is, moet je het enkel licht opschuren en aflakken.
  • Stof vervolgens alles goed af.
 3. Aanbrengen van de grondlaag
  • Breng een grondlaag aan.
  • Een grondlaag aanbrengen is niet noodzakelijk als het huidige schilderwerk in goede conditie is en er geen grote kleurwijziging is. In dat geval volstaat het matteren van de bestaande laklaag en het aanbrengen van een nieuwe eindlaag.
 4. Schuren en reinigen grondlaag
  • Gebruik een fijn schuurpapier (P220 – P320) om de grondlaag te schuren.
  • Stof alles af.
 5. Aflakken
  • Voor het beste resultaat breng je twee lichte aflaklagen aan.
  • Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd wordt.
  • Schuur na het aanbrengen van de eerste laag de deur licht op.
  • Schilder de groeven met een kwast.
  • Om het beste resultaat te krijgen, rol je de verf uit in een verticale richting en rol je vervolgens de verf horizontaal uit.
Een schilder is een deur aan het schilderen.

Schilder gezocht: hoe offertes vergelijken?

Om de beste schilder voor jouw project te vinden, is het handig om schilders met elkaar te vergelijken. Door offertes te vergelijken krijg je een beter overzicht over de verschillende tarieven, garantie, termijnen, materialen, werkwijzen en ervaring van de schilders.

Schilder gezocht: vergelijk tot 5 schilders in je buurt en maak je keuze

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het inhuren van een professionele schilder. Zo kan je rekenen op kwaliteitswerk, tijdsbesparing en garantie.

Ben je op zoek naar advies over jouw schilderwerken? Wil je makkelijk schilders vergelijken om de meest geschikte schilder voor jouw project te vinden? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend 5 offertes van schilders in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.