Laminaatvloer verven: hoe pak je het best aan? Benodigd materiaal en stappenplan

Overweeg je jouw laminaatvloer te verven, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? In dit artikel lijsten we de benodigde materialen op en geven we stap voor stap weer hoe je de werken best aanpakt. Ook de kosten en voordelen en nadelen van een laminaatvloer verven, komen aan bod. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere schilderspecialisten

Kan je een laminaatvloer verven?

Ja, op voorwaarde dat de toplaag van je laminaatvloer geen schade zoals barsten of putten vertoont. Gebruik een slijtvaste, 2componenten vloerverf op polyurethaanbasis om je vloer te verven. Met die laminaatcoating laat je je vloer opnieuw stralen.

Je kan ook een 1componentverf gebruiken. In combinatie met een hechtprimer van hoge kwaliteit is dat een complexer proces.

Laminaatvloer verven

Zijn alle soorten laminaat overschilderbaar?

Ja, in principe kan je alles overschilderen. Het resultaat hangt natuurlijk af van hoe proper en stabiel je vloer ligt. Als de vloer niet stabiel is, kan de verf van de laminaatplanken springen. Dit gebeurt wanneer een plank buigt.

Bovendien moet de ondergrond schoon zijn. Verf kan zich niet goed aan stoffige oppervlaktes hechten. Beschadigde laminaatvloeren vervang je beter, want de verf maskeert scheuren en barsten aan de oppervlakte niet.

Is betonverf geschikt voor laminaat?

Nee, betonverf is niet gemaakt om te hechten aan laminaat. Dit materiaal heeft een bovenlaag die uit kunststof bestaat. Betonverf kan zich hierop moeilijk hechten.

Wil je toch jouw laminaatvloer met betonverf schilderen?

Schaf een speciale kunststofcoating of laminaatcoating aan. Deze laag zorgt ervoor dat de betonverf zich kan hechten en dat je een mooi eindresultaat bekomt.

Hoeveel kost laminaat verven of schilderen?

Zelf je laminaatvloer schilderen kost ongeveer € 7 per vierkante meter. Met een liter laminaatcoating kan je ongeveer 10 vierkante meter verven. Een blik van een liter kost al snel tussen de € 60 en € 100.

Je laminaatvloer door een professional laten schilderen, kost tussen € 6 en € 15 per vierkante meter.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Zelf een vloer uit laminaat verven: materiaal en stappenplan

Zelf je laminaatvloer verven is een complexe arbeid die enige kennis en vaardigheden vereist. Aan de hand van onderstaande stappen zal je jouw project als een professionele schilder afronden.

Grote blokkwast schildert laminaatvloer

Vereiste materiaal

Hieronder vind je een korte lijst met de benodigde materialen. Raadpleeg een professionele schilder om uit te zoeken wat de juiste producten zijn voor jouw situatie.

 • Laminaatcoating: een slijtvaste, 2-componenten vloerverf op polyurethaanbasis.
 • Verfrollers of grote blokkwasten.
 • Schuurpapier of een schuurmachine.
 • Ontvetter of allesreiniger gemengd met water.
 • Een primer: bij voorkeur een primer voor gladde vloeren, maar een universele primer is ook geschikt.

Stap 1: maak de vloer vrij

De eerste stap is om de vloer te ontruimen. Haal alle meubels en kleine spullen uit de kamer. Je kan viltjes onder de poten van je meubels plakken: zo bescherm je de vloer wanneer je ze de kamer uit schuift.

Stap 2: reinig de vloer en ontvet deze

Vervolgens moet je de vloer ontvetten. Vet en olie zorgen ervoor dat de verf niet goed op de onderlaag kan hechten. Je gebruikt best een speciale ontvetter, maar ook een allesreiniger zorgt voor een goed resultaat.

Voeg een dopje ontvetter of allesreiniger toe aan een emmer water en dweil de vloer. Laat alles goed uitdrogen voordat je aan de volgende stap begint.

