Pleisteren: kosten, soorten pleisterwerken + hoe zelf je muur bepleisteren?

Stel je voor dat je thuis bent, omringd door muren die een verhaal vertellen. Maar in plaats van een verhaal van klasse en elegantie, onthullen ze scheuren en beschadigingen. Gelukkig is er een oplossing om deze muren nieuw leven in te blazen: pleisteren. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van pleisterwerken. Je zult ontdekken hoe je met pleisterwerk een mooie en strakke uitstraling kunt creëren, welke kosten erbij komen kijken, welke soorten pleister er zijn, en zelfs hoe je zelf je muur kunt bepleisteren.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat betekent pleisteren?

Pleisteren ga je gebruiken om binnenmuren en plafonds glad en egaal te maken. Je gaat een pleisterlaag aanbrengen over ruwe muren, wat een strakke en mooie afwerking gaat geven. Deze laag werkt zowel decoratief als functioneel.

Jouw muur pleisteren is niet alleen bedoeld om het esthetisch aantrekkelijk te maken, maar het dient ook om grote oneffenheden, scheuren, en andere beschadigingen te verbergen. Daarnaast dient pleisterwerk als basis voor verdere afwerkingen.

Wat is het verschil tussen stucwerk en pleisterwerk?

Aangezien ze in de praktijk sterk op elkaar lijken worden de termen “stucwerk” en “pleisterwerksoms door elkaar gebruikt.

Bij beiden gaat het om het aanbrengen van een afwerkingslaag op muren en plafonds. Het grote verschil is het type mortel dat wordt gebruikt voor de afwerking.

Bij pleisterwerk gaat een vakman een specifieke pleistermortel gebruiken. Het resultaat van pleisterwerk wordt vaak “glad stucwerk” genoemd vanwege de zeer gelijkmatige uitstraling van de afgewerkte oppervlakken.

Bij stucwerk gebruikt een vakman een andere soort mortel, zoals stucmortel. Stucwerk kan een decoratievere afwerking hebben dan pleisterwerk.

Pleister (nat) versus gyproc (droog)

Het verschil tussen gyproc en pleister, ook wel bekend als droog en nat pleisterwerk, kan je vinden door te kijken naar het gebruik van water in het proces:

Gyproc maakt gebruik van droge gipsplaten. Deze platen ga je rechtstreeks op de ondergrond of op een houten of metalen draagstructuur bevestigen. Gyproc is ideaal voor voorzetwanden, scheidingswanden en valse plafonds.

Pleister, ook wel nat pleisterwerk genoemd, wordt gemaakt door een juiste verhouding van pleisterpoeder en water te gebruiken. Met nat pleisterwerk kan een vakman de muren en plafonds moeiteloos glad en gelijkmatig maken.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat kost bepleisteren per m2 in 2024? [Prijs]

In 2024 zijn de kosten voor het bepleisteren van muren afhankelijk van het soort pleisterwerk dat je kiest. Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter, inclusief btw:

Soort pleisterwerkGemiddelde prijs per m² (incl. btw)
Saus- of behangklaar pleisteren€ 10 – € 25
Spuitpleister / Spackspuitwerk€ 5 – € 15
Sierpleister€ 15 – € 25
Schuurwerk€ 15 – € 30
Raapwerk€ 15 – € 35
Betonstuc€ 20 – € 80

De uiteindelijke kosten kunnen veranderen door factoren zoals de staat van de ondergrond, de complexiteit van het werk, de gewenste afwerking en de regio waarin je woont.

Pleisterwerk

Soorten pleisterwerken op een rijtje

Of je nu je interieur een nieuwe look wilt geven of je gevel wilt beschermen tegen de weersomstandigheden, pleisterwerken bieden de ideale basis voor verschillende afwerkingen.

Binnen- en buitenpleisterwerken hebben elk hun eigen toepassingen en mogelijkheden.

1. Binnenpleisterwerken

Bij binnenpleisterwerken ga je de binnenkant van je woning een nette, afgewerkte uitstraling geven. Dit omvat de afwerking van muren en plafonds.

Muren pleisteren

Dit kan zowel machinaal als handmatig gedaan worden. Muren bepleisteren is essentieel voor een mooie en egale afwerking.

Plafond pleisteren

Voor plafonds zijn er verschillende opties, zoals spack spuitpleister, sierpleister en schuurwerk. voor deze afwerkingen heb je geen verdere behandeling nodig en ze zorgen voor een nette uitstraling van je plafond.

2. Buitenpleisterwerken

Deze zijn gericht op de buitenkant van je woning en bieden naast een gladde afwerking ook bescherming tegen het weer. Je kan ze bovenop gevelisolatie toepassen.

Gevel bepleisteren

Deze afwerking maakt gebruik van kunsthars en is minder gevoelig voor scheuren en vervuiling. Hiermee krijg je een strakke en duurzame uitstraling van je gevel.

Gevel cementeren

Bij deze methode ga je een pleister op basis van beton aanbrengen in een dikkere laag. Het is ideaal om oneffenheden weg te werken.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Muur bepleisteren: overzicht verschillende technieken

Laten we eens kijken naar de verschillende technieken voor het bepleisteren van muren en hoe ze kunnen worden toegepast om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

1. Saus- of behangklaar bepleisteren

Ga je jouw muur behangen of schilderen? Dan is saus- of behangklaar pleisterwerk de betere keuze. Hierbij ga je de muur volledig egaal maken om ervoor te zorgen dat eventuele oneffenheden niet zichtbaar zijn wanneer je de muur verft of behangt.

