Toilet schilderen: maak van het kleinste, het gezelligste kamertje [Tips en aandachtspunten]

Bij renovatie of inrichting van jouw woning, zal het toilet waarschijnlijk niet de prioriteit krijgen. Toch is deze kleine ruimte belangrijker dan je denkt. We spenderen dagelijks wat tijd op het toilet en komen er tot rust. Daarom is het belangrijk om deze ruimte ook mooi in te richten. Lees in dit artikel meer over het schilderen van je toilet.

Vul ons offerteformulier in en ontvang binnen 24 uur een reactie

Het belang van muurverf in toiletten

Het is veel goedkoper om je toilet te laten verven dan je toilet te laten betegelen. Bovendien kan je ook wc-tegels en zelfs de wc-pot beschilderen!

Daarnaast helpt verf om je muren te beschermen tegen schimmels en andere vochtproblemen. Tot slot oogt een geverfde toiletruimte sfeervoller en gezelliger.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Ideeën voor het schilderen van toiletten

We brengen meer tijd door op het toilet dan je denkt. Toch is de toiletruimte één van de laatste dingen waaraan je denkt bij het renoveren of inrichten van je woning. We geven je enkele tips en advies mee over het schilderen van je toilet.

Zet een kleur op de muur

Hoewel het toilet doorgaans een kleine ruimte is, is het wel een belangrijke ruimte, omdat je graag even tot rust komt op het toilet.

Daarom is het aangeraden om het toilet in rustige kleuren te schilderen, zodat het een aangename en rustige ruimte wordt. Hiervoor zijn witte tinten, pastel of aardekleuren aangeraden.

Voordat je begint met schilderen, kijk je best na of er rond de wc-pot of lavabo geen lekken zijn ontstaan. Eventuele waterschade moet altijd verholpen worden, want anders zal de nieuwe verf snel schimmel of andere schade vertonen. 

Schilder het plafond

Als het plafond van jouw wc bestaat uit pleisterwerk, dan volstaat het om een latex plafondverf te gebruiken. Hou de kleur van het plafond steeds lichter dan het kleur van de muren om de kleine kamer toch een ruimtelijke dimensie te geven.

Verf de deur

Je kan de toiletdeur zoals elke andere schilderdeur beschilderen in een matte of halfglanzende lakverf. Als je een volhouten toiletdeur wil renoveren en herschilderen, dan kan je kiezen voor een vernis, beits of houtolie. Je kan de deur ook lakken met een dekkende lakverf.

Toilet schilderen

Alternatieven

Als de muren van je toilet betegeld zijn, kun je ervoor kiezen om de tegels te schilderen of te beplakken met muurstickers. Dit is een eenvoudigere en snellere oplossing.

Muurstickers zijn verkrijgbaar in verschillende motieven en kleuren, zodat je ongetwijfeld stickers kunt vinden die perfect bij jouw interieur passen.

Bovendien zijn ze eenvoudig aan te brengen en te verwijderen, waardoor je jouw interieur zo vaak kunt veranderen als je wilt.

Je kunt er ook voor kiezen om de muren van je toilet te behangen, wat een betaalbare oplossing is. Behangpapier zorgt altijd voor een warme en elegante uitstraling.

Zelfs de toiletpot zelf kun je schilderen

Na enkele jaren kan de wc-pot er verouderd uitzien, maar met de juiste kennis kun je de wc-pot met een likje verf een nieuwe uitstraling geven. Allereerst dien je alles grondig schoon te maken en te laten drogen. Vervolgens schuur je de hele wc-pot en breng je een primer aan. Tot slot werk je af met verf. Spuitverf is handiger dan gewone verf, omdat je hiermee gemakkelijker alle oppervlakken bereikt.

De betonlook is ook een goede optie voor een sfeervolle toiletruimte. Je kunt beton combineren met verschillende kleuren, waardoor je alle kanten op kunt.

Je kunt bijvoorbeeld betegeling met betonmotief op de vloer of aan de wand plaatsen, of kiezen voor een wastafel in beton.

Doorgaans worden donkere kleuren geassocieerd met een betonlook voor het toilet, maar dit kan de ruimte al snel somber maken.

Je kunt de ruimte echter opfleuren door lichte tegels te gebruiken. Als je de betonlook combineert met koperen kranen, krijgt de toiletruimte een luxe uitstraling.

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Tips voor het kiezen van de juiste verf

De verf waarmee je jouw toiletruimte wil schilderen, is idealiter waterafstotend. Tegenwoordig bestaat er een heel gamma aan waterafstotende verf, dus je vindt zeker een verf naar je voorkeur.

Welke kleur verf kan je best gebruiken in kleine ruimtes?