Stap 3: schuur het laminaat

Schuur vervolgens de toplaag van het laminaat weg. Dit doe je best met schuurmachine, maar je kunt ook met de hand schuren. Dit is een arbeidsintensief en tijdrovend werkje.

Wanneer het laminaat een doffere uitstraling krijgt, weet je dat je voldoende hebt geschuurd.

Specialist schuurt laminaat met machine

Stap 4: maak de vloer stofvrij

Voordat je begint met verven, stofzuig je de vloer grondig. Stof kan ervoor zorgen dat de verf zich minder goed aan het oppervlak hecht.

Stap 5: breng een laag primer aan

Een laagje primer doet de laminaatverf beter aan de ondergrond hechten. Laat de grondverf goed drogen. Zodra de primer droog is, kan je aan de schilderwerken beginnen.

Stap 6: schilder de laminaatvloer

Breng met een roller of een blokkwast de eerste verflaag aan. Voor het beste resultaat schilder je drie lagen. Laat de verf tussen elke laag voldoende drogen.

Vervolgens schuur je de gedroogde verflaag lichtjes met schuurpapier (fijne korrel). Maak de vloer na het schuren telkens stofvrij.

Schuur zachtjes: zo zorg je ervoor dat de nieuwe verflaag zich beter aan de vorige laag hecht. Laat de verf vervolgens enkele dagen uitharden voordat je de meubels terug in de kamer plaatst.

Vind een ervaren en erkende schilderexpert

Voordelen en nadelen van een laminaatvloer verven op een rijtje

Hieronder hebben we de voordelen en nadelen van laminaat verven op een rijtje gezet. Maak de juiste afwegingen en laat je goed informeren.

Voordelen

 • Je kan uit een groot assortiment kleuren kiezen. Je vindt gegarandeerd een kleur die aan jouw wensen voldoet.
 • Je kunt zowel een moderne als eerder een antieke look creëren. De houtnerven kan je zowel benadrukken als verbergen.
 • Je geeft je vloer een langere levensduur wanneer de toplaag versleten is.

Nadelen

 • Een laminaatvloer verven neemt heel wat tijd in beslag (kuisen, schuren, primer, verven, schuren, drogen…).
 • Je kan niet elke laminaatvloer verven. Als je laminaat beschadigd is of instabiel ligt, is het lastiger om een mooi en blijvend resultaat te bekomen.
 • Je koopt best speciale verf van hoge kwaliteit. Anders hecht de verf niet.
Benodigdheden laminaat schilderen

Ook interessant voor jou:

Wat is beter: een nieuwe vloer of je laminaatvloer verven?

Het is goedkoper en duurzamer om je oude laminaatvloer een nieuwe uitstraling te geven met verf. De werkzaamheden nemen wel heel wat tijd in beslag.

Daarom is het vaak makkelijker om je laminaatvloer te laten vervangen. Zo geniet je van een langere levensduur en minder onderhoud.

Kan je laminaat wit verven?

Ja, de kleurenkeuze is geheel aan jou. Zorg ervoor dat je een laminaatverf van hoge kwaliteit aanschaft. Zo ben je zeker dat de verf goed aan de laminaatvloer hecht.

Hoe lang moet laminaatverf drogen?

Laminaatverf is na ongeveer 24 uur droog. Je kunt het dan belopen zonder de laag te beschadigen. De verf is wel pas na vijf tot zeven dagen op volle sterkte. Na die periode kan je de meubels weer op hun plaats zetten.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere schilderspecialisten in jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op.

Zo ken je de tarieven van deskundigen en kan je deze gemakkelijk met elkaar vergelijken. Op die manier maak je een weloverwogen en voordelige keuze voor jouw woning.

Bovendien verzekeren professionals dat de schilderwerken op een correcte manier en met kwalitatieve materialen worden uitgevoerd.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.