2. Spuitpleister of spackspuitwerk

Het pleisteren van jouw muren met spuitpleister of spackspuitwerk is kostenefficiënte. Dit komt omdat je het met behulp van een spuitmachine kunt aanbrengen, waardoor de arbeidskosten lager zijn. Het spackspuitwerk heeft een herkenbare korrelige structuur, daarnaast kan je kiezen uit verschillende korrelgroottes en kleuren.

3. Sierpleister

Ben je op zoek naar een decoratieve afwerking voor je muren? Dan is sierpleister een zeer goeie keuze. Je kan kiezen uit verschillende soorten sierpleister, zoals Spachtelputz, Rustiekputz en Granol. Je hebt verschillende structuren, grove structuren zijn ideaal voor het creëren van muurpatronen.

4. Schuurwerk

Schuurwerk gebruik je om extra structuur aan je muur te geven. Deze structuur bereik je door zand aan de pleister toe te voegen. Je kan kiezen tussen fijn of grof schuurwerk. Deze afwerking is geschikt voor vochtige ruimtes.

5. Raapwerk

Heb je veel oneffenheden, dan is raapwerk wellicht een goede keuze, omdat het een dikke laag gipsmortel gebruikt om de muren weer recht en egaal te maken. Raapwerk wordt vaak toegepast bij trappen en haarden en is vochtregulerend.

6. Betonstuc

Betonstuc is een pleister gemaakt met betondeeltjes, cement en hars. Het biedt een sterke en waterdichte afwerking en het geeft jouw muren een leuke betonlook. Daarnaast kan je de kleur aanpassen door kleurpigment toe te voegen.

Pleisteren

Enkele tips en aandachtspunten bij pleisterwerken

 • Zorg ervoor dat de ondergrond stevig en stofvrij is. Je gaat best een geschikte primer aanbrengen voordat je met pleisterwerken begint.
 • Voor effen ondergronden is fijne gips beter geschikt, terwijl ruwe gips beter werkt op ruwe ondergronden.
 • Cementpleister is waterwerend, maar niet altijd waterdicht. Gebruik een extra waterdichtingslaag in vochtige ruimtes.

Meer info en advies nodig?

Muur bepleisteren: stappenplan en benodigdheden

Met deze stappenplan zal je weten hoe je dit project succesvol kan aanpakken.

Gereedschap en materiaal

Hier is een lijst van benodigdheden en gereedschappen voor de werkzaamheden:

Benodigdheden:

 • Fixeermiddel of hechtmiddel
 • Vulpasta
 • Gipsgeleiders
 • Hoekprofielen
 • Pleister

Gereedschap:

 • Metserskuip
 • Betonmixer
 • Truweel
 • Plakspaan
 • Reilat

Zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt om het beste resultaat te verkrijgen.

Stap 1: voorbereidende werken: maak de ondergrond gereed

Zorg ervoor dat de muur droog, stevig en vetvrij is. Test ook de zuigkracht van de muur om te bepalen of je een fixeermiddel moet gebruiken.

Stap 2: maak het waterdichte gips aan

Meng het gipspoeder met de juiste hoeveelheid water. Volg de mengverhoudingen op de verpakking van het gipspoeder. Maak slechts wat je binnen een half uur kan verwerken.

Stap 3: plaats de gipsgeleiders

Plaats gipsgeleiders op de muur om de pleisterlaag de juiste dikte en vlakheid te geven. Snijd ze op maat en druk ze in op regelmatige afstanden.

Stap 4: bereid de hoeken voor met hoekbeschermers

Gebruik hoekbeschermers bij buitenhoeken om deze te versterken.

Stap 5: breng dikke gipspleisters aan

Gebruik een plakspaan om gipspleister in een gelijkmatige laag aan te brengen, meestal 10 mm dik. Voor ruwere oppervlakken kan je een dikkere laag nodig hebben.

Stap 6: afreien

Egaliseer de pleisterlaag met een metserslat door horizontaal en verticaal te werken. Verwijder overtollige pleister en vul oneffenheden op.

Stap 7: schuur het gips op

Schuur de hard geworden pleister met een schuurspons. Wacht niet langer dan een uur na het aanbrengen om te schuren.

Stap 8: werk het gipspleister af met een plakspaan

Gebruik een metalen plakspaan om de pleister glad te strijken, terwijl het nog licht vochtig is. Wrijf in grote, gelijkmatige bewegingen voor een glad resultaat.

Kan je ook op hout pleisteren?

Een houten woning kan je in tegenstelling met stucwerk inderdaad pleisteren, maar dit is een beslissing dat je best neemt tijdens de planningsfase van de bouw.

Voordelen van pleisterwerkzaamheden voor je woning

Pleisteren brengt tal van voordelen met zich mee, laten we deze even bekijken.

1. Strakke en egale afwerking

Met pleisterwerk krijg je een strakke en egale afwerking van muren en plafonds. Het verbergt oneffenheden en beschadigingen.

2. Muren zijn minder poreus

Het aanbrengen van pleister vermindert de porositeit van muren, waardoor ze minder vocht gaan opnemen.

3. Brandvertragend

Pleister is niet-brandbaar en heeft brandvertragende eigenschappen. Dit verbeterd de brandveiligheid van je woning.

4. Betere akoestiek

Pleisteren van de binnenkant van jouw muren kan de akoestiek in je woning verbeteren, vooral in nieuwbouwwoningen.

5. Isolerend

Let op! Het is geen isolatiemateriaal, maar het helpt warmteverlies te verminderen.

Muur pleisteren

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio

Wil je graag meer informatie over pleisteren, schilderwerken en vochtbestrijding? Of ben je benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden voor jouw specifieke situatie? Dan ben je op de juiste plek. Via ons platform kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Ontvang een prijs op maat.

Hierdoor kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen vergelijken, zodat je de beste oplossing voor jouw project kunt vinden en geld kunt besparen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.