Je gebruikt best lichte kleuren in de wc-ruimte, maar dat is lang niet de enige optie! Je kan ook kiezen om twee complementaire kleuren met elkaar te combineren en ze te onderscheiden van elkaar met een decoratieve band.

Om toch een opvallend karakter te geven aan je toiletruimte, kan je ervoor kiezen om 1 muur in een opvallende tint te schilderen of op te smukken met een houten wandbekleding of een spiegel, een plantje enz.

Inspirerende kleurencombinaties voor wand, plafond en tegels

Lichte kleuren laten de ruimte groter lijken, omdat ze het licht weerkaatsen. Donkere kleuren laten de ruimte dan weer kleiner lijken. Een combinatie van lichte en donkere kleuren geeft een mooi contrast aan de ruimte.

Aandachtspunten bij schilderen van tegels

Tegels opnieuw schilderen is veel goedkoper dan nieuwe tegels plaatsen. Zo zien de tegels er weer als nieuw uit en zijn ze wat gladder. Bovendien zijn ze zo makkelijker te beschermen tegen schimmel.

Voor een optimaal resultaat gebruik je best een geschikte primer voor gladde oppervlakken. De primer zorgt voor een betere hechting van de verf.

Je kan kiezen voor basistegelverf, maar die is minder goed bestand tegen water. Er bestaat ook een tweecomponenten verf die je op de tegels kan aanbrengen.

Toilet schilderen tegels

Technieken voor het schilderen van plafonds en muren

Schilder altijd eerst het plafond en dan pas de muren. Zo voorkom je dat er verfspetters van het plafon op de muren terechtkomen.

Schilder eerst met een kwast de hoeken en neem daarna een roller om de rest van de muren en het plafond te beschilderen.

Als je een luxueuzere uitstraling wil geven aan je badkamer, is tadelakt ook een goede optie. Tadelakt is een stucwerk dat gemaakt wordt van een speciale pleister op basis van kalk, marmerpoeder en andere additieven. Tadelakt is waterdicht, wat het een ideale muurbepleistering maakt voor toiletruimtes.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Zelf schilderen of laat je het over aan een professional?

Je kan zelf je toilet schilderen, maar dan is het wel belangrijk dat je de juiste materialen aankoopt en de geschikte verf kiest.

Je spaart de kosten van een professionele schilder uit en je hoeft geen rekening te houden met de beschikbaarheden van een professionele schilder.

Anderzijds is deze klus tijdrovend en zie je het verschil tussen het schilderwerk van een amateur en dat van een professionele schilder.

Zelf schilderen [stappenplan]

Voorbereiding

Controleer de ondergrond en zoek naar de juiste verf en andere benodigdheden zoals verfbakjes, kwasten, rollers, afplaktape, schuurpapier enz. Ontvet en reinig de ondergrond en plak alles af wat je niet wil schilderen.

Als je wc-tegels wil schilderen, koop je best tegelverf. Er bestaan meerdere soorten tegelverf, waaronder basistegelverf of tweecomponenten tegelverf. De basistegelverf is niet waterbestendig, wat van de tweecomponenten tegelverf de beste optie maakt.

Grondlaag aanbrengen

Bij de meeste schilderwerken is het nodig om een grondlaag of een primer aan te brengen, zodat de afwerklagen optimaal kunnen hechten en vlekken achteraf niet zichtbaar zijn.

Zet je gekozen kleur op de muur

Tot slot breng je de afwerklagen aan. Normaal gezien zijn dat twee lagen zodat het eindresultaat er perfect uitziet. Begin eerst met de randen, hoeken en plekken rond stopcontacten en schakelaars.

Schilder in vlakken van een vierkante meter en schilder nooit over een gedroogd stuk.

Toilet schilderen in blauw

Voordelen van een professional

Je kan ook een professionele schilder inschakelen voor dit klusje. Een professioneel schilder kan je advies op maat geven en staat je bij van begin tot einde. Daarnaast ben je zeker van een perfect en professioneel resultaat en kwalitatief materiaal.

Je spaart overigens ook de aanschafkosten van materiaal uit via een professioneel schilder. Anderzijds betaal je wel een meerprijs voor de schilder en ben je gebonden aan de agenda van die schilder.

Een professioneel schilder vraagt doorgaans € 35 à € 40 per uur, maar elke schilder gebruikt een andere prijszetting. Sommige schilders werken met een uurloon, terwijl andere schilders rekenen per vierkante meter.

Schakel je liever een professionele schilder in voor je schilderwerk in het toilet? Vraag dan hieronder gratis offertes op, krijg advies op maat en vergelijk meerdere schilders. Zo kom je tot de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.